Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ašvorts: "Nepaguvu pārdot talantus, toties tagad "Ventspils" būs naudīgāka"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Ašvorts: "Nepaguvu pārdot talantus, toties tagad "Ventspils" būs naudīgāka"
Pols Ašvorts
Foto: Aivars Ķesteris, ventasbalss.lv

Šonedēļ tapa zināms, ka "Ventspils" futbola komandu pametīs tās līdzšinējais galvenais treneris Pola Ašvorts. Tās ir sekas daudz lielākām pārmaiņām klubā, kas saistītas ar īpašnieku maiņu. Sportacentrs.com sarunā ar Ašvortu atskatījās uz viņa posmu Ventspilī un lūkoja noskaidrot angļu speciālista viedokli par to, kāda varētu būt "Ventspils" nākotne.

Kāpēc šķīries no kluba, ņemot vērā, ka pēc sezonas beigām šādu indikāciju nebija?
Tāpēc, ka klubā ienāk jauns īpašnieks, un viņš vēlas personālā jaunus cilvēkus - futbolā tas ir normāli. Domāju, tā ir normāla situācija ne tikai futbolā, bet jebkurā biznesā, ienākot jaunam īpašniekam.

Kad tas notika? Kad uzzināji, ka būs jauns īpašnieks, un ka tu nepaliksi klubā?
Skaidrs, ka baumas dzirdēju jau kādu laiciņu, bet oficiāli Butriks man par to paziņoja pagājušās nedēļas ceturtdienā [11. janvārī - aut.].

Cik zinu, tev ar Butriku ir ciešas attiecības. Cik daudz zini par aizkulisēm? Kāpēc Butriks pārdeva klubu (savas daļas) un ko zini par jaunajiem īpašniekiem?
Nevaru to komentēt, tev būtu jāvaicā pašam Butrikam...

Viņš neceļ klausuli.
Jā, zinu par to [smaida], bet no manas puses nebūtu ētiski runāt par to, kāpēc Butriks pārdeva klubu.

Zinu, ka pēc sezonas beigām ar dažiem futbolistiem biji Anglijā. Vai paguvi sākt gatavošanos jaunajai sezonai kopā ar komandu [mājas lapā tika ziņots, ka komanda gatavošanos sezonai sāka 13. janvārī - aut.]?
Nē. Treniņiem bija jāatsākas pagājušajās brīvdienās un futbolisti bija gatavi, taču līdz nometnes sākumam uzzināju, ka būs jauns īpašnieks. Tādējādi apzinājos jauno situāciju vēl pirms futbolisti atgriezās no atvaļinājuma.

Vai zini par citām gaidāmām nopietnām izmaiņām tieši personāliju ziņā pēc jaunā īpašnieka ierašanās? Piemēram, dzirdēts, ka varētu nepalikt treneris Sauļus Cekanavičs, kurš klubā ir daudz ilgāk par tevi.
Cekanavičs ir lielisks treneris, lieliska personība, kurš klubā ir kopš tā pirmsākumiem 1997. gadā. Ir svarīgi kluba sistēmā saglabāt tādu treneri kā viņš. Cik esmu dzirdējis, viņš turpinās strādāt "Ventspils" futbola akadēmijā, savukārt jaunais treneris [Dejans Vukičevičs - aut.] asistentu lomā ņems jaunus cilvēkus.

Pafantazējot - ja "Ventspils" aizvadītajā sezonā izcīnītu zeltu, vai tik un tā sekotu šīs pārmaiņas klubā?
Domāju, pat zelta izcīnīšana nemainītu šo situāciju. Mans viedoklis ir, ka notiktu tieši tas pats [pārmaiņas notiktu].

Vai sezonas gaitā bija kādas pazīmes, ka klubā varētu notikt būtiskas pārmaiņas? Vai viss bija stabili - gan finansiāli, gan citādi?
Nezinu, kā būs tagad ar jauno īpašnieku, bet līdz šim "Ventspils" vienmēr maksājis algas laicīgi, klubs vienmēr pildījis savus solījumus, klubs ir ļoti godīgs. Nekad nav bijis nekādu problēmu, tomēr 2017. gadā mūsu algas, manuprāt, Virslīgā bija sestās augstākās [apsteidzot tikai "Mettu"/LU - aut.], mūsu komanda bija vienīgā, kas nesaņēma prēmijas par uzvarētām spēlēm. Mēs to visu zinājām vēl pirms sezonas, tas tika godīgi pateikts, taču var sacīt, ka mēs cīnījāmies pret konkurentiem par spīti šiem faktiem, un šis mūsu viens no zemākajiem budžetiem Virslīgā bija neraksturīga situācija "Ventspilij", ja skatāmies tālākā pagātnē.

Par sestajām lielākajām algām - tas bija tāpēc, ka konkurenti cēla algas vai arī "Ventspilī" algas saruka?
Nē, nē, "Ventspilī" algas nesamazināja. Tas bija tāpēc, ka citi uzaudzēja algu budžetu.

"Ventspils" algas 2017. un 2016. gadā neatšķīrās?
Jā, tieši tā.

Tu piesaistīji klubam dažus nigēriešu futbolistus, no kuriem sevišķi talantīgi, turklāt ļoti jauni, ir Tosins Aijeguns un Adeleki Akinjemi. Kā redzi viņu nākotni "Ventspilī" pēc savas aiziešanas?
Ar viņiem abiem tika noslēgts līgums uz trim gadiem, palikuši vēl divi gadi, viņi paliks klubā, ja vien "Ventspils" nepārdos viņus.

Un kāda varētu būt tava personīgā nākotne? Kādi ir plāni?
Šobrīd vēl nezinu. Situācija, kādā esmu nokļuvis, ir pilnībā normāla futbola treneru pasaulē. Tagad sākšu raudzīties nākamā soļa virzienā.

Vai iespējas ir vairākas - atgriezties Nigērijā, palikt Latvijā, vēl kāds variants?
Šobrīd pagājušas tikai četras piecas dienas, tāpēc pagaidām pāragri par to runāt.

Kādas ir tavas personīgās domas - vai "Ventspils" klubam šīs jaunās pārmaiņas dos labumu vai sliktumu?
Pirmkārt, vēlos pateikt, ka klubu pametu ar pozitīvām sajūtām - saku paldies futbolistiem, personālam un visiem, kuri strādāja kluba labā. Vēlos pamest klubu uz pozitīvas nots. Runājot par nākotni, es, protams, nevaru pateikt, vai "Ventspils" šogad finišēs augstākā vai zemākā vietā, vai būs labāk vai sliktāk, jo galu galā daudz kas būs atkarīgs arī no citiem klubiem. Taču, domāju, ka tagad klubā būs vairāk naudas - pretējā gadījumā jaunais īpašnieks nemaz nenāktu. Skaidrs, ka naudas esamība nav obligāts priekšnosacījums panākumiem, un Latvijā šādi piemēri jau ir bijuši [kad nauda nenostrādā - aut.], taču, domāju, naudas patiešām būs vairāk. Atliek gaidīt, kāds no tā visa būs rezultāts.

Kā tu novērtētu savu darbu "Ventspilī" - pilnos 2016. un 2017. gadu?
Es laiku Ventspilī patiešām izbaudīju. Esmu lepns arī par saviem rezultātiem un sasniegto ar "Ventspili". Vienīgā vilšanās, ka man tā arī neizdevās izcīnīt čempiona titulu. Tomēr šogad [domāts 2017. gadā - aut.] izcīnījām Latvijas kausu un, ja skatāmies reālistiski, kvalificēšanās Eirokausiem bija lielisks sasniegums.

Iespējams, neliela vilšanās arī par to, ka nepārvarējām vismaz vienu kārtu Eirokausos, taču es joprojām uzskatu, ka mums mazliet nepaveicās ar izlozi, jo komanda, pret kuru spēlējām [Islandes "Valur"], bija krietni labāka nekā mēs. Mums nācās spēlēt pret komandu, kas vēlāk kļuva par Islandes čempioni. Pārliecinošu čempioni, kas uzvarēja savā līgā ar 10 punktu pārsvaru ["Valur" tuvāko sekotāju apsteidza par 12 punktiem un kļuva par čempioni pirmo reizi kopš 2007. gada - aut.], tā bija ļoti laba komanda.

Viens no taviem sasniegumiem nepārprotami ir Koļesova progress. Vai vari minēt vēl kādu piemēru?
To paveica pats Ņikita - viņš smagi strādāja un piespieda mani likt viņu sastāvā. Uzskatu, ka arī Eduards Tīdenbergs sasniedzis ļoti labu līmeni un ir nostabilizējies komandā - viņam bija 21 gads, kad atnācu, tagad viņš ir stabila vērtība "Ventspilī" un ir bijis izsaukts arī uz nacionālo izlasi. Tāpat ir progresējuši jaunie nigēriešu spēlētāji Tosins un Adeleki, kā arī Rašīds Obuobi.

Kad apskatās uz mūsu komandas vidējo vecumu, šķiet, ka esam veca komanda. Taču mums pieci vai seši no pamatsastāva futbolistiem bija 21 gadu veci vai jaunāki. Patiesībā mūsu komanda bija jauna. Vidējais rādītājs bija liels, jo mums bija tādi vīri kā Pavlovs, kuram ir 38 gadi. Iespēlējām vairākus jaunos futbolistus, kuri nākotnē potenciāli varētu tikt pārdoti. Tieši tāds arī bija mans plāns - palielināt "Ventspils" budžetu, pārdodot futbolistus. Diemžēl man pietrūka laika. Kad ierados Ventspilī [2015. gada sezonas beigās - aut.], komandā nebija neviena futbolista, kurš būtu pārdodams. Trīs gadu laikā es attīstīju jaunos futbolistus, kuri varētu tikt pārdoti - Koļesovs, Tīdenbergs, Alfa, Tosins, Adeleki, Obuobi. Piecu gadu uzdevums bija sākt pārdot šādus spēlētājus, kas ļautu audzēt kluba budžetu. Tas nenotika, tāds ir futbols - ir atnācis jauns īpašnieks, un es to saprotu.

Teorētiski - kādā līgā varētu spēlēt tas pats Koļesovs? Baltkrievija, Krievija, kāda Rietumeiropas līga? Ņemsim vērā, ka Virslīga nav tas turnīrs, kas būtu sevišķi iecienīts skautu vidū.
Mūsdienās ir internets, "Instat" [statistikas datu bāze - aut.], kas var kalpot kā pirmais posms, lai ieinteresētos par konkrētu spēlētāju. Latvijas gadījumā futbolistam ir reāli pāriet uz nedaudz augstāka līmeņa līgu, lai pēc tam jau tēmētu uz kādu patiešām lielu klubu. Skaidrs, ka nav daudz Latvijas futbolistu, kuri varētu pa taisno no Virslīgas pāriet uz Anglijas, Spānijas vai Vācijas augstāko līgu. Ir vajadzīgs pirmais solis, kas var būt Zviedrija, Dānija, Norvēģija, Polija. Vai arī, ja ir Eiropas pase, tā var būt zemāka līga kādā no lielajām futbola valstīm - piemēram, Anglijā "Championship", "League One" vai "League Two" [pēc spēka otrā, trešā un ceturtā līga Anglijā - aut.].

Tu esi anglis, mēs labi zinām, kas ir tavs brālis, tāpat tev ir citi kontakti Anglijā. Vai arī tas, ja vien tu paliktu "Ventspilī", būtu varējis palīdzēt futbolistus pārdot, teiksim, "Championship" vai "League One" klubiem?
Ņikita Koļesovs pateicoties maniem kontaktiem bija "Bristol City" ["Championship" klubs, kas šosezon cīnās par iekļūšanu Premjerlīgā - aut.]. Un joprojām pastāv iespēja, ka viņš pārcelsies uz šo klubu - viņi ir ļoti ieinteresēti. Jā, protams, mani kontakti būtu varējuši palīdzēt - futbolā no kontaktiem ļoti daudz kas ir atkarīgs.

Tomēr Ņikita šobrīd vēl nav tajā līmenī, lai parakstītu līgumu ar klubu kā "Bristol City" pirmajā dienā, pateicoties rekomendācijām, Latvijas izlases pierakstam, nelielajam vecumam, savam augumam un tamlīdzīgi?
"Bristol City" joprojām ir interesēti. Runāju ar viņu treneri Lī Džonsonu [Latvijas izlases bijušā galvenā trenera Gerija Džonsona dēls - aut.] par Ņikitu pirms divām dienām. Koļesovam ir iespēja tur nonākt, bet ne uzreiz šai brīdī. Jā, Ņikita nav tādā līmenī, lai pa taisno turp dotos un parakstītu līgumu. Tomēr jāņem vērā, ka "Championship" budžetu, spēles līmeņa ziņā ir piektā spēcīgākā līga pasaulē ar ļoti augstiem standartiem, uzreiz zem Premjerlīgas. Latvijā cilvēki reizēm nesaprot, par kādu līmeni ir runa. Viņi uzsver, ka tā ir Anglijas otrā līga. Taču finansiālā un citādā ziņā tā ir pasaules piektā līga aiz Premjerlīgas, Spānijas, Itālijas un Vācijas līgām. Pēc tam seko "Championship", no kuras iekļūšana Premjerlīgā vien dod 120 miljonus mārciņu. Tāpēc cilvēki "Championship" klubos iegulda tādu naudu.

Tici, ka Ņikita nav pārāk tālu no tā, lai tiktu šajā līmenī?
Nav, nav tālu - viņš ir ļoti, ļoti tuvu šim līmenim!

Turpinot par transfēriem, viena lieta, ja futbolists ir jauns un talantīgs, kuram viss ir priekšā, bet cita lieta, ja futbolists jau ir nobriedis un aizkavējies Latvijā. Nupat Simons Pauļus bija uz pārbaudi viduvējā Baltkrievijas klubā, bet to neizturēja. Vai Latvijas vienas no vadošajām komandām līmenis ir tik zems, ka šādas komandas viens no līderiem nespēj tikt Baltkrievijas vidusmēra komandā?
Realitāte ir tāda, ka Baltkrievijas vidēja komanda ir labāka nekā Latvijas viena no līdervienībām, tāpat kā Baltkrievijas Premjerlīgas līmenis ir augstāks nekā Latvijas Virslīgā. Turklāt 26 vai 27 gadus vecs futbolists šādām baltkrievu komandām nav sevišķi interesants, jo viņš nav pārdodams. Esmu pārliecināts, ja Simonam būtu 21 vai 22 gadi, viņš tur iekļūtu.

Pauļus nedaudz spēlēja arī Lietuvas izlasē...
Jā, bet būsim atklāti - baltkrievu klubam nav vajadzīgs 26 gadus vecs lietuvietis. Viņiem vairāk nepieciešams 20 vai 21 gadu vecs lietuvietis vai latvietis, kuru attīstīt un vēlāk pārdot. Pauļus nepaņemšana nenorāda uz viņa zemu līmeni - domāju, šāds kluba lēmums vairāk atspoguļo futbolista vecumu.

Noslēgumā - varbūt vēlies ko pateikt futbola līdzjutējiem, pametot "Ventspili"?
Kā jau teicu, vēlos pamest "Ventspili" uz pozitīvas nots. Esmu Ventspilī bijis ilgu laiku un Ventspili vienmēr atcerēšos. Vēlreiz paldies futbolistiem un personālam par kopā pavadīto laiku!

  +2 [+] [-]

, 2018-01-18 21:07, pirms 7 gadiem
Nesūdīgi

     [+] [-]

, 2018-01-19 16:03, pirms 7 gadiem
Ļoti interesanta intervija, paldies! Cerams, ka Koļesovam tik tiešām vēl ir iespējas nokļūt Bristolē. Būtu lieliski kādu mūsējo atkal redzēt, spēlējam Anglijā. Maksimenko Braitonā iespēlēties neizdevās, tikmēr Gorkšs sāka ar zemāku līgu, līmenī kāpjot kopā ar Blackpool un kļūstot par tās līderi. Varbūt Koļesovam arī nebūtu slikti sākumā nokļūt League 1, kur regulāri varētu tikt pie spēļu prakses.

  +1 [+] [-]

, 2018-01-19 16:04, pirms 7 gadiem
Paldies Polam par paveikto un par Tosina un Adelekes atvešanu uz Virslīgu. Šie spēlētāji vidējo līmeni tik tiešām pacēla, kā solīdiem leģionāriem pienākas. Redzēsim - pārdos viņus jau šoziem vai nē. FKV uzbrukuma potenciāliem šie spēlētāji, protams, lieti noderētu arī šogad.

  +3 [+] [-]

, 2018-01-19 16:36, pirms 7 gadiem
Nevajadzēja no Ešvorta kļūt par Ašvortu, tad viss būtu labi.

     [+] [-]

, 2018-01-19 16:41, pirms 7 gadiem
Pietrūks Pola.

     [+] [-]

, 2018-01-19 17:18, pirms 7 gadiem
mareks_radevics_1715471712036154 rakstīja: Nesūdīgi
Ja jau nauda būs.

     [+] [-]

, 2018-01-19 18:51, pirms 7 gadiem
Spartaka horvātu pussargs Kruno Ivančičs pievienojies Slovēnijas augstākās līgas klubam NK Aluminij.

Tikmēr Jelgavas igauņu leģionārs Kevins Kaubers karjeru turpinās Velsas augstākajā līgā - The New Saints komandā.