Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ģirģens: FK "Ventspils" prezidents ir Latvijas "melnajā sarakstā"

Rolands Eliņš

Ģirģens: FK "Ventspils" prezidents ir Latvijas "melnajā sarakstā"
Sandis Ģirģens. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens sarunā ar portāla Sportacentrs.com žurnālistu Edmundu Novicki apstiprināja, ka futbola kluba „Ventspils” prezidents Adlans Šišhanovs ir iekļauts Latvijas valsts „melnajā sarakstā” un viņam liegta iespēja ieceļot Latvijā. Ģirģens nosodīja Šišhanovu par „vienpusēju faktu interpretāciju” šonakt publicētajā intervijā, noraidīja apgalvojumu, ka šo lēmumu būtu pieņēmis viņš personīgi, tā vietā uzsverot, ka lēmums par iekļaušanu „melnajā sarakstā” nāk no valsts iestāžu „iegūtiem faktiem par apstākļiem, kas rada pamatu uzskatam, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai”. Ģirģens aicināja „Ventspils” prezidentu, ja viņš uzskata lēmumu par netaisnīgu vai nepareizu, pārsūdzēt to, kā arī sniegt atļauju medijiem to publicēt pilnā apjomā.

„Manuprāt, šeit ir tāda vienpusēja faktu interpretācija,” sacīja Sandis Ģirģens, aicināts komentēt šonakt mūsu portāla publicēto interviju ar „Ventspils” futbola kluba prezidentu Adlanu Šišhanovu, kurā Šišhanovs apgalvoja, ka „pēc LFF vēlēšanām, kurās uzvarēja mūsu atbalstītais Vadims Ļašenko, pēc iekšlietu ministra personīgām norādēm mana uzturēšanās atļauja tika anulēta.” Ģirģensto noraidīja

„Par būtiskāko – šis apgalvojums, ka uzturēšanās atļauja anulēta pēc personīgām norādēm, neatbilst ne likumdošanai, ne faktiskajiem apstākļiem,” skaidroja Ģirģens, kurš bija otrs kandidāts uz prezidenta amatu nesen aizvadītajās LFF vēlēšanās. „Te ir jāapskatās Imigrācijas likuma 61. pants, kur paskaidrota kārtība ārzemnieku iekļaušanai tā sauktajā melnajā sarakstā. Tas notiek, balstoties uz drošības dienestu atzinumu pamatu, un tur tiek atrunāti konkrēti gadījumi.”

„Tas, ka kāds tiek iekļauts šajā melnajā sarakstā, ir nevis iekšlietu ministra lēmums, bet tas pamatu pamatos ir kādas valsts iestādes atzinums. Tātad aizlieguma pamatā nav viedoklis, bet valsts drošības dienesta vai citu kompetentu iestāžu iegūti fakti par apstākļiem, kas rada pamatu uzskatam, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai. Detalizēts pamatojums un faktu izklāsts rodams lēmumā, ar kuru minētai personai liegts ieceļot Latvijas Republikā,” turpināja Ģirģens.

Imigrācijas likuma 61. panta 1. punkts



„Tātad – ja Šišhanova kungs uzskata, ka kaut kas nav nolemts pareizi, tad, lai nebūtu vienpersonīga interpretācija, aicinu viņu nosūtīt Sportacentrs.com žurnālistiem pilnu lēmumu par viņa iekļaušanu šajā sarakstā, tad arī katrs varētu to izlasīt un pārliecināties,” uzsvēra Ģirģens. „Būtiskākais šajā visā lietā vispār ir tieši šis fakts, ka Šišhanova kungs ir iekļauts Latvijas valsts melnajā sarakstā. Ja mēs runājam tagad, vai es esmu viņu tajā iekļāvis, tad nē, es personīgi neesmu parakstījis šādu lēmumu. Procesus sīkāk nekomentēšu, lai ievērotu konfidencialitāti un neiespaidotu šo procesu norisi. Tā ka viss ir Šišhanova kunga rokās. Viņam ir tiesības ļaut nopublicēt lēmumu pilnā apjomā, ļaut spriest par to, kas ir fakti un kas nav fakti, ļaut iegūt redzējumu par savu personību no vairākām šķautnēm, ieskaitot to, ko redz drošības dienesti. Nu, un tad ir iespēja vērsties ar sūdzību un pārsūdzēt šo lēmuma likumā noteiktajā kārtībā.”

Vai tīri tehniski pastāv iespēja, ka Šišhanovs pats šo lēmumu nemaz nav saņēmis un ar šādu ieganstu var atrunāties pret tā publicēšanu? Ģirģens atbildēja, ka katram ir iespējas pieprasīt uz sevi attiecināta lēmuma pārsūtīšanu sev: „Nevēlos plašāk komentēt baumas, taču, cik esmu dzirdējis, šobrīd Šišhanova kungs ir Krievijā, kur viņam arī ir problēmas ar likumu. To gan izsaku tikai tīri varbūtības formā. Man pašam personīgi nav nekā pret Šišhanova kungu. No vienas puses viņš ir futbola kluba „Ventspils” īpašnieks. Bet no otras puses, ja minētā persona ir iekļauta minētajā sarakstā, tad, iespējams, šim kungam ir arī otra personības šķautne, par kuru plašāka sabiedrība nezina.”

Ģirģens intervijā vairākkārt uzsvēra, ka Šišhanovam ir tiesības publicēt pieņemto lēmumu un apstrīdēt tajā minētos faktus: „Tad arī viņš varēs likt galdā savus pierādījumus un pierādīt, ka valsts iestāžu iegūtā operatīvā informācija ir nepareiza. Tādā gadījumā arī ir iespējas vērsties likumā paredzētajā kārtībā un apstrīdēt šo lēmumu. Ja tā notiks, tad, nu, būs tā, ka valsts iestādes būs nepareizi interpretējušas šos faktus. Taču es neticu šādai iespējai.”

Līdzīga iemesla dēļ iekšlietu ministrs arī nevēlējās atbildēt uz jautājumu, vai Šišhanova nokļūšana Latvijas melnajā sarakstā ir saistīta ar viņa darbošanos futbolā. „Man pašam ir visai skaidra bilde par to, kāda ir šī persona, taču man nav tiesību bez viņa atļaujas publiski komentēt pieņemto lēmumu. Nepiekrītu tikai šādai vienpusējai faktu interpretācijai bez konkrēta pamata un tikai ar savu viedokli. Lai viņš publicē šo lēmumu, tur visi iemesli un paraksti redzami, tad arī varēs cilvēki saprast. Kur viņam problēma to izdarīt, ja reiz ir tā, kā viņš saka? Jūs jau ļoti labi zināt, cik viegli no šādam pozīcijām ir ietekmēt sabiedrības viedokli un pasniegt lietas sev vēlamā gaismā, veidot tādu kā cietušā tēlu. Mēs jau arī šobrīd to sabiedrībā labi redzam, piemēram, ar pielaidi valsts noslēpumiem. Ir cilvēki, kuri nesaņem šo pielaidi, stāsta publiskajā telpā, cik viss netaisnīgi un kādi viņi balti un pūkaini. Bet, kad aicina nopublicēt šo lēmumu, tad viņi to nedara. Tāpēc uzdodiet jautājumu, kāpēc tas netiek darīts? Visticamāk, šajā lēmumā parādās fakti, kas šo personu parāda citādi, nekā viņš redzams ikdienā.”

Intervijas noslēgumā Ģirģens arī vēlējās uzsvērt citu tēmu, norādot, ka Latvijas futbolā joprojām esot ļoti daudz organizētās krāpšanas shēmu, proti, manipulāciju ar spēļu rezultātiem totalizatora likmju dēļ: „Sportacentrs.com lasītāji pat nevar iedomāties, kas darās ikdienā ar totalizatoriem un spēlētājiem, kas tur iesaistīti. Spēlē uz nebēdu, liek likmes, nāk pie treneriem un prasa uzlikt konkrētu sastāvu, speciāli nopelna dzeltenās kartītes. Tā ir sērga. Tiešām no visas sirds vēlos, lai futbols Latvijā attīstītos un šāda organizētā noziedzība neattīstās. Pašreizējā situācija nav pieņemama, taču ceru, ka ar laiku izdosies futbolu attīrīt. Attiecīgs rīkojums strādāt pie tā dots arī Valsts policijai, un ticu, ka izķersim visus, kas ar to nodarbojas.”

Krievijas uzņēmējs Adlans Šišhanovs ir „Ventspils” prezidents kopš 2018. gada. Jāpiemin, ka viņš iepriekš vadīja Moldovas klubu „Dacia”, kas iepriekš tika turēts aizdomās par krāpšanos ar nodokļi nomaksu, un šajā pavasarī arī „Ventspils” klubā tika veikta VID kratīšana, kas saistīta ar iepriekš publiski izskanējušiem „aplokšņu algas” maksāšanas gadījumiem „Ventspils” komandā.

„Ventspils” klubs ir seškārtējs Latvijas čempions un ilggadējs Latvijas futbola elites pārstāvis. Šajā gadsimtā „Ventspils” tikai vienreiz palikusi ārpus Virslīgas labāko trijnieka un regulāri spēlējusi Eirokausos, kas tiks darīts arī šonedēļ, uzņemot Moldovas klubu „Dinamo-Auto”.

Slēpts komentārs: kastans
Slēpts komentārs: blondais18
Slēpts komentārs: loid

 +10 [+] [-]

, 2020-08-25 11:05, pirms 4 gadiem
Paldies, tak visiem skaidrs, ka Adlans izvēlas ērti pastāstīt tikai par vienu lietu un pačīkstēt medijos.

Kastans: Ministrs nevienu neiesēdina. To lemj tiesa.

loid: Ja ir problēmas izlasīt vai uztvērt tekstu izkaidrošu tev - Adlans var publicēt spriedumu un izskaidrot, kur attiecīgās iestādes ir kļūdijušās. Tas, ka citur maksā aplokšņu algas, nenozīmē, ka ir jāpiever acis uz kādu konkrētu uzņēmumu/klubu.

  +7 [+] [-]

, 2020-08-25 11:52, pirms 4 gadiem
Nu redz,lēnām ,lēnām tā migla klīst.Tiesa gala rezultāts FK Ventspils klubam var izrādīties bēdīgs,ja Adlana akcijas neiegādāsies kāds bagāts sponsors.Piekrītu viedoklim,ka ministra kungam reiz vajadzētu to toto midzeni Latvijā kārtīgi patramdīt.Runāt mēs visi mākam,ar to pierādīšanu tā grūtāk.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-25 12:00, pirms 4 gadiem
kastans rakstīja: Ir taču likums,kapec tad ministrs vel nav nevienu iesedinajis par toto?gudri tikai runat maak.
Vispār jau toto spēlēšanas faktu, tāpat kā kabatas zādzības, ir ļoti,ļoti grūti pierādīt. Ar plikām aizdomām vien uz tiesu iet nevar. Vienīgais reālais variants, ja toto spēlēšanā atzīstas kāds no tajā iesaistītiem.
Slēpts komentārs: kramblers

  +2 [+] [-]

, 2020-08-25 13:05, pirms 4 gadiem
Totalizatori sportam nav vajadzīgi. Laukumi, tiesneši, vārti, bumba, spēlētāji, līdzjutēji - tas viss vajadzīgs. Likmes nē.

Par tīru futbolu. Par aizliegumu likt likmes. Sportam nevajag likmes! Gribat likt likmes - lieciet likmes, bet ne uz naudu! Gribat likt likmes uz naudu - slēdziet pagrīdes derības ar draugiem, ar pudeles brāļiem, bet ne legāli, ne globālos kantoros.

Nevarēs likt likmes - nevajadzēs ietekmēt rezultātus. Kas te tik nesaprotams? Tak nē, toto biznesu visi aizstāv. Toto kantori visus uztur, uztur virslīgu, uztur SC, kaut daļēji, bet uztur visus. Un te arī visa cīņa par tīrību futbolā beidzas. Aplis nozslēdzies. Toto ir slēptais sporta nodoklis. Un netīras spēles - neizbēgamas, neiznīdējamas sekas.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 13:27, pirms 4 gadiem
Nesaprotu, kāpēc kaut kādam adlanam šeit tiek pievērsta pastiprināta uzmanība? Atraduši stāru! Tagad tādā pašā garā Rolis var pāriet pāri visiem virslīgas prežiem!!! Vai akna par vāju?

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 14:27, pirms 4 gadiem
mndvolk rakstīja: Totalizatori sportam nav vajadzīgi. Laukumi, tiesneši, vārti, bumba, spēlētāji, līdzjutēji - tas viss vajadzīgs. Likmes nē.

Par tīru futbolu. Par aizliegumu likt likmes. Sportam nevajag likmes! Gribat likt likmes - lieciet likmes, bet ne uz naudu! Gribat likt likmes uz naudu - slēdziet pagrīdes derības ar draugiem, ar pudeles brāļiem, bet ne legāli, ne globālos kantoros.

Nevarēs likt likmes - nevajadzēs ietekmēt rezultātus. Kas te tik nesaprotams? Tak nē, toto biznesu visi aizstāv. Toto kantori visus uztur, uztur virslīgu, uztur SC, kaut daļēji, bet uztur visus. Un te arī visa cīņa par tīrību futbolā beidzas. Aplis nozslēdzies. Toto ir slēptais sporta nodoklis. Un netīras spēles - neizbēgamas, neiznīdējamas sekas.
Visam piekrītu, bet aizliedzot notiks tā, kā tu pats uzrakstīji - toto aizies pagrīdē. To spēlēs tāpat, bet valsts neko nevarēs kontrolēt un nesaņems nodokļus. Aizliegšana nav risinājums. Toto jāatļauj un stingri jākontrolē. Un par spēļu rezultātu sarunāšanu jābūt reāliem sodiem, kā te jau iepriekš minēja.

  -1 [+] [-]

, 2020-08-25 15:21, pirms 4 gadiem
kuru partiju ministrs pārstāv ?

     [+] [-]

, 2020-08-25 18:06, pirms 4 gadiem
Totalizators ir vajadzīgs lai tie kam smadzenes strādā kaut ko var nopelnīt.Tas ka negodīgi prezidenti un visi pārējie tas jau poliču darbs.Tad jau jāaizliedz ražot alhokolu,cigaretes,jo ir jau idioti kuri nodzeras līdz klinķim.Tā kā draudzējaties ar veselo saprātu.Lai dzīvo toto.

     [+] [-]

, 2020-08-25 23:18, pirms 4 gadiem
Tā muldēšana par toto ir apnikusi.Te katrs deķi velk uz savu pusi.Neviens normāls sevi cienošs likmju licējs Lat kantoros neliek.Mūsu valsts apliek ar nodokli kantori(kā tam jābūt),bet kapēc spēlmaņiem vēl jāmaksā.UK,Īrijā kantori ir uz katras ielas stūra tur neviens spēlmanis nodokļus nemaksā(maksā kantori).Uz Virslīgu tagad var uzlikt daudzos cienījamos kantoros,kas agrāk nebija,ja te būtu bardaks tad neviens cienījams toto kantoris neliktu līniju uz Virslīgu.Daudz maz sakarīgs likmju licējs netīru spēli samanīs jau laikus,bet visāda muldēšana par spēļu sarunāšanu bez pierādījuma ir tikai pajoļu gaudas par pākāsto naudu.Toto nav domāts plānā galdiņa urbējiem.