Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

"Elfsborg": pieredzējušo un talantīgo spēlētāju mikslis

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

"Elfsborg": pieredzējušo un talantīgo spēlētāju mikslis
Pirms desmit gadiem: Anderss Svensons cīņā ar Vitāliju Astafjevu. Latvija uzvarēja un tika pie spēlēm ar Turciju. Varbūt šoreiz veiksme uzsmaidīs arī "Daugavai"?
Foto: Scanpix Sweden

Jau rītvakar Daugavpils "Daugava" aizvadīs debijas maču UEFA Čempionu līgā, viesos tiekoties ar IF "Elfsborg", kas triumfēja iepriekšējā gada Zviedrijas čempionātā, bet šogad tik labi vairs nesekmējas. Šajā rakstā mazliet plašāk par mūsu oponentu sastāvu, kā arī gatavošanos spēlei pret latviešiem un dažām mārketinga darbības niansēm.

"Elfsborg" ar Svensonu, veterāniem un jaunajiem talantiem

"Elfsborg" ir bāzēts salīdzinoši nelielajā Burosā (tuvākā lielpilsēta ir Gēteborga), kas iedzīvotāju skaita ziņā atpaliek no Daugavpils, toties stadions gan ir visnotaļ iespaidīgs – "Boras Arena" ietilpība pārsniedz 16 tūkstošus. Pirmā Zviedrijas čempionāta spēle šajā laukumā tika aizvadīta 2005. gadā un pirmos vārtus guva Daniels Mobeks, kurš komandā spēlē vēl joprojām. Arī pirmā "hat-trick" autors Anderss Svensons joprojām pārstāv "Elfsborg". Tieši Svensons ir komandas lielākā zvaigzne, kurš savulaik plecu pie pleca spēlēja ar mūsu pašu Marianu Paharu "Southampton" rindās. Nu jau astoņus gadus viņš pārstāv "Elfsborg". Paredzams, ka tieši viņš pret "Daugavu" laukumā dosies ar kapteiņa apsēju. Zviedrijā šobrīd futbola cienītāju galvenā uzmanība pievērsta tur notiekošajam Eiropas sieviešu futbola čempionāta finālturnīram, tādēļ duelis pret "Daugavu" palicis otrajā plānā.

Kopumā jāsaka, ka "Elfsborg" ir gados ļoti pieredzējusi komanda, taču tajā ir arī vairākas Zviedrijas jaunās zvaigznes. Aizsardzības līnijā praktiski visiem ir vairāk par 30 gadiem, tajā skaitā arī pamatvārtsargam Kevinam Stūram-Elegārdam (Dānija). Stabilas vērtības aizsardzībā ir Andreass Klarstrēms (35 gadi), Toms Sēderberjs (25), kā arī talantīgais Sebastians Holmens (21, Zviedrijas U21 aizsargs), kurš gan Čempionu līgai neesot pieteikts. Pie spēlēšanas regulāri tiek arī Stefans Lāšons (30), Jons Junsons (30), Johans Lāšons (23), bet starp tuvākajiem rezervistiem ir veterāni Daniels Mobeks (33) un Martins Andersons (32). Praktiski visi minētie futbolisti jau ilgus gadus spēlē šajā komandā, tādēļ par saspēles trūkumu nevarēs sūdzēties. Piemēram, Andersons visu savu karjeru nospēlējis tieši "Elfsborg".

Pussargu līnijā galvenā zvaigzne ir jau pieminētais Svensons (36), kurš, atskaitot "Southampton", ir spēlējis tikai "Elfsborg". Svensona vieta pamatsastāvā gan nav akmenī iekalta, jo viņš nereti nāk laukumā tikai uz maiņu. Cita komandas vidējās līnijas zvaigzne ir Stefans Išizaki (31), kurš ir aizvadījis vairāk nekā desmit spēles Zviedrijas pieaugušo izlasē (Svensonam pāri 140 spēlēm). Tieši viņš ir labākais komandas piespēlētājs un arī labākais visā līgā! Jauno paaudzi pārstāv Niklass Hults (23) un Markuss Rodēns (22). Abi ir spēlējuši Zviedrijas jaunatnes izlasēs, bet Hults jau paspējis debitēt arī pieaugušo izlasē. Neskatoties uz savu vecumu, gan Hults, gan Rodēns jau ir stabilas vērtības "Elfsborg" pamatsastāvā.

Uzbrukuma līnijā spilgtākā zvaigzne ir Mohameds Bangura (23), kurš tiek īrēts no Glāzgovas "Celtic". Sjerraleones uzbrucējs šogad izcēlies ar pieciem vārtu guvumiem un pamatsastāvā devies gandrīz visās spēlēs. Nozīmīga loma komandā ir kapteiņa asistentam Lasem Nilsonam (31), kurš ar sešiem vārtu guvumiem ir labākais komandas, kā arī viens no Zviedrijas čempionāta snaiperiem. Arī viņam ir pieraksts Zviedrijas izlasē, bet CV papildina tādi klubi kā "Braga", "Heerenveen", "St.Ettiene" un citi. No citiem uzbrucējiem jāizceļ anglis Džeims Kīns, kurš guvis četrus vārtus. Futbola pamatus apguvis "Portsmouth", bet jau kopš 2007. gada spēlē Zviedrijā. Latvijā pazīstams būs arī Dāvids Elms, kas ir Rasmusa Elma (Aleksandra Cauņas komandas biedrs Maskavas CSKA) vecākais brālis. Interesanti, ka līdz tam Elms spēlējis "Fulham", bet "Elfsborg" pamatsastāvā nav nostabilizējies. Zviedrijā lielas cerības tiek saistītas ar uzbrūkošo pussargu Viktoru Klaesonu, kurš izlaidis tikai vienu spēli šī gada čempionātā un jau paspējis aizvadīt 4 mačus Zviedrijas pieaugušo izlasē. Skaidrs, ka pret "Daugavu" "Elfsborg" spēlēs uzbrūkošā stilā, iespējams, izmantojot trīs aizsargus un trīs nominālos uzbrucējus.

Pēdējās piecās spēlēs tikai viena uzvara

Sestdien "Elfsborg" aizvadīja kārtējo vietējā čempionāta spēli, ar lielām pūlēm tiekot pie neizšķirta pret vienu no pastarītēm "Halmstad" – 2:2. Mača gaitā bija arī 0:2, bet neizšķirts tika izrauts 86. minūtē. Iepriekšējā kārtā tika zaudēts vienai no tiešajām konkurentēm "Atvidaberg" (0:1), bet vienīgā uzvara mēneša laikā tika izcīnīta pret turnīra vājāko klubu "Syrianska", pie tam iespaidīga – 5:1. Pēdējo piecu spēļu laikā tas arī bijis vienīgais panākums. Aizvadītajās 16 spēlēs kopumā izcīnītas septiņas uzvaras, sešas reizes spēlēts neizšķirti un trīs reizes zaudēts. Ar 27 punktiem „Elfsborg” turnīra tabulā ieņem dalītu 5./6. vietu, no līdervienības "Malmo" IF, atpaliekot par pieciem punktiem. Otrās vietas ieguvēja AIK apsteidz "Daugavas" pretinieci tikai par diviem punktiem, kas liecina, ka turnīra tabula ir ļoti, ļoti blīva. Ja "Elfsborg" nevar sūdzēties par spēļu praksi, Daugavpils „Daugavai” pēdējo trīs nedēļu laikā nav bijusi neviena nopietna oficiāla spēle... Redzēsim, vai tas nāks mūsējiem par labu.

Kluba mārketings strādā uz pilnu klapi

Interesanti ir pavērot, kā gaidāmajām Čempionu līgas spēlēm gatavojas abu klubu mārketinga darbinieki. Diemžēl jāatzīst, ka zviedru puse šajā ziņā ir galvastiesu priekšā. Tas gan arī saprotams, jo ar kluba mārketinga un administrācijas lietām nodarbojas vairāki desmiti cilvēku, bet "Daugavā" to saskaitīšanai nebūs nepieciešami pat visi vienas rokas pirksti...

Lūk, šāda tāda interesanta informācija. Standarta biļetes cena uz gaidāmo spēli maksās no 15 līdz 25 latiem (Daugavpilī tās cena būs neierasti augsta – 3,5 lati), bet atsevišķas atlaides būs arī pensionāriem un bērniem. Uz spēlētāju krekliem būs uzvārdi, kas nav ierasta lieta "Elfsborg". Šādi uzraksti parādīsies tikai uz Čempionu līgas spēlēm. Komandas kreklus rotās arī papildsponsoru logotipi, jo pie sponsoru meklēšanas mārketinga darbinieki strādājuši uz pilnu klapi. Ļoti aktīvs darbs rit pie dažādu reklāmas bukletu izgatavošanas. Lai piesaistītu sponsorus, tika rīkotas īpašas foto sesijas ar futbolistiem. Aktīvi tika meklēti potenciālie pircēji reklāmas izvietošanai LED ekrānos stadiona iekšienē. Skatītājiem stadionā būs iespēja iegādāties īpašas programmiņas, kurās tiks ievietota visa nepieciešamā informācija gan par zviedru, gan arī par latviešu klubu. Interesanti, ka pēc izlozes rezultātu uzzināšanas zviedru kluba vadība bija sajūsmā par to, ka vajadzēs braukt uz Latviju, jo... uz šejieni var nokļūt vienas dienas laikā.

”Daugava” Čempionu līgā debitēs 17. jūlijā plkst. 20:00! Novēlam veiksmi daugavpiliešiem.

     [+] [-]

, 2013-07-16 11:16, pirms 11 gadiem
0:4

 +11 [+] [-]

, 2013-07-16 11:25, pirms 11 gadiem
Koefs pasaka visu

  +7 [+] [-]

, 2013-07-16 11:28, pirms 11 gadiem
smagi būs mūsējiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-07-16 11:53, pirms 11 gadiem
Par koeficientiem - jā, tas uzreiz bija skaidrs, ka zviedri būs favorīti, bet bukmeikeri paredz bezmaz vai sagrāvi... Spēli pavada daudz dažādi interesanti faktori - abas komandas ir esošās čempiones savu valstu augstākajās līgās, bet šogad galīgi nerāda gaidīti sniegumu. Attiecīgi 5./6. un 4. vietas. Kā arī par to spēļu praksi - zviedri ir kapājušies nepajokam, bet Daugavpils... Tikai trenējušies. Būs jāskatās kā tas viss ievirzīsies, jo tas spēli pilnīgi noteikti ietekmēs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-07-16 12:10, pirms 11 gadiem
EbdonFANS1 rakstīja: 0:8
Pēc pirmā puslaika?

  +4 [+] [-]

, 2013-07-16 12:12, pirms 11 gadiem
EdzaMZ rakstīja: Koefs pasaka visu
Ne vienmēr – TPS Turku - Jeunesse Esch (LUX) koefi arī teica visu.
Arī LM otrajā spēlē pret Prestatyn (Wal) koefi bija 1,3 pret 8 – bumba ir apaļa...

  -1 [+] [-]

, 2013-07-16 12:14, pirms 11 gadiem
lieku uz 1:3 pirmajā spēlē

  -2 [+] [-]

, 2013-07-16 12:40, pirms 11 gadiem
3:1 vai 4:1 zviedru labā, diemžēl ;/

  +5 [+] [-]

, 2013-07-16 13:26, pirms 11 gadiem
Cerams, ka Daugava spēs nodrošināt maksimāli stiprāko iespējamo sastāvu, kāds tai pieejams, uz spēlēm pret Elfsborg. Tad tikai jācer, ka veiksme būs vairāk Daugavas pusē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-07-16 22:12, pirms 11 gadiem
būšu optimists un teikšu 0;1 zviedrijā un 1;0 d-pilī,kur pendeļos uzvar daugava

  +1 [+] [-]

, 2013-07-17 13:36, pirms 11 gadiem
Ak Dievs, ko jūs te šausminaties par Elfsborg stiprumu?? Pirms gadiem pat FK Rīga viņiem cienīgā cīņā tikai ar 0:1 zaudēja!...
Eirokausos nav rādijusi neko ievērības cienīgu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja