Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jaunais basketbolists. Nodots verdzībā

Par jauno talantu aprūpēšanu un virzīšanu pieaugušo basketbolā pa pareizāko ceļu Latvijā pēdējo gadu laikā runāts īpaši daudz. Daži tikmēr jau rīkojas. SA+ rīcībā nonācis līguma eksemplārs ar nosacījumiem, kādus talantīgākajiem jauniešiem piedāvā organizācija ar daudzsološo nosaukumu "Basketbola attīstības aģentūra Rīga". Kas satraucošākais - cilvēki, kas nodarbojas ar šo rūpalu, šobrīd rīkojas Basketbola savienības vadībā…

Reti kuram spēlētājam izdodas izveidot augstākā līmeņa karjeru bez palīdzības no malas - vai tas būtu kāds pieredzējis un uzticams padomdevējs, ietekmīgs draugs īstajās aprindās, vai tomēr visbiežāk - prasmīgs aģents vai aģentūra. Diemžēl, ne visiem paveicas ar pirmo piegājienu atrast tādu speciālistu, kas sev uzticētos pienākumus pildītu atbildīgi un godprātīgi, pirmajā vietā liekot sportista, nevis savtīgās intereses. Izvēloties savu interešu pārstāvi, reizēm iekrīt pat rūdīti vilki, bet jaunajiem, kam vēl pietrūkst gan dzīves, gan profesionālās pieredzes un brieduma, šajā ziņā ir īpaši grūti. Kāds pasola piena upes ķīseļa krastos, un var pat nepamanīt, ka turpat aiz līkuma sagaida Viktorijas ūdenskritums…

Kā daudzās sfērās, arī aģentēšanas lauciņā Latvijas basketbolā kādas sistēmas pazīmes meklēt veltīgi. Protams, dažiem no mūsu talantīgākajiem šo gadu laikā arī paveicies atrast uzticamu pārstāvi, vēl kādu vēlāk izdevies iekārtot pa draugam, taču daudz vairāk ir nepatīkamu piemēru - var atcerēties kaut vai Armanda Šķēles megalīgumu Polijā, Ernesta Kalves daudzsološās karjeras bezatbildīgo izšķērdēšanu vai atsevišķu jaunekļu nozūmēšanu n-tajās Eiropas apakšlīgās. Un vēl vairāk stāstu, kas patiesībā tā arī paliek neuzrakstīti - pārāk daudz jauno, kam netrūkst dabas dota talanta un varbūt pat arī nopietnas vēlmes pie tā strādāt, bez profesionāla padoma un palīdzības īstajā brīdī nomaldās no taciņas un attopas katrs savā dūksnājā. Jo taciņa dažbrīd ir patiešām šaura.

"Basketbola attīstības aģentūras Rīga" nodibināšana, lai nodarbotos tieši ar jauno Latvijas talantu eskortēšanu augšup pa lielā basketbola kāpnēm, kaut arī privāts bizness, var izklausīties kā labs un loģisks solis situācijas uzlabošanas virzienā. Galu galā, uz šī uzņēmuma komandtiltiņa taču stāv tādi Latvijas basketbolā atzīti vīri kā Mārtiņš Lauva un Guntis Šēnhofs - viens nule kā uzņemts mūsu basketbola virsorganizācijas LBS valdē, bet otrs - tajā darbīgs nu jau kādu laiku. Taču kāds uz SA+ galda nonācis dokuments - "Basketbolista attīstības un karjeras atbalsta pakalpojumu līgums" (uz 16 lappusēm ar vēl piecām pielikumā), kas pērn noslēgts starp BAA un kādu jauno spēlētāju - rada ļoti nopietnus jautājumus par uzsāktā biznesa ētiku un patiesajiem nodomiem. Neesmu gan lasījis līdzīgu vienošanos paraugus iz Eiropas prakses, taču konkrētajā pašmāju dokumentā attiecība starp piedāvāto un pretī prasīto dažbrīd šokē.

Līgums uzreiz definē abu pušu iecerēto sadarbības iznākumu jeb t.s. "vēlamo rezultātu": "Basketbolists kļūst par labi apmaksātu augsta līmeņa profesionālu basketbolistu ar veiksmīgu basketbolista karjeru." BAA ieguldījums šajā procesā aprakstīts uz divarpus lappusēm, un sola, piesaistot "attiecīgi kvalificētus" speciālistus, apmācīt un trenēt gan teoriju, gan praksi (kolektīvās un arī individuālās nodarbībās), veikt testus, rīkot seminārus un basketbola spēļu apmeklējumus. Arī "apmācīt basketbolistu, kā uzvesties uz laukuma (t.sk. attiecības ar tiesnešiem un spēlētājiem, pretinieku spēlētājiem utt.) un ārpus tā, kā psiholoģiski sagatavoties spēlēm, kā psiholoģiski ietekmēt pretinieku". "Programmā noteiktajā apmērā, taču ne vairāk kā par summu…" tiek solīta sporta medicīna (ne vairāk kā 1000 eiro gadā), psiholoģijas (200 eiro), mārketinga (500 eiro), juridiskie (300 eiro) un finanšu jomas pakalpojumi (300 eiro). Arī mācību maksa - līdz augstākās izglītības iegūšanai (tiesa, līdz brīdim, kad spēlētājs pats sāk pelnīt vairāk par 1500 eiro mēnesī). Vismaz uz papīra fundamentāli izklausās spēlētāja karjeras plānošana un vadība. Kāda būs programma un iespējamās izmaiņas tajā, BAA patur tiesības lemt vienpusēji.

Daudz interesantākas lietas parādās, uzskaitot otras puses pienākumus un, galvenais, finansiālo atbildību. Spēlētājam jāapņemas "pilnībā atturēties no tabakas, alkoholisku un jebkādu narkotisko vielu lietošanas", uzturā lietot pārtiku un vitamīnus saskaņā ar uztura programmu, atturēties no nodarbošanās ar ekstrēmajiem sporta veidiem (arī kartings un kalnu slēpošana) un dalības azartspēlēs, totalizatorā un citās nodarbēs, kas var radīt atkarību. Tiktāl viss loģiski. "Pilnībā atturēties no basketbola spēlēšanas un trenēšanās treniņos, nodarbībās un spēlēs, kam BAA nav rakstiski piekritusi" un "pienākums izturēties pieklājīgi un ar cieņu pret BAA, BAA pārstāvi, BAA darbiniekiem," - arī vēl pieņemami. Tālāk jau nopietnāk - spēlētājam jāapņemas spēlēt un trenēties tikai tajā pozīcijā, ko norādījusi un ieteikusi BAA. (Vienalga, ko prasa treneris?) Un blieziens - spēlētājam ir pienākums slēgt kontraktu ar BAA norādītiem klubiem uz BAA apstiprinātiem noteikumiem.

Ņemot vērā, ka līgums BAA principā neuzliek pienākumu realizēt aģenta funkcijas - vairāk nekā nopietnas saistības, kam piekrist. Īpaši tad, ja ņemam vērā saistību termiņu, kur sagaida nākamais blieziens - konkrētais līgums noslēgts uz… 15 gadiem. Šajā laikā basketbolistam regulāri (reizi mēnesī pēc saņemtā rēķina) jāiemaksā BAA kasē desmitā daļa (+ PVN) savu ienākumu, kas gūti no basketbola: ne tikai algas, bet arī visām prēmijām un pat "jebkādiem reklāmas, mārketinga un mediju pasākumiem". Lai nesāktu nākt galvā nepareizas domas, katru mēnesi spēlētājam jāiesniedz "pilna un detalizēta rakstveida atskaite par iepriekšējā mēnesī gūtajiem ieņēmumiem", reizi trijos mēnešos aģentūra ir tiesīga uzsūtīt auditu spēlētāja grāmatvedības papīriem, bet reizi gadā - vēlreiz aicināt uz finanšu rādītāju kopēju caurskatīšanu. Vēl ir līgumsodi. Par katru ierobežojumu neievērošanas vai "nepienācīgas ievērošanas" reizi - 5000 eiro. Ņemot vērā "pilnīgu aizliegumu", vismaz teorētiski tāds sanāk arī šampanieša malks Vecgada vakarā... Pat par nesaskaņotu "publisku paziņojumu attiecībā uz līgumu un tā izpildi" - 1000 eiro. Nesamaksāsi laikā, sāks ripot soda procenti.

Taču tā visa būs sīknauda, ja spēlētājs kādā savas karjeras brīdī sadomās labot jaunības kļūdu un savas karjeras grožus atkal pārņemt pats, vai mēģināt tos uzticēt kādam citam, profesionālam aģentam. Neliels fragments no 9. nodaļas - "Līguma izbeigšana"
9.3. Basketbolista tiesības izbeigt līgumu pirms termiņa, ja
9.3.1. Basketbolists tā vēlas (bez jebkāda iemesla), pirms tam samaksājot kompensāciju pilnā apmērā (tā ir 500 000 eiro + PVN)
9.3.2. Basketbolists nolēmis nekļūt par profesionālu basketbolistu vai objektīvu iemeslu dēļ neturpināt karjeru (ja vēlāk atsāk - atkal 500 000 eiro)
9.4. BAA tiesības izbeigt līgumu pirms termiņa, ja
9.4.1. BAA tā nolemj (bez jebkāda iemesla), vai
9.4.2. BAA uzskata, ka basketbolists nesasniegs vēlamo rezultātu, neskatoties uz to, ka basketbolists ievēro visus ierobežojumus un pilda visus norādījumus
Citiem vārdiem: ja mums apniksi vai kļūsi neizdevīgs - izmetīsim aiz durvīm, muti nedzesējot. Ja sagribēsi prom pats, vispirms noliec galdā pusmiljonu. Starp citu, tādu pašu soda naudu paredz arī mēģinājums kontaktēties ar BAA neatzītu aģentu. Sak, solis pa kreisi - šausim.

Verdzībā uz 15 gadiem - izlasot līguma nosacījumus, šāds secinājums nebūt nešķiet pārspīlēts vai pārāk skaļš. Reāli šāds kontrakts jaunajam spēlētājam negarantē pilnīgi neko tādu, ko viņš nevarētu iegūt arī bez drakoniskām saistībām - kā profesionālām, tā finansiālām. Mistiski speciālisti un gatavošanās metodes, smieklīgi mazas summas pakalpojumiem, kas normālā līmenī prasa piecreiz vairāk, nekādu saistību un reālas atbildības par izaugsmes un profesionālās karjeras nodrošinājumu - var to dēvēt par "unikāliem pakalpojumiem", kā vēsta līgums, bet - var arī citādāk. Piemēram, par slazdu. Turklāt slazdu, kam, grib to kāds atzīt, vai negrib, klāt karājas LBS birka. Ir spēlētāji, kas savu parakstu zem šāda līguma jau palikuši (turklāt termiņu ziņā šis konkrētais nebūt nav iespaidīgākais BAA kontraktu mapītē), un tas nozīmē tikai vienu - šiem eksperimentiem jau ir garantētas sekas. Tagad jautājums - kādas.

1 2 44 komentāri

 +17 [+] [-]

, 2010-03-12 09:29, pirms 14 gadiem
Nežēlīgi, gluži kā parakstīt līgumu ar velnu.

  +6 [+] [-]

, 2010-03-12 09:31, pirms 14 gadiem
es negribeetu buut basketbolists

  +5 [+] [-]

, 2010-03-12 09:35, pirms 14 gadiem
tad tagad prasās nākamais raksts par to, kā tad šosezon gājis šīs aģentūras klientiem. man jau šķiet, ka priekš zaļa gurķa, kurš neko nav sasniedzis, šāds līgums nav tik briesmīgs, protams, izņemot divas lietas:
1) punktu "spēlētājam ir pienākums slēgt kontraktu ar BAA norādītiem klubiem uz BAA apstiprinātiem noteikumiem."
2) to, ka BAA nepilda aģenta funkcijas, ko it kā par šiem 10% vajadzētu sagaidīt.

  -1 [+] [-]

, 2010-03-12 09:40, pirms 14 gadiem
Visa Latvija, sabiedrība un valsts, ripo (un tiek virzīta) bezdibenī. Tiešām laiks revolūcijai! Tikai - kuri būs šīs revolūcijas karognesēji?
Tāda revolūcija vajadzīga arī basketbolā! Un jāiesaistās tanī visiem, kam Latvijas basketbols ir vērtība! Tieši LATVIJAS basketbols! (ne NBA, ne kāda kontinentāla vai visāzijas līga)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-03-12 10:03, pirms 14 gadiem
Tā aģentūra gadījumā nepieder tam resnajam Lauvam vai kā viņu tur sauca?

  +2 [+] [-]

, 2010-03-12 10:04, pirms 14 gadiem
ja pieņemsim, ka sīcis sāk spēlēt basketbolu puslīdz normāli sākot no 16 gadiem, tad pie 31 gadu vecuma šim jābeidzās līgums?

Nav gadījumā k-kas sajaukts???

  +3 [+] [-]

, 2010-03-12 10:06, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu te mēs redzam, cik "gudri" ir tie basketbolisti, kas paraksta šādus papīrus...
Kāda augstākā izglītība?
Tie tak ir pilnīgi cirvji, lai kaut ko tādu pats labprātīgi parakstītu, tur tak smadzenes vispār nav galvā!
..es ar par to pašu padomāju, vai tad tiešām ir tāda bezizeja, ka jāparaksta šāds līgums.. varbūt bezizejas nav, tikai prāta pietrūkst..

..lai gan principā jau tur jāpapēta - čalis, kurš īpaši daudz ar basīti nepelna āgentūrai var būt arī neizdevīgs, resp. viņam taču pēc minētā pienākas visādas konsultācijas (semināri, testi, psihologs, utt.), ja aģentūra to neizpilda, tad gan jau kā ir iespēja lauzt līgumu; priekš spēlētāja, kuram maz maksā, aģentūrai šādus pakalpojumus sniegt varētu būt neizdevīgi..

 +16 [+] [-]

, 2010-03-12 10:08, pirms 14 gadiem
Mārtiņa Lauvas alkatība ir neizmērojama!

 +17 [+] [-]

, 2010-03-12 10:25, pirms 14 gadiem
Viens jautājums! Ja piemēram čalis X ar to tefteli Lauvu ir noslēdzis līgumu 19 gados un pēc 3 gadiem viņš sāk spēlēt NBA, tad sanāk, ka vēl 12 gadi viņam tam Teftelim būs jamaksā 10% no savas algas????

Interesanti vai arī spēlētajs var reizi 3 mēnešos uzsūtīt Teftelim virsū auditu un prasīt, lai viņš sniedz rakstisku atbildi un prasīt, ko viņš ir izdarījis viņa labā?

Mārtiņ Lauva par 300 eiro gadā juridiskie pakalpojumi? Tev pašam smiekli nenāk? Sporta medicība 1000eiro, Tu kādreiz esi bijis LOVā un painteresējies cik maksā visas analīzes, cik maksā pārbaudīt motoru (sirdi) un daudzas citas lietas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-03-12 10:29, pirms 14 gadiem
Bet nu, ko lai saka, patiesībā Mārtiņam Lauvam cepuri nost, cepuri nost! Uztaisīt šitādu līgumu, kuram tiek dota zaļā gaisma respect. Tas tik pierāda to, cik daudz atsaldeņu to basi spēlē profesionālā līmenī, lai liktu parakstu šim te līgumam.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-12 10:48, pirms 14 gadiem
Belluschi,
Piedāvāju Tev (un jebkuram citam interesentam) satikties ar puišiem un viņu vecākiem, kuri ir parakstījuši šo līgumu, kā arī apmeklēt mūsu treniņus. Tādejādi, Tu varēsi noskaidrot atbildes uz saviem jautājumiem un saņemt tiešus komentārus par mūsu sadarbību, kura, cik saprotu, Tevi ļoti interesē.
Mārtiņš Lauva

  +1 [+] [-]

, 2010-03-12 10:54, pirms 14 gadiem
LOV fiziskās slodzes tests+kardio = 45ls pārbaude. Tagad izrēķini, cik pārbaudes spēlētājam sanāk par 1000eur. un cik bieži tu iesaki pārbaudīt motoru?
P.s. tu tikko nosauci daudz latvijas talantīgākos basketbolistus un viņu vecākus par atsaldeņiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-03-12 11:10, pirms 14 gadiem
1. Tik tiešām projekts ir atvērts, un ja kāds grib iesaistīties, tad būšu tikai priecīgs, jo tas nav lēts "prieks". Būšu priecīgs par jebkādu finansiālu atbalstu un, protams, katrs atbilstoši savam ieguldījumam, saņems atbilstošu peļņas daļu.
2. Detaļās atbildēt uz visiem jautājumiem ir grūti, taču regulāri eju uz BAA Rīga treniņiem un džeku spēlēm, tā kā - jebkurš ir laipni aicināts - es un džeki, pēc iespējas, sniegs atbildes uz jūsu jautājumiem.
3. Ši projekta vīzija ir izveidot Rīgā basketbola akadēmiju-internātu, līdzi kā FMP Belgradā. Ta kā vēlreiz - ja kādam ir vēlme iesaistīties, tad būšu ļoti priecīgs. Mans e-pasts martins.lauva@gmail.com

  +7 [+] [-]

, 2010-03-12 11:12, pirms 14 gadiem
martins.lauva@gmail.com rakstīja: Belluschi,
Piedāvāju Tev (un jebkuram citam interesentam) satikties ar puišiem un viņu vecākiem, kuri ir parakstījuši šo līgumu, kā arī apmeklēt mūsu treniņus. Tādejādi, Tu varēsi noskaidrot atbildes uz saviem jautājumiem un saņemt tiešus komentārus par mūsu sadarbību, kura, cik saprotu, Tevi ļoti interesē.
Mārtiņš Lauva
Mārtiņ, es cienu to, ko Tu esi dzīvē sasniedzis būdams tik jauns, kā arī Tavu apņēmību tagad izveidojot šo te aģentūru. Bet nu no tā Tava piedāvājuma apmeklēt Jūsu treniņus un spēles, kā arī parunāties ar puišu vecākiem es tomēr atteikšos, jo pats esmu kopā ar Gunti Šenhofu bijis saistīts vairāk kā 10gadus VBS, uz zinu visu to kuhņu kā tur viss notiek. Visas intrigas un aizmugurējās spēlītes, treneru noņemšanas no trases utt. Tieši tāpēc es uz basi vairs vispār nēeju, jo tur nav ko redzēt. Kā teica lielais Guntars (Guntars Paste viens no zinošākajiem un kolorītākajiem personāžiem LV Hokejā un arī kriminālajā pasaulē) tad basketbols ir vēl viens IZMIRSTOŠS sporta veids valstī.

  +7 [+] [-]

, 2010-03-12 11:20, pirms 14 gadiem
Varbūt M.Lauva var pastāstīt pārējiem arī par metodēm kā jaunie spēlētāji tiek ietekmēti, lai viņi noslēgtu līgumus ar BAA Rīga...

  +3 [+] [-]

, 2010-03-12 11:22, pirms 14 gadiem
Šis jau nu tiešām ir kā vergu tirgošana.
No sērijas: Darām ar tevi, ko gribam, ja neklausi - nošaujam.
Kur lai tāds 20-22 čalis rauj pus M? Tas vienkārši nav reāli.
Latvijā ir 5ar pus maksājošas komandas. Tādu ciparu vnk nav reāli nopelnīt. Pilnīgs vāks.

  -1 [+] [-]

, 2010-03-12 11:33, pirms 14 gadiem
Ko var šūties. 10tā tiesa nav tikai baznīcas dala. Arī Biedriņš saviem aģentiem atskalda, tieši tāpat kā jebkurš sportists, kurš izmanto aģentu pakalpojumus. Ir atsevišķi personāži, kuri iztiek bez aģenta, bet tie tad nu ir vietējās sporta skolas audzēkņi, vai paši dikti gudri. Katram savs darbs darāms, tāpēc lai jau Lauvam veicas šai arodā. Ja vēl būs kas līdzīgs FMP, tad vispār būs skaisti. Tiem kas te bļauj, iesaku pameklēt arhīvā topiku par zviedru un somu jaunajiem hokejistiem. Kāpēc tikai paši talantīgākie un vērtīgākie spēlē ārpus Zviedrijas. Jo sasieti ar līgumiem un neviens brēku tur neeļ. Kapitalisms....

  +2 [+] [-]

, 2010-03-12 11:33, pirms 14 gadiem
martins.lauva@gmail.com rakstīja: 1. Tik tiešām projekts ir atvērts, un ja kāds grib iesaistīties, tad būšu tikai priecīgs, jo tas nav lēts "prieks". Būšu priecīgs par jebkādu finansiālu atbalstu un, protams, katrs atbilstoši savam ieguldījumam, saņems atbilstošu peļņas daļu.
2. Detaļās atbildēt uz visiem jautājumiem ir grūti, taču regulāri eju uz BAA Rīga treniņiem un džeku spēlēm, tā kā - jebkurš ir laipni aicināts - es un džeki, pēc iespējas, sniegs atbildes uz jūsu jautājumiem.
3. Ši projekta vīzija ir izveidot Rīgā basketbola akadēmiju-internātu, līdzi kā FMP Belgradā. Ta kā vēlreiz - ja kādam ir vēlme iesaistīties, tad būšu ļoti priecīgs. Mans e-pasts martins.lauva@gmail.com
Tik tiešām, kurš gan gribēs iesaistīties šādā projektā pie tik drausmīgiem nosacījumiem!?? Puikas, uzmanās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-03-12 11:37, pirms 14 gadiem
Tik tiešām - kāpēc man sniegt savu subjektīvo viedokli - atnāciet, satiekaties ar puišiem - lai viņi stāsta par sadarbību - tas būs daudz objektīvāk, nekā tas, ko es varu pateikt.

Vienīgais, ko varu publiski apliecināt, ka, ja kāds no spēlētājiem vai viņu vecākiem šodien (12.03.2010) man piezvana un pasaka, ka grib izbeigt mūsu sadarbību, tad līgums, bez jebkādām sankcijām tiks izbeigts, bet līdz ar to arī mūsu sadarbība.

Tāpat, publiski, varu apliecināt, ka, jebkurš līgums ir pieejams, ja tam piekrīt otra puse - spēlētājs un viņa vecāki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-03-12 11:41, pirms 14 gadiem
bez komentāriem...

     [+] [-]

, 2010-03-12 12:02, pirms 14 gadiem
kas tie vispar par terminiem 15 gadi, bet mulku zeme jau viss iet cauri, un nemot vera cik tad maksa basketbols.....tad varu iedomaties kads kontingents paraksta sos ligumus....

     [+] [-]

, 2010-03-12 12:08, pirms 14 gadiem
gribetos lai kads no vecakiem pakomente skaistos ligumus...

  +1 [+] [-]

, 2010-03-12 12:09, pirms 14 gadiem
ir tā ka uz citiem spēlētājiem tiek izdarīts spiediens, tiešā vai netiešā veidā, netieši tiek norādīts, ka ja spēlētājs neparakstīs līgumu, tad viņam izlase var iet gar degunu...

Buffalo rakstīja: :O Ir skaidrs ar kuru galu domā Lauva (savtīgās intereses es pieļauju (NEAPGALVOJU), bet ar KO domā spēlētāji parakstot šādu ārprātu? 15 gadi? Procenti? Nezinu vai BAA dod tik lielu ieguldījumu (kaut vai palasot tās ieguldītās summas), lai pēc tam paprasītu, teiksim, no NBA veča 10 procentus. Domāju, ka lai spēlētu otrajā divīzijā nevajag būt aģentūras paspārnē.

  +4 [+] [-]

, 2010-03-12 12:36, pirms 14 gadiem
Jāatzist, ka pirmo reizi sava lojalaja Sportacentra lietotaja muzha rakstu komentaru, tapec nevaru pretendet uz ipashi specigu viedokli, tomer man ir ko teikt shi raksta autoram Jurisona kungam pirmkart, otrkart l. cien. komentetajam Skudriniekam, kura komentari, manuprat, vienmer ir bjusi pamatoti un saturigi.
Kungi, bez sarkasma varu teikt, ka laiks, kad labas lietas bija pieejamas par brivu , ir beidzies sen un uz neatgrieshanos. Otrkart, 16-20 gadigajiem jaunieshiem, kuriem interese basketbols un ir velme kljut par kaut ko, organziacija, kas palidz, ir nepiecieshama.
Summas, kas sheit ir atklatas, nebut nav smiekliigas un nekada gadijuma nav pieejamas nekadas alternativas, lai gan BAA nav nekada veida ieguvusi monopolstavokli. Jurisona kungs, pienjemu, ka Jus nekada veida neveletos risket ar saviem lidzekljiem, lai izveidotu shada veida uznemumu, kurs arpus prasibam butu daudz maigaks attieciba pret speletajiem un palautos uz vinu godapratu. Nojaushot Jusu emocionalo fonu pret jaunajiem un "perspektivajiem" basketbolistiem, domaju, ka iedomajoties sevi privata investora loma shada projekta, Jums, domajams, rastos domas par vel drastiskakiem potencialajiem soda meriem...
Cienijamie lietotaji, 15 gadu kontrakts principa ir verts uz visu basketbolista aktivo karjeru. Ja nojaut, ka esi iegajis jau limeni, kur tava sezonas alga ir vairakos miljonos dolaru, vari apsvert lauzt sho ligumu, veikt 500 000 eiro maksajumu, un izvairities no talakas 10% nodevas... Savadak tomer ir javerte tas, ka sheit, es nesaku, ka tagad ir, bet potenciali var tikt piesaistit cilveki, kas var palidzet sakartot to pashu personiska ienakuma nodoklju jautajumu caur nodoklju atlaizhu valstim tada veida, ka no NBA speletaja gada algas 9 000 000, kur normala gadijuma speletajs sanjem uz rokas aptuveni 5.5 miljonus, tu varetu sanjemt lidz pat 8.200 000 un tu pat ar ieguvumu esi gatavs nomaksat gan 10% vai ari atkapshanas naudu no shi liguma...
Protams, ka kaut kada zinja ir nelogisks ligums par to, ka BAA, nebudams agents FIBA izpratne, njem veto tiesibas par speletaja (speletaja agenta) kluba izveli, bet shi tomer ir win-win situacija - speletajs vienmer agenturai bus ljoti nozimigs ka cilveks un personiba, tomer no otras puses tas ir organizacijas ienakumu nesosh pamatlidzeklis, un efektigi vaditaji vienmer rupesies nevis par isterminja ieguvumu (labs kontraks slikta kluba ar sliktu reputaciju), bet gan par ilgterminja izaugsmi un svarigi ir kados klubos speles un kadu algu speletajs pelnis sava kaujas vecuma (29-31 gads)...
Jo speletaji, nebudami pietiekami psihologiski noturigi, versti uz ilgtermina rezultatiem un ar nepietiekamam zinashanam finanses, visbiezhak izvelesies isterminja risinajumu un biezhi vien vinjiem nemaz nebus realistiskas ilgterminja vizijas...
Visu cienu basketbolam, pats speleju sava prieka pec, bet ja shis projekts pajuks, vieniga alternativa paliks doties uz USA vidusskolam un koledzham, kur latvieshu speletaji tomer nav piemeroti, Eiropas alternativas vinji nav interesanti (kapec lai serbu internats piennjemtu latvieshu speletaju?), ta ka shis projekta izjukshanas gadijuma diezgan droshi var prognozet basketbola ka sportaveida norietu Latvijai ka basketbola nacijai ilgterminja, jo, ari treneru paaudzhu nomainja rit parak leni, parak maz svaigu ideju, parak maz intereses un pedeja laika ari spilgtu talantu....
Tapec nevis meklesim pec iespejas skalakus epitetus, ka meginat sensacionali nozakat kadu meginajumu izveidot pirmo realo biznesa projektu sporta (jo pat Dinamo superfenomens vienmer bus tikai un vienigi zaudejumu nesosh projekts operacionala limeni, bez dotacijam), jo sheit tiesham ir realas pelnjas iespejas,kas tomer prasa ari zinamus ieguldijumus, kuriem nekad neviena finanshu institucija neizsniegs nekada veida aizdevuma instrumentus, tapec ir butiski, ka to var cilveks finanset no saviem kapitala uzkrajumiem... Tapec ari visu cienu M. Lauvam un domubiedriem... Daudz pievilciga alternativa ir nodot BAA Riga atveleto naudu investiciju parvadlishanas specialistiem, kas nodroshinas pietiekamu atdevi bez jebkadam galvassapem, bet no ka ari Latvijas sportam nebutu pilnigi nekada labuma. Jo, pat ja BAA Riga izaudzinas tikai 1-2 Eiroligas 6-7 speletaja limenja basketbolistus tuvako 5 gadu laika, es domaju, projekts noteikti bus izdevies, jo savadak iespeja, ka kaut kas tads notiktu, butu lidziga briinumam...
Nelasiet, ja garlaicigi, nav spiesta lieta! Ja raksta vienreiz, tad ir daudz ko teikt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-03-12 13:23, pirms 14 gadiem
Ligumu nepilngadigiem vai tad fiziski neparaksta vecaki? Vismaz pec Latvija eksistejoshas likumdoshanas nevienam nepilngadiga parakstitam dokumentam nav juridiski saistosha speka... Cik man zinams, bet, iespejams, ka es kljudos...
Bet es isti nesaprotu, ko tu domar ar spekulaciju uz nestabilas un nenobriedushas personibas ipatnibam?
Vinji neapzinas, ka 15 gadi ir tikpat, cik vinji ir nodzivojushi no dzimshanas? kads vinjiem sola, ka vinjus no Sanda Amolinja kalibra speletajiem kads uztaisis par Dejaniem Bodirogam? Kads sola zelta maisus, bling-blingus, nedalitu vinja vecuma meitenju uzmanibu, kas jau tagad sak saprast perspektivas nozimibu, izveloties gadijuma rakstura seksualos partnerus? Protams, to visu vajag uztvert ar nelielu ironiju.
Es domaju, ka tie, kas var atlauties pashi iret zales, njemt trenerus, iet uz medicinam, kvalitativi lietot vitaminus un bagationatajus, rupeties par uzturu un pashi daudz stradat, var meginat pashi, pec tam slegt ar Independente agenturam ligumus un ceret, ka no 4000 + bara izsitisies... Sheit, manuprat, ir sakariga alternativa, tu pats neinveste neko, un vismaz, kamer tu nepelni lielo kapostu (mana skatijuma liela alga ir sakot no 8000 -10 000 Eiro menesi), tu nepamani, ka 250-350 eiro aiziet organizacijai, kas principa tevi potenciali bus uztaisijusi no pusjelas sagataves par kaut kada limenja un kvalitates produktu, kas attiecigi maksa un ienes naudu ka BAA ta speletajam. 250-500 eiro ir viena videjas klases lizinga mashina +plazmas televizors lizinga menesi, domaju, ka tiem ,kas pelna 2500-5000 Eiro menesi, kadu Latvija ir zem 1 % no iedzivotajiem, shadi izdevumi liekas samerigi... Pie tam, shi algas augstakie griesti ir daudz augstaki ka pat LR premjeram... Samerigi, nesamerigi, vai 10% ir daudz vai maz. Viss ir relativs. Bet man priece, ka kaut kas tads notiek, nepatik Jurisona pieeja, jo mekle skaljus epitetus nevieta. Manuprat. Zhel, ka ta.

     [+] [-]

, 2010-03-12 13:44, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: No Mārtiņa Lauvas gribētos izlasīt argumentētu viedokli, pārdomas par to:
1) vai tiešām viņš cer vairākus gadus saņemt 10% no spēlētāja kontrakta? Tas ir nopietni domāts, vai tikai SA+ interpretācija? Man pašam liekas, ka te kaut kas ir piedomāts klāt, jo tas nepakļaujas nekādām loģikas normām, kāpēc lai jebkurš saprātīgi domājošs cilvēks kaut ko tādu ar viņiem parakstītu???
2) ja jaunajam censonim iesaka lauzt kontraktu ar BAA, un sūtīt viņus pupās, vai tiešām uzsāksies tiesvedība par 500 000 Ls, vai tas arī ir SA+ izdomājums?
3) nepilngadīga persona kontraktus parakstīt nevar. Viņu vietā to var izdarīt vecāki vai aizbildņi. Ja 18 gados jaunais censonis saprot, ka šis līgums nav viņa interesēs, vai tad nav tā, ka viņš ir brīvs tajā pašā momentā, un kādas tad sankcijas BAA var pielietot?

Paldies!
1) par 10% ir rakstīt līgumā
2) par 500tk ir rakstīt līgumā
3) pats jau pateici, viņa vietā to izdara vecāki!
un arī nākamais un nākamais tavs koments un mēģinājums kaut ko analizēt ir caur un cauri stulbums! beidz!

  +4 [+] [-]

, 2010-03-12 14:00, pirms 14 gadiem
Es esmu jurists ar gana lielu pieredzi un aktīvi arī sekoju sportistu gaitām, jo pats arī esmu spēlējis gan basketbolu, gan citus sporta veidus. Tāpat arī personīgi pazīstu arī Latvijā labi zināmos basketbolistus, kas arī spēlējuši Latvijas lielajā izlasē.

Lasot šo līgumu, rodās tiešām tādi vairāki retoriski jautājumi Jums visiem, arī Lauvas kungam:
1) cik tad daudz mums tādu ar mega algām pelnošo basketbolistu Latvijā ir? Biedriņš ir vienīgais. Tālāk jau nāk apmēram 500 000 - 20 000 naudiņu vērtie puiši. Retos gadījumos, kāds vēl dabū vairāk.
2) Cik no visiem ir augstākā kaluma un ļoti pieprasīto mūsu basketbolistu no Latvijas? Vienīgais ir Biedriņš!!! Pārējie - Šķēle, Jahovičs, Blūms, Janičenoks, Valteri, Kambala un varbūt vēl Bērziņš un vēl kāds - tie jau šobrīd vairāk par 1 miljonu nepelna, bet vidēji cik nojaušams - ap 150 000-500 000 robežās, kāds nu kuram tas līgums.
3) Cik tad no tiem jaunajiem ir tādi spīdekļi, kuriem spīd mega lielie honorāri? Cik no viņiem vispār tiek uz augšu? Ticis tikai viens - Biedriņš! Vēl varētu savā laikā minēt arī Kambalu, varbūt vēl Štelmaheru, Miglinieku, bet tas jau ir cits laiks, un arī - viņi visi ilgi negrozījās pa TOPA komandām. Par pārējiem - Zaķis, Kalve, Bertāns, Jurevičus un vēl kāds... nu pagaidām nepārliecina, ka viņi būs mega pieprasītie.
4) Cik no visiem šiem puišiem spēlē Eirolīgas komandās un vispār cik no visiem mūsu basketbolistiem ir tāds baigais pieprasījums, ka ir uz izķeršanu? Neesmu īpaši dzirdējis, ka par viņiem kādi klubi baigi plēstos. Kaut vai salīdzināsim futbolistus vai hokejistus no NHL (ok, cits spēles lauks, bet tas nemaina ideju) - par viņiem gatavi maksāt milzu naudas. Par mūsējiem - ne tik tuvu!!!

UN VISBEIDZOT - Jūs, Lauvas kungs, Līgumā solat BAA ieguldījumu šajā procesā:
- piesaistīt "attiecīgi kvalificētus" speciālistus (KAS VIŅI IR un KĀ SAUC? Kādi sasniegumi?),
- apmācīt un trenēt gan teoriju, gan praksi (kolektīvās un arī individuālās nodarbībās) (KAS TO VEIC?),
- veikt testus (Kādus konkrēti? Kāda ir tā testēšanas metodika?)
- rīkot seminārus un basketbola spēļu apmeklējumus (Ko semināros māca? Kas pasniedz lekcijas?)
- kā arī "apmācīt basketbolistu, kā uzvesties uz laukuma (t.sk. attiecības ar tiesnešiem un spēlētājiem, pretinieku spēlētājiem utt.) un ārpus tā (Kā tas tiek mācīts un kas to māca? Vai ir redzami rezultāti? No kā pieredzi ņemat?)
, kā psiholoģiski sagatavoties spēlēm, kā psiholoģiski ietekmēt pretinieku". (Kas ir psihologs? Vai tad psihologs mācīs arī kā ietekmēt pretiniekus?)
- "Programmā noteiktajā apmērā, taču ne vairāk kā par summu…" tiek solīta:
- sporta medicīna (ne vairāk kā 1000 eiro gadā) (KAS NOTIEK GADĪJUMĀ, JA SPORTISTAM IR LIELA TRAUMA? KAS ATLIKUŠO SUMMU KOMPENSĒ? KLUBS? SPORTISTS?)
- psiholoģijas (200 eiro) - VAI ESAT PĀRLIECINĀTS, KA PSIHOLOGA DARBS BŪS 1-3 SEANSIEM VISAS SEZONAS LAIKĀ? Man liekas, ka tas būs par maz, jo psihologam komandā jābūt visas sezonas laikā un to nodrošina klubs. Varbūt te domāts kāds cits psihologa pakalpojuma sniegšanas veids?
- mārketinga (500 eiro) - nav redzēti no jaunajiem basketbolistiem kaut kādās mārketinga lietās. Nezinu, kas te īsti domāts. Vai viņus bīdīsiet par reklāmas sejām kaut kādam produktam? Bet ja spēlētājs ir galīgi nezināms - vai no tā būs kāda jēga?
- juridiskie (300 eiro) - par šo es varu tikai pasmaidīt. Juristu darbs parasti maksā krietni vairāk - skatoties par kādu lietu ir runa.
- un finanšu jomas pakalpojumi (300 eiro) - Ko tad Jūs taisaties viņam finanšu jomā palīdzēt?
Arī mācību maksa - līdz augstākās izglītības iegūšanai (tiesa, līdz brīdim, kad spēlētājs pats sāk pelnīt vairāk par 1500 eiro mēnesī) - Jūs solat jebkurā augstskolā, kurā sportists iestāsies, apmaksāt mācību maksu augstskolās? Jebkādu summu?

un tad, lai saturīgāk atbildētu uz šiem jautājumiem, ir vēl papildus jautājumi:
1) kā tad tiek nodrošināts tas viss serviss šiem puišiem?
- kur notiek treniņi?
- kas ir treneri?
- kāds ir medicīnas, fizisko treneru, skautu un citu personāla darbinieku sastāvs?
2) kritēriji:
- kādi ir kritēriji sportista izvēlei?
- kādi ir kritēriji snieguma izvērtējumam un cerībām, ka dabūsiet visu ieguldīto atpakaļ?

Cik zināms - mūsu basketbola puiši prasa nesamērīgas algas salīdzinot ar savu sniegumu un rezultātu laukumā. Ja mums būtu tik pieprasīti puiši ar labiem sasniegumiem Eirolīgā un zemākās līgās (izņēmums FIBA kausos Ventspils un Barons, kuri ir uzspīdējuši), Eiropas čempionātos (augstākā vieta ir ja nemaldos septītā), lai klubi par viņiem jau būtu gatavi tādas naudas maksāt. Nu nav tādu!!!

Līdz ar to tie 500 000 Ls soda naudas liekas diezgan par daudz un nesamērīgi. Ja mums NBA, Eirolīgā un vispār Latvijas basketbola prece būtu uz izķeršanu, tad es vēl varētu saprast. Tie nosacījumi ir ļoti drakoniski!

Runājot par ieguldījumiem - gribētos tiešām redzēt reālu to jaunu talantu kaltuvi, kurā tas tiek arī, tā kā līgumā paredzēts, dots. Protams, saprotu, ka vienā gadā nekas nav dabūjams uzreiz, bet pagaidām neesmu neko tādu taustāmu un pamanāmu redzējis, kur nu vēl dzirdējis. Līdz ar to, šāds līgums pagaidām izskatās kā no utopijas un zinātniskās fantastikas!

Un vēl mazliet no juridiskās puses - par privāto tiesību neaizskaramību. Stipri šaubos vai Jums ir tiesības iejaukties jebkuros viņu finansu darījumos!!! Jums ir līgums par ienākumiem no kā arī saņemat savus procentus, bet ne tiesības vēl iejaukties viņu finansiālajos darījumos - vienalga kādos - pērkot alkoholu vai dāvanu, mašīnu vai nekustamo īpašumu!!!! To derētu atcerēties!!!

Es patiešām priecāšos, ja redzēsim tuvākajos gados kādus lielos spīdekļus! Ja būs tādi, kas spēs tikt lielajos klubos un arī izlasi aizvest tālāk par ceturtdaļfinālu vai pat pusfinālu - tas būs tikai lieliski!

  -4 [+] [-]

, 2010-03-12 14:27, pirms 14 gadiem
tigereens rakstīja: Es esmu jurists ar gana lielu pieredzi un aktīvi arī sekoju sportistu gaitām, jo pats arī esmu spēlējis gan basketbolu, gan citus sporta veidus. Tāpat arī personīgi pazīstu arī Latvijā labi zināmos basketbolistus, kas arī spēlējuši Latvijas lielajā izlasē.
nu pisec, kapēc tu šito visu raksti, pietam jautājuma formā, tie tak ir individuāli apspriežami jautājumi līgumslēdzējām pusēm. Ej slēdz ar Lauvu līgumu, varēsat visu izrunāt, arī par Latvijas b/b attīstības tendencēm varēsat papļāpāt. kaut kāds sviesc!
1 2 44 komentāri