Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:845, Did:0, useCase: 3

R. Ozoliņš: ""Rīga" spēlēs pēc "Dinamo" modeļa"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

R. Ozoliņš: ""Rīga" spēlēs pēc "Dinamo" modeļa"
Ronalds Ozoliņš
Foto: mhl.khl.ru

Jaunatnes hokeja līgas regulāro čempionātu rīt pulksten 19:35 "Arēnā Rīga" ar maču pret Balašihas MVD sāks hokeja klubs "Rīga". "Jā, darbojamies pēc viena taktiskā parauga. To, ko spēlē Rīgas "Dinamo" modelī, mēģināsim viņiem mācīt, mēģināsim spēlēt tāpat," sarunā ar portālu Sportacentrs.com sacīja rīdzinieku galvenais treneris Ronalds Ozoliņš. Tikmēr vārtsargs Nils Grīnfogels, aizsargs Edmunds Augstkalns un uzbrucējs Rodrigo Ābols ir gatavi vilkt līderu nastu.

Ronalds Ozoliņš: "Ar Rīgas "Dinamo" mēģināsim izveidot kopīgu programmu"

Sagatavošanās posmā izdevās paveikt visu, ko un kā bijāt iecerējuši?
Gatavošanās notika kā vienmēr – pēc paredzētā plāna. Nekas netika nedz nokavēts, nedz forsēts. Sagatavošanās posmā mainījās tikai cilvēki – gan spēlētāji, gan treneri. Sākām kopā ar Ģirtu Ankipānu, pamainījām treniņu metodes, taču kopumā gatavojāmies diezgan līdzīgi kā pirms pagājušās sezonas. Viss, kas bija plānots, tika izdarīts.

Ja plāns vienreiz nesa augļus, tad kāpēc mainīt.
Tomēr dažas lietas esam nedaudz pamainījuši. Bez šaubām fiziskajai sagatavotībai vajadzētu būt labā līmenī. Skaidrs, ka cilvēki ir mainījušies, kāds varbūt ieradās nesagatavots, tāpēc bija problēmas. Lēnā garā iesim uz priekšu un turpināsim strādāt. Šogad nevienā mirklī fizisko sagatavotību neatstāsim otrajā plānā, viss turpināsies.

Vai jau izdevies aprast ar jaunajiem pienākumiem?
Lēnā garā. It kā tas nāca negaidīti, bet jau biju gatavojies situācijai. Sāku ar 18-20 gadus veciem spēlētājiem, bet tad sanāca vadīt komandu Latvijas čempionātā. Tāpat esmu mācījies no iepriekšējiem treneriem, no laikiem, kad pats vēl spēlēju, kad mācījos. Tagad mēģināšu visu salikt kopā. Mums ir laba sadarbība ar visiem Rīgas "Dinamo" treneriem, strādājam kopā, mēģinām izveidot kopīgu programmu. Iemeslus jau teicām spēlētājiem: lai fiziskā vai taktiskā ziņā nebūtu problēmu, ja kāds tiek izsaukts augšup. Strādājam kopējiem spēkiem. Kaut kāda pieredze ir, tagad jākrāj tālāk.

Paraugs ir viens un tas pats?
Jā, darbojamies pēc viena taktiskā parauga. No zīmējuma viņi varēs krist ārā tehniskās sagatavotības vai citu iemeslu dēļ, bet taktiskā gatavība būs vienā līmenī. To, ko spēlē Rīgas "Dinamo" modelī, mēģināsim viņiem mācīt, mēģināsim spēlēt tāpat.

Savainojumā iedzīvojies Rodrigo Ābols. Cik plaša ir "Rīgas" lazarete?
Jāvelk paralēles ar iepriekšējām sezonām: vienmēr kāds ir savainots, bet kāds atgriežas ierindā. Rinaldam Rosinskim un Linardam Mazuram-Mago nebija sadzijušas vecās traumas. Kad viņi sāka strādāt, tad tās atgādināja par eksistenci, tāpēc nācās iejaukties arī ķirurģiski. Visi pārējie ir veseli. Tikai Ābols pēdējā mačā dabūja triecienu apmalē, bet runājām ar dakteri, kurš teica, ka neesot nekas traks. Jāgaida, kā attīstīsies situācija. Vēl Ričardam Kondrātam ripa trāpīja pa kāju, kura nedaudz iekausa, tāpēc ir piespiedu pauze. Pārējie strādā.

No kuriem spēlētājiem tiek gaidīts lielākais pienesums, kuri būs līderi un turēs latiņu?
Jau no iepriekšējiem gadiem zinām spēlētājus, kuri ir tuvāk Rīgas "Dinamo", kuri bija pirmssezonas nometnē. Līderiem ir jābūt pieredzējušākajiem spēlētājiem. Taču svarīgs ir katrs spēlētājs. Varbūt neesi pirmais punktos, bet esi līderis ģērbtuvēs un laukumā. Varbūt nav dota meistarība, lai mestu golus, bet tu strādā trešajā vai ceturtajā maiņā un padari nežēlīgu darbu, bloķē metienus, pielieto spēka spēli, terorizē pretiniekus. Tas ir tikpat nozīmīgi kā mest golus. Un tādi līderi var izšaut. Lai tiktu "Dinamo", ir jāsaprot, ka uzreiz neielēksi pirmajās divās maiņās un neveidosi spēli. Ir jāsāk ar netīro darbu. Ja būsi līderis "Rīgā", tad varbūt ievēros tieši tevi, nevis to spēlētāju, kurš met vārtus.

Artava ceļā uz uzvaru būs jādod katram.
Tieši tā. Mums ir vairākuma spēlētājiem, kuriem ir vairāk dots, kuriem ir jāmet un jāveido spēle. Un tikpat svarīgi ir tie, kuri pielieto spēka spēli, pilda noteiktus uzdevumus, bloķē metienus, spēlē mazākumā.

Kādu iespaidu atstājuši lietuvieši - Domants Čips, Daniels Bogdziuls, Pauļus Gintauts?
Jauni puikas, mēģina lēnā garā iedzīvoties. Meistarība viņiem noteikti ir, statistika arī ir laba, spēlējuši Lietuvas pieaugušo izlasē. Tagad mācīsies citādu spēli, pieaugušo hokeju. Jo jauniešu hokejs ir jauniešu hokejs; ja gribi spēlēt pieaugušo hokeju, tad vairākas lietas ir jāmācās no jauna.

Pirmās spēles aizvadīsiet "Arēnā Rīga". Taču treniņi notiek Piņķos, kur ir mazāks laukums un mazāka vidējā zona. Tas nebaida?
Cenšos par to nedomāt. Arī pirms tam trenējāmies Piņķos un tad braucām uz turnīriem, kur bija lielāka izmēra laukumi. To pat sevišķi nemana, var ātri pierast. Tagad nevajag meklēt attaisnojumus, ka laukums traucēs parādīt labāko sniegumu. Kā jau teicu puikām: mums uz katru maču jāiziet augstākajā līmenī. Nekādu blakus apstākļu. Laukums un ledus ir vienāds abām komandām. Drīzāk vairāk uzmanības jāpievērš psiholoģiskajai, fiziskajai un taktiskajai gatavībai spēlēt.

Vai jau izdevies izpētīt pretinieku stiprās un vājās puses?
Tieši tagad video treneris mēģina atlasīt momentus. Daudz viņu nav, bet mēgināsim apskatīties, ko viņi spēlēja pagājušajā sezonā. Skaidrs, ka cilvēki ir mainījušies, taču treneris ir palicis. Un ja treneris nemainās, tad sistēmas paliek tās pašas. Vadīsimies no tā, ko viņi rādīja pagājušajā sezonā. Uzburt materiālu nevaram; ja ir, tad skatāmies, ja nav, tad spēlēsim savu spēli.

Pretinieku tendences tiek pētītas pirms katra mača? Vairākums, mazākums...
Tieši tā. Video ir ļoti svarīgs. Gan pretinieku sniegums, gan apskaties savas kļūdas un labās lietas, lai varam turpināt tādā pat garā. Skaidrs, ka mums ir jāparāda, kā spēlē pretinieks – agresīvi vai pasīvi, ko dara vairākumā un mazākumā. Lai nesanāk pārsteigumi.

Rītdienas mačam sastāvs ir skaidrs?
Jā. Palikušas tikai nianses – šodiena ir šodiena, mēs trenējamies, bet varbūt rīt atnāks kāds, kuram naktī kaut kas būs noticis. Bet sastāvs ir skaidrs.

Ja es teiktu, ka vārtos būs Nils Grīnfogels, tad...
...tad nekļūdītos.

Grīnfogels, Augstkalns un Ābols gatavi līderu lomai

"Domāju, ka esmu gatavs uzņemties līdera lomu, citu variantu jau nav," pārliecināts bija rīdzinieku centra uzbrucējs Rodrigo Ābols, kurš regulārā čempionāta pirmajā mačā komandai savainojuma dēļ nevarēs palīdzēt. "Pasaules kausa pēdējās spēles pēdējā maiņa izvērtās neveiksmīga. Čehi kā jau čehi – visi spēlē rupji: pretinieki noņēma vārtsargu, stāvēju ar muguru pret laukumu, un vienkārši ieskrēja kaklā. Viens skrimslis ir izbīdījies, taču nekas nopietns. Domāju, ka otrajā mačā būšu atpakaļ ierindā, vismaz es tā ceru."

"Manuprāt, esam gatavi sezonai. Visiem ir lielas ambīcijas, jauns treneris, katrs grib sevi pierādīt. Domāju, ka būs labs čempionāts," teica Ābols, kurš sagatavošanās posma ievadā trenējās kopā ar Rīgas "Dinamo". "Kamēr pārējā komanda strādāja Gulbenē, mums tika sagatavota atsevišķa programma. Kad pievienojāmies, bijām labāk sagatavoti nekā pagājušogad, jo katram bija individuāls plāns, piemēram, man strādājām uz kāju spēku."

Pirmos mačus hokeja klubs "Rīga" aizvadīs "Arēnā Rīga", taču Ābolu tas neuztrauc: "Arī Pasaules kausā bija lielais ledus. Nav jūtamas atšķirības, uzbrukuma un aizsardzības zonas ir tādas pašam. Vienīgi Piņķos neitrālā zona beidzas ātrāk – divi soļi. Bažas nav, cerams, ka atnāks vairāk cilvēku nekā Piņķos, tad būs ideāli spēlēt uz emocijām. Gribētos redzēt pilnu arēnu. Varam salīdzināt ar pagājuša gada izslēgšanas spēlēm, kad halle bija pilna: spēki sāka zust, bet to nejuti un skatītāji dzīna uz priekšu."

"Protams, trenēšanās kopā ar Rīgas "Dinamo" palīdzēja labāk sagatavoties sezonai, par to nav jautājumu. Taču man labāk patīk trenēties un spēlēt "Rīgā", nevis būt augšā un nespēlēt," atzina rīdzinieku pirmais vārtsargs Nils Grīnfogels, kurš pagājušajā sezonā 29 mačos atvairīja 90,4% sāncenšu metienu. "Ir jābūt līderim. To, vai būšu gatavs, mēs redzēsim, bet morāli esmu nobriedis. Pēdējā turnīrā ar katru maču rādījām arvien labāku un labāku sniegumu, un tagad esam vēlamajā kondīcijā, lai sāktu sezonu."

Kuras būs "Rīgas" vājās un stiprās puses? "Ir daudz jaunu aizsargu, tāpēc ievadā vājā vieta varētu būt aizsardzība. Tomēr domāju, ka čaļi ātri pieradīs pie līmeņa un adaptēsies, un viss būs kārtībā. Gribētu, lai stiprā puse būtu vārtsargu līnija! Bet arī uzbrukums ir pietiekami labs, komandā palikuši vairāki spēlētāji, kuri meta pagājušajā sezonā. Viņi savus vārtus iemetīs, atliek neielaist," atzina vārtsargs, kuram spēlēšana "Arēnā Rīga" diskomfortu noteikti nesagādās. "Man labāk patīk spēlēt uz lieliem laukumiem. Esmu spēlējis gan Piņķos, gan "Arēnā Rīga", abas ir kā mājas halles. Būtu labi, ja atnāktu vairāk nekā divi tūkstoši līdzjutēju, atbalsts noteikti noderētu. Visi laipni gaidīti!"

Citās domās bija "Rīgas" kapteinis Edmunds Augstkalns: "Man vairāk patīk Piņķos, jo nevaram teikt, ka uz mūsu spēlēm skatītāji nāktu ļoti bieži un tās ir labi apmeklētas. Piņķos vismaz dzirdam līdzi jušanu, bet "Arēnā Rīga" atnāks pāris cilvēku un neko nejutīsim. Taču galvenajam trenerim tur patīk, jo tā ir īsta hokeja halle, nopietnāka atmosfēra. Cerēsim, ka uz čempionāta pirmo maču cilvēki atnāks. Lai mēs viņus dzirdam."

"Komandā ir daudz jaunu spēlētāju, bet viņi ir apņēmīgi saprast, ko un kā darīt laukumā. Redzēsim, varbūt sākumā viņiem būs psiholoģiskais slogs, tomēr tā ir katru gadu," teica aizsargs. "Manuprāt, līdz Pasaules kausam uzbrucēji, kuriem bija jāmet goli, to nedarīja. To teica gan treneru korpuss, gan es viņiem palīdzēju skaidrot. Cerēsim, ka ar sezonas sākumu viss bus kārtībā."

Vai kapteiņa runa jau ir gatava? "Negatavoju uzrunas, man tās nāk ārā automātiski. Ko tobrīd domāju, to arī saku. Un citreiz, kad apsēžos un padomāju, kāpēc tā teicu un kas tur notika, nevaru saprast. Kā tobrīd esmu iztēlojies, tas man arī nāk ārā," noslēdza Augstkalns.

Mačs starp hokeja klubu "Rīga" un Balašihas MVD sāksies pulksten 19:35. Labs iemesls, lai aizietu uz "Arēnu Rīga", ir kluba piedāvājums: izdrukā kuponu un dodies uz spēli bez maksas.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-09-03 00:03, pirms 10 gadiem
Domāju, ka esmu gatavs uzņemties līdera lomu, citu variantu jau nav," pārliecināts bija rīdzinieku centra uzbrucējs Rodrigo Ābols.
Interesanti, ko domā par šādu tekstu komandas biedri? Dikti pašpārliecinati un pat zvaigznīgi. Un ne pirmo reizi.Izaudzis narciss..Vismaz puse uzbrucēju tādā gadījumā var uzņemties līdera lomu..Nu re, atradu Abolam citu variantu
Slēpts komentārs: playthegame

  -1 [+] [-]

, 2014-09-03 00:59, pirms 10 gadiem
playthegame rakstīja: Varbūt neesi pirmais punktos, bet esi līderis ģērbtuvēs un laukumā. Varbūt nav dota meistarība, lai mestu golus, bet tu strādā trešajā vai ceturtajā maiņā un padari nežēlīgu darbu, bloķē metienus, pielieto spēka spēli, terorizē pretiniekus. Tas ir tikpat nozīmīgi kā mest golus. Un tādi līderi var izšaut. Lai tiktu "Dinamo", ir jāsaprot, ka uzreiz neielēksi pirmajās divās maiņās un neveidosi spēli. Ir jāsāk ar netīro darbu. Ja būsi līderis "Rīgā", tad varbūt ievēros tieši tevi, nevis to spēlētāju, kurš met vārtus.

Tieši šīs ačgārnās loģikas dēļ, RD/HKR 6 gadu laikā nav izaudzinājis nevienu īstu uzbrucēju.
RD treneri HKR rindās meklē topošos čekerus, spēlētājus, kas ir nevis apveltīti ar talantu, bet gan ātri skrien un kārtīgi grauž ledu pieverot acis uz to produktivitāti uzbrukumā.
Tāpēc RD/HKR tik ražo visādus Lipsbergus, Biezos un Bičevskus, kurus komandas vadība pēc vienas aizvadītas sezonas bezkaislīgi, kā tādas izlietotas gumijas pēc kārstas nakts, izmet no komandas.
Tāpēc tādiem spēlētājiem kā Kuzmenkovs ir jādodas prom no RD, lai VHL pierādītu sevi kā metēju, tāpēc tādi rezultatīvi uzbrucēji kā Maslovskis un Jeļisējevs pat netiek aicināti uz lielās komandas nometni.
Nebijis Nolans, Miks Indrašis šodien spēlētu kaut kur Mestis.
RD no HKR grib 3/4 maiņas spēlētājus, kuri primāri var skriet, sist, kost, skrāpēt un provocēt kā Komarovs, taču mazu vērību pievēršs spēlētāja potenciālam uzbrukuma veidošanā.
Prasīt ko tādu no tiem, kas tiešām uzbrukumā kaut ko varētu izveidot ir divkosīgi un nenopietni. Tādu uzbrucēju pasaulē ir cik? Man nāk prātā tikai Krosbijs, varbūt vēl pāris NHL spīdekļi.
Lai RD dižgari ieliek savus divus vērtīgākos uzbrucējus Dārziņu un Hosu 4 maiņā kopā ar Bičevski un Sarkani. Arī tos divus pēc pus sezonas un 0+1 statistikas ailītēs būtu ātri vien jālaiž uz VHL vai Mestis praktizēties.
Tādi visai nelīdzvērtīgi spēles noteikumi, jaunajiem, talantīgajiem uzbrucējiem no HKR netiek dota iespēja RD, jo viņi neatbilst 3/4 profilam, bet 1/2 maiņā nav gatavi. Tā vietā tiek paņemts kāds kadrs, kurš skrien kā vējš un kā miets atduras. Talanta uzbrukumā nav, pat spēlējot junioros sezonā nevar 10 golus samest. Pus sezonu nospēlē, un tiek aizsūtīts tālāk ar domu ''čekers jau labs, bet ja vien vārtus gūt prastu...''
Ibio rio, kā man riebjas tas čūsku midzenis. Žēl, ka tur tiek pazudināti daudzi talantīgi mūsu jaunie hokejisti.
Nu, situācija ar Jeļisejevu vispār ir nesaprotama..Labi, Maslovskis, maziņš, nu nezvai ir gatavs..Cik gadus no vietas ir jāmet, jamet, bet uz augšu pat nemēģina pacelt..Būsim godīgi, Jelisejevs uz doto momentu ir galvas tiesu labāks par Ābolu, taču paskatīsimies, kuru pacels pirmo.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-03 09:09, pirms 10 gadiem
Nju tā sistēma no HKR puses jau visu laiku bija ka der spēlētāju kas ātri skrien un atduras kā miets, bet bju tā ka treneri nedaudz pamainījušies, bet te vajadzēja reāli treneri no malas ne no LV, kas nav šīnī druganu pulciņā.
Par Jeļisejevu domāju ka te attieksmes un disciplīna daudz ar pie vainas, tā lieta viņam kliboja visu mūžu.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-03 09:41, pirms 10 gadiem
kontiola rakstīja: Domāju, ka esmu gatavs uzņemties līdera lomu, citu variantu jau nav," pārliecināts bija rīdzinieku centra uzbrucējs Rodrigo Ābols.
Interesanti, ko domā par šādu tekstu komandas biedri? Dikti pašpārliecinati un pat zvaigznīgi. Un ne pirmo reizi.Izaudzis narciss..Vismaz puse uzbrucēju tādā gadījumā var uzņemties līdera lomu..Nu re, atradu Abolam citu variantu
Tētis jau dēlu ļoti augstu vērtē, uzskata par labāko jauno LV hokejistu Fragmentiņš no intervijas – Кто может в Риге повторить путь 23-летнего Микса Индрашиса, который за пару лет от игрока клуба МХЛ дорос до лидера "Динамо" и сборной Латвии?

– Мой сын может, – разом выдает Аболс. –

Артис Аболс: "Жену Счастливого вся Латвия...

  +3 [+] [-]

, 2014-09-03 09:53, pirms 10 gadiem
Jeļisejevam ir problēmas ar attieksmi. Viņš bija RD plānos jau agrāk, bet nu čalim laikam pofig. Nav tā, ka viņam dzīvē daudz kā pietrūktu, nodrošināts puika.

Bet par Ābolu junioru - nav jau samelots, ka viņš ir labs savā vecumā un arī labāks par virkni mazliet vecākiem. Ja arī ir noķēris zvaigznīti, gan jau izslimos vai fāteris prātu ieregulēs.

  +2 [+] [-]

, 2014-09-03 09:58, pirms 10 gadiem
playthegame rakstīja: Ibio rio, kā man riebjas tas čūsku midzenis. Žēl, ka tur tiek pazudināti daudzi talantīgi mūsu jaunie hokejisti.
Ar varu taču tur neviens nevelk iekšā.
HK Rīga nav vienīgā vieta, kur jaunietim hokeju spēlēt un RD nav labdarības iestāde, kurai būtu jārūpējas par kaut ko.

  +2 [+] [-]

, 2014-09-03 10:37, pirms 10 gadiem
"Tā ir mūsu lielā sāpe, lai augtu kā komanda - nav fārmkluba, ir tikai komanda Jaunatnes hokeja līgā. Vazāt viņus līdzi un nerakstīt pat pieteikumā, jo tas nav no gumijas un ir tikai 25 vietas?

Tā ir Ābola atbilde intervijā.Taisni priekš playthegame
Domāju diezgan saprotama un sakarīga atbilde.Neviens talantīgs uzbrucējs no jauniešu hokeja neieleks pieaugušo vadošajā hokeja komandā pirmajās divās maiņās,ja vien nav supertalants,bet tādu diemžēl mūsu mazajai nācijai nedzimst bieži.

  -2 [+] [-]

, 2014-09-03 11:04, pirms 10 gadiem
Эболс просто красавец 👌😂😂 блатник ***

  +2 [+] [-]

, 2014-09-03 11:20, pirms 10 gadiem
Tā ir Ābola atbilde intervijā.Taisni priekš playthegame
Domāju diezgan saprotama un sakarīga atbilde.Neviens talantīgs uzbrucējs no jauniešu hokeja neieleks pieaugušo vadošajā hokeja komandā pirmajās divās maiņās,ja vien nav supertalants,bet tādu diemžēl mūsu mazajai nācijai nedzimst bieži.
[/quote]

Piekrītu alguns, diemžēl HK Rīga ir vienīgā vieta, kur normāli trenēties un speļēt 17 - 18 gadus veciem puikām, lai uz 20 gadiem sasniegtu labu kondīciju, attīstītu savas prasmes un sāktu domāt par darbu profesionālā līgā Eiropā vai pie veiksmes Amerikā. Alternatīva - trenēties par naudu kaut kur citur pasaulē...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-09-03 12:39, pirms 10 gadiem
zzk rakstīja: Ar varu taču tur neviens nevelk iekšā.
HK Rīga nav vienīgā vieta, kur jaunietim hokeju spēlēt un RD nav labdarības iestāde, kurai būtu jārūpējas par kaut ko.
Jā, īstā grupa uz kuras veselo saprātu paļauties - jauni puikas un viņu vecāki, kuri saredz īsāko ceļu uz NHL (vai vismaz RD) caur RD sistēmu.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-03 12:47, pirms 10 gadiem
Varētu padomāt, ka tiem treneriem te, mazajā Latvijā, ir kur atvēzēties ar atlasi un talantu sijāšanu!!! Sapņojot acis aizveriet! Treneri strādā ar to, kas ir, bet tie, kas ir, izaug tepat Latvijā, mūsu acu priekšā, neviens te no kosmosa nenolaižas! Kamēr Latvijā nopietni nesakārtos bērnu un jaunatnes hokeju, tikmēr arī ar tiem "iekšā metējiem" tā arī būs... bēdīgi!

  +1 [+] [-]

, 2014-09-03 12:54, pirms 10 gadiem
playthegame rakstīja: Jā, īstā grupa uz kuras veselo saprātu paļauties - jauni puikas un viņu vecāki, kuri saredz īsāko ceļu uz NHL (vai vismaz RD) caur RD sistēmu.
Bet ko tad Tu piedāvā? Lemt kādam citam viņu vietā? Kādā veidā Tu to iedomājies?

Tā ir viņu dzīve, viņi paši kopā ar vecākiem arī pieņem lēmumus. Nebūt nav tā, ka visi redz ceļu caur RD sistēmu, ir pietiekami daudz citu piemēru.