Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Četri vārti debijā - kas ir nākamais "Maple Leafs" glābējs Metjūzs?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Četri vārti debijā - kas ir nākamais "Maple Leafs" glābējs Metjūzs?
Ostons Metjūzs
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas 99. regulārā sezona startējusi ar skaļu blīkšķi – vasarā ar pirmo numuru draftētajam centra uzbrucējam Ostonam Metjūzam bija nepieciešami tikai trīs metieni, lai gūtu trīs vārtus, un 40 minūtes, lai pretinieku vārtsargu pārspētu četras reizes. Stāsts par to, kā izauga vēsturiskās debijas autors, ir unikāls.

Arizonas "Coyotes" 19 pastāvēšanas gados 11 reizes nav spējusi kvalificēties izslēgšanas spēlēm, bet pirmā kārta pārvarēta tikai vienu reizi – 2012. gadā, kad Rietumu konferences finālā nācās atdurties pret nākamo čempioni Losandželosas "Kings". Arvien biežāk un biežāk tiek runāts par komandas pārcelšanu uz citu pilsētu, jo zaudējumi turpina augt. Taču tieši "Coyotes" ir galvenais iemesls, kāpēc Ostons Metjūzs nonāca hokejā.

Viņa tēvs Braiens bija daudzološs beisbolists, kura karjera pleca savainojuma dēļ beidzās, īsti nemaz nesākoties. Metjūzs vairākus gadus tika mudināts nodarboties tieši ar beisbolu, taču pēc "Coyotes" mača apmeklēšanas agrā bērnībā viņa galvā bija tikai viens sporta veids. "Viņš nespēja pacietīgi stāvēt un gaidīt. Ja varētu atsist bumbiņas ik pēc divām minūtēm, viņš atrastos pasakā," sacīja Braiens Metjūzs. Taču uz ledus izvedot momentus varēja reizi divās minūtēs.

Ostons Metjūzs ir vienīgais Nacionālās hokeja līgas draftā ar pirmo numuru izvēlētais spēlētājs, kurš nāk no pilsētas, kurā sniegs ir pārdabiska parādība, kas šokē cilvēkus. Atrast hokeja laukumu starp kaktusiem tuksnesī ir sarežģīts uzdevums, tāpēc bērnībā nācies spēlēt uz sintētiskā ledus laukumiem, kuri nebija lielāki par vienu aizsardzības zonu. Taču aizsardzības zona tā bija pārējiem – Metjūzs vienatnē varēja apspēlēt trīs pretiniekus pāris kvadrātmetros un gūt vārtus.

"Rezultāts mačos bija 45:42 vai 31:30," norādīja Braiens Metjūzs. "Nebija nevienas vietas laukumā, kur pāris metru attālumā nebūtu pretinieks. Bija jāiemācās, kā lietot rokas, kā domāt vairākus gājienus uz priekšu, kā paredzēt ripas atsišanos, kā pagriezties, kā tikt prom no spēlētājiem un iegūt brīvu vietu. Daudziem bērniem bija ļoti augsta meistarība, jo citādi vienkārši nevarēja."

"Ostons stāvēja pie apmales un gaidīja brīdi, kad komandai trūks spēlētāju, lai tiktu uz ledus," sacīja Šons Vaits, bijušais Losandželosas "Kings" spēlētājs, kurš bija vietējā hokeja laukuma pārvaldnieks. "Viņam bija pilnīgi visu komandu krekli – kādi desmit vai 12. Tiklīdz kādai komandai pietrūka spēlētāju, viņš bija gatavs iet laukumā."

Metjūzs spēlēja ne tikai pret sava vecuma bērniem. Desmit gados viņš varēja iemest piecus sešus vārtus arī trīs gadus vecākām komandām. Un mači norisinājās formātā trīs pret trim, tāpēc momentus vajadzēja veidot pašam, turklāt mazā ledus pleķītī.

Hokejs nesākas un nebeidzas ar ripas pārvaldīšanas tehniku – ļoti svarīga ir arī slidošana. Kad izjuka Padomju Savienība, ukrainis Boriss Doroženko vēlējās turpināt mācīt cilvēkiem slidošanu. Viņš nonāca vietā, kas tam bija ideāli piemērota – Meksikā.

2005. gada vasarā Doroženko ieradās Arizonā, lai vadītu slidošanas nomenti, kad viņš iepazinās ar Braienu Metjūzu un viņa septiņus gadus veco dēlu. Ostona Metjūza māte arī nāk no Meksikas, tāpēc Braiens zināja spāņu valodu un atrada veidu, kā sazināties ar treneri.

Pēc gada Doroženko bija pametis Meksiku un dzīvoja Metjūzu ģimenes mājā, pa dienu trenējot vietējos profesionāļus. Viņa metodes bija unikālas – skriešana slidās, uzspīlēta soļošana, slidošana uz papēžiem. Ledus haļļu īpašnieki viņu neieredzēja, jo pēc nodarbībām ledu rotāja dziļi caurumi.

Visas unikālās nodarbības ļāva Metjūzam palikt Arizonā, kamēr citas ģimenes maksāja 20 tūkstošus, lai nosūtītu desmit gadus vecos bērnus pie komandām, kas braukāja pa valsti. Palikšanu mājās un spēlēšanu uz mazā laukuma Braiens Metjūzs salīdzināja ar Brazīlijas futbola zvaigznēm – viņš zināja, ka lielie meistari uzauguši nabadzīgā vidē, spēlējot uz maziem laukumiem pieci pret pieciem, nevis skrienot pa lielo zālienu. Tehnika šajā vecumā bija svarīgāka nekā fiziskā sagatavotība un prasme citus noskriet.

Arī vēlāk Ostons Metjūzs izvēlējās unikālu ceļu – viņš nevis devās uz Kanādas junioriem vai ASV koledžu, bet pievienojās profesionāļiem Eiropā. 17 gadu vecumā viņš pelnīja 400 tūkstošus dolāru Šveicē, pārstāvot Cīrihes "Lions", kas uzvarēja regulārajā čempionātā. 36 spēlēs Metjūzs guva 24 vārtus un sakrāja 46 punktus, un tas kļuva par Šveices rekordu hokejistam, kurš vēl nav sasniedzis 20 gadu atzīmi.

Pirms Nacionālās hokeja līgas sezonas sākuma Metjūzs pārstāvēja Ziemeļamerikas U23 izlasi Pasaules kausā. Pirmajās pārbaudes spēlēs viņš tika pieteikts kā 13. uzbrucējs un laukumā parādījās retāk nekā komandas biedri. Tomēr sniegums bija tik iespaidīgs, ka izšķirošajos mačos Metjūzs cīnījās pirmajā maiņā kopā ar 2015. gada drafta pirmo numuru Konoru Makdeividu.

"Liekas, ka debijā ripai pieskāros četras reizes," partnera lielisko sniegumu novērtēja Makdeivids. Viņš pārstāv Edmontonas "Oilers", Metjūzs pārstāv Toronto "Maple Leafs". Makdeivids pārstāv Kanādu, Metjūzs – Amerikas Savienotās Valstis. Vai šis būs duelis, kuram sekosim turpmākajos gados?


Izmantotie resursi:Official Site of the National Hockey League |...ESPN: The Worldwide Leader in SportsHome - The Globe and Mail
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-13 14:41, pirms 8 gadiem
Tas ir drafta 1 numurs - visu pavasari klausījāmies un lasījām par viņu..

     [+] [-]

, 2016-10-13 14:50, pirms 8 gadiem
Pēc Sotnieka izskatās

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 15:31, pirms 8 gadiem
Jāpiekrīt, ka Pasaules kausā rādīja žilbinošu sniegumu, taču ne jau 4 golus NHL debijā! SICK BASTARD!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-13 15:39, pirms 8 gadiem
L;uk, ko nozīmē rūdījums Šveicē. Taciņa būs iemīta.

     [+] [-]

, 2016-10-13 16:02, pirms 8 gadiem
anatoļiks rakstīja: Pēc Sotnieka izskatās
Ārlaulības bračka

  -1 [+] [-]

, 2016-10-13 16:06, pirms 8 gadiem
Un tāpat papi.sa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-13 20:11, pirms 8 gadiem
Kāds tur glābējs- čalis noplosās, samet 4 golus, bet komanda tā pat pamanās ar 5:4 zaudēt..

     [+] [-]

, 2016-10-13 20:51, pirms 8 gadiem
neputns rakstīja: Kāds tur glābējs- čalis noplosās, samet 4 golus, bet komanda tā pat pamanās ar 5:4 zaudēt..
Tas, ka Makdeivids sāk ar 2+1 un Oileri uzvar ar 7:4 uz Metjūza fona palika ēnā. Vispār es ar lielu interesi sekošu līdzi tieši jauno supertalantu komēm, Girgim. Cerams nebūs traumu. Vienīgi Aikels kau paspēja notraumēties.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 20:53, pirms 8 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Ja tā turpinās var būt konkurents Ovečkinam. Bet nu lai vai kā līdz Ovečkina līmenim viņam vēl augt un augt.
Vau ģeniāli! 18 spēlētājam vēl augt un augt! Tiešām?

     [+] [-]

, 2016-10-13 21:03, pirms 8 gadiem
arch122 rakstīja: Tas, ka Makdeivids sāk ar 2+1 un Oileri uzvar ar 7:4 uz Metjūza fona palika ēnā. Vispār es ar lielu interesi sekošu līdzi tieši jauno supertalantu komēm, Girgim. Cerams nebūs traumu. Vienīgi Aikels kau paspēja notraumēties.
Kas Aikelam tur īsti ir? Tā arī ir, ka potīte lauzta un sezona faktiski cauri nemaz nesākusies vai tomēr tik traki nav?

  +1 [+] [-]

, 2016-10-13 21:35, pirms 8 gadiem
Nu otrais gols bija vienkārši izcils! Iesaku noskatīties kas nav redzējuši! Viduszonā pārtvēra un apčakarēja gandrīz visu Otavas piecinieku un smuki iemeta! Viens vārds - Talants ar lielo T! Bebkokam ir gadijies nenoslīpets (vai pareizāk jau tāds pusnoslīpets) dimants, kuru tagad vajadzēs pārvērst briljantā! Jaunā maiņa vai pareizāk saikne Nīlanders - Metjūzs izskatās ļoti perspektīva!

     [+] [-]

, 2016-10-13 21:36, pirms 8 gadiem
neputns rakstīja: Kas Aikelam tur īsti ir? Tā arī ir, ka potīte lauzta un sezona faktiski cauri nemaz nesākusies vai tomēr tik traki nav?
Tik traki nav! Es sapratu, ka mēnesis, varbūt ātrāk.

     [+] [-]

, 2016-10-13 21:44, pirms 8 gadiem
als rakstīja: Nu otrais gols bija vienkārši izcils! Iesaku noskatīties kas nav redzējuši! Viduszonā pārtvēra un apčakarēja gandrīz visu Otavas piecinieku un smuki iemeta! Viens vārds - Talants ar lielo T! Bebkokam ir gadijies nenoslīpets (vai pareizāk jau tāds pusnoslīpets) dimants, kuru tagad vajadzēs pārvērst briljantā! Jaunā maiņa vai pareizāk saikne Nīlanders - Metjūzs izskatās ļoti perspektīva!
Tas gols raksturo viņa profilu. Spēja izkārtot sev vārtus da jebkādā situācijā. Kkas līdzigs bija arī PK. + ir rāmis un fizuha. Ar labiem maiņas partneriem nekur nepaliks arī pasi. Maks arī Oileros noplosījies. Leafs vs Oiler finālā un Tev būs jāatsāk dzert

     [+] [-]

, 2016-10-13 22:18, pirms 8 gadiem
arch122 rakstīja: Tas gols raksturo viņa profilu. Spēja izkārtot sev vārtus da jebkādā situācijā. Kkas līdzigs bija arī PK. + ir rāmis un fizuha. Ar labiem maiņas partneriem nekur nepaliks arī pasi. Maks arī Oileros noplosījies. Leafs vs Oiler finālā un Tev būs jāatsāk dzert
Vai Avs vs Leafs.... Da nē, to lietu gan pat tad neatsākšu kaut gan par tādu finālu (Avs vs Leafs, Oilers vs Leafs) būtu tikai priecīgs! Metjūzs - Nīlanders saikne var dienās kalnus gāzt, ja čaļiem nekas nenoies greizi. Jaunais Nīlanders arī varētu būt gana labs lietas koks un tieši vairāk uz pasiem kā "lādiņu pienesējs" Metjūzam. Vispār ar nepacietību gaidu Oilers vs Leafs dueli!

  -1 [+] [-]

, 2016-10-13 22:24, pirms 8 gadiem
Šī bilde izskatītos labāk:
https://twitter.com/MapleLeafs/stat...

     [+] [-]

, 2016-10-13 22:33, pirms 8 gadiem
als rakstīja: Vai Avs vs Leafs.... Da nē, to lietu gan pat tad neatsākšu kaut gan par tādu finālu (Avs vs Leafs, Oilers vs Leafs) būtu tikai priecīgs! Metjūzs Nīlanders saikne var dienās kalnus gāst ja čaļiem nekas nenoies greizi. jaunais Nīlanders arī varētu būt gana labs lietas koks un tieši vairāk uz pasiem kā "lādiņu pienesējs" Metjūzam.
Ja Tu par tādu vai tādu finālu derībās liec kasti laba konjaka, manā kompānijā Tevi paļubomu neviens nespiedīs dzert.

     [+] [-]

, 2016-10-13 23:55, pirms 8 gadiem
Diez viņš ir pietiekami labs,lai spēlētu izslavētajā un labākajā klubā šajā Saules sistēmā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja