Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Lietuvas peldēšanas zvaigznei Meilutītei draud 1-2 gadu diskvalifikācija

Rolands Eliņš

Lietuvas peldēšanas zvaigznei Meilutītei draud 1-2 gadu diskvalifikācija
Rūta Meilutīte. Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Peldēšanas federācija apstiprinājusi Lietuvas medijam „Rytas”, ka saņemta informācija no Starptautiskās peldēšanas federācijas (FINA), ka olimpiskā čempione un četrkārtējā pasaules čempione Rūta Meilutīte varētu tikt diskvalificēta uz 1-2 gadiem. Viņa trīsreiz gada laikā nav bijusi sasniedzama dopinga kontrolieriem, kas ir antidopinga programmas noteikumu pārkāpums.

Kā liecina Lietuvas Peldēšanas federācijas apstiprinātā informācija, Starptautiskās dopinga kontroles aģentūra (ITA) šobrīd ir tiesīga diskvalificēt Lietuvas peldēšanas zvaigzni Rūtu Meilutīti. ITA noteikumi paredz, ka sportistiem jādara zināmas savas kontaktdetaļas un pieejamie laiki, kad iespējams veikt dopinga pārbaudes. Ja apstākļi un treniņu vieta mainās, par to ir laicīgi jāziņo.

Rūta Meilutīte dopinga kontrolieriem nebija pieejama trīs reizes aizvadītā gada laikā – pagājušā gada 22. aprīlī un 19. augustā, kā arī šogad 28. martā. Par šādu pārkāpumu WADA noteikumi paredz divu gadu diskvalifikāciju, kas var tikt samazināta uz viena gada diskvalifikāciju, ja sportists pierāda, ka netikšanās ar dopinga kontrolieriem nebija apzināta un ar mērķi izvairīties no dopinga pārbaudēm.

FINA informēja Meilutīti par šiem trim gadījumiem un kādas sekas tie var radīt. Meilutīte uz FINA aicinājumu sniegt paskaidrojumu atbildēja, ka visas trīs reizes bija viņas pašas pieļauta kļūda, jo viņa neprecīzi norādīja savas kontaktdetaļas. Meilutītes atbildē esot minēts, ka viņa izturējies pret šo lietu ar pārāk mazu atbildību, vēsta „Rytas”.

„Šīs ir sliktākās ziņas, kuras mūsu federācija vien varēja sagaidīt,” sacīja Lietuvas Peldēšanas federācijas direktore Kristina Jagmiene. „Ļoti žēl, ka šādu antidopinga programmas punktu pārkāpusi sportiste, kas sadarbojas ar WADA jau 15 gadus un sniegusi jau neskaitāmas dopinga analīzes, kā arī vienmēr iestājusies par tīru sportu.”

Jagmiene notikušo nosauca par „apkaunojošu kļūdu”, kā arī izteicās, ka šis ir apliecinājums tam, ka pat lielākajām sporta zvaigznēm ir jāizpilda savi sportista pienākumi.

22 gadus vecā Meilutīte pastāvīgi uzturas Losandželosā, kur aizvada treniņus, bet nesen bija ieradusies Kauņā. Viņa ir 2012. gada olimpiskā čempione 100m peldējumā brasā, iegūstot zelta medaļu tikai 15 gadu vecumā. Viņa četras reizes kļuvusi par pasaules čempioni, kā arī piecas reizes ieguvusi PČ sudraba medaļas, taču tagad apdraudēta viņas dalība Tokijas olimpiskās spēlēs.

Lietuvas Peldēšanas federācijas vadība gan ir optimistiska, ka diskvalifikācija nebūs uz diviem gadiem, bet gan tiks samazināta uz gadu, taču arī tas radīs problēmas, jo Meilutīte sacensību apritē varētu atgriezties tikai pāris mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm un uz lielas jautājuma zīmes būs OS ceļazīmes iegūšana.

Lietuva neatkarīgas valsts vēsturē ieguvis kopumā 26 olimpiskās medaļas vasaras spēlēs, sešas no tām zelta. Meilutīte kopā ar modernās pieccīņas pārstāvi Lauru Asadauskaiti ir nesenākās zelta medaļu ieguvējas Lietuvai, kamēr Virgīlijs Alekna par čempionu diska mešanā kļuva 2004. un 2000. gadā, kad zeltu izcīnīja arī šāvēja Daina Gudzinevičūte. Bet 1992. gadā olimpiskā čempiona godu ieguva diska metējs Roms Ubarts.

Izmantotie resursi:
https://www.lrytas.lt/sportas/start...

  +3 [+] [-]

, 2019-05-07 21:09, pirms 5 gadiem
Redzēju to dokumentālo filmu par Mailutīti, cik smagi viņai gāja ar to traumu un depresiju + sabiedrības spiedienu. Tad sekoja cerīga atgūšanās un panākumi. Tagad šis... stulbi un smagi.

     [+] [-]

, 2019-05-07 21:51, pirms 5 gadiem
Būba rakstīja: Redzēju to dokumentālo filmu par Mailutīti, cik smagi viņai gāja ar to traumu un depresiju + sabiedrības spiedienu. Tad sekoja cerīga atgūšanās un panākumi. Tagad šis... stulbi un smagi.
kur var redzet?interneta nekurs neatrodu

  +4 [+] [-]

, 2019-05-07 22:27, pirms 5 gadiem
Būba rakstīja: Redzēju to dokumentālo filmu par Mailutīti, cik smagi viņai gāja ar to traumu un depresiju + sabiedrības spiedienu. Tad sekoja cerīga atgūšanās un panākumi. Tagad šis... stulbi un smagi.
Var vienu reizi kaut ko sajaukt vai, apstākļu sakritības dēļ, netikt. Divas - ja ļoti nepaveicas. Savukārt, ja gada laikā trīs reizes neesi pieejams dopkontrolei, tad to nekā citādāk kā par bēguļošanu nenosauksi. Un te nav nekāda sakara ne ar traumām, ne ar depresijām, ne spiedienu. Tas ir prasts šmaukšanās mēģinājuma piemērs.

  -2 [+] [-]

, 2019-05-07 22:55, pirms 5 gadiem
Dopingo Krievijā. Citās valstīs iztiek tikai ar rīta rosmēm un auzu putru!

  -2 [+] [-]

, 2019-05-08 01:05, pirms 5 gadiem
Tonna rakstīja: Var vienu reizi kaut ko sajaukt vai, apstākļu sakritības dēļ, netikt. Divas - ja ļoti nepaveicas. Savukārt, ja gada laikā trīs reizes neesi pieejams dopkontrolei, tad to nekā citādāk kā par bēguļošanu nenosauksi. Un te nav nekāda sakara ne ar traumām, ne ar depresijām, ne spiedienu. Tas ir prasts šmaukšanās mēģinājuma piemērs.
tik pat labi - bezatbildība! pamēģini pats atskaitīties, kur pa nakti būsi un cikos.. un tajā vecumā sanāk aiztusēties un ko tik ne vēl..

  +1 [+] [-]

, 2019-05-08 05:38, pirms 5 gadiem
3 reizes nav nejaušība,īpaši ja pirms tam bija trauma un jāatgūst forma. Izskaitļoja,ka 1-2 gadi ir krietni labāk par 2-4 un attiecīgi rīkojās

  +1 [+] [-]

, 2019-05-08 06:12, pirms 5 gadiem
kaarteejaa rijeeja

     [+] [-]

, 2019-05-08 09:58, pirms 5 gadiem
SportaDievstheBEST rakstīja: kur var redzet?interneta nekurs neatrodu
Man ar neizdevās atrast pilnā garumā, te tikai treileris:
https://www.youtube.com/watch?v=ENu...

Šo filmu rādīja pagājušogad Baltijas kino dienās iekš Splendid Palace. Tur bija viss insaids, kā pēc zelta 15 gados tika nēsāta uz rokām, taču neilgi pirms nākamajām Olimpiskajām spēlēm salauza roku nokrītot ar ričuku, visa gatavošanās vējā. Lai gan beigās paspēja startēt, nebija top formā un palika bez medaļām, ko Lietuvā uztvēra, kā fiasko (neviens arī īsti nezināja par traumu). Tad sākās sabiedrības nomētāšana ar tomātiem un viņa taču joprojām bija tikai bērns - netika ar to galā. Sākās smaga depresija un gandrīz līdz pašnāvībai. Beigās izķepurojās un atguvās, sekoja atkal panākumi un viss notika pareizi skatoties Tokijas olimpiādes virzienā. Tagad šis... nu pati jau vainīga un gan jau, ka bija iemesls 3x nepārādīties dopinga testos, taču cilvēcīgi žēl, ka jau atkal OS sakarā šāds trieciens.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-08 10:24, pirms 5 gadiem
kungs rakstīja: tik pat labi - bezatbildība! pamēģini pats atskaitīties, kur pa nakti būsi un cikos.. un tajā vecumā sanāk aiztusēties un ko tik ne vēl..
Protams,pro sportists,kurš saņem maksimālo finansējumu no valsts,prēmijas,gan jau sponsori ir un 3x gadā ups,aizmirsās,lieliski zinot,ka ar 3. reizi ir dsq. ar ko viss zudīs. Skan pārliecinoši