Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Andora: 54 zaudējumi pēc kārtas, 26 reizes mazāka vērtība nekā Latvijai

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Andora: 54 zaudējumi pēc kārtas, 26 reizes mazāka vērtība nekā Latvijai
Ildefonss Lima ar 10 vārtiem ir Andoras izlases rezultatīvākais spēlētājs
Foto: AFP/Scanpix

Jau otrdienas vakarā Latvijas futbola izlase uzsāks PK2018 kvalifikācijas turnīru, kampaņu sākot ar izbraukuma spēli pret Andoras izlasi. Ikvienam skaidrs, ka Andora futbolā ir pundurītis, bet... cik liels pundurītis? Varbūt tomēr kaut kas minimāls ir sasniegts?

Stadions

Andora Eiropas izlašu futbolā izceļas ar divām lietām – pirmkārt, pundurvalsts statusu un attiecīgi vājiem rezultātiem, otrkārt, ar to, ka savas mājas spēles tā aizvada uz mākslīgā seguma laukuma. “Estadi Nacional” ietilpina 3 306 skatītāju vietas, bet rekords, 3 150 skatītāji, tika sasniegts gandrīz precīzi pirms diviem gadiem “Euro 2016” atlases ciklā, kad Andora 6. minūtē ieguva vadību pret... nākamo šī turnīra pusfinālisti Velsu. Tiesa, velsieši, pateicoties Gereta Beila diviem vārtiem, toreiz uzvarēja ar 2:1, sākot savu neticamo ceļu uz Eiropas futbola virsotnēm. Beils toreiz pēc mača šim mākslīgajam segumam izteica iznīcinošus komentārus.

Minētā spēle starp Andoru un Velsu bija pirmā “Estadi Nacional” stadionā, tātad stadions uzbūvēts salīdzinoši nesen. Iepriekš Andora spēlēja vēl krietni mazākā stadionā, kurā bija dabīgais segums, taču nereti futbola laukums šai stadionā bija briesmīgā kvalitātē. Tagad Andora spēlē uz mākslīgā seguma, un ir viena no retajām Eiropas izlasēm, kas nespēlē dabīgajā laukumā – viena no tādām ir arī Kazahstāna un ironiski, ka arī pagājušo ciklu Latvijas izlase iesāka viesos pret mākslīgā seguma īpašnieci (0:0 Astanā). Tāpat uz mākslīgā seguma spēlē Fēru salas, ar kurām Latvijai tuvākajā nākotnē arī būs darīšanas.

54 zaudējumu sērija kvalifikācijas turnīros

Bet ķeramies pie saistošākās šķautnes – Andoras izlases sportiskās puses! Jāsāk ar to, ka “Euro 2016” atlases ciklā Andora un Gibraltārs bija divas vienīgās komandas, kas tā arī neizcīnīja nevienu punktu (trešajai sliktākajai komandai Sanmarīno viens punkts par neizšķirtu 0:0 ar Igauniju). Diez vai tas ir lepošanās vērts fakts Andorai, taču salīdzinājumā ar Gibraltāru šī izlase guva divreiz vairāk vārtu un ielaida krietni mazāk vārtu – Andorai 4:36 pret Gibraltāra 2:56. Andorai pa vieniem vārtiem izdevās gūt ne tikai pret Velsu (1:2), bet arī mājās pret Kipru (1:3, arī šeit andoriešiem bija vadība), Izraēlu (1:4, bija 1:1, Izraēla vadību pārņēma tikai pirmā puslaika beigās) un spēcīgo Beļģiju (1:4).

Pašsaprotami, ka pundurvalstīm punktu iegūšana allaž sagādājusi lielas grūtības, taču Andoras gadījumā tā ir pavisam nopietni ielaista kaite. Ar nulli punktiem andorieši palika arī PK2014, “Euro 2012”, PK2010 un “Euro 2008” atlases ciklā, un Andoras kopējā zaudējumu sērija PK un “Euro” kvalifikācijas ciklos sasniegusi 54(!) spēles. Pēdējo reizi punktus izdevās iegūt PK2006 kvalifikācijas ciklā (tajos laikos Latvijas izlasē spēlēja vēl, piemēram, Valentīns Lobaņovs), turklāt toreiz savā grupā Andora sakrāja pat piecus punktus – 2004. gada 13. oktobrī gūta līdz šim pēdējā uzvara (ne tikai atlases ciklus, bet arī pārbaudes spēles ieskaitot), kad mājās ar 1:0 uzveikta Maķedonija, 2005. gada februārī vēlreiz nodarīts pāri Maķedonijai (viesos 0:0), bet pēdējais punkts kvalifikācijas turnīra ietvaros iegūts 2005. gada 3. septembrī pret Somiju – 0:0. Pagājuši 11 gadi, kopš Andora pēdējo reizi ieguvusi kaut vai vienu punktu kvalifikācijas turnīrā. Nav brīnums, ka Andora FIFA rangā ieņem 203. vietu starp 209 pasaules komandām.

Tiesa, šajos 11 gados Andora četras reizes pratusi nospēlēt neizšķirti pārbaudes mačos, kas nav nemaz tik slikts rādītājs, jo bija tikai 21 piegājiens. 2007. gadā mājās 0:0 pret Armēniju, 2012. un 2016. gadā neitrālos laukumos Vācijā un Austrijā 0:0 pret Azerbaidžānu, 2013. gadā viesos 1:1 pret Moldovu.

Ja Andora vēlas meklēt optimismu, tad drīzāk jārunā nevis par pārbaudes spēlēm un seniem/retiem panākumiem, bet pēdējā gada rezultātiem. Jau pēdējās piecās spēlēs pēc kārtas Andora nav cietusi sagrāves un, kaut gan iegūts tikai viens neizšķirts un ciesti četri zaudējumi, resursu ierobežotajiem andoriešiem tas jau ir zināms progress – pagājušā gada beigās “Euro 2016” kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā spēlē viesos 0:2 pret Velsu (finālturnīru jau pirms tam nodrošinājušie velsieši svētku atmosfērā 33 tūkstošu skatītāju klātbūtnē aizvadīja bālu spēli, vārtus pret sparīgo Andoru izmokot tikai 50. un 86. minūtē) un 0:1 mājās pret Senkitsu un Nevisu, bet šogad pārbaudes mačos 0:1 pret Moldovu, 0:0 pret Azerbaidžānu un jūnijā 0:2 pret Igauniju, otros vārtus ielaižot tikai kompensācijas laika ceturtajā minūtē.

Un tomēr jāatkārto fakts par Andoras 54 zaudētajām spēlēm pēc kārtas PK un “Euro” kvalifikācijas turnīros. Protams, šāda fakta dēļ te varētu likt punktu un sacīt “ar viņiem viss ir skaidrs”, bet tomēr paskaitīsim, ar kādām vārtu starpībām šai skumjajā zaudējumu sērijā ir zaudēts, kā arī to, kā šīs starpības mainījušās pa gadiem.

Andoras 54 zaudējumi
Rezultātu starpības

StarpībaSkaits
-17
-216
-312
-48
-55
-65
-71

Vidējās starpības pa gadiem (ņemti divu gadu posmi, lai spēļu skaits būtu kaut cik vērā ņemams)

Redzams, ka Andoras izlase, lai gan nemainīgi zaudē, lielākoties to dara ar 2-3 vārtu starpību.

Šo melno 11 gadu laikā Andora diezgan bezcerīga bija no 2006. līdz 2009. gadam, bet no 2010. līdz 2012. gadam bija salīdzinoši labs posms (gadu pārī 2009./10. visu bojāja 2009. gads, kad bija 1:5 Baltkrievijā, 0:6 Anglijā, 0:5 Ukrainā, 0:6 mājās ar Ukrainu).

Tieši posmā 2010.-2012. Andora kvalifikācijas turnīros piecas reizes zaudēja ar nieka vienu vārtu pārsvaru, kas pirms un pēc tam (joprojām runājam par šo 54 zaudējumu maratonu) izdevās vēl tikai divreiz. Andora 2010.-2012. gadā vairākkārt bija tuvu, lai zaudējumu sēriju pārtrauktu:

(1) 2011. gada februārī 1:2 Moldovā, toreiz, jau no 37. minūtes spēlējot mazākumā, Andora 52. minūtē ieguva vadību, bet ielaida vārtus 64. minūtē un... kompensācijas laika ceturtajā minūtē, (2) 0:1 mājās ar Slovākiju, (3) 0:1 Slovākijā, vārti ielaisti tikai otrā puslaika vidū, (4) 0:1 Maķedonijā, vārti ielaisti 59. minūtē, (5) 0:1 mājās ar Igauniju, vārti ielaisti 57. minūtē. Atskaitot šos piecus mačus, vēl divi zaudējumi ar vienu starpību kvalifikācijas turnīros piedzīvoti 2007. gadā – pret Igauniju (1:2, igauņi uzvaru izrāva kompensācijas laikā) un pret Krieviju (0:1 2007. gadā).

Savukārt pēdējos 3-4 gados Andora neizšķirtam vairs nav spējusi pietuvoties, bet tai pašā laikā jau daudz retāk zaudē ar lieliem rezultātiem, kā tas bija 2006.-09. gadā. Saprotams, ka šo statistiku ietekmēja arī izlozes, sevišķi no pirmā groza ielozētie pretinieki. Taču katrā ziņā Andoras izlases galvenais treneris Koldo diez vai var lepoties ar savu bilanci – viņš valstsvienību vada kopš 2010. gada un 44 spēlēs palicis bez uzvarām un tikai trīs reizes izvairījies no zaudējuma.

Jāpiebilst, ka Andoras izlase starptautiskajā futbolā ienāca 1996. gadā un, atskaitot pieminēto uzvaru pār Maķedoniju 2004. gadā, vēsturē izcīnītas vēl tikai divas uzvaras. 2002. gadā pārbaudes mačā Andora ar 2:0 uzveica Albāniju, bet 2000. gadā ar tādu pašu rezultātu pārbaudes spēlē uzvarēta arī Baltkrievija. Kopējā bilance Andoras izlases vēsturē ir 3-12-120, vārtu starpība ir 37:373. Andoras lielākā kliente allaž nez kāpēc bijusi Azerbaidžāna - piecās spēlēs četri neizšķirti un tikai viens zaudējums. Amizanti, ka Andora 2004. gadā vienīgajā tikšanās reizē ar Ķīnu arī prata nospēlēt neizšķirti (0:0) - statistiķi var patīksmināties par šo divu valstu izmēriem, iedzīvotāju skaitu utt., kas nelīdzēja Āzijas lielvalstij uzveikt pundurīti.

Sastāvs

Vēl pat svētdienas vakarā Andora nav paziņojusi savu kandidātu sarakstu spēlei pret Latviju, tāpēc saskaitīju kopā atsevišķu spēlētāju nospēlētās minūtes pagājušā gada rudens sesijā un šai gadā (kopā astoņas spēles).

Piezīmes:
(1) Tabulā atzīmētas nospēlētās minūtes – tumši zaļā krāsā, ja nospēlētas 90 minūtes, gaiši zaļā pamatsastāvā izgājušie, bet nomainītie, savukārt sarkanīgā krāsā uz maiņu nākušie. Divās krāsās iezīmētie tika noraidīti.
(2) Vec. – spēlētāja vecums, P. – pozīcija.
(3) Oskars Sonedžī ar 106 spēlēm ir izlases rekordists un pagājušā gada beigās noslēdza izlases karjeru.

No tiem 16 spēlētājiem, kuri manis atlasītajā astoņu spēļu posmā vismaz trīs reizes izgāja pamatsastāvā, seši pārstāv Andoras labākos klubus, deviņi pārstāv blakus esošās Spānijas zemu līgu klubus (vairums klubu “Andorra”, kas spēlē Spānijas līgu sistēmā), bet viens, 26 gadus vecais Marks Valess, Somijas čempionvienību SJK. Tieši Valesu droši vien var saukt par Andoras izlases kvalitatīvāko spēlētāju – vairākas sezonas pavadījis Spānijas pēc spēka 3. līgā (“Segunda B”) un nupat, augustā, pārcēlies uz minēto somu komandu, kura gan šogad ir tālu no titula aizstāvēšanas (pagaidām 7. pozīcija starp 12 komandām). Starp citu, centra aizsargs/balsta pussargs Valess, kuram tagad 40 spēles izlasē, debiju valstsvienībā piedzīvoja līdz šim vienīgajā Andoras un Latvijas izlašu savstarpējā mačā šai gadsimtā – 2008. gadā pārbaudes spēlē Latvija uzvarēja ar 3:0. Pirms tam Latvija andoriešus pārbaudes mačos ir uzvarējusi vēl divreiz - 1997. gadā 4:1, 1998. gadā 2:0.

Ilgtermiņā slavenākais Andoras spēlētājs gan ir tagad 36 gadus sasniegušais veterāns Ildefonss Lima, kurš ir Andoras Mihails Zemļinskis - centra aizsargs, kurš izpilda pendeles. Barselonā dzimušais Lima šogad Tallinā aizvadīja savu jubilejas 100. spēli izlasē (otrā vieta Andoras visu laiku vēsturē), bet kopā ir guvis 10 vārtus (lielāko daļu ar pendelēm), kas ar lielu atrāvienu ir labākais Andoras rādītājs, jo tuvākajam sekotājam ir tikai četri vārti. Limam ir bijusi bagātīga arī klubu karjera - viņš spēlējis Spānijas un Itālijas otrajā spēcīgākajā līgā, bet vēl pirms 5-6 gadiem gaiņāja bumbu Šveices Superlīgā “Bellinzona” rindās, vienā no mačiem 2009. gadā pārspējot arī Andri Vaņinu. Otrdienas vakarā Lima un Vaņins tiksies atkal - jācer, ka Andoras futbola leģenda statistiku neuzspodrinās.

Kopumā gan Andoras izlase ir un paliek pieticīga – ja parasti norādām, ka Latvijas izlases futbolistu vērtība ir niecīga salīdzinoši ar augsta līmeņa valstsvienību kopējo vērtību, tad šī ir tā retā reize, kad šai rādītājā ieliekam pretiniekam vienos vārtos. Pazīstamais portāls transfermarkt.com tikai četriem Andoras spēlētājiem piešķīris jebkādu tirgus vērtību, un kopējā summa iznāk 350 tūkstoši eiro, kamēr mums viens pats Artjoms Rudņevs ir gandrīz trīsreiz vērtīgāks - viens miljons eiro. Hamburgas posma ziedu laikos daugavpilieša vērtība vienubrīd 2013. gadā bija pat 6.5 miljoni. Kopējā Latvijas izlases vērtība, pieliekot klāt arī mūsu pāris savainotos līderus (ar Rudņevu pirmo vietu dala Deniss Rakels, kura vērtība portāla versijā arī ir viens miljons), iznāk 9.15 miljoni eiro jeb 26 reizes lielāka nekā Andorai.

Andoras klubi

Ņemot vērā, ka solīda daļa izlases spēlētāju pārstāv Andoras klubus, pavisam nedaudz arī par Eirokausiem. Andoras čempionāts UEFA līgu rangā ieņem pirmspēdējo 53. vietu, apsteidzot tikai Sanmarīno līgu. Andoras klubiem reti izdodas nezaudēt spēles – izcelsim tieši tās.

Ja par pēdējām sešām sezonām, tad 2011./12. un 2012./13. gada sezonā visi klubi piedzīvoja tikai zaudējumus, 2013./14. gada sezonā čempione “Lusitanos” ČL kvalifikācijas mačā mājās nospēlēja 2:2 ar Fēru salu toreizējo labāko klubu EB, bet viesos kapitulēja ar 1:5, kamēr Eiropas līgā FC “Santa Coloma” pēc 0:4 Islandē otrajā spēlē mājās prata nospēlēt 0:0 ar mums labi pazīstamo “Breidablik”.

Pēdējā laikā Andoras labākā sezona bija 2014./15. gada sezona. FC “Santa Coloma” ČL kvalifikācijas pirmajā kārtā negaidīti izsita Armēnijas čempioni “Banants” (1:0, 2:3) un arī otrajā kārtā nospēlēja cienīgi – 0:1 un 0:2 ar Telavivas “Maccabi”. Tajā “Santa Coloma” modelī pamatsastāvā tika pieci Andoras spēlētāji, no kuriem četri joprojām pārstāv Andoras izlasi. Tajā pašā Eirokausu sezonā Eiropas līgā vienu neizšķirtu guva arī “Sant Julia” – pret Serbijas “Čukarički” (0:4, 0:0).

Pagājušajā, 2015./16. gada sezonā, Andoras čempione palīdzēja uzrakstīt vēsturi nesen UEFA saimē pieņemtajam Gibraltāram – tā pati FC “Santa Coloma” ČL kvalifikācijas pirmajā kārtā divu spēļu summā piekāpās “Red Imps” (0:0, 1:2). Visbeidzot šovasar, 2016./17. gada sezonā, FC “Santa Coloma” atkal radīja intrigu cīņā ar Armēnijas čempioni, šoreiz “Alashkert” – mājās 0:0. Tomēr viesos 0:3, kaut 26. minūtē Andoras komanda pie 0:1 ieguva tiesības spēlēt vairākumā un 1:1 būtu derējis (otros un trešos vārtus armēņi guva mača izskaņā).

FC “Santa Coloma” (nejaukt ar UE “Santa Coloma”) ir uzvarējusi piecos no pēdējiem septiņiem Andoras čempionātiem, tomēr to nevar saukt par izlases bāzes komandu, jo ir visai liela Spānijas futbolistu ietekme. Pēdējā sasaukumā visvairāk pārstāvju, septiņi, bija komandai “Andorra”, kas spēlē Spānijas pēc spēka 5. līgā.

Nav šaubu, ka Latvijas izlasei otrdien PK2018 cikls ir jāsāk ar uzvaru.

Andoras 54 zaudējumi pēc kārtas kvalifikācijas turnīros

Nr.Dat.L.PretinieksRez.Nr.Dat.L.PretinieksRez.Nr.Dat.L.PretinieksRez.
1.07.09.05(v)Nīderlande0:419.01.04.09(m)Horvātija0:237.12.10.12(v)Nīderlande0:3
2.12.10.05(m)Armēnija0:320.06.06.09(v)Baltkrievija1:538.16.10.12(m)Igaunija0:1
3.02.09.06(v)Anglija0:521.10.06.09(v)Anglija0:639.22.03.13(m)Turcija0:2
4.06.09.06(v)Izraēla1:422.05.09.09(v)Ukraina0:540.26.03.13(v)Igaunija0:2
5.07.10.06(v)Horvātija0:723.09.09.09(m)Kazahstāna1:341.06.09.13(v)Turcija0:5
6.11.10.06(m)Maķedonija0:324.14.10.09(m)Ukraina0:642.10.09.13(m)Nīderlande0:2
7.28.03.07(m)Anglija0:325.03.09.10(m)Krievija0:243.11.10.13(m)Rumānija0:4
8.02.06.07(v)Krievija0:426.07.09.10(v)Īrija1:344.15.10.13(v)Ungārija0:2
9.06.06.07(m)Izraēla0:227.08.10.10(m)Maķedonija0:245.09.09.14(m)Velsa1:2
10.22.08.07(v)Igaunija1:228.12.10.10(v)Armēnija0:446.10.10.14(v)Beļģija0:6
11.12.09.07(v)Horvātija0:629.26.03.11(m)Slovākija0:147.13.10.14(m)Izraēla1:4
12.17.10.07(v)Maķedonija0:330.04.06.11(v)Slovākija0:148.16.11.14(v)Kipra0:5
13.17.11.07(m)Igaunija0:231.02.09.11(m)Armēnija0:349.28.03.15(m)Bosnija&H.0:3
14.21.11.07(m)Krievija0:132.06.09.11(v)Maķedonija0:150.12.06.15(m)Kipra1:3
15.20.08.08(v)Kazahstāna0:333.07.10.11(m)Īrija0:251.03.09.15(v)Izraēla0:4
16.06.09.08(m)Anglija0:234.11.10.11(v)Krievija0:652.06.09.15(v)Bosnija&H.0:3
17.10.09.08(m)Baltkrievija1:335.07.09.12(m)Ungārija0:553.10.10.15(m)Beļģija1:4
18.15.10.08(v)Horvātija0:436.11.09.12(v)Rumānija0:454.13.10.15(v)Velsa0:2

Piezīme: L. - laukums, mājās (m) vai viesos (v).

  +6 [+] [-]

, 2016-09-05 01:39, pirms 8 gadiem
Un nevis ar kaut kādu knapu izrautu uzvaru, bet vismaz stabilu 2:0 un pārliecinošu spēli.

  +5 [+] [-]

, 2016-09-05 01:48, pirms 8 gadiem
Andoras izlases spēļu sarakstā gan minētas trīs spēles ar Latviju, nevis viena. Diezgan labi atceros spēli 1997. gadā Daugavas stadionā, Andoras izlasei tā bija viena no pirmajām. Toreiz Latvija uzvarēja ar 4:1, it kā bez lielām problēmām. Taču jau toreiz, neskatoties uz lielo pārsvaru bumbas kontrolē, iesist vārtus pret šo komandu nebūt nebija viegli, bija redzami iedīgļi tam sīkstumam, kas jo vairāk raksturīgs Andoras izlasei mūsdienās.

  +2 [+] [-]

, 2016-09-05 03:17, pirms 8 gadiem
Nu, ko lai saka paldies Edmund tev par šo izcilo rakstu ! Tagad tik Latvijai vajag uzvarēt pārliecinoši ar vismaz 2:0 Andoras izlase !

  +9 [+] [-]

, 2016-09-05 06:07, pirms 8 gadiem
Lai nu ko, bet ja pret šo komandu mūsējie atkal zaudēs bumbas kontrolē...

  +4 [+] [-]

, 2016-09-05 06:54, pirms 8 gadiem
Starp citu kādreiz visas zaudējumu sērijas tomēr pārtrūkst!

  +4 [+] [-]

, 2016-09-05 08:13, pirms 8 gadiem
Lielais futbols!

Torress pret Vjerā, Pujolu, Rodrigezu, Martinezu, Gomezu, Alvešu...

  +6 [+] [-]

, 2016-09-05 10:47, pirms 8 gadiem
Pēc tādiem skaļiem virsrakstiem ar "54 zaudējumi pēc kārtas" parasti seko spēle ar Latviju un pirmie punkti 20 gadu laikā, utt. Jau pāris reizes esam kaut ko tādu sagādājuši tā sauktajiem punduriem.
Slēpts komentārs: andzadzo2008

     [+] [-]

, 2016-09-05 11:24, pirms 8 gadiem
Jāuzvar pārliecinoši! Nekādu citu domu nevar būt

  -1 [+] [-]

, 2016-09-05 11:48, pirms 8 gadiem
Kamēr Latvijas komanda bakstīsies un nespēlēs normālu futbolu nekas nebūs. Pret Luksemburgu pirmajā puslaikā vai tas bija futbols?

     [+] [-]

, 2016-09-05 16:35, pirms 8 gadiem
Tad jau uzvara mūsu

     [+] [-]

, 2016-09-05 16:48, pirms 8 gadiem
andzadzo2008 rakstīja: Nu ko, Andorai rītdien sensacionāla uzvara pār mega favorīti Latviju!
Mūsu profesionāļi atkal parādīs meistarklasi, un zaudēs gan bumbas kontrolē gan vārtu gūšanas momentos. Pēc spēles varēs meklēt tizlus attaisnojumus, ka segums par sliktu utt.
Tavi profesionāļi jau vakar pa**rsa visu ko vien varēja

  -1 [+] [-]

, 2016-09-05 22:44, pirms 8 gadiem
Bla bla bla.... Rakstam vēsturi savu un Andoras Praslavimsja na vsju Jevropu Ko tik nopietni rakstam ?!?!

     [+] [-]

, 2016-09-05 23:31, pirms 8 gadiem
Jāņem jebkurā sastāvā un jebkurā laukumā. Skaidrs, ka nebūs vienkārši pastaiga, jo tas tomēr ir kvalifikācijas mačs un arī viņi būs noskaņojušies, bet līdzīgi kā pret Gibraltāru un Luksemburgu, jārealizē savas iespējas. Negaidu sagrāvi, bet ceru uz visai komfortablu uzvaru. Jāsit iekšā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja