Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Milānas kritiens simbolizē visas A Sērijas kritienu

Rolands Eliņš

Viedoklis: Milānas kritiens simbolizē visas A Sērijas kritienu
Filipo Indzagi
Foto: LaPresse/Spada/Scanpix

Itālijas futbola (bijušie?) grandi "Milan" un "Inter" ir ceļā uz vairāk nekā 50 gadus neredzētu kaunu, proti, abi ir pozīcijā, lai paliktu ārpus pirmā astotnieka A Sērijā. Īpaši sāpīga šajā sakarā izskatījās iepriekšējā "Milan" spēle, kuru tik drīz varētu arī neaizmirst.

Pēc sestdienas zaudējuma "Udinese" (1:2) treneris Filipo Indzagi preses konferencē izteicās šādi: "Nebiju gaidījis, ka laukumā parādīsim šādu vēlmes, spēka un mērķtiecības absolūtu trūkumu". Tas varētu nelikties nekāds īpašais citāts, jo, godīgi sakot, "Milan" bez šīm rakstura īpašībām spēlē jau teju visu sezonu, taču šoreiz slavenā kluba ne tik slavenie futbolisti nogāzuši lielus podus.

Pēc dusmu izgāšanas preses konferencē, ko, ja vien mana atmiņa neviļ, Indzagi izdarīja pirmo reizi savā vēl neilgajā trenera karjerā, par notikušo ziņo vairs tikai neoficāli avoti. Itālijas medijs "Corriere della Sera" norāda, ka pirms došanās prom no stadiona Indzagi palūdzis kluba viceprezidentu Andriano Galjāni atstāt autobusu, lai viņš varētu ar spēlētājiem izrunāties vienatnē. Indzagi emociju uzvirdumā esot minējis vārdus, ka spēlētāji nav kluba krāsu cienīgi, uz ko viens no spēlētājiem atcirtis: "Varbūt mēs arī neesam cienīgi, bet tu neesi cienīgs būt "Milan" treneris."

Tāpat tiek ziņots, ka kluba īpašnieks Silvio Berluskoni pēc spēles noskatīšanās bijis tik saniknots, ka grasījies uz vietas atlaist Indzagi, taču Galjāni telefonsarunā viņu pārliecinājis pārdomāt. Ņemot vērā, ka A Sērijā vairs atlikušas tikai sešas kārtas, bet "Milan" ir septiņus punktus un piecas vietas aiz Eirokausiem, tam arī šobrīd vairs nebūtu lielas jēgas. Indzagi tikmēr savas dusmas pārvērtis reālā rīcībā un sekojis konkurentu "Napoli" piemēram, ieviešot komandā kopmītņu režīmu. Pēc atgriešanās no izbraukuma spēlētājiem tika ļauts vienu nakti pavadīt pie ģimenes, taču kopš vakardienas viņi uzturēsies tikai "Milanello" sporta bāzē. Kluba oficiālajā paziņojumā norādīts, ka šāds režīms var beigties jau trešdien vai arī ilgt līdz sezonas beigām, un lēmums par to ir tikai un vienīgi Indzagi ziņā.

Skarbi? Jā, taču ne jau Indzagi vainīgs, ka pirmo "Udinese" vārtu guvuma laikā soda laukumā bija deviņi "Milan" spēlētāji, no kuriem divi slinki paleca bumbai garām un ļāva tai nokļūt pie pilnīgi brīvā veterāna Džampjēro Pinci, kuram soda laukuma vidū pietika laika gan apstrādāt bumbu, gan apskatīt situāciju un gan iesist bumbu vārtos. Vienīgais, kas centās bloķēt viņa sitienu, bija uzbrucējs Žeremijs Menezs, bet pārējos bija grūti saskatīt kādu intereses atblāzmu.

Video: "Milan" bezspēcība pret komandu, kura iepriekšējā 21 spēlē bija svinējusi divas uzvaras

"Milan" problēmas varētu likties nebūtiskas, ja vien tās savā ziņā nesimbolizētu visu A Sērijas gaitu. Katastrofas trauksme pagaidām gan vēl nav pilnā skaļumā gan vēl nozvanījusi, jo Eirokausos itāļi šosezon bijuši pārsteidzoši veiksmīgi, un abu lielo turnīru pusfinālos A Sērijai kopā ir trīs komandas. Taču par vietējo līgu un tajā valdošo līmeni pozitīvus vārdus grūti atrast, un arī mans paziņa no Venēcijas, kuru vēl pirms pāris gadiem nevarēja apklusināt A Sērijas tematikā, nesen tik paraustīja plecus viedokļa trūkumā, sak, šogad Premjerlīgu skatoties.

"Juventus" jau praktiski kļuvusi par čempioni un Sērijai lielu uzmanību nepievērš, ko pierāda arī eksperimentālie sastāvi un zaudējumi pret "Parma" un "Torino", kamēr tuvākā konkurente "Lazio" pasākusi sekot savas kaimiņienes "Roma" piemēram un dalīt punktus pa labi un pa kreisi. Savukārt, ja kāds vēlas pievērsties A Sērijas šobrīd "karstākās" komandas spēlēm, tad laipni lūgti bankrotējušā klubā, kura spēlētāji nav saņēmuši algas kopš jūnija un spiesti paši samesties izbraucieniem uz spēlēm viesos, turklāt septiņu atņemto punktu dēļ praktiski zaudējuši cerības izkulties no pēdējās vietas kopvērtējumā. Runa, protams, ir par "Parma", kura pēdējās piecās spēlēs ir savākusi desmit punktus, kas ir vairāk nekā 17 citām līgas komandām.

A Sērijas kopvērtējums, ņemot vērā tikai pēdējās piecas spēles

V.KlubsUNZPunkti
1.Torino32011
2.Parma31110
2.Napoli31110
2.Lazio31110
2.Genoa31110
6.Juventus3029
7.Roma2218
7.Milan2218
7.Chievo2218
7.Inter2218
11.Verona2127
12.Palermo2036
12.Atalanta1316
14.Udinese1225
14.Sampdoria1225
14.Empoli1225
17.Fiorentina1134
17.Sassuolo1134
19.Cagliari1043
20.Cesena0232

Parmas futbolistu cīņasspars un apņēmība, protams, ir uzslavas vērta parādība, kuru savā komandā vēlētos redzēt arī Indzagi un citi treneri ar "Roma" vadītāju Rudi Garsiju priekšgalā, bet pagaidām "Milan" jāsamierinās ar franču aizsarga Filipa Meksesa bezzobaino spēli un četru miljonu eiro algas čeku sezonā. Par laimi, Meksesa līgums, kas ir viens no vērtīgākajiem līgā, beidzas pēc šīs sezonas, tāpat kā vairāk nekā 2,5 miljonus vērtie Džampolo Pacīni, Maikla Esjēna un Naidžela de Jonga līgumi. Visi trīs šosezon kopā guvuši piecus vārtus, bet Pazini un Esjēns kopā tikai deviņas reizes izgājuši pamatsastāvā, turklāt "Milan" turpina maksāt izīrēto Fernando Toresa (4 miljoni gadā) un daļēji Robinju (2,5 miljoni) algas. Tirgus vērtībai neatbilstoši līgumi gan nav tikai "Milan" problēma Itālijā, jo arvien grūtāk šīs līgas komandām, neskaitot "Juventus", paliek piesaistīt augstas klases leģionārus.

Savukārt transfēru ziņā A Sērija kļuvusi ļoti klusa - starpsezonā Juve un abas Milānas komandas kopā iztērēja apmēram 45 miljonus, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā viens pats "Hull City" no Premjerlīgas tabulas apakšas. Ja sezonas vērtīgākais jaunieguvums ir, šķiet, no "Chelsea" īrētais Mohameds Salahs, tad skaidrs, ka pastāv krīze. Papildinājumu nepieciešamības spiestas, A Sērijas komandas steidz ķert Premjerlīgas un "La Liga" problēmās nonākušos spēlētājus, lai vēlāk saprastu, ka viņu problēmām bija skaidrs iemesls un ne jau tikai ar vietējiem apstākļiem saistīts.

Pozitīvs gan ir argentīniešu desants Itālijā, un U23 vecuma uzbrucēji Paulo Dibala un Mauro Ikardi kļuvuši par cerību stariņiem līgā, tiesa, abiem starpsezonā noteikti netrūks piedāvājumu no lielajām līgām. Argentīna var priecāties arī par Karlosa Tevesa un Gonsalo Igvaina rezultativitāti, un visi iepriekš minētie ir līgas labāko vārtu guvēju sešiniekā, kamēr pārliecinoši labākais vietējais uzbrucējs ir 37 gadus vecais Luka Toni. Ņemot vērā, ka ārpus A Sērijas spēlē vien retais itāļu futbolists, arvien vieglāk kļūst izprast Antonio Kontes vārdus, ka šobrīd arī Horvātijas izlase ir spēcīgāka nekā Itālijas...

A Sērijas sezonas sākumā komandu pieteikumos bija 55% leģionāru, un tā joprojām ir iecienīta platforma karjeras kāpnēs ārzemju jaunajiem spēlētājiem, taču vairs ne tuvu nevar runāt par tāda līmeņa zvaigznēm kā Zidānu, Ronaldo, Ibrahimoviču, Kakā, Ronaldinju, Maradonu, van Bastenu u.c., kuri ne tikai atrādījās Itālijās, bet gan spēlēja savas karjeras zenītā. Tas saprasts arī Itālijas Futbola federācijā, kur sezonas gaitā pieņemts likums par leģionāru skaita ierobežošanu. Itālijas futbolam tas varētu dot ilgi gaidīto atspērienu ieilgušajā paaudžu maiņā, taču vai arī šī raksta (anti-)varonei "Milan"?

A Sērijas pelnošākie futbolisti šajā sezonā

FutbolistsKlubsAlga
D. de RosiRoma6.5
G. IgvainsNapoli5.5
K. TevessJuventus4.5
M. GomessNapoli4.25
F. MeksezsMilan4
F. ToressMilan4
Dž. BufonsJuventus4
A. VidālsJuventus4
A. PirloJuventus3.8
R. MontolīvoMilan3.5
N. de JongsMilan3.5

A Sērijas lielākie futbolistu algu budžeti (sezonas sākumā)

V.KlubsAlgu apmērsVieta līgā (šobrīd)
1.Juventus118m1.
2.Milan99m10.
3.Roma94m3.
4.Inter70m9.
4.Napoli70m4.
6.Fiorentina56m6.
7.Lazio55m2.

"Milan" vakar paziņoja par jaunā stadiona projekta attīstību, ko nosauca par vienu no modernākajiem pasaulē taču, iespējams, vēl nozīmīgāka bija Berluskoni tikšanās ar potenciālo kluba pircēju Bī Taehbolu, Taizemes uzņēmēju. Ziemas beigās viņš pavēstīja, ka izdarījis piedāvājumu Berluskoni par teju miljardu eiro, tiesa, prestižais žurnāls "Forbes" apšaubījis Taehbola finansiālo varenību, norādot, ka viņa ģimenes īpašumi 2012./2013. gadā bija "tikai" simt miljonu eiro apmērā. Uz "Milan" īpašnieku godu pretendē arī Ķīnas investoru grupa ar Ričardu Lī priekšgalā. Itālijas medijos tiek pasmaidīts par vārdu spēli "mistera Lī un mistera Bī" personās, taču plaši arī izskan satraukums par Taehbola nodomiem. Kā nekā, visu acu priekšā "Parma" sabrukums izsaimniekošanas un kluba jauno īpašnieku investīciju neesamības dēļ.

Viens no Berluskoni noteikumiem pārdošanas gadījumā ir Galjāni atstāšana direktora amatā, savukārt kluba leģendas Indzagi liktenis tikšot atstāts jauno īpašnieku ziņā. Diemžēl šķiet, ka Pipo tiks norakstīts šīs sezonas zaudējumos un rudenī ar viņu kā galveno treneri vairs neviens Milānā nerēķinās. Jā, "Milan" ir tikai desmitajā vietā A Sērijā un brīžiem rāda visai drausmīgas kvalitātes aizsardzību, taču jāatceras, ka Indzagi šī ir debijas sezona galvenā trenera amatā, un viņa spēlētāju resursi nav neko spoži. Būtu žēl, ja viena no gadsimta pirmās dekādas spožākajiem uzbrucējiem reputācija kā trenerim būtu sabojāta šīs sezonas dēļ, kurā viņš, godīgi sakot, tika pagrūsts zem tankiem.

Vēl gan viss nav zaudēts - Indzagi nu Milānai piedāvā skarbākus līdzekļus un cer, ka komanda atsauksies tāpat kā darīja "Napoli", kuras pārstāvji jau vairāk nekā mēnesi ignorē preses pārstāvjus. "Milan" rīt tiksies ar "Genoa", bet vēl tai priekšā mači ar "Napoli", "Roma", "Sassuolo", "Torino" un "Atalanta". Situācija turnīra tabulā ir pietiekami blīva, lai izrauta 6.-7. vieta neliktos kā brīnums, un, ja vadošās komandas turpina dos punktus Parmai un citām pastarītēm, ir arī iespēja aizķert dalību Eiropas līgā.

Cita lieta, ka uz to pašu tēmē arī "Genoa", "Torino" un kaimiņiene "Inter", kura arī pagaidām zemajā devītajā vietā. Milānas komandas kopā guvušas 36 čempionu titulus A Sērijā, bet abas ārpus pirmā astotnieka nav palikušas ne reizi kopš tālās 1957./58. gada sezonas...

A Sērijas kopvērtējums

VKomandaSUNZVārtiP
1.Juventus32226360:1773
2.Lazio32185959:3159
3.Roma321512443:2558
4.Napoli32168857:3956
5.Sampdoria321214640:3550
6.Fiorentina321310944:3849
7.Torino321211938:3447
8.Genoa321211946:3747
9.Inter321112948:3845
10.Milan321013945:3943
11.Palermo3210111144:4641
12.Verona321091340:56 39
13.Udinese329111236:4338
14.Chievo Verona329101324:3337
15.Sassuolo328121239:4936
16.Empoli32617934:4035
17.Atalanta326131329:4431
18.Cagliari32591838:6224
19.Cesena324111729:5623
20.Parma32652127:5816

"Parma" par finansiālo saistību nepildīšanu atņemti septiņi punkti

"Milan" jaunā stadiona projekts

Izmantotie resursi:
Ritiro, c'č la linea durissima. "Puņ terminare il
Bee Taechaubol's Mad Dash For AC Milan Cash -...
Football Italia - Serie A news, fixtures,...
lega serie a - legaseriea.it

  +4 [+] [-]

, 2015-04-28 12:50, pirms 9 gadiem
2 klubi cīnās par uzvaru EL,un Juve ir 1/2 ČL ! nav viss tik slikti ! Milan gan ir jāpārdod kādiem šeihiem vai ķīniešiem

  +4 [+] [-]

, 2015-04-28 13:07, pirms 9 gadiem
Tieši Juventus, nevis abus Itālijas lielākās pilsētas klubus, uzskatu par tās valsts futbola flagmani.

  -2 [+] [-]

, 2015-04-28 13:15, pirms 9 gadiem
Vienīgi Juve ar savu iekļūšanu ČL pusfinļaā kaut cik uzspodrina A series godu. Bet būsim atklāti, šiem jau ar nekas nopietns pa ceļam netrāpījās. Gandrīz ar 100% garantiju pusfinālā kritīs kaunā pret traumu mocīto RM.

     [+] [-]

, 2015-04-28 13:19, pirms 9 gadiem
Autors salīdzina A sērijas līderu tēriņus ar EPL lejasgala komandas tēriņiem. Ļoti labs salīdzinājums. Veikšu vēl vienu salīdzinājumu - Čempionu līgas 1/8 finālā trijās EPL komandās kopā laukumā izgāja mazāk angļu, nekā vienas A Sērijas komandas sastāvā itāļu. Un par ko tas liecina?

  +2 [+] [-]

, 2015-04-28 13:25, pirms 9 gadiem
Man personīgi prieks par Lazio. Ja sezonas sākums izskatījās pēc taustīšanās, tad tagad komanda ir saspēlējusies un cerams, ka pēdējā laika traumas neatstās tādu iespaidu uz komandas spēli kā pēdējā spēlē pret Chievo un izdosies noturēt 2.vietu. Lai arī daudzi fani kritizē īpašnieku Lotito par to, ka netiek iepirkti augstākās klases spēlētāji, pierādās, ka A sērijā var tikt trijniekā arī ar 7.lielāko algu summu līgā.

  +1 [+] [-]

, 2015-04-28 13:36, pirms 9 gadiem
Tā arī rakstā nesaskatīju nevienu argumentu, kādēļ gan šī brīža posmu Itālijas futbolā vērtēt kā kritumu (neiet runa par Milānu). Vēl jo vairāk, vērtējot gan spēli Eiropā, gan vairākumu komandu panākumus stadionu plānu ziņā, es drīzāk teiktu, ka šobrīd ir vērojama neliela augšupeja. Tas, ka Serie A čempionāts pašlaik nespēj finansiāli konkurēt ar La Ligu, kur nu vēl ar EPL, nav kaut kas pēkšņs, ko var sasaistīt ar varbūt ne tik veiksmīgo piedalīšanos eirokausos pagājušajos gados - tas jau notiek gadiem ilgi un iemesli ir dažādi, ne vienmēr ar futbolu saistīti.
Par Milānas klubiem ir atsevišķs stāsts, taču attiecināt to uz visu Serie A ir nekorekti.

Ja raksta doma bija pateikt, ka Serie A nav tajā līmenī, kurā bija gadus 10 atpakaļ, tad visi to arī tāpat zina, taču jāskatās lielā bilde - futbols sastāv no cikliem un šis ir viens no jaunajiem. Diemžēl, manuprāt, nekvalitatīva analīze - ja Serie A vietā ievietotu EPL, varētu ko labāku sadzejot, atkal jau, manuprāt.

     [+] [-]

, 2015-04-28 13:44, pirms 9 gadiem
Ļoti var būt,ka neveiksmēm ir arī kādi nopietni iemesli,piem. meistarības trūkums,mēģināt visu nokārtot ar lielu naudu bez izmaiņām jau ierūsējušā sistēmā-manuprāt,ir veltīgi.Nu,neveicas tik labi Milānas klubam šogad,un viss!

  +2 [+] [-]

, 2015-04-28 13:53, pirms 9 gadiem
kasagrande rakstīja: Autors salīdzina A sērijas līderu tēriņus ar EPL lejasgala komandas tēriņiem. Ļoti labs salīdzinājums. Veikšu vēl vienu salīdzinājumu - Čempionu līgas 1/8 finālā trijās EPL komandās kopā laukumā izgāja mazāk angļu, nekā vienas A Sērijas komandas sastāvā itāļu. Un par ko tas liecina?
Man sanāk 8 itāļi un 9 angļi. Juventus sastāvs gan tīri itālisks, bet tiem pašiem Roma, Napoli un Fiorentina gan varētu pietikt ar vienas rokas pirkstiem, lai pamatsastāva itāļus saskaitītu, kopā ņemot. Iespējams, pat ar padzīvojuša gateršika rokas pirkstiem.

  -1 [+] [-]

, 2015-04-28 14:02, pirms 9 gadiem
Gaskoins_2 rakstīja: Man sanāk 8 itāļi un 9 angļi. Juventus sastāvs gan tīri itālisks, bet tiem pašiem Roma, Napoli un Fiorentina gan varētu pietikt ar vienas rokas pirkstiem, lai pamatsastāva itāļus saskaitītu, kopā ņemot. Iespējams, pat ar padzīvojuša gateršika rokas pirkstiem.
Man sanāca 6 angļi un 7 itāļi, es gan atzīstu, ka skaitīju pavirši. Ja grib, vēl var piemest klāt 3 itāļus no PSG. Par Eiropas līgas varoņiem apzināti noklusēju, Tevis minēto iemeslu dēļ.

     [+] [-]

, 2015-04-28 16:25, pirms 9 gadiem
Nu skarbi par Itālijas futbolu kopumā, bet nu tā viņš ir, agrāk CL nebija iedomājama bez tādiem klubiem kā Milan un Inter, bet nu īsti nevar saprast, kapēc visi tur luni laiž, tas nav normāli, ka AC Milan ar otro lielāko budžētu līgā atrodas desmitajā!!! vietā, bet ceru, ka viss sakārtosies un novēlu veiksmi uz nākošo sezonu!

     [+] [-]

, 2015-04-28 16:28, pirms 9 gadiem
raymond rakstīja: Tieši Juventus, nevis abus Itālijas lielākās pilsētas klubus, uzskatu par tās valsts futbola flagmani.
Tagad jā,bet pirms pāris gadiem atpakāl, tā neteiktu!

  +2 [+] [-]

, 2015-04-28 18:24, pirms 9 gadiem
Sen vairs nesekoju līdz itāļu futbolam, nav līmeņa, nav intereses.

     [+] [-]

, 2015-04-28 21:29, pirms 9 gadiem
Milānas jau uzturēja to līmeni, ja tagad Lazio, Roma un Napoli spēs piesaistīt pasaules klases spēlētājus, tad Līgas līmenis būs augsts.

     [+] [-]

, 2015-04-28 22:05, pirms 9 gadiem
Ja, paskatās UEFA valstu līgu rangu, tad Itālija, pēc šīs sezonas pietuvosies 3. vietā esošajai Anglijai, kas 2. pozīciju zaudēs Vācijai. Pie tam Itālijas klubi šajā sezonā pirms pusfināliem ir nopelnījuši, gandrīz, tikpat daudz punktu, cik Spānijas un pagaidām ieņem 2. vietu pēc punktiem.

  +1 [+] [-]

, 2015-04-28 22:48, pirms 9 gadiem
Leģionāru skaita ierobežošana Itālijā izraisīs tikai Krievijas scenāriju, ka laukumā skraidīs smagi pārmaksāti vietējie futbolisti, jo visi ir uz izķeršanu. Citās valstīs kaut kā pieleca ātrāk, ka augstākie līmeņi jāliek pašplūsmā, bet reformas un nauda jādzen iekšā tieši bērnu un jauniešu sistēmas pilnveidošanā.