Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Grigorjeva: "Ja man pateiktu, ka tikšu medaļās smagākā kategorijā, ilgi smietos"

Ints Megnis
Ints Megnis

Grigorjeva: "Ja man pateiktu, ka tikšu medaļās smagākā kategorijā, ilgi smietos"
Treneris Armands Zvirbulis un Anastasija Grigorjeva ar EČ medaļu. Foto: CrossFit Mallorca

Latvijas labākā cīkstone Anastasija Grigorjeva, kura ceturtdien izcīnīja medaļu Eiropas čempionātā svara kategorijā līdz 68 kilogramiem, par dalību izlēmusi vien neilgi pirms sacensībām, sarunā ar Sportacentrs.com atzīstot, ka būtu ilgi smējusies, ja viņai kāds teiktu, ka tiks izcīnīta medaļa.

Grigorjeva trešdien un ceturtdien aizvadīja savas pirmās sacensības pēc vairāk nekā 14 mēnešu pauzes, jo pērn novembrī 2013. un 2014. gada Latvijas labākajai sportistei piedzima dēls. Ja pēdējos gadus cīkstone parasti bija startējusi kategorijā līdz 63 kilogramiem vai zemākā, šoreiz nācās pacelties uz 68 kilogramiem.

VIDEO: Grigorjeva atspēlējas un triumfē EČ bronzas finālā

"Nav tā kā toreiz, kad izcīnīju pirmo medaļu un emocijas sitās pāri. Tagad ir sajūta, ka izdarīju darbu," nedaudz vairāk nekā stundu pēc sacensībām Sportacentrs.com teica Grigorjeva, kura nemaz nepiedalījās apbalvošanas ceremonijā. "Uzreiz aizbraucu pie mazā, jo bija laiks viņu barot. Paldies Dievam, viņš visu laiku nogulēja. Galvenais, lai viņam ir labi. Līdz apbalvošanai būtu bijis jāgaida pusstundu, bet mazais jau divas stundas gulēja, kas ir liels brīnums."

Grigorjeva atgādina, ka uz Eiropas čempionātu braukusi vien tāpēc, jo citādāk nevarētu piedalīties rudenī gaidāmajās pasaules meistarsacīkstēs, kur tiks dalītas ceļazīmes uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. "Tikai nedēļu pirms čempionāta nolēmām, ka cīnīsimies. Medaļu gribēju izcīnīt Armanda dēļ, lai viņa darbs federācijas prezidenta amatā sāktos ar panākumiem."

Nesen Grigorjevas treneris Armands Zvirbulis kļuva par Latvijas Cīņas federācijas prezidentu, organizāciju pārņemot ar lieliem parādiem. Šo parādu dēļ sākotnēji Latvija nemaz netika pielaista startam Eiropas čempionātā, tomēr pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) iejaukšanās starptautiskās federācijas lēmumu tomēr izdevās mainīt.

"Armands pieslēdza personiskos kontaktus, viņam deva iespēju parunāt ar Starptautiskās Cīņas federācijas (UWW) prezidentu un sarunāja, ka atdosim parādus. Arī LOK pateica, ka atbalstīs, tāpēc mums pēdējo reizi noticēja. Paldies Dievam, ka deva mums iespēju startēt," stāsta Grigorjeva, paužot pārliecību, ka Zvirbulim izdosies glābt federāciju. "Jau ir izdevies! Labiem cilvēkiem dzīvē vienmēr palīdz, bet Armands Zvirbulis ir ļoti labs cilvēks. Viņš visu dzīvi visiem palīdz un tāpēc visi atbalstīja, kad viņš gribēja kļūt par federācijas prezidentu - tagad viņam citi nāk pretim. Viss būs labi, tomēr ir grūti sākt strādāt ar tādiem parādiem. Mums nav sponsoru, federācija dzīvo tikai no valsts naudas, bet parādi ir milzīgi. Par prezidentu viņam nācās kļūt, jo viņš ļoti mīl šo sporta veidu - par citu cilvēku nenobalsotu, bet viņam sportisti un treneri uzticas. Zina, ka Armands vienmēr atbild par saviem vārdiem. Viņš nesolīja zelta kalnus, vien pateica, ka darīsim visu iespējamo."

Grigorjeva viennozīmīgi piekrita apgalvojumam, ka Eiropas čempionātā paveicās ar izlozi, jo pusfināla sasniegšanai vajadzēja gūt tikai vienu uzvaru. "Piekrītu, ka ļoti paveicās. Arī 2017. gada pasaules čempionātā bija laba izloze, tomēr labu izlozi arī ir jānopelna. Kad man ir laba izloze, vienmēr cīnos daudz sliktāk. Kad ir spēcīgāka, esi vairāk koncentrējies, tomēr, kad redzu, ka paveicies, mazliet atslābstu, bet vienlaikus spiež atbildība, ka visus jāuzvar. Šoreiz biju ļoti priecīga jau, kad izdevās tikt pieciniekā, ko deva pirmā uzvara, jo nopietnus treniņus uz paklāja atsākām vien pirms trim nedēļām. Nesaku, ka čempionātam biju slikti gatava, bet ļoti jūtams, ka ilgi neesmu cīnījusies - bija satraukums, nejutu paklāju, laiku, visu laiku galvā maisījās citas domas. Arī cīņas laikā. Esam tālu no optimālās formas, priekšā ļoti daudz darba. Jātrenējas, lai tiktu tur, kur bijām pirms mazā dzimšanas."

"Cīkstone, kura mani uzvarēja pusfinālā, ir malacis. Viņa vairākkārt cīnījusies par medaļām, bet vienmēr zaudēja. Šoreiz pienāca viņas laiks. Viņa bija labāk gatava, bija jūtams, ka viņa iznāca uzvarēt, bet paralēli iznācu es, kurai galvā bija citas domas. Šobrīd viņa ir stiprāka, izmantoja savu iespēja. Savukārt es izcīnīju bronzu un esmu priecīga," stāsta medaļniece. "Vispār neplānojām startēt, bet izdevās paņemt medaļu. Ja man kāds pateiktu, ka es, esot 66 kilogramus smaga, paņemšu medaļu augstākā kategorijā, ļoti ilgi smietos."

Cīņas sportā mainīta svēršanās procedūra - sacensības notiek divas dienas un jāsveras abu dienu rītā. Grigorjeva pauž, ka līdz ar to arī pasaules čempionātā, visticamāk, cīnīsies 68 kilogramu kategorijā, turklāt, iespējams, arī noteikumi liks startēt tajā pat, kurā bija kontinenta meistarsacīkstēs. "Vēl baroju ar krūti, tāpēc dzīt svaru nedrīkstēju. Vasarā vairāk patrenēsimies, redzēsim, kāds man būs svars. Tomēr, ja svēršanās ir no rīta, kā arī nākamajā dienā jāsveras, var pastāvēt iespēja, ka paliksim 68 kilogramos, kaut pati būšu ar mazāku svaru."

"Tagad mums ieplānota uz divu nedēļu treniņnometne Spānijā, tad droši vien brauksim uz Somiju, pēc tam sekos Eiropas spēles Baltkrievijā. Būs blīvs sagatavošanās posms, laika atslābt nav, jāpadara daudz darba, lai pasaules čempionātā paņemtu ceļazīmi," apņēmības pilna ir cīkstone.

Tokijas olimpiskajās spēlēs katrā svara kategorijā startēs pa 16 cīkstoņiem. Sešas ceļazīmes tiks sadalītas šī gada pasaules čempionātā, kas no 14. līdz 22. septembrim notiks Nursultanā, bet pēc tam katra kontinenta cīkstoņiem būs vēl pa divām iespējām - pa divām ceļazīmēm nākamgad sadalīs katra kontinenta meistarsacīkstēs, bet pēdējās divas ceļazīmes varēs iegūt pasaules kvalifikācijas turnīrā.

Grigorjevas sasniegumi Eiropas čempionātos

GadsNorises VietaSvara kategorijaIzcīnītā vieta
2019Bukareste68kg3.
2018Kaspijska--
2017Novisada60kg2.
2016Rīga63kg1.
2015Baku63kg3.
2014Vantā63 kg1.
2013Tbilisi63kg1.
2012Belgrada59kg2.
2011Dortmunde59kg7.
2010Baku55kg1.
2009Viļņa59kg8.

  +5 [+] [-]

, 2019-04-12 11:00, pirms 5 gadiem
Malacis meitēns!

  +7 [+] [-]

, 2019-04-12 13:37, pirms 5 gadiem
Māte - Varone!

  +2 [+] [-]

, 2019-04-12 17:03, pirms 5 gadiem
Tad jau moteikti būs tikai labāk, gaidām progresu un tikai - Zelts

cerams, ka medaļa arī atrisina visas iesp problēmas ar finansējumu

     [+] [-]

, 2019-04-12 17:12, pirms 5 gadiem
Un kur Armands dabūja līdzekļus, lai atdotu parādus? Abi malači un mazais arī!