Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Preses konferencē par Virslīgas popularizēšanu, tīru spēli, klubu mērķiem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Preses konferencē par Virslīgas popularizēšanu, tīru spēli, klubu mērķiem
Virslīgas treneri un komandu pārstāvji
Foto: Romāns Kokšarovs (f64)

Ceturtdien „Sportland” veikalā risinājās 2015.gada SMScredit.lv Virslīgas pirmssezonas preses konference.

Vispirms uzstājās un uz jautājumiem atbildēja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, Virslīgas vadītājs Emīls Latkovskis un sponsoru „Sportland” un SMScredit.lv pārstāvji, savukārt pēc tam pie galdiem sēdās Virslīgas klubu galvenie treneri. Tiesa, Jurģi Pučinsku un Tamazu Pertiju dažādu iemeslu dēļ nomainīja klubu pārstāvji Andrejs Butriks un Askolds Uldriķis. Turpinājumā no vairāk nekā stundu ilgušās preses konferences atlasītas tikai interesantākās uzrunas un atbildes uz klātesošo žurnālistu jautājumiem.

Pirmā daļa

Kā veicināsiet labāku spēļu apmeklējumu? Emīls Latkovskis: „Futbola spēle ir tāds pats izklaides produkts kā citi. Viena lieta ir sakārtot šo produktu – tas ir tas, ko skatītājs, aizejot uz spēli, tur uz vietas redz, ko sajūt. Otra lieta ir veicināt turnīra popularitāti un sabiedrības interesi par to, ka šādas lietas notiek. Kas attiecas uz sakārtošanu un produkta uzlabošanu, mēs regulāri ar klubiem strādājam pie tā, lai stadionos viss izskatītos labāk, lai tur būtu patīkamāka atmosfēra. Kas attiecas uz popularizēšanu, tad gada laikā ir plānots izcelt aptuveni 10-15 lielākas spēles, kurām piesaistīt klāt interneta kampaņas, radio kampaņas, televīzijas kampaņas. Ļoti ceru, ka brīdī, kad mēs iziesim uz zaļajiem laukumiem, mēs būsim vienojušies ar kādu no lielākajām Latvijas televīzijām par spēļu translācijām, tiešraidēm. Tas, mūsuprāt, ir ļoti svarīgi, jo tajā brīdī, kad esi televīzijā, tu esi liels un nopietns. Tad droši vien mēs varam sagaidīt arī lielāku cilvēku skaitu tribīnēs. Skaidrs, ka situācija nav vienkārša, televīzijas šobrīd nav gatavas finansēt šīs tiešraides, un mums nāksies tās dotēt, taču lēmums tāds ir pieņemts – daļu mēs dotēsim no Virslīgas puses, daļu no LFF puses, pārējo pielasot no sponsoru naudas. Cīnīsimies, lai Latvijas Virslīga būtu kādā no Latvijas lielākajiem TV kanāliem. Tas ir svarīgs uzdevums, un, domāju, šogad mēs to panāksim. Domāju, tas dos uzrāvienu un „ienesīs” arī skatītājus stadionos.”

Vai varam būt droši, ka no spēlētājiem, kuri atrodas šī gada Virslīgas komandu pieteikumos, nav „melnajā sarakstā”? Jānis Mežeckis: „Nekādā gadījumā negribu idealizēt situāciju un teikt, ka šī cīņa ir beigusies, jo bijuši pāris aresti, un dažs labs ilgāku laiku atradās ieslodzījumā. Ir aizdomīgi spēlētāji, taču mēs nevaram šos sarakstus publicēt. Domāju, jūs arī esat izglītoti un futbolu labi saprotoši cilvēki un varat starp rindiņām izlasīt, un jūs zināt, kuri ir tie aizdomīgie spēlētāji. Tāpat mēs esam tikušies gan ar klubu prezidentiem, gan ar treneriem – ja spēlētājs ir aizdomīgs, mēs varam viņiem šo informāciju dot. Taču tie nav pierādījumi. Jūs zināt, ka oficiāli diskvalificēti šobrīd ir Kosmačovs un Vlasovs. Šī informācija ir aizsūtīta uz FIFA, un, domāju, agri vai vēlu saņemsim atbildi par piekrišanu šīm te diskvalifikācijām. Bet līdz izmeklēšanas beigām neko konkrēti nevaram pateikt. Katrā ziņā esmu pilnīgi pārliecināts, ka Virslīga būs tīrāka.”

Teicāt, ka līdz Virslīgas sākumam būs kādi jaunumi Daugavpils „Daugavas” lietā. Izskatās, ka tomēr nebūs un vienīgā dzirdētā ziņa ir, ka „uz brīvām kājām” ticis „cilvēks, kurš mīl Latvijas futbolu” jeb neformālais kluba vadītājs. Vai jaunumi „pretējā virzienā” arī būs, un kāds varētu būt šo jaunumu termiņš? Mežeckis: „Jā, devu informāciju, ka būs jauni cilvēki un vēlētos šo informāciju vēlreiz apstiprināt. Taču paši saprotat, ka šo informāciju mēs varam smelties tikai no Iekšlietu ministrijas. Man bija tādi paši solījumi, varbūt, varbūt tuvākajā laikā kāda informācija arī būs. Daudz kas ir zināms, izmeklēšana turpinās, lieta ir ierosināta un nekādā gadījumā nav noslēgta. Tam cilvēkam, kuru jūs pieminējāt, bija divas tiesas, trešā tiesa pēc drošības naudas iemaksas viņu palaida brīvībā. Jūs paši saprotat, ka šis nav tas noziegums, par kuru tik ilgi turēt cietumā. Bet šī lieta jebkurā gadījumā turpinās.”

Otrā daļa

Vispirms treneriem lūdza izteikties, ko viņi gaida no jaunās sezonas un kāds ir komandas sezonas mērķis.

Andris Riherts, „Mettas”/LU galvenais treneris: „„Sportland” divos stāvos, tas ir vareni, un ceru, ka tāds būs arī futbols Latvijā – liels un varens, tādam tam jābūt. No sezonas sagaidām tīru spēli no visiem. Ja esam nokļuvuši līdz astoņām komandām, tas nozīmē, ka ir trīs komandas mazāk, un principā šie spēlētāji ir izvietojušies pa visām komandām, un sezona rādīs, cik mēs godīgi būsim. Ļoti ceru, ka spēlēsim tiešām tīru spēli – godīgu, ar lielu pašatdevi un lieliskām emocijām. Ja par mūsu mērķiem, „Metta” 2006.gadā ir nospraudusi vairākus mērķus līdz 2020.gadam. [Reaģē uz apkārtējiem] Visi smaida un brīnās, kā tad „Metta” 2020.gadā grib kļūt par čempioni. Pirmais solis ir iet uz priekšu, un mums šogad ir jāuzstāda rekords – līdz šim mēs, augstākais, esam bijuši 8.vietā 2012.gadā. Ja šogad paliksim 8.vietā, tad mums diez ko labi neies un nevarēsim gavilēt kā katru gadu LU Lielajā aulā, ka esam palikuši stiprāko sabiedrībā. Protams, ir jāsper solis uz priekšu, un šobrīd ir izvirzīts mērķis būt labāko pieciniekā. Domāju, tas ir pilnīgi iespējams. Komanda ir ļoti interesanta, ļoti motivēta, ir ļoti motivēti jauni spēlētāji, kuri grib sasniegt jaunas virsotnes un, kas nav mazsvarīgi, viņi to grib sasniegt tieši ar „Mettu”/LU. Paldies visiem, prieks jūs visus redzēt, un ceru jūs visus redzēt futbola stadionos vai vismaz pie TV ekrāniem.”

Romāns Piļipčuks, „Spartaka” galvenais treneris: „Labdien, apsveicu visus ar jaunās sezonas sākumu, novēlu, lai šogad turnīrs ir skatāmāks nekā pērn. Kas attiecas uz kluba vadības uzstādītajiem uzdevumiem, ir uzdevums iekļūt trijniekā. Kas attiecas uz sniegumu, gribētos šogad startēt daudz labāk nekā iepriekšējā gadā. Nevēlamies apbēdināt savus līdzjutējus tik bieži, kā mēs to darījām 2014.gadā.”

Viktors Dobrecovs, „Liepājas” galvenais treneris: „Labdien, labrīt, es no Liepājas jau no rīta izbraucu. Arī gribu visus apsveikt ar čempionāta sākumu. Nu jau kļūst par tradīciju to katru gadu iesākt Liepājā, un tas ir fantastiski. Liepāja pagājušajā gadā ar apmeklētību sevi pierādīja. Ceru, ka viss čempionāts un arī atklāšana izdosies labi. Gaidām visa čempionāta garumā labu un jautru futbolu, lai mums būtu vairāk pozitīvu emociju. Un, par ko daudz runājam, lai būtu tīra spēle. Kluba mērķi, uzdevumi... Pajokošu kā Andris [Riherts]. Pagājušajā gadā mums deva 8.vietu, šodien atvēru Futbola Virslīgas mājaslapu, tur mēs arī esam 8.vietā [futbolavirsliga.lv veidotajā tabulā brīdī, kad neviena komanda nav aizvadījusi nevienu spēli – aut.] – mēģināsim pierādīt, ka mums nav tur jābūt un cīnīsimies tikai par augstākajām vietām. Pagājušajā gadā trijnieks bija aizņemts [Dobrecovs joko, jo pērn, kad viņš tika pie vārda, jau vismaz trīs treneri kā mērķi bija nosaukuši trijnieku – aut.], šogad mani nosēdināja kā trešo, trešais runāju, un tad arī ceru, ka mēs tai trijniekā būsim. Un viennozīmīgi cīnīsimies par Latvijas kausu.”

Askolds Uldriķis, „Skonto” direktors: „Pirmkārt, gribēju atvainoties, ka es šeit sēžu, nevis Tamazs Pertija. Viņš šobrīd ir autobusā ceļā uz Liepāju, šodien komandai tur ir treniņš, viņš to negribēja kavēt. Treniņš bez Tamaza Pertija nebūtu tas treniņš, kas ir vajadzīgs pirms rītdienas spēles. Varu pateikt tikai visas kluba vadības nostāju. „Skonto” mērķis kopš kluba dibināšanas 1991.gadā vienmēr ir bijis viens – zelta medaļas, un tāds tas, protams, ir arī šogad. Protams, centīsimies iegūt arī Latvijas kausu, jo pēdējos gados „Skonto” kausā iet smagāk. Kā zināt, pagājušajā gadā mēs arī finālā zaudējām. Šogad mums kausā patrāpījusies ļoti smaga izloze – 1/4 fināls Liepājā, uzvaras gadījumā izbraukumā, visticamāk, pret „Jelgavu”. Taču tas tāpat neattur mūs no mērķa par Latvijas kausu. Protams, gatavojamies arī startam Eirokausos. Šobrīd tiek gatavota dokumentācija, jo, kā zināms, mums bija diskvalifikācija uz vienu sezonu, tagad tā ir beigusies – kārtojam dokumentus, lai izpildītu visus kritērijus, lai startētu Eirokausos un darītu to veiksmīgi, kā parasti „Skonto” cenšas to darīt. Kā atceraties, pirms diviem gadiem visai sekmīgi mēs nostartējām, varēja būt vēl labāk, bet mazliet, mazliet pietrūka. Tas īsumā viss, ceru, ka rīt būs tiešām skaista spēle – mēs ar „Liepāju” apmainījāmies (spēlei bija jānotiek Rīgā), jo liepājnieki solīja sagādāt īstus svētkus.”

Andrejs Butriks, „Ventspils” sporta direktors: „Jurģis Pučinsks ļoti atvainojas, ka neieradās uz šo preses konferenci, jo ir apslimis. No čempionāta sagaidu sīvu konkurenci, jo šogad, manuprāt, daudzas komandas ir jūtami stiprinājušas sastāvu. Mūsu uzdevums ir kļūt par čempioniem, iegūt kausu un sekmīgi nostartēt Čempionu līgā. Paldies.”

Vitālijs Astafjevs, „Jelgavas” galvenais treneris: „Visas komandas vēlas iekļūt trijniekā, tāpēc pašsaprotami, ka čempionāts būs interesants un, pats galvenais, tas būs neparedzams. Ceru, šogad būs vairāk spilgtu atklājumu, sagaidu no futbolistiem progresu un savai komandai to pašu. Pagājušajā gadā ieguvām augsto 3.vietu un šogad centīsmies to saglabāt.”

Kirils Kurbatovs, „Daugavpils” galvenais treneris: „Vēlos sveikt visus turnīra dalībniekus, līdzjutējus un mediju pārstāvjus. Apsveicu ar čempionāta sākšanos! Domāju, turnīrs būs diezgan spilgts. Protams, grūti runāt kā vienam no pēdējiem, jo viss principā ir pateikts. Virslīgas komandas ir pierādījušas sevi jau līdz šim un, gluži kā Vitālijs [Astafjevs] paredzu interesantu cīņu. Mums vadība devusi uzdevumu iegūt 4.vietu - mums ar šādu uzdevumu spēlēt ir interesantāk, un tas veicinās attīstību. Principā šī attīstība mūsu klubā regulāri notiek.”

Vladimirs Pačko, „Gulbenes” galvenais treneris: „Sveicu ar sezonas sākšanos! Kas attiecas uz mūsu komandu, tad uzdevums ir piezemētāks – saprotam, ka būs grūti. Kluba vadība kā minimālo uzdevumu devusi saglabāt vietu Virslīgā un iekļūt sešiniekā. Līdz šim augstākā vieta „Gulbenei” bijusi 7.vieta. „Gulbenei” ir parakstīts sadarbības līgums ar ŠFS, pieslēdzam treniņprocesam jaunus spēlētājus, jauniešu izlašu kandidātus. Ir arī virkne pieredzējušu spēlētāju. Ja par leģionāriem, skatīsimies pēc situācijas – ir vairāki uzaicināti, bet vēl jāskatās, kā sanāks ar dokumentāciju. Ceram, ka izdosies pastiprināties. Ceru, ka nostartēsim veiksmīgi, kaut arī dabīgi, ka viegli nebūs. Čempionāts solās būt sarežģīts un interesants – astoņas komandas, un praktiski visas komandas uzstādījušas augstus mērķus.”

Abiem (sporta) direktoriem – vai, līdzīgi kā „Liepāja” pērn, varat atklāt kluba gada budžetu? Butriks: „Mēs ar vadību apspriedām šo jautājumu, pagaidām neesam gatavi rādīt savu budžetu. Varu tikai pateikt, ka budžets būs tāds pats kā pagājušajā gadā.” Uldriķis: „Mums ir ļoti grūti to budžetu noformulēt, jo jūs jau varbūt zināt, nesen parādījās masu saziņas līdzekļos, esam uztaisījuši tādu interesantu lietu kā tiesiskās aizsardzības process, kas nevienam citam klubam nav. Tas ir sakarā ar parādiem. Mums tagad jāskatās, cik tie parādi ir lieli un kā tos pareizi strukturēt. Tā ka tā būs pat atsevišķa sadaļa budžetā un jādomā, vai budžetu rēķinām ar tiem parādiem vai bez. Domāju, mūsu budžets noteikti varētu būt lielāks nekā presē izskanēja „Liepājas” sakarā 300 tūkstoši eiro. Tā ka varu pateikt, ka budžets ir plānots lielāks nekā 300 tūkstoši, bet, cik precīzi, nevaru pateikt – vai tie ir 400, 500 tūkstoši vai vēl vairāk. Jāskatās, kā mēs strukturēsim tos parādus.”

Jūsu komandās ir spēlētāji arī no aizdomīgajām komandām iepriekšējā gadā. Cik jūs esat droši par šiem spēlētājiem savās komandās un, ja gadījumā sezonas gaitā radīsies aizdomas, kā rīkosieties?
Riherts: „Nav pārliecības. Ja uzzināsim, tad viņam būs tādas pašas attiecības ar varas iestādēm kā „cilvēkam, kuram patīk futbols”.

Piļipčuks: „Ziniet, grūti izsekot spēlētājiem. Gribas ticēt, ka viņi ir godīgi pret mums un savu darbu. Gribam ticēt un cerēt, ka mūsu spēlētāji nepiedalīsies šajās aizkulišu cīņās.”

Dobrecovs: „Liepājā principā visi nāk no akadēmijas, kāds varbūt no ārzemēm, tā ka mēs jau sākotnēji mēģinām panākt, lai klubā nebūtu tādu cilvēku. Te izskanēja, ko darīt ar tiem, kas ir melnajā sarakstā. Ja mēs izdzīsim visus futbolistus, mums vispār futbolistu nebūs. Varbūt mums vajag viņus ielikt pareizās sliedēs un paskaidrot, ka cilvēkam tomēr futbols un futbola karjera var būt svarīgāka nekā [tāda] nauda. Ja svarīgāka ir nauda, tad varbūt jābrauc uz Angliju strādāt... Ja mēs visi kopā mēģināsim ielikt cilvēkus pareizās sliedēs, tad varbūt mums tas arī izdosies.”

Uldriķis: „„Skonto” sastāvā no tiem trim klubiem ir tikai viens futbolists, kurš papildināja komandu pēdējā brīdī – Alekss Regža, ar kuru parakstīts amatieru līgums. Tā ka mums praktiski nav spēlētāju no aizdomīgajiem klubiem. Kad vienā no Virslīgas sapulcēm dalīja aizdomīgās spēles, es prasīju, lai iedod „Skonto” spēļu sarakstu, kam sekoja atbilde, ka „Skonto” tādu spēļu nav. Tā ka, domāju, par „Skonto” šobrīd nevarētu būt nekādas šaubas.”

Butriks: „Varu galvotu par visiem saviem futbolistiem.”

Astafjevs: „Mūsu klubs nekad nav piedalījies tādās spēlēs un nekad to nedarīs. Kā treneris un bijušais futbolists asi un negatīvi attiecos pret šādām parādībām, un esmu ļoti priecīgs, ka mēs beidzot nebaidāmies par to atklāti runāt, ka mēs šo tēmu bieži paceļam. Ceru, varam šo ļaunumu izskaust no Latvijas futbola. Par godīgu spēli!”

Kurbatovs: „Laikam jau nav noslēpums, ka mēs esam pilnīgi antagonisti tam klubam mūsu pilsētā, kas nesen izbeidza savu pastāvēšanu. Tāpēc mūsu klubā šis jautājums nav aktuāls.”

Pačko: „Gribu teikt, ka bez godīgas un patiesas spēles vispār nebūs progresa – ne futbolistiem, ne komandām, un šis ļaunums ir jāizskauž. Ceru, šī ļaunuma šosezon nebūs.”

  +3 [+] [-]

, 2015-03-13 02:31, pirms 9 gadiem
Jānis Mežeckis rakstīja: Jūs zināt, ka oficiāli diskvalificēti šobrīd ir Kosmačovs un Vlasovs. Šī informācija ir aizsūtīta uz FIFA, un, domāju, agri vai vēlu saņemsim atbildi par piekrišanu šīm te diskvalifikācijām.
Cik es atceros diskvalifikācija tiem bij piešķirta tikai tāpēc, ka viņus toreiz arestēja kopā ar Tabanovu (sakarā ar skandalozu 7:1). Nu nebij mentiem sajēgas, ka futbola komandā ir 20+ spēlētāji un busiņu nepaņēma. xD
Bet galu galā neviens no viņiem nav šajā spēlē piedalījies - bij citā klubā un sēdēja uz beņķa.
Apsveicu, Mežecka kungs, raganas ir nomedītas!
P.S. Un drīzāk te būs tāda pat situācija kā ar Pertiju, kuru pēc gada atdiskvalificēja.
P.P.S. Interesanti, ka 7 vārtu no zviedriem ielaidušais DD vārtu vīrs šosezon spēlēs BFC rindās, bet citi "figuranti" Gulbenē.
Nekādā gadījumā negribu apvainot nevienu no spēlētājiem/klubiem, bet te es saredzu divkāršos standartus no LFF puses!

     [+] [-]

, 2015-03-13 02:57, pirms 9 gadiem
Par kampaņu "Tīra spēle":
Ļoti ceru, ka Dobrecova teiktais sasniegs dieva ausis! Jo ar tādu pieeju, ja viss izdosies, var celt mūsu futbola līmeni gan klubu, gan izlases...

Andris [Poters] atkal runāja par Volandemortu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-03-13 10:10, pirms 9 gadiem
Par tīru, godīgu Latviju !!!

  +1 [+] [-]

, 2015-03-13 10:23, pirms 9 gadiem
Parādiet šo bildi lajukam.Lai netīrelis kaut drusciņ paliek baltāks.Sūdos līdz ausīm.