Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Šadurskis: "Akcijas sauklis par ziedojumiem izskatās pēc dūmu aizsega"

Ints Megnis
Ints Megnis

Šadurskis: "Akcijas sauklis par ziedojumiem izskatās pēc dūmu aizsega"
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis
Foto: Dāvis Ūlands/f64

Iniciatīvas "Es atbalstu sportu!" sauklis par ziedojumu situācijas uzlabošanu izskatās pēc dūmu aizsega, lai veiktu izmaiņas sporta pārvaldībā, tomēr dīvaini, ka tur klātesoša ir Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) vadība, sarunā ar Sportacentrs.com pauda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Šonedēļ tika oficiāli prezentēta iniciatīva "Es atbalstu sportu!", kurā apvienojušās daudzas sporta organizācijas, treneri, sportisti, vēloties panākt uzlabojumus sporta sistēmā gan profesionālajā, gan skolu līmenī. Sportacentrs.com vērsās pie par sporta nozari atbildīgās ministrijas vadītāja Šadurska, lai uzzinātu viņa viedokli.

Ko jūs domājat par iniciatīvu "Es atbalstu sportu!"?
Es arī atbalstu sportu un, manuprāt, katrs normāls cilvēks valstī atbalsta sportu, tāpēc sauklis izvēlēts ļoti veiksmīgi. Man gan rodas zināmas pārdomas vai šīs akcijas skaļais lozungs sakrīt ar patiesiem mērķiem. Tas, ka liela daļa mūsu prominento sportistu parakstījušies, ir saprotams, jo akcija sākās ar teikto, ka jaunās nodokļu sistēmas dēļ uzņēmējiem ir mazāka motivācija ziedot un ziedojumu apmērs sportam samazinās. Tas ir fakts un par to arī brīdinājām finanšu ministri. Finanšu ministre teica, ka būs kompensējošie mehānismi, bet šobrīd to nav un viņa joprojām runā, ka uzņēmēji pieradīs un radīsies šie kompensējošie mehānismi. Tomēr, ja ievieš reformu, ir jābūt risinājumam visām blaknēm - šāda situācija nav tikai sportā, tāda ir ļoti daudzām nevalstiskajām organizācijām arī kultūrā, kustībai "Iespējamā misija", kas tāpēc ir nopietnās finanšu grūtībās. Šiem risinājumiem bija jābūt, bet tie nebija.

Tad kaut kā šajā akcijā tūlīt pieslēdzās jautājums par sporta pārvaldību, kas, manuprāt, ir galvenais šīs akcijas mērķis. Pārējais ļoti izskatās pēc dūmu aizsega. Ja mēs runājam par sporta pārvaldību, man ir dīvaini skatīties, ka Fogeļa kungs, Tikmera kungs, Vrubļevska kungs šeit ir klātesoši. Pēc līdzības varu pateikt Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Sporta federāciju padomes funkcijas. Mēs visi zinām, ko dara Saeima, ko dara valdība - Izglītības un zinātnes ministrija sporta jomā ir kā parlaments, bet Sporta federāciju padome ir valdība. Mūsu rūpes ir par normatīvo bāzi, mūsu rūpes ir par budžetu, mūsu rūpes ir par principu, kādā veidā sportistu sasniegumi tiek atbalstīti, mūsu rūpes ir par sadalījumu starp augstu sasniegumu sportu un tautas sportu. Tā ir sporta politika. Savukārt izpilde ir LSFP, LOK, Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) rokās. Runājot par neapmierinātību ar ziedojumu samazināšanos, šajās prezentācijās skaitļi arī bija stipri sameloti. Es jau arī lasīju Sportacentra ziņojumu par pasākumu, kas notika nesen.

Dīvainā doma, kas izskan, ka par sportu atbildīga varētu būt kāda aģentūra zem premjera... Pirmkārt, tas tā nenotiek nekur pasaulē, nekur pasaulē nav valsts pārvaldes institūcijas, kas būtu ārpus parlamentāras vai sabiedrības kontroles, jo, mainoties valdībai, tiek apstiprināti visi ministri, tajā skaitā ministrs, kurš ir atbildīgs par sportu. Ja šeit būs aģentūras direktors, kurš mierīgi turpinās darbu arī valdībām mainoties, sabiedrības kontrole pazūd. Šīs akcijas finansētāji un rīkotāji, manuprāt, nerīkojas sevišķi godīgi, bet [komunikācijas vadības] aģentūra laikam strādā profesionāli.

Tomēr vai nav tā, ka sports bieži paliek pabērna lomā IZM prioritāšu sarakstā?
Nē. Noteikti nē. Šī gada sporta budžets ir Latvijā jebkad lielākais - 51,3 miljoni. Pagājušajā gadā bija nepilni 49 miljoni, aizpagājušajā gadā nepilni 37. Protams, tur ir gan dzīvā sporta nauda, gan sporta investīcijas, bet neviens nenoliegs, ka sporta investīcijas mums ir absolūti nepieciešamas. Tikmera kungs minēja Islandes piemēru, kur sporta laukums ir pie katras skolas. Mūsu sporta investīciju programma ir, ka ieguldām Olimpiskajos centros, kas ir tieši Tikmera kunga saimniecība. Ja min piemērus, vajag izvēlēties labākus. Sports ir ļoti būtiska mūsu prioritāte, saglabāt nemainīgu sporta budžetu arī starpolimpiskajos gados. Protams, Olimpiāde ir mūsu galvenais sporta notikums, tomēr cikls ir nepārtraukts un vajag nesamazināt sporta budžetu arī neolimpiskajā gadā.

Kā jūs saprotat "Es atbalstu sportu!" teikto, ka "sporta nozarei trūkst saimnieka, kas degtu par sportu"?
Vislabāk sadega Žanna d'Arka. Es domāju, ka tā ir tukša retorika un šiem teicējiem vajadzētu nokaunēties.

Kā uzlabot šo ziedojumu situāciju?
Šeit es runāšu nevis kā ministrs, bet "Jaunās Vienotības" pārstāvis. Mūsu piedāvājums nākamajam parlamentārajam ciklam ir, ka iedzīvotāju ienāku nodokļa vienu procenta punktu katrs iedzīvotājs pēc savas gribas varētu atvēlēt kādai konkrētai nevalstiskai sabiedriskā labuma organizācijai. Ja to izdarītu absolūti visi, kas gan, protams, nekad nenotiks, tie būtu 50 miljoni eiro gadā. Tā būtu ļoti laba motivācija ikvienam, kurš atbalsta sportu, ziedot kādai no sporta organizācijām.

Izvēle būtu ziedot vai paturēt sev?
Nē, sev to nevarētu paturēt. Elektroniskās deklarēšanās sistēmā, kur ikviens var ieiet apskatīt savu maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli, jebkurš varētu atbilstošajā lodziņā ierakstīt ķeksīti, ka es vienu procentu no tās summas, kas jebkurā gadījumā gadījumā aizietu valsts budžetā, ziedoju konkrētai organizācijai.

Iniciatīva "Es atbalstu sportu!" pauž: “Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma” (UINL) jaunais tiesiskais regulējums likvidējis Latvijā ilgi un sekmīgi darbojošos ziedojumu sistēmu visu nozaru sabiedriskā labuma organizācijām. Līdz šim ziedojumi nodrošinājuši aptuveni trešo daļu no valstiski svarīgāko sporta programmu un pasākumu īstenošanas. Neefektīvais un smagnējais Latvijas valsts sporta pārvaldības modelis ir atstājis nopietnas sekas ne tikai uz sporta nozari un tās attīstību. Bez pārdomātas sporta politikas un pietiekama valsts atbalsta nav iespējama nozares attīstība reģionos. Šobrīd sporta infrastruktūra koncentrējas galvenokārt lielajās pilsētās, bet talanti dzimst un attīstās mazpilsētās un Latvijas laukos. Nepieciešams sporta infrastruktūras attīstības plāns 2020. – 2030. gadam."

"Es atbalstu sportu!", atsaucoties uz sportistiem, saka, ka līdzīgi kā Islandei, arī Latvijai būtu nepieciešama īpaša valsts sporta pārvaldības institūcija. “Latvijas sportam vajadzīgs pārvaldnieks, kurš “deg” par sportu ikdienā un spēj risināt šos kritiskos jautājumus. Tādēļ ir nepieciešama diskusija par Latvijas valsts sporta pārvaldības modeļa maiņu,” atklātā vēstulē norādījuši sportisti un sporta organizāciju pārstāvji, atgādinot, ka “sporta politikas īstenošana nav tikai izglītības jautājums, tas vienlīdz plaši skar arī veselības, iekšlietu un aizsardzības, labklājības un reģionālās attīstības jomas. Lai nepieļautu dramatisku sporta nozares finansējuma samazinājumu 2019. – 2021. gadā, nekavējoši ir jāizveido un minētajā termiņā jānodrošina kompensējošs mehānisms Valsts budžeta programmā “Sports” 2019. – 2021. gados, kamēr tiks pilnveidota nodokļu atlaižu kārtība vai izveidota cita sistēma sabiedriskā labuma organizāciju atbalstam.

1 2 48 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2018-08-31 12:24, pirms 6 gadiem
durskis nav domāts diskusijai, viņš redz tikai sevi, pārējos- metemātiski, nu jau krietnu laiku vecs politisks enkurs

  +3 [+] [-]

, 2018-08-31 12:30, pirms 6 gadiem
Nepatīkams funkcinārs, kurš jau sen ir apaudzis ar sūnu deldējot krēslus valdībā.Cerams, ka pēc vēlēšanām pat tādiem vairs nekas nebūs dzirdams.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2018-08-31 12:44, pirms 6 gadiem
Šadurskis nav tas cilvēks kuram sports būs prioritāte. Viņam sports ir pabērna lomā. Valstī ir cilvēki kuri deg par sportu bet nav naudas un varas instrumenti kaut ko mainīt. Mūsu valstī ir cilvēki kuriem ir nauda un vara , bet viņi nedeg par sportu. Kad būs cilvēki pei varas ar naudu un fegs par sportu , tad arī būs rezultāts. Pasauli uz priekšu bīda fanātiķi savā nozarē, kuri ziedo visu vai gandrīz visu savas idejas vārdā.

  +3 [+] [-]

, 2018-08-31 13:15, pirms 6 gadiem
Varēja jau nu paklusēt -visiem labā atmiņā iepriekšējais šā kundziņa minestrēšanas laiks ,kad tika pielikti lieli pūliņi ,lai gandrīz pilnībā iznīcinātu sportu. Šobrīd jau kaut kas jāsaka ,jo tuvojas vēlēšanas ,bet nesaprotu kāpēc klusē Severa kungs,kam gan, domāju, pirmajam vajadzēja izteikties ,nevis klausīties šo kadru.

  -2 [+] [-]

, 2018-08-31 13:33, pirms 6 gadiem
Šitā narkomāna viedokli klausīties? Ha...
Viņa viedoklis skaidrs... ja gribat kādas izmaiņas... noteikt gribat zagt... patreiz viss ir ideāli sakārtots... nevienu citu pie mūsu siles klāt nelaidīsim...

  +7 [+] [-]

, 2018-08-31 13:52, pirms 6 gadiem
K. Šadurskis: "Mēs visi zinām, ko dara Saeima, ko dara valdība"... ha ha, mēs arī zinām...
Slēpts komentārs: Robis87

  +2 [+] [-]

, 2018-08-31 14:15, pirms 6 gadiem
Peerkam labaak helikopteri par 175 miljoniem eiro!

  +7 [+] [-]

, 2018-08-31 14:22, pirms 6 gadiem
Robis87 rakstīja: Kam interesē, tā loha viedoklis?!
Vai viņš kādam radinieksir, ka par viņu raksta
Protams, labāk paklausīties olimpisko žoržiku, kā pašu nesavtīgāko Latvijas sporta mecenātu! ha ha ha

  +4 [+] [-]

, 2018-08-31 14:44, pirms 6 gadiem
Nu komentāru eksperti, tieši ko viņš saka nepareizi?

  -4 [+] [-]

, 2018-08-31 14:49, pirms 6 gadiem
Tāda sajūta, ka atliek kādai interešu grupai parādīt ar pirkstu kādā virzienā, tā viss aitu bars unisonā sāk nodir*t, sausām rīklēm. Vēl par skolu reformu izsakaties, kāds duraks Šadurskis ir tur (jo tādu uzstādījumu sabiedrībā ienesa dīvānā pirdēji no neefektīvām augstskolām, kā arī krievu klans ar savu divvalodību). Tad kaut ko vēl par intelektuālajiem idiotiem (noderīgo idiotu un vienkārši idiotu plaši pielietots termins), tikai ciparus skaitošiem, "īsto dzīvi" nesaprotošiem deputātiem pasakiet. Un nobeigumam - kāds no jums gan jau arī par KPV balsos vēlēšanās. Ja tā, tad apsveicu - pilna stulbuma pakete!

  +1 [+] [-]

, 2018-08-31 15:06, pirms 6 gadiem
Visi, kas dosies balsot par jauno (grimstošo) vienotību ar saviem vecajiem politiķiem, kas ir tikai sev sakārtojuši dzīvi nevis tās valsts iedzīvotājiem, būs baigie muļķi! Tas ir tāpat kā uzturēt pie dzīvibas augu, kuram saknes sen jau nopuvušas, bet mēs ceram, ka solītie augļi beidzot izaugs!

Šadruskis nepatīk nevienam skolotājam, ierēdnim, kas saistīti ar izglītības iestādēm! Visas solītā reformas ir tikai aizsegs meliem un algas reformu dēļ pieaug par smieklīgu summu mēnesī, bet nez kāpēc ziemā tie algas pieaugumi sāk kust kā sniegs pavasarī (zinu no pieredzes, ļoti daudz pazīsatmu cilvēku izglītības jomā).

Šaduriks nevar pat konstruktīvi uztvert kritiku par savu necilo darbu! Tāpēc tādi politiķi ir jādzen prom no saimes, no valdības ar sūdainu mietu pa muguru!

     [+] [-]

, 2018-08-31 15:11, pirms 6 gadiem
Januks rakstīja: Visi, kas dosies balsot par jauno (grimstošo) vienotību ar saviem vecajiem politiķiem, kas ir tikai sev sakārtojuši dzīvi nevis tās valsts iedzīvotājiem, būs baigie muļķi! Tas ir tāpat kā uzturēt pie dzīvibas augu, kuram saknes sen jau nopuvušas, bet mēs ceram, ka solītie augļi beidzot izaugs!

Šadruskis nepatīk nevienam skolotājam, ierēdnim, kas saistīti ar izglītības iestādēm! Visas solītā reformas ir tikai aizsegs meliem un algas reformu dēļ pieaug par smieklīgu summu mēnesī, bet nez kāpēc ziemā tie algas pieaugumi sāk kust kā sniegs pavasarī (zinu no pieredzes, ļoti daudz pazīsatmu cilvēku izglītības jomā).

Šaduriks nevar pat konstruktīvi uztvert kritiku par savu necilo darbu! Tāpēc tādi politiķi ir jādzen prom no saimes, no valdības ar sūdainu mietu pa muguru!
Varētu arī nebalsot, bet kas godīgam liberastam tad paliek? Vieni populisti, bijušie čekisti un mākoņu stūmēji...

  +4 [+] [-]

, 2018-08-31 15:14, pirms 6 gadiem
matemātiķs Šadurskis, acīmredzmi, neko nav dzirdējis par inflāciju. Cik 2 gadus atpakaļ, piemēram, maksāja degviela un cik tagad? Bet degvielas straujā sadārdzināšanās sadārdzināja visu pārējo! Tāpēc muldēt, ka sporta budžets pieaudzis par pusotru-diviem miljoniem un ar to viss ir pateiks,. var pilnīgs demogogs.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-31 15:16, pirms 6 gadiem
Būba rakstīja: Tāda sajūta, ka atliek kādai interešu grupai parādīt ar pirkstu kādā virzienā, tā viss aitu bars unisonā sāk nodir*t, sausām rīklēm. Vēl par skolu reformu izsakaties, kāds duraks Šadurskis ir tur (jo tādu uzstādījumu sabiedrībā ienesa dīvānā pirdēji no neefektīvām augstskolām, kā arī krievu klans ar savu divvalodību). Tad kaut ko vēl par intelektuālajiem idiotiem (noderīgo idiotu un vienkārši idiotu plaši pielietots termins), tikai ciparus skaitošiem, "īsto dzīvi" nesaprotošiem deputātiem pasakiet. Un nobeigumam - kāds no jums gan jau arī par KPV balsos vēlēšanās. Ja tā, tad apsveicu - pilna stulbuma pakete!
Lieliski pateici, nav pat, ko piebilst.
Par sportu gan neesmu tik ļoti lietas kursā un man personīgi varbūt nedaudz šaubīgi izklausās, ka mums galvenā esot olimpiāde, bet nu par skolu reformu tur var teikt tikai visu labāko par Šadurski. Bet GAN visādi populisti, GAN vecie, mainīties negribošie stagnāti tik pieskandina viaiem pilnas ausis, kā Šadurskis neko nejēdzot un visi uzreiz blēj pakaļ, pat nesaprotot, ko tieši kurš dara.

  +4 [+] [-]

, 2018-08-31 15:37, pirms 6 gadiem
Januks rakstīja: Šadruskis nepatīk nevienam skolotājam, ierēdnim, kas saistīti ar izglītības iestādēm! Visas solītā reformas ir tikai aizsegs meliem un algas reformu dēļ pieaug par smieklīgu summu mēnesī, bet nez kāpēc ziemā tie algas pieaugumi sāk kust kā sniegs pavasarī (zinu no pieredzes, ļoti daudz pazīsatmu cilvēku izglītības jomā).

Šaduriks nevar pat konstruktīvi uztvert kritiku par savu necilo darbu! Tāpēc tādi politiķi ir jādzen prom no saimes, no valdības ar sūdainu mietu pa muguru!
Tās ir pilnīgas muļķības, ka "nevienam skolotājam nepatīk Šadurskis". Nepatīk tiem, kas grib visu atstāt pa vecam, kas grib padomjlaiku stilā lasīt klases priekšā definīcijas. Tiem skolotājiem interesē ērti no rīta atnākt, nolasīt kaut ko no grāmatas, iedot mājasdarbus un viss. Viņi ir nobijušies, ka tagad vajadzēs mainīties, būs jāmāca sīkajiem domāt. Viņiem kvalitāte neinteresē.
Tādu skolotāju, protams, ir daudz, bet nu nestāsti nu, ka visi. Daudz ir arī jaunu skolotāju, kas gatavi mācīt kvalitatīvi.

Reāli visi runā par to, ka izglītību vajag mainīt, vairs nevar kā padomjlaikos, bet padomā pats, ja tik daudz skolu un skolotāju ir pieraduši pa vecam, tad noēdīs JEBKURU, kurš būs apņēmies to lietu mainīt un skandinās, ka viņš neko nejēdzot.

  +9 [+] [-]

, 2018-08-31 16:43, pirms 6 gadiem
Protams personība saistībā ar kuru savulaik pans Kleksis izdomāja saukli " pilnīgs Šadurskis" nav tas labākais piemērs mūsu politiskajā elitē. Bet ir liels BET - visi šie žoržki hujoržiki kas gadu desmitiem sēž pie LOK un LOV siles vēl vairāk nav tās personas kurām vajadzētu ticēt Var jau teikt ka daudzās valstīs olimpiskie darboņi gadu desmitiem atrodas pie varas, bet ļooti daudzos gadījumos tas viņiem beidzas ar izmeklēšanām un reāliem cietumsodiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-08-31 17:11, pirms 6 gadiem
Šis vecais kurkulis vajadzības gadījumā jebkuram pilnas ausis piestāstīs ar to, cik viņš labs, gudrs un rūpējas par citiem. Īstenībā viens no lielākajiem gnīdām.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-31 17:22, pirms 6 gadiem
Subaars rakstīja: Ja galīgi nerubī šo tēmu, tad paklusē. Es, piemēram, nesaku, ka pārmaiņas ir sliktas - tās vajag. Bet tas, kā šobrīd šīs pārmaiņas notiek, ir šausmas.
Kas nav pareizi skolu reformā, tieši kas? Kas nav loģiski un atbilstoši šīsdienas realitātei (finanses un demogrāfija pa reģioniem) šajā reformā? Nevis - viss ir sūds, atlajt saimu, bet konkrēti, kas nav tur pamatoti?

  +3 [+] [-]

, 2018-08-31 17:31, pirms 6 gadiem
Swordsman rakstīja: Tās ir pilnīgas muļķības, ka "nevienam skolotājam nepatīk Šadurskis". Nepatīk tiem, kas grib visu atstāt pa vecam, kas grib padomjlaiku stilā lasīt klases priekšā definīcijas. Tiem skolotājiem interesē ērti no rīta atnākt, nolasīt kaut ko no grāmatas, iedot mājasdarbus un viss. Viņi ir nobijušies, ka tagad vajadzēs mainīties, būs jāmāca sīkajiem domāt. Viņiem kvalitāte neinteresē.
Tādu skolotāju, protams, ir daudz, bet nu nestāsti nu, ka visi. Daudz ir arī jaunu skolotāju, kas gatavi mācīt kvalitatīvi.

Reāli visi runā par to, ka izglītību vajag mainīt, vairs nevar kā padomjlaikos, bet padomā pats, ja tik daudz skolu un skolotāju ir pieraduši pa vecam, tad noēdīs JEBKURU, kurš būs apņēmies to lietu mainīt un skandinās, ka viņš neko nejēdzot.
Ka tik ne tā. Nelej, ja realitāti nezini. Šī reforma veselīgu dzīvesveidu atbalsta tikai uz papīra. Realitātē, piemēram, ideja par trešo obligāto sporta stundu tika norakta. Realitātē jaunā sporta programma skolās veselīgākus bērnus neaudzinās, jo būs vēl lielāka iespēja neiesvīst.. Realitātē arī tagad neviens netraucē skolotājam radoši izpausties. Realitātē Šadurska idejas ir vērstas uz Latvijas lauku izputināšanu, jo "optimizācija" ir kā kapakmens daudzām lauku skolām. Pirmās Latvijas laikā laukos skolas cēla, bet tagad slēdz ciet. Naudu izglītībā nevis liek iekšā, bet valsts atbildību uzgrūž pašvaldībām, kaut ko muģī un finanses pārdala par labu lielajiem. Apmierinātas ir apmēram 1/4 daļa skolu, kas no šīs pārdales iegūst, bet ar izglītības kvalitāti tam nav nekāda sakara.
P.s. Radoši un pa jaunam domāt prot arī laukos. Ir tikai katastrofa ar finansēm un visā valstī bezjēdzīgi birokrātijas džungļi, kas atņem laiku radošumam.

  -3 [+] [-]

, 2018-08-31 17:34, pirms 6 gadiem
Būba rakstīja: Kas nav pareizi skolu reformā, tieši kas?
Divas lietas nav pareizas. Pirmkārt, izvēlētais laiks - īsi pirms Saeimas vēlēšanām. Reforma ir sašķēlusi sabiedrību un tagad arī lojālie krievi nobalsos par Saskaņu vai pat Ždanokas Krievu savienību. Runājot par reformas saturu, nevajadzēja aiztikt privātās mācību iestādes. Daudzās Latvijas augstskolās krievu valodā mācījās studenti no citām valstīm (Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas utt.). Nu šis ienākumu avots būs nogriezts. Augstskolas nesaņems naudu, bet valsts - nodokļus.

  +4 [+] [-]

, 2018-08-31 17:48, pirms 6 gadiem
Ak dieniņ. Akcija tik neveiksmīgi aizgājusi, ka nu jau tiek izmantoti troļļu pakalpojumi.
Šadurskis pēc būtības ir savādnieks, piekrītu, bet par šo konkrēto tēmu viņš absolūti precīzi

  -2 [+] [-]

, 2018-08-31 17:54, pirms 6 gadiem
Sharps rakstīja: Peerkam labaak helikopteri par 175 miljoniem eiro!
+++ tapat no vina jeega maza,ja tie krievi naaks,tapat pa pusstundu te visu ienems,labak butu tocc to naudu sportaa likusi,bet tur tik viegli vinu nevaretu apmazgaat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-08-31 18:50, pirms 6 gadiem
otins rakstīja: Divas lietas nav pareizas. Pirmkārt, izvēlētais laiks - īsi pirms Saeimas vēlēšanām. Reforma ir sašķēlusi sabiedrību un tagad arī lojālie krievi nobalsos par Saskaņu vai pat Ždanokas Krievu savienību. Runājot par reformas saturu, nevajadzēja aiztikt privātās mācību iestādes. Daudzās Latvijas augstskolās krievu valodā mācījās studenti no citām valstīm (Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas utt.). Nu šis ienākumu avots būs nogriezts. Augstskolas nesaņems naudu, bet valsts - nodokļus.
Daudz vairāk ir ārzemju studenti, kuri studē angļu valodā, studējošo ārzemnieku skaits krievu valodā ir ļoti niecīgs, pārsvarā studē vietējie krievi, kuriem grūti apgūt kursus latviešu valodā. Tāpēc ietekme uz budžetu nav nekāda. Tā saucamo lojālo krievu procents ir tik niecīgs, ka to pat vērts nav pieminēt, 95% krievu balsos par Saskaņu jebkurā gadījumā.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-31 18:56, pirms 6 gadiem
Skatos, ka arī sc.com pilns ar kpv.lv kartupeļiem. Nav runa par jenotību vai Šadurski. Principā pats Tikmers un Vrubļeskis ar šo pasaka, ka visus šos gadus ir slikti strādājuši, ja ir jāmaina esošā sistēma. Viņu vietā jau sen vajadzēja nākt progresīviem cilvēkiem ar jaunām idejām. Nekad nebūs tik daudz naudas,lai pietiktu visam, nekad.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-31 19:03, pirms 6 gadiem
Būba rakstīja: Tāda sajūta, ka atliek kādai interešu grupai parādīt ar pirkstu kādā virzienā, tā viss aitu bars unisonā sāk nodir*t, sausām rīklēm. Vēl par skolu reformu izsakaties, kāds duraks Šadurskis ir tur (jo tādu uzstādījumu sabiedrībā ienesa dīvānā pirdēji no neefektīvām augstskolām, kā arī krievu klans ar savu divvalodību). Tad kaut ko vēl par intelektuālajiem idiotiem (noderīgo idiotu un vienkārši idiotu plaši pielietots termins), tikai ciparus skaitošiem, "īsto dzīvi" nesaprotošiem deputātiem pasakiet. Un nobeigumam - kāds no jums gan jau arī par KPV balsos vēlēšanās. Ja tā, tad apsveicu - pilna stulbuma pakete!
Tak pilna čupa te ir to, kuri ir atkarīgi no lielā kaimiņa draudzīgās palīdzības. Vieglāk dzīvot, ja dzenā ripu/bumbu pa laukumu vai uzbūvē milzīgas platības mājas/dzīvokļus, kurus iesmērēt investoriem no austrumiem.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-31 19:04, pirms 6 gadiem
Naudas pietiek...vienkārši ir jāizskata prioritātes un naudas sadale. Gan jau visādi brīnumi parādītos kā tā nauda tiek saimniekota.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-08-31 22:47, pirms 6 gadiem
Dagsis rakstīja: Daudz vairāk ir ārzemju studenti, kuri studē angļu valodā, studējošo ārzemnieku skaits krievu valodā ir ļoti niecīgs, pārsvarā studē vietējie krievi, kuriem grūti apgūt kursus latviešu valodā. Tāpēc ietekme uz budžetu nav nekāda. Tā saucamo lojālo krievu procents ir tik niecīgs, ka to pat vērts nav pieminēt, 95% krievu balsos par Saskaņu jebkurā gadījumā.
Privātajās augstskolās pagājušgad krievu valodā studēja apmēram viena trešdaļa no visiem studentiem (IZM dati), kas ir vairāki tūkstoši un to nevarētu nosaukt par ļoti niecīgu skaitu, kam nav nekāda ietekme uz valsts budžetu. Tā kā tu jau uzreiz samelojies, nav vērts pat apspriest tavus tālākos apgalvojumus par nelojālajiem krieviem.

  -3 [+] [-]

, 2018-09-01 05:45, pirms 6 gadiem
Būba rakstīja: Kas nav pareizi skolu reformā, tieši kas? Kas nav loģiski un atbilstoši šīsdienas realitātei (finanses un demogrāfija pa reģioniem) šajā reformā? Nevis - viss ir sūds, atlajt saimu, bet konkrēti, kas nav tur pamatoti?
psc, kam var ienākt prātā likt mīnusus par šādu normālu, loģisku jautājumu? Protams, ka skaidrs, kas tas par kontingentu.
1 2 48 komentāri