Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL neizmantos iespēju pārtraukt kolektīvo līgumu

Juris Miņins
Juris Miņins

NHL neizmantos iespēju pārtraukt kolektīvo līgumu
Gerijs Betmens
Foto: AP/Scanpix

Nacionālā hokeja līga (NHL) šajās dienās ir paziņojusi, ka tā neplāno izmantot savas tiesības pārtraukt pašreizējo kolektīvo līgumu, ļaujot tam noslēgties paredzētajos termiņos, t.i., 2022. gada vasarā.

Nacionālās hokeja līgas vadība ir paziņojusi, ka tā neplāno izmantot savas tiesības pārtraukt spēkā esošo kolektīvo līgumu, ko viņi varēja darīt līdz šī gada 1. septembrim, t.i., rītdienai. Kā teikts paziņojumā, līgas vadība vēlas saglabāt "ilglaicīgu un mierīgu darba attiecību periodu", kas arī bija šī lēmuma pamatā.

Ja NHL vadība būtu izvēlējusies izmantot savas tiesības un šajās dienās paziņotu, ka lauž kolektīvo līgumu, kas 2013. gada ievadā noslēgts starp NHL un NHLPA, jeb NHL spēlētāju arodbiedrību, tad pēc šīs sezonas abām pusēm būtu jāsēžas pie sarunu galda, lai runātu par jauna kolektīvā līguma noslēgšanu.

Tiesa, NHL vadības atteikšanās no līguma laušanas vēl nenozīmē mieru un kolektīvā līguma turpināšanos līdz tā paredzētajām beigām, t.i., 2021./2022. gada sezonas noslēgumam, jo tādas pašas tiesības lauzt esošo vienošanos ir arī NHLPA pusei, kura to var darīt līdz pat 15. septembrim. NHL komisārs Gerijs Betmens ir izteicies, ka pašlaik viņa vadītā organizācija turpinās pārrunas ar spēlētāju pārstāvjiem, lai nepieļautu jaunu lokautu, kas varētu būt jau trešais kopš 2004. gada vasaras.

Ir vairāki iemesli, kas spēlētājiem var likt izšķirties par labu kolektīvā līguma pārtraukšanai sākot no finansiālajiem aspektiem (tajā skaitā fakts, ka 2022. gadā beidzas NHL translāciju līgums ASV teritorijā, kas ir jāslēdz no jauna un var būtiski izmainīt līgas finansiālo stāvokli), līdz NHL līdzdalībai olimpiskajās spēlēs, t.i., tam vai līga ļaus hokejistiem doties uz 2022. gada ziemas olimpiādi.

Lai arī pēdējā desmitgadē NHL ir pieredzējusi diezgan stabilu izaugsmi un spēlētāju asociācija ir izteikusies, ka nevēlas sarežģīt situāciju, priekšroku dodot korektā sarunu ceļā atrisinātiem jautājumiem, daudzus bažīgus dara fakts, ka Gerija Betmena kā NHL komisāra darbošanās laikā pēc katra kolektīvā līguma beigām ir noticis lokauts.

Atgādināsim, ka NHL (klubu) un NHLPA (spēlētāju arodbiedrības) noslēgtais kolektīvais līgums ir viens no svarīgākajiem dokumentiem NHL pastāvēšanas sakarā, jo tas reglamentē līgas darbību un komandu attiecības ar spēlētājiem, piemēram, līgas ienākumu sadali, spēlētāju dalību citos turnīros (OS, PK), antidopinga noteikumus un daudz ko citu.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/

     [+] [-]

, 2019-09-01 09:28, pirms 5 gadiem
The current CBA, a 10-year agreement that was ratified in January 2013, expires Sept. 15, 2022.

Juri, nevis 2021.gadā , bet 2022...un uzreiz tavā tekstā kaut kas tur nepas ar visu pārējo.

p.s. mana prognoze, ka spēlētāji tāpat 15.septembrī neatvērs, vismaz neesmu neko nopietnu lasījis, lai tas notiktu.