Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkova eksāmens - cilpa jau ir ap kaklu

Agris Suveizda

Starkova eksāmens - cilpa jau ir ap kaklu
Aleksandrs Starkovs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šovakar Latvijas futbola izlase Pasaules kausa atlases ciklā uzņems grupas galveno favorīti Bosniju un Hercegovinu. Ja pirms nesenajām pārbaudes spēlēm pret Kataru (1:3) un Turciju (3:3) galvenais treneris Aleksandrs Starkovs sacīja, ka šie mači komandas tuvākajiem rezervistiem būs kā liels eksamens, šāvakara mačs būs eksāmens pašam Starkovam - viņa krēsls pēc kaunpilna neizšķirta Lihtenšteinā (1:1) vairs nav tik stabils, kā Aleksandram pašam droši vien gribētos.

Bosnijas un Hercegovinas izlases galvenais treneris Safets Sušičs vakardien notikušajā preses konferencē teica, ka Latvijas valstsvienībai šāvakara spēle neko neizšķir, toties bosniešiem tā ir ārkārtīgi svarīga cīņā par iekļūšanu finālturnīrā. No ceļazīmju viedokļa Sušičam noteikti ir taisnība, taču arī Starkovam šī spēle var izrādīties ārkārtīgi svarīga - ja tiks piedzīvots tikpat bezcerīgs zaudējums kā Zenicā (1:4), lieliskais otrais puslaiks pret Turciju ātri vien tiks aizmirsts un norakstīts kā nejaušība un tikai veiksmīga apstākļu sakritība. Un nav izslēgts, ka šāds zaudējums nebeidzas ar galvenā trenera maiņu. Starp citu, arī pats Starkovs, piebilstot, ka veiksme ir jānopelna, trešdien atzina, ka Duisburgā izlasei esot fantastiski paveicies.

Starkovs otro reizi par izlases galveno treneri kļuva pēc Jurija Andrejeva demisijas 2007.gada martā. Līdz ar to Starkovs šajā amatā ir jau ilgāk par sešiem gadiem, tādējādi kļūstot par viena perioda laikā visilgāk amatā esošo galveno treneri Latvijas izlases vēsturē - Jānis Gilis tajā atradās gandrīz sešus gadus (1991.-1997.). Petroviča otrās ēras laikā veiksmīgākais bija 2010.gada Pasaules kausa atlases cikls, kad Latvija nebija tālu no tā, lai izkļūtu no grupas un par ceļazīmi cīnītos "play-off" turnīrā. Šajā kvalifikācijas turnīrā Latvija uzleca virs savu nominālo spēju līmeņa un nākamajā ciklā atgriezās savā vietā - apsteidzot Gruziju (talantīga, taču allaž nestabila vienība) un Maltu, kā arī pietiekami tālu atpaliekot no labāko trijnieka. Šobrīd Latvija pēc pirmajām piecām spēlē grupā ieņem priekšpēdējo vietu, tādējādi sperot vēl vienu soli atpakaļ, taču arī pagājušajā ciklā pēc pirmā apļa bija ļoti līdzīga situācija - četri punkti un tā pati piektā vieta.

Tomēr kaut kas ir mainījies. Ja neveiksmes pret potenciāli stiprākām un pat galvas tiesu stiprākām komandām sagremot izdodas, klupieni pret pundurvalstiņām nav piedodami - toreiz pirmajā aplī Malta tika uzvarēta ar 2:0 (tāds pats rezultāts arī nākamajā aplī), toties šoreiz pret Lihtenšteinu tika paņemti vien četri no sešiem punktiem. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas ar futbola pundurvalstiņām (šajā gadījumā - Sanmarīno, Luksemburgu, Maltu, Lihtenšteinu) kvalifikācijas turnīros esam tikušies 18 reizes (ieskaitot spēli Vaducā - 1:1) un izcīnījuši 15 uzvaras. Pirmie divi klupieni beidzās ar trenera atkāpšanos - Gērijs Džonsons neprata Rīgā pieveikt Sanmarīno (1:1), bet Andrejevam 2007.gada martā liktenīga izrādījās Lihtenšteina (0:1). Starkovs pagaidām vēl ir dzīvs, taču arī viņam Vaducas grābeklis var izrādīties izšķirošs.

Izlases trenera darbs nav pārāk pateicīgs. Praktiski nav nekādu iespēju ietekmēt futbolistu fizisko un psiholoģisko gatavību, pietaupīt spēlētāju pirms svarīgas izlases spēles, un ir dots ļoti ierobežots laiks, lai līdz automātiskai sapratnei noslīpētu kombinācijas un sadarbību laukumā. Tāpat gadā ir plus/mīnus desmit spēles, kas nozīmē, ka pēc neveiksmes lielākoties būs vajadzīgs krietni ilgāks laiks, lai reabilitētos - kamēr klubā to varētu izdarīt jau pēc nedēļas vai divām. Vai hokeja čempionātā jau pēc vienas vai divām dienām - kā Latvijas izlase pēc trim zaudējumiem pirmajās trīs spēlēs. Taču ir arī kāds izlases reputāciju (rezultātus) negatīvi ietekmējošs faktors, kuru federācija ir izprovocējusi pati.

Pārbaudes spēļu aizvadīšana ārpus Latvijas jau ilgus gadus ir ļoti sāpīgs jautājums. No vienas puses var saprast federāciju, kas labprātāk izvēlas spēlēt izbraukumā, kur pretinieks apmaksā visus izdevumus un, iespējams, vēl izdodas nopelnīt. Taču tādējādi sarūk matemātiskā iespējamība tikt pie uzvaras - jo īpaši, ņemot vērā, ka Latvijas izbraukuma maču bilance nebūt nav tā spožākā. Atskaitot decembra, janvāra, februāra un marta sākuma spēles, kuras saprotamu iemeslu dēļ Latvijā rīkot nebūtu prāta darbs, pārējos mēnešos pēdējo desmit gadu laikā Latvija no 25 pārbaudes spēlēm (Baltijas kauss tajās netika ierēķināts) savā laukumā ir aizvadījusi tikai septiņas. Turklāt piecas no tām ir aizvadītas laika posmā no 2003.gada augusta līdz 2005.gada oktobrim. Pārējie divi mači ir pret Moldovu (2007.gada augustā) un Somiju (2011.gada augustā).

No pārējām 18 spēlēm trīs ir aizvadītas neitrālā laukumā (pret Turciju neitrālā laukumā gan tikai teorētiski) un 16 izbraukumā. Bilance - 14 zaudējumi, trīs neizšķirti un tikai viena uzvara (3:0 Andorā). Ņemot vērā, ka izbraukumā spēlēts ar tādām izlasēm kā Čehija, Melnkalne, Austrija, Turcija, Bulgārija, Rumānija un citas, izredžu ārpus Latvijas tikt pie pozitīva iznākuma nav daudz - šīs vienības jau tā ir stiprākas, bet, ja tām vēl dod sava laukuma priekšrocības... Tāpat sarūk izredzes arī pret līdzvērtīgākām komandām - piemēram, ar Kataru (1:3), Ķīnu (0:1) un Hondurasu (1:2) savās mājās cīnīties būtu reālāk nekā pēc gara pārlidojuma un nepierastos laika apstākļos. Jā, šādi izlases spēlētāji var krāt pieredzi, taču konstantās neveiksmes pārbaudes spēlēs diezin vai raisa pārliecību par saviem spēkiem.

Šāvakara pretiniece Bosnija un Hercegovina uz papīra ir vismaz pusotru klasi spēcīgāka nekā Latvija (jo īpaši pēc Aleksandra Cauņas savainojuma), taču Starkovs šobrīd pats sev ir izveidojis tādu situāciju, kad atpakaļceļa īsti vairs nav - zaudējumi, klupieni un lejupslīde snieguma ziņā (pret Kataru un Turciju gan izdevās pa vienam tiešām labam puslaikam) kopējā katlā ir krājuši pilīti pa pilītei, un drīz ūdens būs sasniedzis pašu augšu. Šādā situācijā zāles ir tikai vienas - pozitīvu iznākumu sērija (vai šāvakara gadījumā vismaz pozitīvs sniegums un reālas pretestības izrādīšana).

Kā jau minēts, pagājušajā ciklā Latvijas pozīcijas tabulā bija ļoti līdzīgas, pie tam sestajā mačā vēlreiz tika zaudēts Izraēlai (1:2) un sekoja zaudējumi pārbaudes spēlēs Austrijai (1:3) un Somijai (0:2). Taču tad sekoja septiņi punkti trīs atlases cikla mačos - uzvara Gruzijā (1:0), kā arī 1:1 pret grieķiem un 2:0 pret Maltu. Tabulā izdevās finišēt ceturtajā vietā. Arī šajā ciklā ir iespēja paveikt ko līdzīgu - vēl palikušas divas spēles pret tiešo konkurenti cīņā par ceturto vietu Lietuvu, kā arī mājas spēle pret Slovākiju. Tikai ir viena problēma - līdz šīm spēlēm Starkovam vēl ir jātiek.

Vai Starkovam ir jāpaliek amatā līdz cikla beigām?

  • 50

  • 118


  +8 [+] [-]

, 2013-06-07 14:00, pirms 11 gadiem
Eksāmens nenokārtots

     [+] [-]

, 2013-06-07 14:08, pirms 11 gadiem
Drīzāk Bosnijas eksāmens Strakovam

     [+] [-]

, 2013-06-07 14:09, pirms 11 gadiem
udaču

  +2 [+] [-]

, 2013-06-07 14:29, pirms 11 gadiem
Aleksandru visu laiku eksaminee, ceriibaa, ka reiz pienaaks taa diena, kad vinsh eksaamenu noliks.

  +4 [+] [-]

, 2013-06-07 14:32, pirms 11 gadiem
Parasti jau atlaizh peec speeles ar pastariti(zaudejums vai neizskirts), bet jus te runajat par kaadu cilpu ap kaklu.
Shajaa ciklaa mes ar pastarishiem vairs nespelesim- tatad darbs saglabats.

  +5 [+] [-]

, 2013-06-07 14:34, pirms 11 gadiem
šāvakara mačs būs eksāmens pašam Starkovam - viņa krēsls pēc kaunpilna neizšķirta Lihtenšteinā (1:1) vairs nav tik stabils, kā Aleksandram pašam droši vien gribētos.
-----------
Žurnālisti ,zāģējiet tak tam krēslam tās kājas nost!
Kamēr neviens to neaizsāks tikmēr starikam par vietu nav jāsatraucas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-06-07 14:37, pirms 11 gadiem
No intervijas pirms dažām dienām:
Jānis Mežeckis pēdējos mēnešos izskanējušās runas par iespējamo Starkova atbrīvošanu no amata komentēja viennozīmīgi, demonstrējot trenerim federācijas uzticību -

«Mums ar Starkovu pirms kāda laika bija nopietna saruna. Treneris apzinās uz viņu uzlikto atbildību, tomēr jāapzinās arī Bosnijas izlases spēks. Runāt par trenera maiņu šādos apstākļos būtu pārsteidzīgi,» izteicās Mežeckis.

Izskatās, ka spēle pret Bosniju nav ''krēsla kāju griezējas'' sarakstā.

  +5 [+] [-]

, 2013-06-07 14:45, pirms 11 gadiem
Smiekli nāk par runām ar visādiem eksāmeniem un Starkova nomaiņām.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-07 14:57, pirms 11 gadiem
Kad Pahars "paaugsies" tad arī Starcowu nomainīs.

  +2 [+] [-]

, 2013-06-07 15:05, pirms 11 gadiem
Sho ciklu lai pabeidz Starkovs,pec tam Kirovs gribot patrenet futbola izlasi,kalviits ka asistents un Savickis ka udens un dvielu pienesejs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-06-07 15:11, pirms 11 gadiem
Ceru, ka neizturees to eksaamenu!!!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-07 15:23, pirms 11 gadiem
Ja tas palīdzēs atbrīvoties no Starkov aun viņa palīgiem,tad lai nenokārto to eksāmenu, bet tam es neticu

  +2 [+] [-]

, 2013-06-07 15:28, pirms 11 gadiem
manis pēc, lai paliek līdz cikla beigām un līdz beigām arī sastrebj sevis savārītos sūdus, nevis nodod kādam daudz maz normālam pēcnācējam vadīt jau grimstošu kuģim kur spēlētāju taktiskā un psiholoģiskā sagatavotība ir novesta līdz nullei. bet no otras puses, cikla beigu posmā ir paredzētas spēles, kurās būtu smieklīgi, ja Latvija izskatītos totāli bezzobaini, pāris no tām varētu tikt aizvadītas pat skatāmi. un tādiem Mežakiem un Indriķsoniem to vien vajag, lai Starikam izdodas ciklu noslēgt daudz maz cienījami, lai varētu pateikt - ''cikla beigas rādīja, ka komanda ir uz pareizā ceļa, tpc nolēmām šo kursu nebojāt un ļausim Starikam vēl pastrādāt vienu ciklu''. vai tad pirmo reizi tā...

  +3 [+] [-]

, 2013-06-07 15:30, pirms 11 gadiem
RTU ir tā, ja 3 reizes nenoliec, tad ārā... LV izlasē ir tā, ja nenoliec, tad nekas, gaidām kamēr noliksi!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-07 15:32, pirms 11 gadiem
manis pēc, lai paliek līdz cikla beigām un līdz beigām arī sastrebj sevis savārītos sūdus, nevis nodod kādam daudz maz normālam pēcnācējam vadīt jau grimstošu kuģi, kur spēlētāju taktiskā un psiholoģiskā sagatavotība ir novesta līdz nullei. bet no otras puses, cikla beigu posmā ir paredzētas spēles, kurās būtu smieklīgi, ja Latvija izskatītos totāli bezzobaini, pāris no tām varētu tikt aizvadītas pat skatāmi. un tādiem Mežakiem un Indriķsoniem to vien vajag, lai Starikam izdodas ciklu noslēgt daudz maz cienījami, lai varētu pateikt - ''cikla beigas rādīja, ka komanda ir uz pareizā ceļa, tpc nolēmām šo kursu nebojāt un ļausim Starikam vēl pastrādāt vienu ciklu''. vai tad pirmo reizi tā...

  +3 [+] [-]

, 2013-06-07 15:41, pirms 11 gadiem
Bet protams, ka cilpa ap kaklu. Starkova kungs, padomājiet pats, šāda kvalifikācijas grupa ir jebkuras izlases sapnis, grupā nav neviena no lielā septītnieka komandām, ar gandrīz visām komandām, izņemot Bosniju ir spēlēts jau vairākas reizes, tas nozīmē, ka komandu taktikas, spēlētāji, plusi un mīnusi jau ir zināmi. Un ko no tā mēs varam izmantot? Kā redzam 4 punkti tabulā un priekšpēdējā vieta, situācijā, kad vajadzēja būt vismaz 3. vietā. Pēc šī vakara spēles, būs atlikušas 3 spēles, tādēļ neatkarīgi no rezultāta, aicinu godprātīgi atkāpties un dot izlasei kaut nelielu ticību, ka futbols Latvijā vēl nav miris...

     [+] [-]

, 2013-06-07 16:10, pirms 11 gadiem
.............. rakstīja: RTU ir tā, ja 3 reizes nenoliec, tad ārā... LV izlasē ir tā, ja nenoliec, tad nekas, gaidām kamēr noliksi!
RSU 2 reizes

  -4 [+] [-]

, 2013-06-07 16:50, pirms 11 gadiem
Daudzi ir ģeniāli izdomājuši, ka vajadzētu mainīt treneri, bet cik ir izdomājuši - ko likt vietā? ...atliek domāt, ka tas jums vienalga...

  +1 [+] [-]

, 2013-06-07 17:04, pirms 11 gadiem
Kaut vai Armandu Krauliņu, domāju viņš ir tik pat labs futbola treneris kā Starkovs!

mndvolk rakstīja: Daudzi ir ģeniāli izdomājuši, ka vajadzētu mainīt treneri, bet cik ir izdomājuši - ko likt vietā? ...atliek domāt, ka tas jums vienalga...

     [+] [-]

, 2013-06-07 17:22, pirms 11 gadiem
Kāds eksāmens?LFF pārstāvji skaidri pateica,nekāda treneru maiņa NEBŪS.

  +2 [+] [-]

, 2013-06-07 17:50, pirms 11 gadiem
Tikai ar kājām pa priekšu, citādi Latvijas futbolā pārmaiņas nav ko gaidīt.

  -3 [+] [-]

, 2013-06-07 18:30, pirms 11 gadiem
janisberzins2010 rakstīja: Bet protams, ka cilpa ap kaklu. Starkova kungs, padomājiet pats, šāda kvalifikācijas grupa ir jebkuras izlases sapnis, grupā nav neviena no lielā septītnieka komandām, ar gandrīz visām komandām, izņemot Bosniju ir spēlēts jau vairākas reizes, tas nozīmē, ka komandu taktikas, spēlētāji, plusi un mīnusi jau ir zināmi. Un ko no tā mēs varam izmantot? Kā redzam 4 punkti tabulā un priekšpēdējā vieta, situācijā, kad vajadzēja būt vismaz 3. vietā. Pēc šī vakara spēles, būs atlikušas 3 spēles, tādēļ neatkarīgi no rezultāta, aicinu godprātīgi atkāpties un dot izlasei kaut nelielu ticību, ka futbols Latvijā vēl nav miris...
Jā, Starkovs ta pieradinājis pie tā, ka komanda regulāri atrodas augstāk nekā tai pēc meistarības līmeņa būtu jābūt, ka tautai, kas īsti nesaprot to, kas notiek laukumā, liekas ka Latvijai tagad visi jāuzvar. Taču tie, kas paši ir spēlējuši un redz dziļāk domāju saprot, ka reāli Latvijai būtu jācīnās ar Lietuvu par 4. vietu, kur Latvija nemaz nav favorīts.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja