Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Maskavas CSKA gaidīja 26 gadus. Cik vēl gaidīs Brno "Kometa"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Maskavas CSKA gaidīja 26 gadus. Cik vēl gaidīs Brno "Kometa"?
Brno hokeja komanda "Kometa" 1965./1966. gada sezonā - kad pēdējo reizi tika iegūts čempionu tituls.

KHL čempionāta regulārā turnīra uzvarētājus šosezon tika nolemts pasludināt par Krievijas čempioniem hokejā. Maskavas CSKA kopš 1989. gada, kad 32. (!) reizi un pēdējo reizi kļuva par PSRS čempionu, beidzot atkal ieguva titulu. Pēc 26 gadu pārtraukuma. Taču tas nebūt nav "gaidīšanas ilguma" rekords hokejā...

Ja reiz CSKA kontekstā šis temats skarts, tad ar Krieviju arī sāksim. Daudzu gadu garumā CSKA savāca labākos hokejistus no visiem citiem klubiem (ar retiem izņēmumiem, jo pilnīgi visus tomēr paņemt nevarēja - komandā ir noteikts spēlētāju skaits, bet dažiem izdevās savus labākos spēlētājus "noslēpt" augstskolās, no kurām neiesauca dienestā, vēl citus pārtvēra "Dinamo" sistēmas komandas ar Maskavas klubu priekšgalā), vienu laiku PSRS čempionāts bija pārvērties par spēkošanos augstākais par otro vietu, taču 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā CSKA pats ar uzviju sajuta, ko nozīmē būt par citu klubu donoru... Tikai pēc 26 gadu pārtraukuma Maskavas CSKA atkal ir virsotnē, bet vai komanda iegūs arī KHL sezonas galveno balvu (jādomā, ka tā tāda tomēr ir!) Gagarina kausu - tas vēl ir liels jautājums.
Pašreiz šādas komandas KHL nav, taču ir iecere 2016. gada sezonā to atkal atjaunot - proti, Maskavas "Kriļja sovetov". Tieši šī komanda visilgāk no visiem Krievijas klubiem gaida titulu - kopš 1974. gada. Tajā sezonā Rīgas "Dinamo" pēc ilga laika atgriezās augstākajā līgā un ieņēma 6. vietu, bet KS otro reizi vēsturē (pēc 17 gadu pārtraukuma) kļuva par čempioni. Trenera Borisa Kulagina vadībā spēlēja tādi zicili meistari kā Jurijs Ļebedevs, Vjačeslavs Aņisins (hokejista un "solista" Aņisina tēvs), Aleksandfrs Bodunovs, Sergejs Kapustins, Vladimirs Repņovs, Jurijs Šatalovs, Jurijs Tjurins, vārtsargi Aleksandrs Sideļņikovs un Vladimirs Miškins... Aņisins vecākais tajā sezonā kļuva par rezultatīvāko PSRS čempionāta spēlētāju. Tagad ir stipri pāragri runāt par tituliem, vispirms "Kriļja sovetov" komandu vēl ir jāatjauno (hokeja skola joprojām darbojas, taču arī MHL šādas komandas nav).
Kopš 1976. gada titulu nav ieguvis Maskavas "Spartak" (pavisam 4 reizes bija PSRS čempions). Uzbrucēju trio Igors Šaļimovs-Vladimirs Šadrins-Aleksandrs Jakuševs savulaik bija viens no labākajiem pasaulē, bet kur vēl brāļi Boriss un Jevgeņijs Majorovi un Vjačeslavs Staršinovs, vārtsargs Viktors Zingers, kā arī Jevgeņijs Zimins, kurš guva pirmos vārtus PSRS izlases labā slavenajā 1972. gada spēļu sērijā starp Kanādas NHL izlasi un PSRS izlasi, un citi pazīstami hokejisti. JAK-15, kā kanādiešu žurnālisti iesauca Jakuševu, savulaik bija viens no trim (vēl vārtsargs Tretjaks un Harlamovs), kuram 1972. gada spēļu sērijas laikā piedāvāja parakstīt līgumus ar NHL klubiem un pašiem ļāva ierakstīt summu, kādu tie gribētu saņemt... "Spartak" komanda šosezon nepiedalās KHL, taču runā, ka nākamsezon tā atkal varētu būt. Pērn spartakiešu jaunie hokejisti ieguva Harlamova kausu - proti, kļuva par MHL spēcīgāko komandu, tā ka pamats, uz kā būvēt lielu komandu, ir. Cita lieta, ka daudz pārmaiņu jāveic paša kluba sistēmā.
Toljati "Lada" uzvarēja Krievijas čempionātā 1996. gadā un tieši Toljati uzskata par 90. gadu sākuma Krievijas hokeja galvaspilsētu. Četrus gadus pēc kārtas "Lada" spēlēja finālā un divreiz tajos uzvarēja. Sākās finansiālas problēmas VAZ autorūpnīcai un tās nevarēja neietekmēt hokeja komandu, turklāt arī pašā kolektīvā nebija laba gaisotne. Šosezon "Lada" atgriezās KHL, taču par titula iegūšanu runāt vēl ir stipri pāragri.
2003. gadā čehu treneris Vladimirs Vuiteks kļuva par pirmo ārzemju treneri, kura vadībā komanda uzvarēja Krievijas čempionātā - tā bija Jaroslavļas "Lokomotīve". Bija ne tikai uzvaras, bet arī skaists skatāms hokejs. Cik žēl, ka pirms trim ar pusi gadiem notika traģiskā lidmašīnas avārija, jo tā "Lokomotīve" ar Kārli Skrastiņu sastāvā bija tajā sezonā galvenā favorīte un daudzi hokeja speciālisti uzskatīja, ka to "Lokomotīvi" neviens no konkurentiem nebūtu spējīgs nobremzēt...
Pazīstams hokeja klubs, kas visilgāk gaida titulu, atrodas Čehijā - Brno komanda "Kometa" 11. un pēdējo reizi par toreizējās Čehoslovakijas čempioni kļuva 1966. gadā... Drīz jau būs pusgadsimts kopš iegūts pēdējais tituls. Savulaik (14 gadus) šī komanda bija zināma hokeja aprindās ar nosaukumu "Zetor", taču lielākie panākumi tika gūti tieši ar nosaukumu "Kometa", kāds Brno komandai ir arī tagad. Tiesa, 1968. gadā "Kometa" ieguva Eiropas klubu čempionu kausu, taču hokejā tam, kā zināms, nav tāda prestiža kāds ir līdzīgai trofejai futbolā, basketbolā, rokasbumbā un volejbolā (varbūt arī vēl kādā spēlē). 80. un 90. gados "Kometa" vairākkārt atstāja Čehoslovakijas un tad arī Čehijas hokeja virslīgu, tajā savulaik ir spēlējuši Aleksejs Širokovs un viens no pirmajiem jaunā Rīgas "Dinamo" leģionāriem Roberts Petrovickis. Pašreiz Čehijas Ekstralīgas čempionātā Brno komanda atrodas 3. vietā. Čehijā neuzskata, ka "Kometa" var reāli pretendēt uz titulu arī šogad.
Cita čehu kluba vārds pirmām kārtām saistās ar Jaromiru Jāgru (viņš tagad ir viens no komandas īpašniekiem) un, kā jau nojaušat, tas ir Kladno hokeja klubs, kurš savas lielākās slavas gados (6 reizes Čehoslovakijas čempions) spēlēja ar nosaukumu "Poldi". Pēdējo reizi par čempioonu tas kļuva 1980. gadā. Čehijas metalurģijas sirdī sākās problēmas un tās skāra arī hokeja komandu - 90. gados kombināts "Poldi" nonāca uz bankrota robežas. Ja nebūtu Jāgra palīdzības, tad Kladno komanda neizķepurotos no otrās pēc ranga līgas, kurp tā pērn atkal izkrita. Bez Jāgra un vēl pirms viņa Kladno komandā spēlējuši tādi meistari kā Milans Novijs, Tomāšs un Františeks Kaberle, slavenais aizsargs Františeks Pospišīls... Kladno kluba audzēkņi kopā esot aizvadījuši NHL vairāk nekā 5500 spēles un guvuši vairāk nekā 1200 vārtus. Kas zina, varbūt tad, kad Jāgrs beigs karjeru (savulaik viņš izteicās, ka darīt to Kladno komandā) un varēs vairāk pievērsties dzimtā kluba problēmām, Kladno komandai atkal būs uzplaukums...
Jihlavas "Dukla" savulaik bija Čehoslovakijas CSKA - armijas komanda, kas savās rindās savāca labākos jaunos jeb dienesta vecuma hokejistus. Iegūti 12 čempionu tituli, bet pēdējais - 1991. gadā. Pēc tam rezultāti kļuva arvien sliktāki un pašreiz Jihlavas komanda spēlē 1. līgā (otrajā pēc ranga). Savulaik "Dukla" kreklā spēlēja tādi izcili meistari kā brāļi Jaroslavs un Jirži Holīki, Jans Klapāčs, Jozefs Augusta, Jans Suhijs, slavenais vārtsargs Dominiks Hašeks, viņa kolēģis Jirži Kralīks...
Vsetinas komanda pēdējo reizi čempione bija salīdzinoši nesen - 2001. gadā, bet pavisam tituls iegūts 6 reizes. Ilgu laiku - 16 gadus - Vsetinas komandu zināja ar nosaukumu "Zbrojovka". Viss pajuka tieši pēc uzvaras 2001. gadā, kad par mahinācijām ar vekseļiem tika apcietināts komandas īpašnieks Romāns Zubiks. Tas bija trieciens gan komandas budžetam, gan tās autoritātei. Drīz vien Vsetina izkrita no virslīgas, bet tad arī no 1. līgas un pašreiz spēlē 2. līgā. Par tituliem var tikai sapņot.
Dodamies uz Somiju, kur ir divi slaveni hokeja klubi, kas sen nav bijuši čempioni. Tamperes "Ilves" ir visvairāk Somijas čempiona titulu - 16, taču pēdējais no tiem iegūts vēl 1985. gadā (tuvākā sekotāja ar 15 tituliem ir "Tappara", kas nav uzvarējusi kopš 2003. gada). Juceklis ar treneriem un nestabils komandas budžets ir galvenie iemesli, kāpēc tik ilgi neizdodas tikt virsotnē. Pēdējos 12 gados Somijas čempioni bija 8 dažādi klubi, tā ka, iespējams, tieši SM-liiga čempionātā pašreiz ir visgrūtāk saglabāt titulu. Ietekmēja un ietekmē, protams, arī tas, ka katru vasaru vairāki jaunie talanti vai vairs ne tik jaunie labākie spēlētāji dodas uz Ziemeļameriku (1985. gadā pēc uzvaras Somijas čempionātā, piemēram, aizbrauca trīs labākie vārtu guvēji un tad vēl divi spēlētāji). Pašreiz "Ilves" atrodas 10. vietā un par titulu tam nav iemesla domāt.
Pašreizējais KHL dalībnieks Helsinku "Jokerit" Somijas čempions bija 6 reizes, bet pēdējo reizi - 2002. gadā. 2012. gadā "Jokerit" ieņēma otro vietu, taču līdz 90. gadu panākumiem (četri tituli) neaizsniedzās. Problēmas ir līdzīgas tām, ar kurām saskaras "Ilves". Pēc pēdējā titula iegūšanas pāri okeānam devās seši spēlētāji un kopš tā laika komandā bija desmit dažādi galvenie treneri... Tagad "Jokerit" spēlē KHL un varbūt tieši šeit iegūs savu nākamo titulu?
Zviedrijā ir četri slaveni klubi, kuros jau ir aizmirsuši, kā garšo šampanietis no čempionu kausa. Visilgāk - kopš 1984. gada - nav uzvarējis Stokholmas AIK. Klubs, kas devis hokejam tādus mestarus kā vārtsargs Leifs Holmkvists, Peters Gradins, Niklass Bekstrēms, Kents Nilsons un Berje Salminds (pirmais zviedrs un viens no pirmajiem Eiropiešiem, kam izdevās sevi apliecināt NHL), 7 reizes ir bijis čempions, bet tagad spēlē Allsvenskan jeb pēc ranga otrajā Zviedrijas hokeja līgā. Labākie katru gadu brauc prom un pietrūkst līdzekļu, lai tos kaut uz vēl pāris sezonām aizkavētu... Savulaik AIK rindās spēlēja arī šīs sezonas Rīgas "Dinamo" rezultatīvākais hokejists Linuss Videls, kā arī Rodrigo Laviņš un nedaudz arī Edgars Kļaviņš.
Kopš1985. gada čempions nav bijis "Sodertalje SK" (pavisam arī 7 tituli), kas pašreiz arī spēlē Allsvenskan līgā. Matss Valtins, slovēnis Anže Kopitars, Mikaels Samuelsons un Niklass Bergforss ir tikai daži slavenākie hokejisti, kas bijuši šajā klubā. Sēdertelje atrodas tikai apmēram 30 km no Stokholmas un tas ir hokeja klubam gan pluss, gan mīnuss reizē. Pašreiz pārsvaru ņem mīnuss... Kopš 1985. gada medaļas bija vēl tikai vienu reizi - "sudrabs" 1986. gadā. "Sodertalje" rindās ir spēlējuši Laviņš un Grigorijs Panteļejevs.
Malmes "Red Hawks" otro un pēdējo reizi Zviedrijas čempions bija 1994. gadā un arī tas tagad spēlē Allsvenskan līgā. Pērn tas tajā uzvarēja, taču kvalifikācijas turnīrā ieņēma 4. vietu un SHL neatgriezās. Slavas laiks iestājās 80. gadu beigās, par kluba sponsori kļuva liela banka un uz to - tad komanda arī spēlēja Allsvenskan - sāka braukt pazīstami spēlētāji - piemēram, vārtsargs Pelle Lindmarks, soms Raimo Helminens, Peters Sundstrēms... 1990. gadā Malmes komanda iekļuva Elitserie čempionātā, pēc diviem gadiem pirmo reizi kļuva par čempionu, vēl pēc diviem atkārtoja panākumu, bet jau nākamais gads kļuva par melnās joslas sākumu. Daži līderi aizbrauca uz NHL:, citi jau kļuva par vecu, bet jaunā maiņa kaut kur kavējās un 2005. gadā Malmes komanda nokļuva Allsvenskan, kur pērn ieņēma tikai 9. vietu - sliktākais rezultāts pēdējo 25 gadu laikā.
Stokholmas "Djurgarden" ir Zviedrijas čempions-rekordists - iegūti 16 tituli, taču pēdējais no tiem 2001. gadā. "Djurdarden" spēlē SHL, taču atrodas tajā 9. vietā un par 17. titula iegūšanu nav iemesla domāt. Tieši šajā komandā savulaik spēlēja slavenais Svens Tumba (sākumā tā bija iesauka - īstais uzvārds bija Juhansons, bet tad kļuva par uzvārdu), kurš 1957. gadā kļuva par pirmo Eiropas hokejistu, kas devās uz NHL komandas treniņnometni (Bostonas "Bruins"), taču drīz atgriezās mājās. Pārdzīvojis finasiālas problēmas 90. gadu beigās, "Djurgarden" ieguva divus titulus pēc kārtas, taču šo panākumu pamanīja arī okeāna otrā krastā... Tikai pērn "Djurgarden" atgriezās SHL čempionātā. Šajā komandā tās pēdējos slavas gados spēlēja arī bijušais Rīgas "Dinamo" vārtsargs Mikaels Telkvists.
Beidzot esam nonākuši līdz spēcīgākajai hokeja līgai pasaulē - NHL. Kopš 1967. gada Stenlija kausu nav ieguvis Toronto "Maple Leafs", kas hokeja prestižāko trofeju pasaulē savulaik bija ieguvis 13 reizes. Toronto komandai pieder garākā sērija bez Stenlija kausa starp visiem klubiem kuri kaut reizi to bija ieguviši. 90. gadu beigās likās, ka "Kļavas lapas" būs pārvarējušas krīzi (1999. gadā Toronto iekļuva Austrumu konferences finālā, taču zaudēja Bufalo "Sabres", kurā traumas dēļ nespēlēja Hašeks), taču tā tikai likās... Vienu vai pat divus un trīs iemeslus neveiksmju iemeslus nemaz nevar nosaukt. To ir vesels komplekts. Nu jau 7 gadus komanda netiek Stenlija kausa izcīņā un arī pašreiz Austrumu konferencē atrodas 14. vietā.
Filadelfijas "Flyers" (divi Stenlija kausi) nav triumfējis kopš 1975. gada. Freda Šero vadībā un ar Bobiju Klārku un Berniju Parentu priekšgalā "lidotāji" 70. gados piecas reizes spēlēja Stenlija kausa finālā, kur pēc tam iekļuva tikai 2011. gadā (toreiz komandā bija arī Oskars Bārtulis, taču finālā viņš nespēlēja). Pašreiz "Flyers" atrodas 10. vietā Austrumu konferencē. Komandas vadības iecerētā pārbūve ievelkas.
Ņujorkas "Islanders" ir viens no šīs sezonas pārsteigumiem - komanda Austrumu konferencē pašreiz ir otrajā vietā. Četrkārtējie Stenlija kausa ieguvēji (Maiks Bossi, Deni Potvēns, Braijens Trotjē...) pēdējo reizi triumfēja 1983. gadā, "salinieki" būtu varējuši uzvarēt vēl un vēl, taču viņiem nepaveicās - tieši tajā laikā līgā parādījās Edmontonas "Oilers" ar Veinu Grecki sastāvā... Šī sezona ir labākā pēdējos gados.
Toties jau pieminētā Edmontonas komanda Rietumu konferencē pašreiz ieņem pēdējo 14. vietu... "Naftinieku" panākumi (pieci Stenlija kausi, pēdējais - 1990. gadā) saistās ar Grecki un Co (jari Kurri, Esa Tikanens, Marks Mesjē, Glens Andersons, Grants Fīrs...). 2006. gadā "Oilers" Stenlija kausā pārspēja Detroitas "Red Wings", Sanhosē "Sharks" un Anaheimas "Ducks", taču finālsērijas sākumā (pirmā mača beigās) ar Karolīnu savainojuma dēļ zaudēja pamatvārtsargu Dveinu Rolosonu. Kopš tā laika 'naftinieki" no Stenlija kausa ir lielgabalšāviena attālumā.
Titulētākais NHL klubs - 24 reizes iegūts Stenlija kauss! - Monreālas "Canadiens" pēdējo reizi triumfēja 1993. gadā, taču šosezon var atkal uzvarēt. Kāpēc gan ne, ja komanda pašreiz ir līdere Austrumu konferencē? Pēdējo gadu neveiksmēm daudzi rod izskaidrojumu kluba menedžmentā, kas savukārt radīja problēmas komandas sastāvā. Vai vētras garām - to rādīs pavasaris.
Ņujorkas "Rangers" (četri Stenlija kausi) nav triumfējis kopš 1994. gada (galvenais treneris toreiz bija Maiks Kīnens - tas pats, kura vadībā Magņitogorska pērn pirmo reizi ieguva Gagarina kausu un kurš kļuva par pirmo treneri, kam ir uzvaras Stenlija un Gagarina kausa izcīņās) un šajā sakarā Ziemeļamerikā skumji joko - sak, tas nav nekas, "Rangers" taču pieradis paciesties un gaidīt, jo līdz ceturtajai uzvarai Stenlija kausa izcīņā tas gaidīja 54 gadus... Kopš 1994. gada komandā ir nomainījušies 7 galvenie treneri, iztērēti simtiem miljonu dolāru spēlētāju iegādei, taču kaut pietuvoties Stenlija kausam nav izdevies. Divreiz "Rangers" šajā laikā aizkļuva līdz konferences finālam, kur zaudēja. Šosezon "Rangers" atrodas 3. vietā Austrumu konferencē un mēģinās izbeigt sev adresētos skumjos jociņus.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-25 20:37, pirms 9 gadiem
Daudz neprecizitātes - Bārtulis tajā finālā spēlēja, Rangers pērn bija kausa finālā un citas... Vīlos Toļikā...

  +1 [+] [-]

, 2015-02-26 08:53, pirms 9 gadiem
Paldies Toļik par rakstu !

  +1 [+] [-]

, 2015-04-02 21:56, pirms 9 gadiem
modriitis rakstīja: Daudz neprecizitātes - Bārtulis tajā finālā spēlēja, Rangers pērn bija kausa finālā un citas... Vīlos Toļikā...
Tas gan jocīgi no Toļas....