Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Usovs: "Latvijas izlases spēle neiekļāvās mūsu starpsezonas plānā"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Usovs: "Latvijas izlases spēle neiekļāvās mūsu starpsezonas plānā"
RFS sporta direktors Aleksandrs Usovs
Foto: FK RFS

3. februārī Latvijas nacionālā izlase aizvadīs pirmo spēli kalendārajā gadā, Antālijā tiekoties ar Pasaules kausa finālturnīra dalībnieci Dienvidkoreju. Šajā spēlē valstsvienībai nevarēs palīdzēt RFS spēlētāji Gļebs Kļuškins, Kaspars Dubra, Aleksandrs Solovjovs, Roberts Uldriķis, Roberts Savaļnieks, Eduards Višņakovs un Daniils Ulimbaševs. Visi šie futbolisti piedalījās izlases mačos rudeni, taču uz spēli pret korejiešiem Rīgas klubs savus spēlētājus nepalaida. Iemeslus šādam lēmumam centāmies noskaidrot sarunā ar RFS sporta direktoru Aleksandru Usovu.

Trīs pārbaudes spēles – trīs uzvaras. Neatgādina iepriekšējo starpsezonu?
Vienmēr ir patīkami uzvarēt. Mums ir piesardzīga attieksme pret šīm uzvarām. Nekādas eiforijas nav. Puiši labi saprot, ka starp pārbaudes un oficiālajām spēlēm ir milzīga atšķirība.

Zināms, ka aizvadīsiet vēl dažas spēles Latvijā un Lietuvā. Kā ar treniņnometni – kad dosieties, pret ko spēlēsiet?
19. februārī lidosim uz Kipru, kur bijām arī pērn. Tur atradīsimies līdz 2. martam. Ir ieplānotas četras pārbaudes spēles. Pretinieki? Visticamāk, uzspēlēsim pret armēņu "Pyunik" un vietējo "Omonia". Par citām spēlēm vēl nav skaidrības. Uzspēlēt pret "Riga"? Viņi paši nevēlēsies, jo FNL kausa dēļ tiem ļoti blīvs grafiks.

Virslīgas klubu ārzemju treniņnometnes

KlubsValstsDatumiPretinieki
RigaAAE28.01 – 06.02.Žilina; Shandong Luneng
RigaKipra07.02 - 11.03 vai 18.03.Krylia Sovetov; Čaika; Fakel
LiepājaKipra05.02 - ?.Partizan B; Arsenal T; Spartak-2
RFSKipra19.02 – 02.03.Pyunik; Omonia
VentspilsSpānija12.02 - 07.03.Ufa; Esbjerg; Swaroski Wattens; Cham
SpartaksTurcija12.02 - 26.02?
Jelgava; Metta/LU; Valmiera Glass/ViA---

Uz treneru soliņa redzam Aleksandru Koliņko. Kāds ir viņa darbības lauciņš štābā?
Viņš, galvenokārt, ir asistents. Daudz palīdz analītiskajā darbā, pilda galvenā trenera dotos uzdevumus. Tāpat, protams, Aleksandra atbildībā ir vārtsargi. Var teikt, ka viņš apvieno divus amatus. Kā zināt, mums ir jauns treneru štābs. Vienīgais, kas palicis, ir Staņislavs Olijars [fiziskās sagatavotības treneris – aut.]. Mans uzskats, ka šobrīd viss virzās pareizajā virzienā.

Kā vispār nonācāt līdz Valda Dambrauska kandidatūrai?
Pēc iepriekšējās sezonas pārtraucām sadarbību ar Andreju Kaļiņinu. Tobrīd mums bija daži varianti viņa aizstājējam. Valds mums ļoti iepatikās jau no pirmās darba intervijas. Tad aptuveni mēnesi veicām pārrunas ar viņu, lai parakstītu līgumu. Par to esam ļoti gandarīti.

Milans Savičs kluba sniegtajā informācijā figurē kā "pārbaudāmais" spēlētājs. Kāpēc tā?
Jautājums saistīts ar dokumentiem. Viņš būs komandā, un drīzumā varēs doties laukumā ar savu uzvārdu uz spēles krekliņa. Līdzīga situācija ir ar [gruzīnu/ukraiņu jaunpienācēju] Beku Vačiberadzi. Varu droši teikt, ka šo sezonu viņš pavadīs pie mums.

Šobrīd komandas sastāvs šķiet ļoti solīds. Par cik procentiem ir pabeigta komplektācija?
Aptuveni par 90%. Mums pievienosies, maksimums, viens vai divi spēlētāji. Iespējams, viens spēlētājs mūsu komandu pametīs. Principā, aktuālajās pārbaudes spēlēs varat redzēt mūsu sastāvu sezonai.

Kādas pozīcijas vēl ir jāpastiprina?
Domāju, ka mums var pievienoties centra pussargs un, iespējams, malējais uzbrucējs. Bet nekā konkrēta vēl nav. Pagaidām nezinām, kāda ir situācija ar Eduardu Višņakovu. Visdrīzāk, paliks mūsu komandā, taču viņam ir savainojums. To Eduards dabūja, esot pārbaudē Malaizijā. Vēl nezinām, cik tas ir nopietns [saruna notika 31. janvārī, bet 2. februārī mūsu rīcībā nonāca informācija, ka Višņakovs nespēlēs vairākus mēnešus – aut.]. Iespējams, būs nepieciešams meklēt vēl vienu centra uzbrucēju.

Treniņos manīts bijušais skontietis Ofosu Apija. Kāpēc neredzējām viņu spēlēs pret "Žalgiri" un Panevēžu?
Ar viņu ir panākta vienošanās. Pašlaik Apija iziet rehabilitāciju, kas neļauj viņam pilnvērtīgi trenēties. Februāra sākumā tiksim skaidrībā par viņu kandidatūru. Ja runā par Jevgeņiju Sazonovu [ielaida trīs vārtus otrajā puslaikā pret "Sūduvu"], tad viņš komandā nepaliks. Mums ir divi jauni vārtsargi [Dmitrijs Grigorjevs un Kaspars Ikstens], ar kuriem jau parakstīti līgumi. Mēs palīdzēsim Sazonovam atgūt formu [arī viņam ir neliels savainojums], bet pēc tam viņam būs jāmeklē cita komanda.

RFS pārejas starpsezonā

AtnācaAizgāja
tr Valds Dambrausks [Žalgiris]tr Andrejs Kaļiņins
v Dmitrijs Grigorjevs [Metta/Latvijas Universitāte]v Germans Māliņš [Riga]
v Kaspars Ikstens [Jelgava]a Renārs Rode [Negeri Sembilan]
p Gļebs Kļuškins [Jelgava]p Aleksejs Višņakovs
p Artis Jaudzems [Jelgava]u Srdžans Dimitrovs [Birkirkara]
p Beka Vačiberadzep Igors Kozlovs [Liepāja / Mogo]
u Dmitrijs Platonovs [Spartaks]u Leonīds Koveļs [Neman Grodno]
u Ensa Ndžī [Moralo CP]
u Giorgi Diakvnišvili [New Project Tente]
v Daniils Sizjko

Kāpēc RFS spēlētājiem liegts piedalīties izlases treniņnometnē?
Daudz esam teikuši, ka vienmēr atbalstam spēlētāju lēmumu pārstāvēt nacionālo izlasi. Mums tas ir gods. Šajā gadījuma tas [domāta izlases pārbaudes spēle februārī] viss bija nedaudz spontāni. Mums jau bija sastādīta programma, galvenajam trenerim bija skaidrs plāns starpsezonai. Janvārī radās variants palaist spēlētājus uz pāris dienām uz izlasi, taču tas nekādi neiekļāvās mūsu plānā.

Tie ir īsie pārlidojumi, laika joslas maiņa un cits futbola segums. Šeit pastāv risks dabūt savainojumus, ko mēs, protams, nevēlējāmies. Nākotnē, domājams, nebūs nekādu problēmu ar mūsu spēlētāju pievienošanos valstsvienībai.

Aleksandrs Starkovs mēdz būt ļaunatminīgs… Piemērus tālu nav jāmeklē.
No tā nebaidāmies. Ja spēlētājs patiešām ir spēcīgs, tad viņš spēlēs nacionālajā komandā. Neliekas, ka Aleksandrs atcerēsies kaut ko negatīvu, domājot par spēlētāju izsaukšanu izlasē. Neesmu ar to saskaries.

Varat paskaidrot Kaspara Ikstena situāciju, kurš šobrīd ir kopā ar izlasi?
Pārrunas ar Kasparu gāja ļoti ilgi. Vēl pirms tam, kad tika panākta vienošanās, viņš bija saņēmis izsaukumu. Par to arī bijām vienojušies. Vēl jo vairāk, viņam ir ļoti laba iespēja beidzot debitēt nacionālajā izlasē. Tāpēc mums nebija morālu tiesību viņu turēt.

Sanāk, ja izlases pārstāvji sazinātos ar jums laicīgāk, RFS futbolistiem būtu iespēja spēlēt pret Dienvidkoreju?
Ja tas notiktu novembra beigās vai decembra sākumā, kad mēs tikai veidojām plānu starpsezonai, nekādu problēmu nebūtu. Cik saprotu, variants ar šo pārbaudes spēli uzradās pēdējā brīdī.

Šobrīd varam runāt par mērķiem, kurus būtu jāsasniedz gaidāmajā sezonā?
Runāsim par tiem ļoti uzmanīgi. Jo īpaši pēc iepriekšējās sezonas…

Galvenais treneris sacīja, ka vēlas izcīnīt Virslīgas titulu un Latvijas kausu.
Labi, ka trenerim ir tādi plāni! Lietuvā viņam vienmēr bijuši tādi mērķi. Ceru, ka Latvijā izdosies atkārtot. Tomēr teikšu, ka mērķus sezonai nospraudīsim jau pēc Kipras nometnes.

Pastāv neliela varbūtība, ka "Spartakam" netiks piešķirta UEFA licence. Esat gatavi ielēkt Eirokausu pēdējā vagonā?
Brīnumiem īsti neticu. Ja radīsies iespēja, no tās neatteiksimies. Taču uzskatu, ka "Spartaks" atrisinās savas problēmas.

Kāpēc šķīrāties no Alekseja Višņakova?
Viņam beidzās līgums, ko nolēmām nepagarināt. Tagad, cik zinu, viņš jau trenējas ar citu komandu. Mums palika labas attiecības, taču futbolā visādi var gadīties…

Var teikt, ka viņš neattaisnoja uz sevis liktās cerības?
Manuprāt, viņš visās spēlēs rādīja maksimālo sniegumu. Cik tas bija pietekami? Grūti pateikt. Protams, visa pagājušā sezona nebija tāda, kādu mēs bijām iecerējuši. Mums neizdevās sasniegt mērķi, tāpēc ir notikušas pārmaiņas.

RFS pārbaudes spēles Latvijā

DatumsVietaSpēleRezultātsVārti
19.01MarijampoleSūduva - RFS3:4Jaudzems-2; Uldriķis-2
27.01Rīga (Skonto)RFS - Žalgiris (Viļņa)2:1Kļuškins; Toniševs
31.01Rīga (Skonto)RFS - Panevēža2:0Platonovs; Regža
03.02MarijampoleJonava - RFS
10.02Rīga (Skonto)RFS - Tulevik
13.02TallinaNõmme Kalju - RFS

     [+] [-]

, 2018-02-03 14:50, pirms 6 gadiem
Paldies par interviju. Ja par izlases jautājumu starpsezonas gatavošanās procesā viss vairāk vai mazāk jau bija skaidrs, tad par sastāvu gan vairākas jaunas atklāsmes. Cerams Apija izturēs pārbaudi - Skonto laikos bija ļoti labs centra aizsargs. Cerams, ka pa šo laiku Igaunijā kvalitātes nav zaudējis. Sazonova nepalikšana pēc 3 ielaistajiem vārtiem nepārsteidz, it sevišķi brīdī, kad jau piesaistīti Ikstens un Grigorjevs. Sizko un Isačenko ir prom, cik var noprast.

Autor, pie Ndžī tabuliņā vari pielikt, ka viņš pārcēlies uz Spānijas 4. līgas klubu Moralo CP, kur spēlē jau kopš pērnā gada septembra.

  +1 [+] [-]

, 2018-02-03 16:21, pirms 6 gadiem
reikons rakstīja: Sizko un Isačenko ir prom, cik var noprast.
Cik zinu, prom ir tikai Sizko. Isačenko ir trešais vārtsargs.