Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Šišhanovs: "Nevaru iebraukt Latvijā iekšlietu ministra norāžu dēļ"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Šišhanovs: "Nevaru iebraukt Latvijā iekšlietu ministra norāžu dēļ"
Adlans Šišhanovs. Foto: Zigismunds Zālmanis/"Riga" FC

Sportacentrs.com šovakar sazvanījās ar Virslīgas kluba "Ventspils" prezidentu Adlanu Šišhanovu, kurš atrodas Krievijā un šobrīd nemaz fiziski nevar piekļūt savai komandai Latvijā. Šišhanovs atklāj, ar kādām problēmām saskārusies "Ventspils", vienlaikus paužot optimismu par sportisko pusi Eirokausu priekšvakarā.

Materiāla apakšā ir iespējams noklausīties pilnu sarunu (krievu valodā) ar Adlanu Šišhanovu. Viņš sniedza piekrišanu sarunas audio versijas publicēšanai.

Kāpēc neesat Latvijā ar komandu kā citus gadus?
Biju ar komandu treniņnometnē [siltajās zemēs], bet pēc tam sākās koronavīrusa izraisītā situācija, un valstu robežas daudzviet tika slēgtas. Pēc tam epidēmija nomierinājās, čempionāts sākās. Krievijā robežas nez kāpēc palika ciet, tiesa, man bija uzturēšanās atļauja [Latvijā]. Tomēr pēc LFF vēlēšanām, kurās uzvarēja mūsu atbalstītais Vadims Ļašenko, pēc iekšlietu ministra [Sanda Ģirģena, kurš arī kandidēja uz LFF prezidenta amatu - aut.] personīgām norādēm mana uzturēšanās atļauja tika anulēta. Nezinu, kā to komentēt, tas ir grūti, tomēr tas ir fakts. Vēl jo vairāk, cik man zināms (un tāpēc tagad esmu noalgojis advokātu), nonācis līdz tam, ka man nav iespēju iebraukt valstī [Latvijā]. Arī tas ir šī cilvēka [Ģirģena] norādījumu dēļ [šāda versija jau iepriekš izskanēja publiski - aut.].

Jums ir konkrētākas ziņas, kāpēc tā noticis?
Zinu tikai to, ka pirms LFF vēlēšanām cilvēki staigāja apkārt un prasīja to atbalstīt, citu neatbalstīt. Jūs mani zināt kā atvērtu cilvēku - es savu pozīciju skaidri paudu vēl iepriekšējā prezidenta [Gorkša] laikā. Brīdī, kad savu balsi jau bijām atdevuši Vadimam Ļašenko, pie mums vērsās [acīmredzot domāta Ģirģena komanda - aut.], taču balsot pretēji tam, kā bijām parakstījušies, kad kandidāti tika izvirzīti, mazākajā mērā būtu bijis zemiski un noteikti ne vīrišķīgi. Principā mēs balsojām pēc sirdsapziņas - par cilvēku, par kuru gribējām balsot. Ja kādam tas nepatika un ja kāds šādi vēlējās nodemonstrēt izpratni par varu, nekā citādi kā par nožēlojamu rīcību nosaukt nevaru. Nezinu, kāpēc tā notika. Lai uzzinātu, tagad algoju advokātus, sūtu pilnvaras, lai man izskaidrotu, pēc kādiem kritērijiem šīs darbības pret mani personīgi tika veiktas. Man ir ļoti žēl, ka tagad neesmu kopā ar komandu - es neizlaistu nevienu spēli, kā tas ir bijis iepriekš, ko jūs lieliski redzējāt. Diemžēl tagad šāda situācija.

Vai redzat izeju no šīs situācijas samērīgos termiņos un, ja nevarēsiet šeit ierasties, vai redzat iespēju turpināt būt par FK "Ventspils" prezidentu un investoru?
Ziniet, mūsu klubam ir ļoti sarežģīts periods. Tas sākās vēl pagājušā gada beigās, kad risinājās notikumi ap Ventspils ostu [vēlāk sankcijas noņēma, bet sekas neizpalika - aut.]. Problēmas bija visapkārt - mums pat kontus aizvēra un nevaram atvērt kontus, kas ir ASV sankciju iespaidā, kas savukārt saistītas ar Ventspils administrāciju, mēru. Nedrīkstu to visu komentēt, bet šīs problēmas sākās decembrī. Pēc tam otrā problēma, kas skāra visus - epidēmija. Trešā problēma, kas skāra tikai mūs - pie mums ieradās ciemiņi ar pārmeklēšanām, un šīs lietas statuss joprojām ir nesaprotams. Esam nolīguši divus advokātus, taču absolūti nekas nav skaidrs - kāda ir [pierādījumu] bāze, kas un kā. No savas puses ne reizi vien esmu mēģinājis noskaidrot - 21. gadsimtā ir daudz variantu kā, piemēram, iztaujāt. Es nekur neslēpjos. Cenšos dot iespēju sevi iztaujāt, noorganizēju visu kluba darbinieku iztaujāšanu. Cik zinu, šie cilvēki ieradās arī pie "Riga" un RFS. Mums sanāca vesela problēmu virkne. Pēc tam vēl personīgi pret mani [liegšana iebraukt valstī]. Šis gads vienkārši...

Jāsaprot, kad situācija skāra ostu un [Ventspils] pilsētu, mēs pazaudējām visus sponsorus. Visiem pārējiem akcionāriem nav rocības, lai palīdzētu, viņi nedod ne kapeikas. Šobrīd esmu vienīgais. Nesen dabūjām daļu par Tosina transfēru uz Šveici, vēl simboliska nauda ienākusi no citiem cilvēkiem, kuri piekrita atbalstīt klubu. Bet kopumā viss ir uz maniem pleciem. Padoties? Tas nav manā stilā. Skaidrs, ka, ja redzēšu, ka visa šī epopeja nāk par ļaunu klubam, laikam būšu spiests tirgot savu akciju paketi, lai klubam būtu pilnvērtīgs prezidents. Lieliski apzinos, ka kluba vadībai jābūt pieejamajai pilnā sastāvā. Man ir sāpīgi nebūt kopā ar komandu - ja man būs jāatzīst, ka turpmāk nevarēšu tur vairs atrasties, būs jāmeklē cits cilvēks, kurš šīs funkcijas varētu pildīt.

Skaidrs, ka jums vēlme ir, bet situācija ir tāda, kāda ir. Ja neatradīsiet citu investoru, vai pastāv iespēja, ka FK "Ventspils" šis būs pēdējais gads profesionāla futbola kluba statusā?
Nevēlos nākt klajā ar tik skaļiem paziņojumiem. Varu atbildēt tikai par sevi. Domāju, būs ieinteresētie cilvēki - pasaulē vai uz vietas Latvijā. Galu galā šo klubu neizveidoju es, klubam ir bagāta vēsture. Manā klātbūtnē trīs gadus ar šo klubu spēlējam Eirokausos un rādām futbolu Latvijā. Jā, varbūt reizēm futbols nav tāds, kādu vēlamies, jo gribam uzvarēt katrā spēlē, taču tāds ir sports. Nevaru jums pateikt, kas tieši notiks, ja es aiziešu no kluba. Tomēr par skaļu teikt, ka, ja es aiziešu, kluba nebūs. Tomēr jāatzīst, ka šobrīd vienīgie līdzekļi ir tie, kurus es piesaistu un cenšos piesaistīt.

Vai taisnība, ka minēto problēmu dēļ ir algu kavējumi, kā rezultātā ir futbolisti, kuri dodas prom? Piemēram, Tīdenbergs un Stuglis.
Mums trīs mēnešus nebija kontu. Mēs nevarējām maksāt algu, pat ja to vēlētos. Tāpat nevaram nomaksāt nodokļus. Tā ir tehniska lieta, kas mūs skārusi. Cik varējām atbalstīt puišus, kuri sēdēja mājās, mēs to izdarījām. Ar minētajiem puišiem silti kontaktējos. Iepriekš komandu ir pametuši dažādi cilvēki un par viņiem varēju izteikties arī citādi [iespējams, domāti Koļesovs un Kazačoks - aut.], taču ar šiem diviem futbolistiem [Tīdenbergu un Stugli] mēs ļoti silti atvadījāmies. Parunājāmies un atvadījāmies cilvēcīgi un vīrišķīgi. Domāju, futbolisti to apstiprinās. Acīmredzot viņiem bija finansiāli izdevīgāks piedāvājums. Gāju viņiem pretī.

Nenoliedzu, ka ap komandu ir nervozitāte šo apstākļu dēļ, tāpēc komanda spēlē nestabili, taču līdz gada beigām noteikti nospēlēsim. Ceru, ka ar klubu nekas slikts nenotiks arī nākamajos gados. Es šobrīd meklēju partnerus, kuri būtu gatavi izpirkt kluba daļas. Cik zinu, arī Ventspils dome tirgoja savas daļas FK "Ventspils". 34% pieder Jūlijai Butrikai. Saprotoši uztveru, ka citi akcionāri nevar finansiāli palīdzēt. Meklēsim risinājumu - piemēram, pārdodot savas akcijas un dodot iespējas finansēt kādam citam. Situācija ir sarežģīta. Trīs mēnešus bijām bez kontiem - pat ja būtu miljardieri, mums nebūtu iespējas maksāt. Situācija ar Ventspils ostu un mūsu ciemiņiem noveda līdz tam, ka komanda bija uz izstāšanās robežas. Mums nebija nekādu iespēju pildīt savas saistības ne nodokļu, ne savu darbinieku ziņā. Mēs ar uzdevumu tikām galā un esmu pārliecināts, ka līdz septembra beigām situāciju labosim.

Sarunas turpinājumā tika runāts arī par Eirokausu gaidāmo spēli pret Moldovas "Dinamo-Auto" un ventspilnieku sniegumu šī gada Virslīgā Viroela Frunzes vadībā.

Intervijas ar Šišhanovu (pilnā audio versija)

  +5 [+] [-]

, 2020-08-25 06:53, pirms 4 gadiem
Ģirģens paveicis labu darbu, pat nekļūstot par LFF prezidentu.

     [+] [-]

, 2020-08-25 07:36, pirms 4 gadiem
Tagad jau Ģirģens vainīgs, būtu labāk uz savām mahinācijām skatījies.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 08:12, pirms 4 gadiem
Vai Šišhanovs samaksāja par šo "interviju"? Cik?

     [+] [-]

, 2020-08-25 09:17, pirms 4 gadiem
Pēc spēles ar Moldovas komandu nauda būs.Viss sakārtots.Būs vēl otrs maksājums par otro kārtu. Tiesa gan, tā būs tikai puse.....

  +2 [+] [-]

, 2020-08-25 10:05, pirms 4 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Vai Šišhanovs samaksāja par šo "interviju"? Cik?
Necik. Mana iniciatīva uzzināt, kas notiek ar vienu no lielākajiem Latvijas futbola klubiem. Satraukumam nav pamata - tiks arī iekšlietu ministra viedoklis publicēts.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 10:09, pirms 4 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Necik. Mana iniciatīva uzzināt, kas notiek ar vienu no lielākajiem Latvijas futbola klubiem. Satraukumam nav pamata - tiks arī iekšlietu ministra viedoklis publicēts.
Piedod, ka ne pa tēmu, bet lasīju Tavu tvītu, ka RFS EL spēli par 99% translēs LTV7. Programmā gan joprojām to neatrodu. Vai ir kas vairāk zināms?

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 10:33, pirms 4 gadiem
RFS Tvīto, ka spēli tiešām rādīs LTV7. Super!

     [+] [-]

, 2020-08-25 13:49, pirms 4 gadiem
Bet kas notiek ar Latvijas futbolu kopumā? Vai veco kadru - Andrejevs, Starkovs, Mežeckis salikšana amatos, ir tās pozitīvās pārmaiņas, ko solīja prezidents pirms ievēlēšanas? Šā trio & co vadībā Latvijas futbols taču nonāca tajā bedrē, kur tagad atrodas? Un kā ar Krivuņeca iecelšanu postenī? Vai tas nav kaut kas no KNAB interešu sfēras?

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 13:53, pirms 4 gadiem
lai sarunātos ar moldovu, nav abligāti jāiebrauc EU

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 14:11, pirms 4 gadiem
Pandora rakstīja: Bet kas notiek ar Latvijas futbolu kopumā? Vai veco kadru - Andrejevs, Starkovs, Mežeckis salikšana amatos, ir tās pozitīvās pārmaiņas, ko solīja prezidents pirms ievēlēšanas? Šā trio & co vadībā Latvijas futbols taču nonāca tajā bedrē, kur tagad atrodas? Un kā ar Krivuņeca iecelšanu postenī? Vai tas nav kaut kas no KNAB interešu sfēras?
Vēl jau Uldriķis ticis pie gaidītā/kārotā amata!

     [+] [-]

, 2020-08-25 16:15, pirms 4 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Necik. Mana iniciatīva uzzināt, kas notiek ar vienu no lielākajiem Latvijas futbola klubiem. Satraukumam nav pamata - tiks arī iekšlietu ministra viedoklis publicēts.
kad būs intervija ar Ołegu Hramovu??🙃

     [+] [-]

, 2020-08-25 17:26, pirms 4 gadiem
Ļurba rakstīja: kad būs intervija ar Ołegu Hramovu??🙃
Neesmu mēģinājis vaicāt, bet esmu dzirdējis, ka viņš atsaka visas intervijas.

     [+] [-]

, 2020-08-26 12:24, pirms 4 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Neesmu mēģinājis vaicāt, bet esmu dzirdējis, ka viņš atsaka visas intervijas.
skaidrs,bet ir arī Marks hramovs (skaitās ģenerāldirektors)