Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Zvirbulis: "Jāizdara viss, lai Grigorjeva sasniegtu iecerēto"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Zvirbulis: "Jāizdara viss, lai Grigorjeva sasniegtu iecerēto"
Armands Zvirbulis un Anastasija Grigorjeva. Foto: CrossFit Mallorca

Latvijas Cīņas federācijas prezidents un mūsu brīvās cīņas līderes Anastasijas Grigorjevas treneris Armands Zvirbulis (32) atklāj, ka salīdzinoši agri beidza cīkstoņa karjeru, jo 2016. gadā neizpildīja Latvijas Olimpiskās vienības normatīvus, turklāt nākamā gada sākumā radās iespēja kļūt par zvaigznes treneri, vēsta pašmāju federācija.

2011. gadā pasaules čempionātā brīvās cīņas cīkstonis Armands Zvirbulis ieguva piekto vietu un tika uz Londonas olimpiskām spēlēm, kur finišēja desmitais. "Jau pagājuši septiņi gadi. Sāpīgas atmiņas, jo bija viss, lai atvestu medaļu. Tur sakrita viss, kam bija jāsakrīt. Tā bija mana iespēja, bet es to neizmantoju. Pie citām sakritībām tālāk par pirmo kārtu varbūt nebūtu ticis, bet Londonā visas zvaigznes man pavēra ceļu. Laikam tomēr nebija lemts," joprojām pārdzīvo tagadējais federācijas prezidents.

Ko vēl nožēlo aizvadītajā sportista karjerā? "Es teiktu tā bija ieciklēšanās uz svara dzīšanu. Brīvajā cīņā no mazotnes visi to vien dara, ka dzen svaru, pietur svaru, regulē svaru. Tagad saprotu, ka es nebiju no tiem, kuram vispār bija jādzen svars. Turpināju kontrolēt un dzīt svaru, jo vienā treniņā varēju ļoti ātri nodzīt līdz pat trijiem kilogramiem. Mēs katrs esam individuāls. Ir tādi, kuri spēj nodzīt pat desmit kilogramus un cīnīties, it kā nekas nebūtu bijis. Bet tagad saprotu, cik daudz spēka zaudēju svara dzīšanā."

Cīkstoņa karjeru beidza salīdzinoši agri. "Latvijā cīkstonis var izdzīvot, ja esi pasaules klases līmenī un spēj izpildīt Latvijas Olimpiskā vienības normatīvus. 2016. gadā neizpildīju LOV normatīvus, pastāvīga darba man tobrīd nebija, nācās piebremzēt ar profesionālo sportu. Protams, uzreiz strauji nenometu sportu malā un vēl joprojām neesmu nometis. 2017. gada sākumā vēl plānoju rudenī piedalīties pasaules čempionātā, bet pavasarī mani uzrunāja Anastasija Grigorjeva un, protams, par tādu iespēju pat nekad nebiju aizdomājies. Pieņēmu piedāvājumu un jau 2017. gada rudenī piedalījos pasaules čempionātā jau kā treneris [smaida]. Jau trešo sezonu turpinu cīnīties Vācijas pirmajā Bundeslīgā, kur pārstāvu "Freiburg 2000" - man tur pietiek gan spēcīgu pretinieku, gan pieredzes un attīstības. Tomēr saprotu, ka 97 kilogramos pasaules līmenī es neielauztos labāko desmitniekā. Esmu titulētākās cīkstones treneris. Tagad jāizdara viss, lai viņa sasniegtu to, ko pati sev ir nospraudusi."

Kā zināms, Anastasija Grigorjeva tagad mērķē uz 2020. gada olimpiskajām. Nesenajā pasaules čempionātā neizdevās iegūt kvotu, bet vēl būs divas iespējas nākamgad. Daugavpiliete sapņo par olimpisko medaļu un pasaules zeltu.

Izmantotie resursi:
Latvijas Cīņas federācija