Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

"Maple Leafs" pārbūve - 28 gadus vecas uzlecošās zvaigznes rokās

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Maple Leafs" pārbūve - 28 gadus vecas uzlecošās zvaigznes rokās
Brendans Šenahens un Kails Dubass
Foto: AFP/Scanpix

Pateicoties Toronto "Maple Leafs" izvēlei ar 68. numuru, uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals kļuva par astoto visaugstāk draftēto Latvijas spēlētāju Nacionālajā hokeja līgā. Komanda atrodas pārbūves procesā, un svarīgais uzdevums uzticēts trīskārtējam Stenlija kausa čempionam Brendanam Šenahenam, kura vārds komentārus neprasa, un tikai 28 gadus vecajam Kailam Dubasam, kurš hokejā gatavs iedvest jaunas vēsmas.

Nacionālās hokeja līgas izslēgšanas spēles jeb Stenlija kausa izcīņu Toronto "Maple Leafs" kopš 2004. gada sasniegusi vienu reizi, bet labprāt par to aizmirstu. Pirms trim sezonām septītajā spēlē pret Bostonas "Bruins" 11 minūtes pirms pamatlaika noslēguma bija trīs vārtu pārsvars, 90 sekundes līdz beigām - vairs tikai 4:3, bet pēdējā minūtē - neizšķirts. Papildlaikā veiksme uzsmaidīja laukuma saimniekiem, kamēr Toronto varēja atkal nodoties golfa spēlēšanai.

Pasaulē vērtīgākajai komandai neveiksme sekojusi neveiksmei, tāpēc Brendanam Šenahenam, kurš 2014. gada pirmajā pusē tika iecelts par Toronto "Maple Leafs" prezidentu, nācās cerēt uz līdzjutēju pacietību un paziņot par pārbūves procesu. Kopā ar Detroitas "Red Wings" trīs Stenlija kausus izcīnījušais uzbrucējs, kurš kļuvis arī par olimpisko un pasaules čempionu, noraidīja iespēju kļūt par ģenerālmenedžeri, drīz izraugoties protežē: 28 gadus veco Kailu Dubasu.

Pēc aizvadītās sezonas Šenahens atbrīvojās no līdzšinējā ģenerālmenedžera Deiva Nonisa, kurš bija parakstījis līgumu ar Deividu Klārksonu uz septiņiem gadiem par 36,75 miljoniem dolāru, bet uzbrucējs 118 spēlēs guva nieka 15 vārtus un vēlāk tika aizmainīts uz Kolumbusas "Blue Jackets". Tagad komandas cenšas vienoties par jauniem darījumiem, un prezidents uzreiz norādīja: ja vēlaties runāt, zvaniet pagaidu ģenerālmenedžerim Dubasam, visas sviras ir viņa rokās. (Kad Noniss vēl atradās savā vietā, Dubass bija viņa asistents.)

Lai gan drafta laikā galvenie ir skauti, arī šeit Dubasam bija liela teikšana. "Šobrīd neesam pietiekami labi, lai varētu būt izvēlīgi ar mazajiem spēlētājiem. Mums nepieciešami elites spēlētāji, tik daudz, cik vien iespējams. Ja iekļūstam izslēgšanas spēlēs, bet esam pārāk mazi vai tiekam nospiesti, ir vieglāk meistarību aizmainīt pret izmēru nekā draftēt izmēru un to pēc tam aizmainīt pret meistarību," norādīja Dubass, kurš lielu lomu komandas pārvaldīšanā piešķir arī statistikas analīzei.

Dotais vārds tika turēts. Ar ceturto numuru Toronto "Maple Leafs" aizrunāja 1,8 metrus garo Mičelu Marneru, kurš Ontario Hokeja līgā 63 spēlēs guva 126 punktus. Ar 34. numuru sekoja Konora Makdeivida komandas biedrs Treviss Dermots, un aizsarga augums ir 1,83 metri. 61. numurs tika 178 centimetrus garajam Džeremijam Brako, kurš kļuva par U18 pasaules čempionāta labāko piespēlētāju.

Tika aizrunāti arī spēlētāji, kuru augums sniedzas virs 1,9 metriem, bet visinteresantākā izvēle tika izdarīta ar 125. numuru. Tas tika Ukrainā dzimušajam Dmitro Timašovam, kurš spēlēja Zviedrijā, bet pirms pagājušās sezonas pārcēlās uz Kanādu, 66 spēlēs sakrāja 90 punktus un tika atzīts par Kvebekas Junioru līgas labāko debitantu. Viņa augums? 177 centimetri.

Vai Dubass zina, ko dara? 25 gadu vecumā viņš kļuva par Ontario līgas kluba "Sault Ste. Marie Greyhounds" ģenerālmenedžeri; valdes lēmums bija vienbalsīgs, lai gan pirms tam tika runāts par pieredzējuša speciālista izvēlēšanos. Pateicoties ieliktajiem pamatiem, komanda gan šajā, gan pagājušajā sezonā uzvarēja Rietumu konferencē, bet pirms trim gadiem ierindojās otrajā vietā.

Dubass neslēpj - hokejā drīkst un vajag izmantot pēc iespējas vairāk statistikas. Tā palīdz gan spēlētāju, gan komandas vērtēšanas procesā. Pirms tam Toronto "Maple Leafs" pretojās, lai gan Stenlija kausa čempiones Losandželosas "Kings" un Čikāgas "Blackhawks" atklāja, ka izmanto visu, kas pieejams. "Iemācījos jaunas lietas, par kurām nemaz nezināju, un gribēju uzzināt vairāk," par pirmo sarunu, kas ilga septiņas stundas, lai gan bija paredzēta vien 60 minūšu garumā, ar uzlecošo zvaigzni atcerējās Šenahens. "Kails ir jauns vadītājs, kurš hokejā ieguvis labu vārdu, pateicoties progresīvajam stilam, mērķtiecībai un briedumam. Viņam piemīt svaigs skatījums, kas mūsu klubam noderēs nākamajās sezonās."

"Līgā ir komandas, kuras mums ir ļoti tālu priekšā, un mēs mēģinām spēlēt ķērājus cik ātri vien varam. Jāuzmanās, jo, ja sasteigsi, aizķersies un kritīsi," teica Dubass. Toronto "Maple Leafs" - bagātākā komanda līgā - iepriekš izvēlējās neizmantot ne centa no statistikai un analītikai paredzētā budžeta, tādējādi izvēlējās neizmantot priekšrocību pret citām komandām. "Analītika man iemācījusi, ka tavas acis un prāts melo sliktākajā iespējamajā veidā. Acis un prāts var tevi piemuļķot, ja to atļauj."

Jaunās domāšanas piekritēji Klārksona līgumu par izgāšanos nosauca vēl tad, kad tinte nebija paspējusi nožūt. Tagad, pateicoties Šenahenam, Dubasam un galvenajam skautam Markam Hanteram, Toronto "Maple Leafs" tiek vērtēta starp komandām, kuras aizvadījušas labāko draftu pēdējo gadu laikā. Atdzimšana ir sākusies. Vai tās sastāvdaļa būs arī latvietis?

Izmantotie resursi:
Sports News: World and National Sports...
TSN
Yahoo Sports – Sports News, Scores, Rumors,...
Home - The Globe and Mail

  +3 [+] [-]

, 2015-06-29 12:18, pirms 9 gadiem
Toronto komandai, lai arī šogad viņi nodraftēja visādus sīkos (ar dažiem izņēmumiem), par augumu un svaru īpaši nav jāuztraucas, jo tā ir 9. garākā komanda NHL un 5. smagākā.

Tāpat tikai daži no šiem kadriem tiks spēlēt NHL, vēl mazāk - pie viņiem.
Tīri interesei - no pēdējo trīs gadu draftos (protams, ka šī gada draftu neskaitot) izvēlētajiem TML 17 spēlētājiem, līdz NHL ir ticis... viens. Turklāt, no iepriekšējiem diviem - neviens.

No 5 iepriekšējos gados 33 TML draftētajiem pie NHL spēlēšanas ir tikuši 7, no kuriem, 6 spēlētājiem nav vairāk par 16 mačiem.

Faktiski - 5 gadu laikā TML draftos ir tikusi pie... 1 spēlētāja (Morgana Railija).

  +4 [+] [-]

, 2015-06-29 12:30, pirms 9 gadiem
Ja ar to tiek skaidrots, ka Dzierkalam ir mazas izredzes - tas tapat ir skaidrs. Bet sii statistika ir par klubu kurs vel nebija Shanny rokaas, taadeejaadi arii ne parbuves procesaa - domaju Dzierkalam vajag straadaat visu laiku papildus un iespeejas buus!

  -1 [+] [-]

, 2015-06-29 12:36, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Toronto komandai, lai arī šogad viņi nodraftēja visādus sīkos (ar dažiem izņēmumiem), par augumu un svaru īpaši nav jāuztraucas, jo tā ir 9. garākā komanda NHL un 5. smagākā.

Tāpat tikai daži no šiem kadriem tiks spēlēt NHL, vēl mazāk - pie viņiem.
Tīri interesei - no pēdējo trīs gadu draftos (protams, ka šī gada draftu neskaitot) izvēlētajiem TML 17 spēlētājiem, līdz NHL ir ticis... viens. Turklāt, no iepriekšējiem diviem - neviens.

No 5 iepriekšējos gados 33 TML draftētajiem pie NHL spēlēšanas ir tikuši 7, no kuriem, 6 spēlētājiem nav vairāk par 16 mačiem.

Faktiski - 5 gadu laikā TML draftos ir tikusi pie... 1 spēlētāja (Morgana Railija).
Citējot Dubasu, statistika izsaka visu.

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 12:42, pirms 9 gadiem
henrijz rakstīja: Ja ar to tiek skaidrots, ka Dzierkalam ir mazas izredzes - tas tapat ir skaidrs. Bet sii statistika ir par klubu kurs vel nebija Shanny rokaas, taadeejaadi arii ne parbuves procesaa - domaju Dzierkalam vajag straadaat visu laiku papildus un iespeejas buus!
Dzierkals te ņipričom, jo viņam tāpat vēl DĀĀĀĀUDZ jāstrādā, lai tiktu izskatītam NHL kontekstā.

Tas vairāk ir par to, ka TML vispār saviem draftētajiem neuzticas... līdz šim, protams.
Ja mēs paskatāmies pašlaik esošo sastāvu, tad tikai kādi 2 vai 3 spēlētāji tajā ir no pašu izaudzinātajiem, pārējie - vai nu parakstītie FA, vai iemainītie.
Salīdzinājuma, tiem pašiem čempioniem, CHI, tikai kādi 3 ir ne no viņu izaudzinātajiem (esošajā starpsezonas sastāvā).

     [+] [-]

, 2015-06-29 12:43, pirms 9 gadiem
Ja Dzierkals turpinās spēlēt tā pat kā u18 čempionātā, tad pie šāda GM, kurš nebaidās no mazajiem, uzspēlēt tiks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-06-29 12:51, pirms 9 gadiem
playthegame rakstīja: Ja Dzierkals turpinās spēlēt tā pat kā u18 čempionātā, tad pie šāda GM, kurš nebaidās no mazajiem, uzspēlēt tiks.
Ar piebildi, ja tajā laikā, kad Dzierkals varētu būt teorētiski gatavs NHL, šis GM iekš Toronto būs aktuāls. Bet tie, ja viss notiek pēc klasiskās shēmas, ir ne mazāk kā 3 gadi.

     [+] [-]

, 2015-06-29 12:56, pirms 9 gadiem
Nekas - viss notiek - mums vajadzeja lai paiet pleeguru paaudzes laiks, kad tagad vai nekad bija nekad un viena gola varonji, kas speelee itaalijaa hokeju, saprot ka bija veel daudz jaastraadaa! Vismaz ar naakamo sezonu mums ir divi normaali uzbruceeji NHL, kuri vaaks arii punktus, siikumi iedvesmo cilveekus, turklat kad bija pedejoreizi gads, kad no LV tika drafteeti 3 speletaji?

     [+] [-]

, 2015-06-29 12:58, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Diezgan pārsteidzoši, ka 19-21 gadīgi čaļi jau nespēlē NHL. Īpaši pārsteidzoši ir tas, ka NHL nespēlē 21 no 26 spēlētājiem, kas draftā ir izvēlēti 3. kārtā un zemāk. Nekad nebūtu domājis, ka zemāk par 3. kārtu izvēlētie spēlētāji netiek līdz NHL.
Ja jau biju minējis CHI, tad nedaudz viņu gadījums:
3 gadu griezumā - 2 NHL spēlētāji jau ir no 25 draftētajiem
5 gadu griezumā - 9 NHL spēlētāji (no 46) no kuriem 7 ir nospēlējuši vairāk kā tās iepriekš pieminētās 16 spēles, bet diviem jau ir 200+ mači NHL.

Un te, ja nu kas, mēs runājam par pēdējo 5 gadu Čikāgas komandu, t.i., nevis tiem, kas tagad ir komandas seja, bet jau to komandu, kas ir ar 3 Stenlija kausiem, tb to nevar saukt par grandiozu pārbūves procesu.

     [+] [-]

, 2015-06-29 13:25, pirms 9 gadiem
atklāti sakot, NHL draftu, atšķirībā no, piemēram, NBA drafta es uztveru visnotaļ nenopietni. jā, protams, teju katru gadu ir tie top jaunieši, tā saucamie, Krosbiji, McDeividi utml. kuri reāli pastiprina savas komandas, taču lielais vairums no šī milzu blāķa ir nekam nederīgi un faktiski uzskatāmi par, es pat nezinu... pelēko masu vai kā. vārdu sakot - tie, kuri tiek draftēti jau 3. desmitā, nemaz nerunājot par kautkādām tur 5. un 6. kārtām, ir ņemti uz labu laimi. kautkad kautkur redzēts/dzirdēts, ka šis normāli spēlē hoķi - ok, nodraftēsim un, ja notiek brīnums un čalis baigi sāk spīdēt, tad paskatīsimies tuvāk. vārdu sakot - ar to gribu pateikt, ka nav jau brīnums, ka TML 5 gadu laikā ir tikuši pie 1 reāla NHL špīlera. tomēr tā kvantitāte diezgan pamatīgi pārspēj kvalitāti...

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 13:33, pirms 9 gadiem
Emilio rakstīja: atklāti sakot, NHL draftu, atšķirībā no, piemēram, NBA drafta es uztveru visnotaļ nenopietni. jā, protams, teju katru gadu ir tie top jaunieši, tā saucamie, Krosbiji, McDeividi utml. kuri reāli pastiprina savas komandas, taču lielais vairums no šī milzu blāķa ir nekam nederīgi un faktiski uzskatāmi par, es pat nezinu... pelēko masu vai kā. vārdu sakot - tie, kuri tiek draftēti jau 3. desmitā, nemaz nerunājot par kautkādām tur 5. un 6. kārtām, ir ņemti uz labu laimi. kautkad kautkur redzēts/dzirdēts, ka šis normāli spēlē hoķi - ok, nodraftēsim un, ja notiek brīnums un čalis baigi sāk spīdēt, tad paskatīsimies tuvāk. vārdu sakot - ar to gribu pateikt, ka nav jau brīnums, ka TML 5 gadu laikā ir tikuši pie 1 reāla NHL špīlera. tomēr tā kvantitāte diezgan pamatīgi pārspēj kvalitāti...
Pašlaik NHL ir saīsinājusi draftu un tagad ir tikai 7 kārtas. Ne tik sen bija 9... bet astoņdesmito beigās/deviņdesmito sākumā pat 12 kārtas (Balderis, ja nu kas, tieši 12. kārtā draftēts).

     [+] [-]

, 2015-06-29 13:44, pirms 9 gadiem
3 gadi nav nekas, lai izsistos uz NHL kaut vai no 3. raunda. Ja neesi draftēts 1. raundā, tad vajadzēs 2-3 gadus kā minimums, lai tiktu NHL, citreiz pat vairāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 14:00, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Paskaties arī citas komandas-
kāpēc filiju nepaskatījies?
man slinkums bet būtu arī interesanti uzzināt

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 14:26, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Paskaties arī citas komandas-
VAN
3 gadi - 1 no 19
5 gadi - 3 no 32 ar pagājušā gadā draftēto Horvātu kā līderi spēļu skaitā. Visiem 16 + spēlēs.
COL
3 gadi - 2 no 19 (vienam tik 1 spēle)
5 gadi - 8 no 33 no kuriem 4 ar 16 + spēlēm
DET
3 gadi - 0 no 21
5 gadi - 8 no 37 no kuriem 6 ar 16 + spēlēm
CBJ
3 gad - 5 no 21
5 gadi - 10 no 34 no kuriem 6 ar 16 + spēlēm
EDM
3 gadi - 4 no 23
5 gadi - 14 no 43 no kuriem 8 ar 16 + spēlēm
BUF
3 gadi - 5 no 28
5 gadi - 9 no 43 no kuriem 5 ar 16 + spēlēm

Ko tas parāda? Tas parāda, ka visas komandas draftos darbojas ar +/- vienādiem panākumiem un pēc Tava teiktā-daudz maz vienādi uzticas/neuzticas saviem draftētājiem. Vienīgā piebilde-tur nav nekāda sakara ar uzticību/neuzticību, bet gan ar paša spēlētāja spēju pilnveidoties un komandu plāniem viņu pilnveidošanā. Lielākoties komandas labākos jaunos tur fermā un ļauj pilnveidoties spēlējot TOP minūtes, vairākumus, kamēr viņam atrodas vieta pirmajās maiņās/izkonkurē kādu nometnē no tās, nekā jau 18 gados met "gaļasmašīnā" kā kapli 4. maiņā. Tā kā tas nav nekāds brīnums, ka piemēram pēdējo 3 gadu draftiem ir pamaz NHL spēlējušo, ja liela daļa no tiem vēl pilnveidojas pa junioriem/AHL. Pie tam atsevišķu pozīciju spēlētājiem, kā vārtsargiem un azsargiem tas pilnveides ilgums ir krietni lielāks nekā uzbrucējiem, kas daudz ātrāk ir gatavi NHL spēlei.
Pie reizes paskaties arī sastāvu un kā tas ir veidojies, jebšu cik ir savējo un cik - iemainīto/nolīgto. Tas, lai vai kā, bet ar šo to parāda.

Par draftiem - viss jau ir forši un pat var piekrist, BET - 1 SPĒLĒTĀJS 5 GADU LAIKĀ! VIENS! TIKAI VIENS! Pārējie pildīja īslaicīgu ielāpu lomas. Man jau liekas, ka šāda pieeja nav diez ko ok, jo, pat ja mēs pieņemam, ka spēlētāji attīstās (un viņi to arī dara utt.), tad, atvainojos, kāpēc TML draftā ņem tādus longšotus, kuri līgā spēlēs labi ja pēc 4-5 sezonām (es tagad par TOP pikiem runāju), turklāt, labi apzinoties kādā situācijā ir klubs. Tiešām, tā ir tāda specifiska kluba stratēģija?

Tas pats Raillijs arī ir vienīgais TOP piks, kurš pašlaik jau spēlē... a mēs runājam par 5 gadu nogriezni. Tb vecākajiem draftiem (TOP izvēlēm) pašlaik jau ta ka būtu jāpiesaka sevi NHL līmenī.

Ja mēs apskatāmies TML draftus, tad pēdējais puslīdz normālais drafts bija... 2008. gadā. TML draftā, pēdējos 15 gados kā minimums, tā pa lielam neko savai komandai nav ieguvusi.

Un pat tos dažus spēlētājus, kas varētu palīdzēt komandai ilgtermiņā (ieskaitot Tuku Rasku) viņi vieglu roku ir aizmainījuši.

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 14:27, pirms 9 gadiem
zaipis rakstīja: kāpēc filiju nepaskatījies?
man slinkums bet būtu arī interesanti uzzināt
7 no 31.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja