Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"Milāna-Sanremo" spoža uzvara Freirem

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

"Milāna-Sanremo" spoža uzvara Freirem
Oskars Freire
Foto: AP/ Scanpix Sweden

Spāņu riteņbraucējs Oskars Freire ("Rabobank") sestdien, finiša sprintā neatstājot nekādu cerību saviem konkurentiem, trešo reizi karjerā triumfēja prestižajā "Milāna-Sanremo" klasikā.

"Milāna-Sanremo" klasika ir ikgadējs Itālijā notiekošs viendienas velobrauciens. Šī klasika, kurā sportistiem, mērojot ceļu no Milānas pilsētas līdz Sanremo, jāpārvar 298 kilometru gara distance, ir pats garākais no Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) sezonas kalendārā iekļautajām viendienas sacensībām. Iesaukts par "Pavasara klasiku", tas viennozīmīgi ir viens no pasaules riteņbraukšanas pieminekļiem.

Sestdien "Milāna-Sanremo" norisinājās jau 101. reizi. Lai gan līdz pēdējam brīdim dalībnieku sarakstā bija atrodams arī Latvijas pārstāvis Gatis Smukulis ("AG2R-La Mondiale"), mūsu riteņbraucējs uz starta tomēr neizgāja. Sacensību gaitā, protams, bija vērojami vairāki avantūristiski mēģinājumi atrauties no peletona, taču tie sacensību gaitā neko būtiski neizmainīja, un galvenie notikumi norisinājās distances beigu daļā, sākot no 25-30 km pirms finiša. Riteņbraucējiem pārvarot pēdējos divus kāpumus, lielā grupa pamazām izstiepās, izkristalizējoties vadošo braucēju grupai.

Neskatoties uz to, ka distances pēdējos 20 kilometros bija novērojami vairāki atrāviena mēģinājumi no augstas klases riteņbraucējiem, kuriem finiša sprints nav tā pati stiprākā puse (Žoans Ofredo, Maikls Rodžers, Filips Žilbērs, Filipo Pocato, Vinčenzo Nibali), pāris kilometrus pirms finiša 25 vadošo riteņbraucēju grupa atkal bija apvienojusies vienā veselumā. Nu bija pilnīgi skaidrs, ka uzvarētājs tiks noskaidrots finiša sprintā.

Vadošajā grupā bija atrodami tādi sprinta meistari kā Alesandro Petaki ("Lampre-Farnese Vini"), Toms Bonens ("Quick Step"), Daniele Benati ("Liquigas"), Tors Hušhovds ("Cervelo Test Team") un Oskars Freire ("Rabobank"), kas solīja aizraujošu cīņu finišā. Dodoties pēdējā kilometrā, grupas priekšgalā atradās "Liquigas" braucēji - Daniels Oss un Benati. Pirmais no viņiem strādāja komandas biedra interesēs un centās izvirzīt Benati vislabākajā pozīcijā cīņā par uzvaru. Tomēr šoreiz "Liquigas" dueta plāns nenostrādāja, jo Benati pēdējos metros pietrūka pulvera. Freire, kurš velobraucienā triumfēja 2004. un 2007. gadā, atradās aiz abu itāļu braucēju muguras un īstajā brīdī strauji izšāvās priekšgalā. Aiz spāņa muguras asinskāri sekoja beļģis Bonens, tomēr ne viņam, ne kādam citam neizdevās apturēt Freiri no iespaidīgas uzvaras.

Tikmēr britu sprinterim, latviešu riteņbraucēja Alekseja Saramotina komandas biedram "Team Columbia HTC" vienībā Markam Kavendišam, kurš velobraucienā triumfēja pagājušajā gadā, sacensību laikā nācās sajust gada sākumā pārciesto veselības problēmu sekas. Tā rezultātā Kavendišs distances beigu daļā (~25 km pirms finiša) smagajā "Cipressa" kāpumā nespēja noturēt straujo tempu un ievērojami atpalika no līderu grupas, noslēgumā finišējot 89. vietā un no uzvarētāja atpaliekot nedaudz vairāk par sešām minūtēm.

"Milāna-Sanremo 2010"

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Oscar FreireSpānijaRabobank6:57:28
2.Tom BoonenBeļģijaQuick Step
3.Alessandro PetacchiItālijaLampre-Farnese Vini
4.Sacha ModoloItālijaColnago-CSF Inox
5.Daniele BennatiItālijaLampre-Farnese Vini
6.Thor HushovdNorvēģijaCervelo Test Team
7.Francesco GinanniItālijaAndroni Giocattoli
8.Maxim IglinskyKazahstānaAstana
9.Philippe GilbertBeļģijaOmega Pharma-Lotto
10.Luca PaoliniItālijaAcqua & Sapone
...
66.Rene MandriIgaunijaAG2R La Mondiale+ 0:01:40
DNFTomas VaitkusLietuvaTeam Radioshack-

Finišu sasniedza 153 no 199 startējušajiem riteņbraucējiem.

Pēdējo 10 gadu "Milāna-Sanremo" uzvarētāji

GadsUzvarētājsValsts
2001.Ēriks CābelsVācija
2002.Mario ČipoliniItālija
2003.Paulo BetiniItālija
2004.Oskars FreireSpānija
2005.Alesandro PetakiItālija
2006.Filipo PocatoItālija
2007.Oskars FreireSpānija
2008.Fabians KančelaraŠveice
2009.Marks KavendišsLielbritānija
2010.Oskars FreireSpānija

2010. gada sezonas UCI Pasaules rangs

VSportistsValstsKomandaPunkti
1.Luis-Leon SanchezSpānijaCaisse d'Epargne158
2.Andre GreipelVācijaTeam Columbia-HTC119
3.Cadel EvansAustrālijaBMC Racing Team116
4.Stefano GarzelliItālijaAcqua&Sapone109
5.Alberto ContadorSpānijaAstana107
6.Oscar FreireSpānijaRabobank100

Freire trešo reizi triumfē "Milāna-Sanremo"

Izmantotie resursi:
cyclingnews.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja