Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Ščerbatihs: "Mēs vairs nevaram normāli sagatavoties olimpiskajām spēlēm"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ščerbatihs: "Mēs vairs nevaram normāli sagatavoties olimpiskajām spēlēm"
Aivars Lembergs un Viktors Ščerbatihs. Foto: Juris Presņikovs, ventspils.lv

Mūsu svarcelšanas federācijas prezidents un treneris Viktors Ščerbatihs atklāj, ka ASV sankcijas novedušas pie Latvijas valsts lēmuma būtiski samazināt finansējumu svarcēlājiem, līdz ar to ir apdraudēta šī sporta veida attīstība Ventspilī, lasāms žurnālā "Kas Jauns". Ventspils Sporta skola "Spars" sniedza savu skaidrojumu, no kā izriet, kas situācija nav nemaz tik dramatiska.

Kā zināms, ASV uzlika sankcijas ilggadējam Ventspils pilsētas vadītājam Aivaram Lembergam.

Ventspils savulaik uzbūvēja sporta namu, tika iekārtots svarcelšanas centrs un internāts. Jaunie svarcēlāji tur varēja dzīvot, tika nodrošināta ēdināšana, netālu atradās sola. ASV sankciju dēļ Latvijas valsts nolēma, ka tik liela finansējuma vairs nebūs.

Lielā mērā pateicoties pašvaldībai, līdz šim finansējums bija 300 000 eiro. Bet tagad šādas naudas vairs nav, federācijai papildus iedoti vien 10 000, informē Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents un treneris. "Ja neatradīsies cits finansējums, ar svarcelšanu Ventspilī, visticamāk, būs cauri. Tas ir nepiedodami - ar vieglu roku tā vienkārši iznīcināt daudzu gadu darbu."

Tādējādi patlaban internāts vairs nedarbojas pilnā apmērā, no astoņām istabām palikušas tikai divas. Jauno svarcēlāju dzīvošanu pagaidām apmaksā šī sporta veida federācija. Iespējams, būs jādomā par kādu esošo audzēkņu atskaitīšanu, kaut gan iepriekš bija doma paplašināties.

Rebeka Koha, Ritvars Suharevs un Artūrs Plēsnieks ļoti nopietni pretendē uz Tokijas olimpiādi. "Mēs patiešām vairs nevaram normāli sagatavoties olimpiskajām spēlēm," pamatīgi samazinātā finansējuma dēļ bēdīgs ir Viktors Ščerbatihs.

Reaģējot uz žurnālā publicēto, Ventspils Sporta skola "Spars" sniedz situācijas aprakstu, kas papildināts ar svarcelšanas trenera Eduarda Andruškēviča komentāru.

"Ventspils Sporta skola "Spars" ikdienā nodrošina Augstas klases sportistu sagatavošanas centra darbību. Ventspilī jau vairākus gadus darbojas sporta internāts ar kopējo finansējumu 2019. gadā – 270 tūkst. eiro, t.sk. 135 tūkst. eiro piešķīra Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un 135 tūkst. eiro pašvaldība. Internāta darbībai 2020. gadā Ventspils pilsētas pašvaldība ir piešķīrusi finansējumu 135 tūkst. eiro. Savukārt IZM 2020. gada janvārī finansējumu nav piešķīrusi un oficiāli nav arī informējusi pašvaldību, cik liels valsts finansējums augstas klases sporta sagatavošanas centram būs 2020. gadā.

Neoficiāli IZM paudusi, ka līdzfinansējums būs 108 tūkst. vai par 27 tūkst. mazāk nekā 2019. gadā. Šāda bezatbildīga IZM rīcība rada pamatotu satraukumu svarcelšanas trenerim Ščerbatiham un viņa audzēkņiem. Viktors Ščerbatihs kļūdās, finansējuma kavējumu no IZM puses sporta internātam saistot ar ASV sankcijām. Turklāt un vēl jo vairāk – saistību ar sankcijām apgāž arī fakts, ka šis nav pirmais gads, kad tiek kavēts IZM finansējums. Varam apgalvot, ka augstas klases sportistu sagatavošanas centrs šobrīd turpina darboties un sportisti trenējas vai atrodas mācību treniņu nometnēs atbilstoši plānotam grafikam. Šajā centrā darbojas 18 sportisti - svarcelšanā (8), vieglatlētikā (6) un šorttrekā (4).

Kā apstiprina biedrības Latvijas Svarcelšanas federācija valdes priekšsēdētājs Eduards Andruškēvičs, tad Viktora Ščerbatiha izteikumi ir pārpratums. Andruškēvičs norāda, ka viņš sporta skolu “Spars” informējis, ka 2020. gada janvārī svarcēlāji atradīsies mācību – treniņu nometnēs ārpus Ventspils, līdz ar to un ņemot vērā, ka IZM finansējums janvārim vēl nebija piešķirts, panākta vienošanās, ka internātā administratoru klātbūtne nav nepieciešama. 21. janvārī sportisti no nometnēm atgriezušies un Andruškēvičs apliecina, ka mācību – treniņu process norisinās pilnvērtīgi un sportisti gatavojas olimpiskajām spēlēm, kā arī sadzīves apstākļi un ēdināšana nodrošināti no sporta skolas “Spars” līdzekļiem. Andruškēvičs pauž cerību, ka jau tuvākajā laikā IZM finansējums tiks ieskaitīts."

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Kas Jauns", Juris Vaidakovs
ventspils.lv

  +5 [+] [-]

, 2020-01-21 16:27, pirms 4 gadiem
LV sportā pilnīgi viss iet uz grunti.. Nevienā sporta veidā nav atbalsta.. Izņemot futbolu, kur ar visu finansējumu ir pilnīgā caurumā..

  +1 [+] [-]

, 2020-01-21 16:56, pirms 4 gadiem
gribētos konkrētāk kas un kā deva 300 tk, kas tagad pieņēma lēmumu samazināt līdz 10 tk ?

aizdomas, ka Viktors bur drāmu .. vai tiešām šī ir atsevišķa rindiņa Valsts budžetā (tas taču sen apstiprināts!) vai nav vienkārši brīvostas grieziens?

un olimpiešiem taču pilns LOV finansējums. bērni gan varētu ciest bet tam jābūt pašvaldības aprūpē

     [+] [-]

, 2020-01-21 17:52, pirms 4 gadiem
Daniel rakstīja: gribētos konkrētāk kas un kā deva 300 tk, kas tagad pieņēma lēmumu samazināt līdz 10 tk ?

aizdomas, ka Viktors bur drāmu .. vai tiešām šī ir atsevišķa rindiņa Valsts budžetā (tas taču sen apstiprināts!) vai nav vienkārši brīvostas grieziens?

un olimpiešiem taču pilns LOV finansējums. bērni gan varētu ciest bet tam jābūt pašvaldības aprūpē
Ko tu murgo, nejēga!!!!!!

     [+] [-]

, 2020-01-21 19:06, pirms 4 gadiem
Domāju, ka daudzi vēl izjutīs""sliktā Lemberga"" spēju strādāt/sakārtot uzņēmējvidi un mācēt atbalstīt sportu. Drīz arī basketbolam, futbolam grūti laiki...arī uz bobsleja kamanām bija Ventspils reklāma....ko OC darīt bez nopietna līmeņa basketa...un tā tikai redzamā daļa sportā....

  -3 [+] [-]

, 2020-01-21 19:34, pirms 4 gadiem
Lieliski nevarēs vairs atļauties šprices

Plēsnieks, Koha un Suharevs beidzot būs dopinga pozitīvi?

  +1 [+] [-]

, 2020-01-21 19:38, pirms 4 gadiem
''Paldies'' par to Bordānam,Kariņam un gejam....

     [+] [-]

, 2020-01-21 21:14, pirms 4 gadiem
Sparinieks rakstīja: Lieliski nevarēs vairs atļauties šprices

Plēsnieks, Koha un Suharevs beidzot būs dopinga pozitīvi?
Ja nebūs šprices, tad kļūs dopinga pozitīvi?!?

     [+] [-]

, 2020-01-21 21:40, pirms 4 gadiem
Reiz sensenos laikos,kad Viktors bija tik stiprs kā nekad,jā tad nez kā viņa godīgajā organismā nonāca steroīdi. Protams,ka viņš tos nebija lietojis,ļaunas rokas to esot piebērušas kādam dzērienam un no tā laika Viķja no atvērtām pudelēm nedzerot. Vajadzēja ar tā sagadīties,ka atnāca kontrole un iedeva 4 gadus atpūtai. Svarcēlāji nav dumji,arī mūsu tobrīd jau eks-štangihsts tāds nebija,jo pat tādos mēslos un badā viņš apāva pastalas un devās pie NEKĀ kunga,kā viņu tagad jokaini dēvē savējie. Un raugi - Aivars viņam pazeltījis esot rociņu,ar norunu,ka medālis būs. Un bija ar!
Tik skāde tā,ka parādi jāatdod,agri vai vēlu un re - Ščerbatiha kungs to dara.
PS jā,daži nelabvēļi runā,ka Aivars zaglis esot un šad tad labam lūdzējam atmetot drupačas no sazagtā. Vēl runā,ka svarcēlāju organizācijā ir bardaks.
Ej un saproti kam tiesa...

     [+] [-]

, 2020-01-21 23:00, pirms 4 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Reiz sensenos laikos,kad Viktors bija tik stiprs kā nekad,jā tad nez kā viņa godīgajā organismā nonāca steroīdi. Protams,ka viņš tos nebija lietojis,ļaunas rokas to esot piebērušas kādam dzērienam un no tā laika Viķja no atvērtām pudelēm nedzerot. Vajadzēja ar tā sagadīties,ka atnāca kontrole un iedeva 4 gadus atpūtai. Svarcēlāji nav dumji,arī mūsu tobrīd jau eks-štangihsts tāds nebija,jo pat tādos mēslos un badā viņš apāva pastalas un devās pie NEKĀ kunga,kā viņu tagad jokaini dēvē savējie. Un raugi - Aivars viņam pazeltījis esot rociņu,ar norunu,ka medālis būs. Un bija ar!
Tik skāde tā,ka parādi jāatdod,agri vai vēlu un re - Ščerbatiha kungs to dara.
PS jā,daži nelabvēļi runā,ka Aivars zaglis esot un šad tad labam lūdzējam atmetot drupačas no sazagtā. Vēl runā,ka svarcēlāju organizācijā ir bardaks.
Ej un saproti kam tiesa...
Ar piebildi, ka laikā, kad Ščerbatihs dabūja savu diskvalifikāciju, tad par pārkāpumiem deva 2 gadus.

     [+] [-]

, 2020-01-21 23:11, pirms 4 gadiem
Pareizi gan. Juri,sen vēlos rakstu- Latvijas izcilība un dopings!
Radeviča,Ščerbatihs,Prūsis,Olijars, Dieva laime,ka tie šķēpmetēji ir par nabagu špricei.

     [+] [-]

, 2020-01-21 23:28, pirms 4 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Pareizi gan. Juri,sen vēlos rakstu- Latvijas izcilība un dopings!
Radeviča,Ščerbatihs,Prūsis,Olijars, Dieva laime,ka tie šķēpmetēji ir par nabagu špricei.
Lai tāds raksts taptu, vajag sakrist ļoti daudziem faktoriem, no kuriem galvenais un faktiski nereālākais (tā kā daļa no viņiem ir aktīvi treneri) notikšanas ziņā - pašiem iesaistītajiem ir jāvēlas atklāti runāt.
Gan par savām attieksmēm pret notiukušo, gan par "melno" 2001. gadu, gan vēl daudz ko.

     [+] [-]

, 2020-01-21 23:36, pirms 4 gadiem
nav jau māksla no sazagtā atmest kādus 5% un tēlot labdari...

     [+] [-]

, 2020-01-22 00:50, pirms 4 gadiem
Pārējie zarazas zog un neatmet ne kapeiku.

     [+] [-]

, 2020-01-22 10:38, pirms 4 gadiem
Beidz muldēt un ej meklē atbalstītājus...
Nevis čīksti, ka kādam, kuru tiesā kā tik vien iespējams, beidzot kāds kaut ko arī piesprieda.

Kad jātērē, tad vienalga kā nauda iegūta, kā nākusi...

Nez, ja koferītī izrādītos viltota nauda, kuru konfiscē, tad arī vainotu un gaustos par valsti, kas atņēmusi naudu, nevis pret to, kurš to naudu ir iesmērējis?