Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2455, Did:0, useCase: 3

Liberecā noslēdzies Pasaules čempionāts galda hokejā

Liberecā noslēdzies Pasaules čempionāts galda hokejā
Latvijas galda hokeja izlase

Čehijas pilsētā Liberecā noslēdzies trīs dienas ilgušais Pasaules čempionāts galda hokejā. Turnīra pēdējās divās dienās tika noskaidroti labākie OPEN, U-13 un O-50 kategorijās, kā arī komandu sacensībās.

Jau vakar informējām par Edgara Caica izcilo sniegumu, izcīnot zelta medaļu OPEN kategorijā, kā arī iepriekš - par dāmu komandas izcīnīto zelta medaļu. Šoreiz aplūkosim, kas vēl tika iespēts pēdējās divās turnīra dienās.

Latvijas komanda pirmo reizi bez medaļām desmit gados

Ar lielām cerībām tika gaidīta komandu čempionāts, kurā mūsējie allaž ir bijuši starp favorītiem. Kopumā Pasaules čempionātos Latvija ir izcīnījusi divas sudraba medaļas un divas bronzas medaļas, turklāt visas pēdējos četros čempionātos.

Šogad, vadoties pēc izlasē esošo spēlētāju reitinga, Latvija tika izlikta ar #2 numuru, kas deva arī izdevīgāku pozīciju kvalifikācijas kārtā. Pirmajā spēlē bez ierunām tika apspēlēta pastarīte Slovēnija ar 20:3. Tomēr jau otrajā kārtā stājās pretī pavisam cita kalibra komanda - deviņkārtējie Pasaules čempioni Zviedrijas izlase. Sīvā cīņā mūsējiem izdevās novest rezultātu uz pozitīvas nots un uzvara mūsējā - 11:10, kas prasīja daudz spēka un koncentrēšanos. Tieši tāpēc nākamajā kārtā kā pa viļniem gāja cīņa ar Čehijas izlasi, taču noslēdzās uz negatīvas nots 10:11. Lai arī atlikušajās cīņās tika uzvarētas visas pārējās komandas - Igaunija ar 14:7, Ungārija ar 20:3, Vācija ar 21:1 un Šveice ar 23:1 - mūsējie grupā ieņēma 2. vietu, kas nozīmēja, ka 1/4 finālā mūsējiem pretī stāsies Somijas izlase.

1/4 finālā pret somiem pēc četrām kārtām mūsējie bija nonākuši neapskaužamā situācijā, jo atradās iedzinējos ar 8:9. Tomēr pēdējā kārtā, pēc pareizi atrastiem kapteiņa Edgara Caica vārdiem, tika izcīnītas piecas uzvaras un ar kopējo rezultātu 13:9 tika svinēta uzvara.

1/2 finālā mūsējie stājās pretī pēdējo četru Pasaules čempionātu uzvarētājiem Krievijas izlasi. Mūsējiem krievus ir izdevies uzvarēt tikai vienu reizi, kad 2014. gadā tika izcīnīta uzvara Eiropas čempionātā. Tomēr visas pārējās cīņas allaž ir bijušas intrigu pilnas līdz pēdējai kārtai. Tā bija arī šoreiz un arī šoreiz labāki ar 10:13 izrādījās Krievijas galda hokejisti. Nepietika arī ar mūsu abu līderu ļoti zolīdo sniegumu - uz abiem izcīnītas 8 uzvaras, 1 neizšķirts un 1 zaudējums.

Finālā Krievija tikās ar mājinieci Čehijas izlasi, kas pirms turnīra bija izlikta ar #6 numuru, tomēr pateicoties uzvarai kvalifikācijas grupā, tika iegūts salīdzinoši vieglāks izslēgšanas spēļu zars. Pirmajās kārtās ar minimālu pārsvaru vadībā izvirzījās Krievijas izlase un turēja čehus drošā atstatumā. Tomēr pēdējā kārtā krievi izcīnīja četras uzvaras, līdz ar to kopējais rezultāts izskatījās nedaudz pārliecinošāks kā fināla gaita - 13:7 un Krievijas izlase kļuva par pieckārtējiem Pasaules čempioniem. Čehiem sudrabs.

Bronzas mačā mūsējiem pretī stājās Ukrainas galda hokejisti, kas šogad pirmo reizi vēsturē iekļuva Pasaules čempionātu pusfinālā. Nelieli favorīti tika uzskatīti mūsu galda hokejisti, tomēr pārāk daudz emocijas, spēka un izsapņota sapņa tika atstāts pusfinālā, kā rezultātā mūsējie cīņai ar ukraiņiem nebija gatavi. Gala rezultātā pārliecinoši tika atzīts pretinieku pārākums ar 6:14 un Latvija pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā neieguva medaļas Pasaules čempionātos.

Ne tikai Latvijas komandai šis čempionāts bija neveiksmīgs, bet arī Zviedrijai un Somijai, kas noteica toni 90.-ajos un 2000. gadu sākumā, kā arī ir galda hokeja pamatfigūriņas. Šogad abas komandas cīnījās vien par 5. vietu, kuru izcīnīja Somijas izlase. No Baltijas valstīm vēl Igaunijai atzīstamā 8. vieta, bet Lietuvai - 12. vieta.

VietaKomanda
1.Krievija
2.Čehija
3.Ukraina
4.Latvija
5.Somija
6.Zviedrija
7.Slovākija
8.Igaunija
9.Norvēģija
10.Ungārija
11.Vācija
12.Lietuva
13.Slovēnija
14.Baltkrievija
15.Šveice

Ukraiņu brīnumbērns neatstāj nekādu cerību konkurentiem U-13 vecuma grupā

Sacensību pēdējā dienā tika izspēlēts arī Pasaules čempionāts bērniem jeb U-13 grupā. Tajā piedalījās arī trīs mūsu jaunie censoņi. Vislabāk veicās Kristapam Riekstiņam, kurš finišēja 6. pozīcijā, 1/4 finālā zaudējot Niklasam Blombergam no Zviedrijas, savukārt Reinim Rihardam Liepiņam 8. vieta un zaudējums 1/4 finālā nākamajam čempionam Jevgēnijam Matantsevam no Ukrainas. Interesanti, ka šis ukraiņu brīnumbērns paspēja iekļūt arī OPEN kategorijas play-off kārtā, kur gan viņš apstājās jau pirmajā kārtā, beigās ieņemot 17. vietu pieaugušo konkurencē. Vēl Rinaldam Siņicinam 9. vieta.

VietaSpēlētājsPārstāvniecība
1.Jevgēnijs MatantsevsUkraina
2.Uno OstermansZviedrija
3.Hanna IvantsovaUkraina
4.Niklas BlombergZviedrija
6.Kristaps RiekstiņšLatvija
8.Reinis Rihards LiepiņšLatvija
9.Rinalds SiņicinsLatvija

Čempions tiek gāzts no troņa O-50 vecuma grupā

Otro reizi tika aizvadīts arī Pasaules čempionāts O-50 vecuma grupā jeb Superveterānos. 2015. gadā par Pasaules čempionu kļuva čehs Pāvels Plešāks. Tomēr šogad, vadoties pēc reitinga, viņš vairs netika uzskatīts par favorītu, jo līdz ar jaunu spēlētāju pievienošanos šai vecuma grupai, Plešāks tika izlikts vien ar #4 numuru. Mājas sienas tomēr palīdzēja tikt līdz finālam, kurā pretī stājās zviedrs Anders Ekestube. Sīvās cīņās ar 3:2 sērijā labāks bija zviedrs, pirmo reizi kļūstot par Pasaules čempionu šajā vecuma grupā.

Šajā kategorijā piedalījās arī trīs mūsējie, no kuriem vislabāk veicās Arnim Vītolam. Viņš spēja iekļūt 1/4 finālā, kurā tomēr nācās atzīt nākamā čempiona Andersa Ekestubes pārākumu ar 1:4, kas rezultātā deva 7. vietu. Vēl no mūsējiem Egīlam Belševicam 16. vieta un Salvim Skarainim 20. vieta.

VietaSpēlētājsPārstāvniecība
1.Anders EkestubeZviedrija
2.Pāvels PlešāksČehija
3.Truls MansonsZviedrija
4.Aleksandrs DaņilovsKrievija
7.Arnis VītolsLatvija
16.Egīls BelševicsLatvija
20.Salvis SkarainisLatvija

Medaļu kopvērtējumā uzvar Krievija, Latvijai divas, turklāt zelta medaļas

Medaļu kopvērtējumā, kā to jau varēja gaidīt, uzvarēja Krievijas izlase, kam visās kategorijās bija spēcīgākais sastāvs. Otrajā vietā ar trim zeltiem (Veterānu komandām, junioru individuālajā un O-50) ierindojās Zviedrija, bet turnīra lielākais pārsteigums - Ukrainas izlase, kas ieguva veselas sešas medaļas.

Attiecībā uz Latviju - kā sākām, tā noslēdzām, jo turnīra pirmajā dienā izcīnītajai zelta medaļai dāmu komandu sacensībās vakar vēlu vakarā vēl vienu zeltu pievienoja Caics OPEN kategorijā, noslēdzot Pasaules čempionātu Liberecā uz pozitīvas nots. Medaļa gan tika gaidīta no Latvijas vīru komandu izlases.

VietaValstsZeltsSudrabsBronzaKopā
1.Krievija3529
2.Zviedrija3137
3.Ukraina2226
4.Latvija2002
5.Čehija0213
6.Norvēģija0112

Nākamgad epicentrā Jēkabpils un Zviedrija, 2019. gadā - Minska

Līdz ar Pasaules čempionāta noslēgumu, oficiāli ir noslēgusies arī 2016./2017. sezona.
Jaunā sezona uzsāksies 22. jūlijā ASV pilsētā Lemontā ar Pasaules tūres 1. posmu, savukārt Latvijā starts tiks dots 23. septembrī Inčukalnā ar Latvijas kausa 1. posmu.

No tuvāko gadu nozīmīgākajiem turnīriem var atzīmēt, ka 2018. gada martā Latvijā, Jēkabpilī norisināsies Pasaules Klubu čempionāts (BJC Laimīte ir trīskārtējie un pašreizējie titula īpašnieki). 2018. gada jūnijā Zviedrijas pilsētā Eskilstūnā notiks Eiropas čempionāts, bet Pasaules čempionāts, kas norisinās reizi 2 gados, 2019. gada jūnijā notiks Minskā.