Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Hushovds tiek kronēts par pasaules čempionu

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Hushovds tiek kronēts par pasaules čempionu
Tūrs Hushovds - 2010. gada pasaules čempions
Foto: AFP/ Scanpix

Šorīt Melburnā (Austrālija) ar grupas braucienu vīriešiem noslēdzās 2010. gada pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Pašā prestižākajā disciplīnā uzvaru finiša sprintā izcīnīja 32 gadus vecais norvēģu sprinteris Tūrs Hushovds. Sudrabs dānim Mati Brešelam, bet bronza - mājiniekam Allanam Deivisam.

Lai pārvarētu nepilnus 263 km garo distanci un cīnītos par 2010. gada pasaules čempiona titulu, Melburnā svētdien uz starta izgāja 178 elites riteņbraucēji, ieskaitot titula īpašnieku, pieredzējušo mājinieku cerību Kadelu Evansu. Diemžēl starp dalībniekiem nebija neviena Latvijas pārstāvja, lai gan vienu starta vietu Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) mums atvēlēja. Finanses, finanses ...

Sportistiem vispirms no Austrālijas otras lielākās pilsētas Melburnas bija jāmēro 83 km ceļš līdz ostas pilsētai Džīlongai, kur riteņbraucēju karavānu sagaidīja 15.9 km aplis, kas jāveic 11 reizes. Šajā aplī divi nopietnāki kāpumi un finišs pret kalnu. Īsāk sakot, parocīga trase daudzpusīgiem sprinteriem, ja vien peletons darbojas organizēti un acīmredzami neizstiepjas. Piemēram, ne tā, kā pērn, kad bija novērojami vairāki bēgšanas mēģinājumi, un noslēgumā Evans izcīnīja pārliecinošu solo uzvaru, kamēr sprinteri palika ar garu degunu.

Kā jau bija gaidāms, interesantākie notikumi sākās, kad riteņbraucēji bija pārvarējuši kādus 6 - 7 Džīlongas apļus jeb līdz finišam bija atlikuši nedaudz vairāk nekā 60 km. Lielā grupa dzina pēdas bēgļu kvartetam, kas bija atrāvies jau distances ievadā un laika gaitā pār peletonu ieguva pat 20 minūšu pārsvaru. Peletons pamazām sadalījās divās mazākās grupās - priekšgalā 32 sportisti, starp kuriem atradās tādi vīri kā Evanss, Filips Žilbērs, Vinčenco Nibali, Stjuarts O'Greidijs, Tonijs Martins, Andrē Graipels u.c., taču ne Hushovds, kuram pēcāk palīdzēja tautietis Edvalds Boasons Hagens.

Protams, četri agrie bēgļi tika notverti. Pēdējos divos apļos vairāki individuāli spēcīgi riteņbraucēji centās aizbēgt no vadošās 50 vīru grupas, taču šie centieni tika apslāpēti. Līderu pulkā turējās arī Evanss, taču bija jūtams, ka otro gadu pēc kārtas austrālietim tāds meistarstiķis nepadosies. Pēdējā aplī iniciatīvu uzņēmās Žilbērs, kurš izrāvās vienatnē un vienubrīd izskatījās patiesi spēcīgs (pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem sasniedza pat 21-22 sekundes), tomēr pie 5 km atzīmes beļģis noplīsa un acīmredzami samazināja tempu. Žilbēram mērķtiecīgi sekoja Evansa piecu vīru grupa, tomēr drīz vien aiz apvāršņa parādījās peletons, kas aprija bēgļus ar austrālieti priekšgalā.

Nu bija skaidrs, ka šoreiz gaidāms sprinta finišs. Vēl izšķirošo izrāvienu centās veikt krievs Pāvels Bruts un slovēnis Janezs Brajkovičs, taču viņi ātri tika notverti pirms pēdējā līkuma. 800 metru finiša taisnē par pasaules čempiona titulu cīnījās apmēram 25 riteņbraucēji, un, apejot konkurentus pa kreiso malu, teicamu un drošu uzvaru sprintā izcīnīja norvēģu sprinteris Tūrs Hushovds, kuram patiesībā šī trase (īpaši finišs) bija ļoti piemērots. Otrais finišēja dānis Mati Brešels, savukārt sīvā cīņā par bronzu austrālietis Allans Deviss par mata tiesu apsteidza itāli Filipo Pocato.

Līdzšinējais čempions Evanss finišēja vadošās grupas astes galā un ieņēma 17. vietu - starp Franku Šleku (16.) un Žilbēru (18.). Runājot par Baltijas valstu pārstāvjiem: igaunim Tanelam Kangertam 84. vieta, lietuvietim Ignatam Konovalovam - 89., bet vēl viens Igaunijas riteņbraucējs, Kalle Krīts, izstājās.

2011. gada pasaules čempionāts norisināsies Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.

2010. gada PČ šosejas riteņbraukšanā

Grupas brauciens vīriešiem (262.7 km)

VSportistsValstsLaiks
1.Thor HushovdNorvēģija6:21:49
2.Matti BreschelDānija
3.Allan DavisAustrālija
4.Filippo PozzatoItālija
5.Greg Van AvermaetBeļģija
6.Oscar FreireSpānija
7.Alexandr KolobnevKrievija
8.Assan BazayevKazahstāna
9.Yukiya ArashiroJapāna
10.Romain FeilluFrancija

Finišēja 99 riteņbraucēji.

Pilns rezultātu saraksts ŠEIT.

Iepriekšējo 10 gadu čempioni

GadsČempionsValsts
2009.Kadels EvanssAustrālija
2008.Alesandro BalansItālija
2007.Paulo BetiniItālija
2006.Paulo BetiniItālija
2005.Toms BonensBeļģija
2004.Oskars FreireSpānija
2003.Igors AstarloaSpānija
2002.Mario ČipoliniItālija
2001.Oskars FreireSpānija
2000.Romāns VainšteinsLatvija

Izmantotie resursi:
Cycling News & Race Results | Cyclingnews.com
Union Cycliste Internationale

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-10-03 12:45, pirms 13 gadiem
kāpēc Belohvošķiks nestartēja grupas braucienā?? viņš taču jau bija Austrālijā!!

     [+] [-]

, 2010-10-03 19:28, pirms 13 gadiem
leelee rakstīja: kāpēc Belohvošķiks nestartēja grupas braucienā?? viņš taču jau bija Austrālijā!!
Naudas trūkuma dēļ Latviju pasaules čempionātā...