Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Supersērijas uzvarētājam iespējama tikšanās ar Džošua

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Supersērijas uzvarētājam iespējama tikšanās ar Džošua
Entonijs Džošua un Džozefs Pārkers 2018. gada 16. janvārī
Foto: imago/Scanpix

Pasaules boksa supersērijas uzvarētāju svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem (cruiserweight) kronēs 2018. gada maijā. Nākamais iespējamais izaicinājums – cīņa pret Entoniju Džošua (Anthony Joshua) par pasaules titulu smagsvariem.

Kalle Zauerlands pie Supersērijas (World Boxing super series) izveides strādāja četrus gadus. Mērķis – mainīt pasaules boksa politiku, apvienojot labākos cīnītājus no četrām konkurējošām organizācijām (WBA, WBC, WBO, IBF) vienā izslēgšanas turnīrā.

Vācu izcelsmes menedžeris no 2009. līdz 2011. gadam bija iesaistīts “Super Six World Boxing Classic” rīkošanā. Turnīra sekmes iegāza bokseru savainojumi, izstāšanās pēdējā brīdī un slikta cīņu plānošana, taču tās dāvāja pasaulei līdz tam nezināmos Andrē Vordu (Ward) un Karlu Frošu (Froch).

Supersērijai šī ir ievadsezona un cīņa par titulu svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem – tikai viena no divam pilotsērijām. Nākamajos gados paredzēts iesaistīt arvien jaunas – un līdz šim populārākas – svara kategorijas, veidojot sacensības pēc jau pārbaudītas shēmas.

Katra nākamā sezona jūnijā sāksies ar draftu, izvēloties astoņus labākos bokserus attiecīgajā svara kategorijā. Sekos trīs izslēgšanas kārtas – ceturtdaļfināli septembrī un oktobrī, pusfināli janvārī un februārī, fināls maijā.

Pirmajā sezonā divi čempioni sadalīs daļu no balvu fonda 50 miljonu ASV dolāru vērtībā un iegūs Muhameda Ali vārdā nosaukto trofeju. Kā tiek iegūti līdzekļi? “Mēs varam pārdot turnīra pārraides tiesības un piesaistīt sponsorus,” divus galvenos ienākumu avotus nosauc Zauerlands.

Šveices kompānija “Comosa” ir atbildīga par supersērijas komercdarbību. Tā pārdod apraides tiesības, slēdz līgumus ar sponsoriem un sadarbības partneriem. Līdzīgi kā A klases māksliniekiem, Supersērija nodrošina bokseriem garantētu samaksu par piedalīšanos vien.

Zauerlands ieguva atļauju no Muhameda Ali ģimenes un nekustamo īpašumu kompānijas “Ali Estate”, lai varētu trofeju nosaukt leģendārā boksera vārdā. Balvas dizainu veidoja itāliešu skulptors – FIFA Pasaules kausa autors – Silvio Džazaniga (Gazzaniga).

“Supersērija radīs nākamās pasaules boksa superzvaigznes,” uzskata Zauerlands. “Šis turnīrs ir jauns veids sporta attīstībai. Boksam vajadzīgi raksturi. Aģenti, menedžeri, promouteri, cīnītāji, organizācijas visi kopā veido sporta ekosistēmu. Veidojam izcilu notikumu, līdzīgu “Tour de France” riteņbraukšanā, “Wimbledon” tenisā un “The Open Championship” golfā.

“Koncepcija ietver stāstu ar līdzjutējiem un medijiem draudzīgu produktu. Parasti, pēc lielām cīņām, jāgaida mēneši, lai zinātu, kurš pret kuru cīnīsies nākamais. Šajā formātā viss ir skaidrs – sistēma zināma iepriekš. Tiesību turētājiem, faniem un medijiem ir vieglāk sekot līdzi, zinot, ka uzvarētāji cīnīsies pret uzvarētājiem un katrā svara kategorijā paliks tikai viens cīnītājs.”

Kad “Business Insider” 2017. gada augustā tikās ar Zauerlandu, viņš nosauca Usiku par reālāko pretendentu uzvarai un pastāstīja, ka paša veidotā aptaujā 82% dalībnieku izvēlējās Usiku par topošo čempionu. Ukrainas bokseris septembrī ceturtdaļfinālā uzvarēja Marko Huku.

“Usiks ir Olimpiskais, Eiropas un pasaules čempions,” teica Zauerlands. “Un viņš kļuva par pasaules čempionu, aizvadot tikai dažas cīņas. Viņš ir absolūta superzvaigzne, taču pastāv daudz nezināmo. Pārējie puiši ceļā uz pusfinālu izturēja iespaidīgus pārbaudījumus.”

“Briedis, Gasijevs un Dortikoss ceturtdaļfinālā parādīja iespaidīgu sniegumu. Gasijevs brutāli izrēķinājās ar daudzkārtējo bijušo pasaules čempionu Kšištofu Vlodarčiku. Dortikoss cīņā pret Dmitriju Kudrjašovu izskatījās tikpat biedējošs.”

“Būtu muļķīgi likt visu naudu uz Usiku,” norādīja Zauerlands. “Gasijeva cīņa pret Dortikosu 3. februārī Sočos var kļūt par agro pretendenti gada cīņas nosaukumam! Uzvarētājus no zaudētājiem atšķir sniegums izšķirošos brīžos un spēja dziļi rakt.”

Zauerlands uzsvēra, ka par spīti Usika nopelnu sarakstam, viņam vēl nav nācies “rakt dziļumā”. Usiks ir pieveicis bijušos pasaules čempionus Glovacki un Huku, taču nav zināms, kā reaģēs, kad satiksies ar spēkos līdzvērtīgu pretinieku.

“Dortikoss arī vēl nav “racis dziļumā”, taču apveltīts ar biedējošu spēku. Briedis ir racis dziļi, jo ceturtdaļfinālā izturēja 12 nervozus raundus pret Maiku Peresu. Pat Gasijevs ir racis dziļi, jo 2016. gadā pieveica Denisu Ļebedevu cīņā par IBF titulu svara kategorijā līdz 90,7 kilogramiem.”

Katrs pusfinālists ir pasaules čempions. Katrs pusfināla uzvarētājs tiks pie zaudētāja jostas. Tādējādi finālā tiksies divi divkāršie “cruiserweight” čempioni. Nevienam bokserim vēl nav piederējuši visi četri galvenie pasaules tituli vienā un tajā pašā laikā, taču Supersērijas čempionam tādi būs.

“Uzvarētājs būs neapstrīdami labākais savā divīzijā un nodrošinās iespaidīgu mantojumu,” teica Zauerlands. Kas notiks nākamajos 12-18 mēnešos? Ārkārtīgi ienesīga cīņa pret Taisonu Furiju, Donti Vailderu vai pasaules čempionu Entoniju Džošua.

“Briedis jau ir cīnījies smagsvaru kategorijā,” skaidro Zauerlands. “Ikviens runā, ka Usiks pāries pie smagsvariem. Tie ir lieli, lieli puiši, bet Džošua ir vēl lielāks. Ja pāries Usiks, viņš var paļauties uz savu tehnisko arsenālu. Pārējie ir sitēji, kuri var sekot bijušo čempionu Heja un Holifīlda pēdās.”

Vācietim patīk salīdzināt Supersēriju ar UEFA Čempionu līgu futbolā. Priekšnoteikumi – labākie bokseri un augstas kvalitātes TV produkts. “Mums ir noslēgti līgumi, kuri atļauj vērot cīņas vairāk nekā 150 valstīs. Kad Usiks cīnījās ar Huku, to skaits svārstījās starp 60 un 90.”

Viss nav gludi – cīņu nevar vērot pasaules lielākajā boksa tirgū ASV, "pay-per-view" tiek piedāvāts vien atsevišķos tirgos un TV līgumu apjoms ļauj segt tikai daļu no izmaksām. “Esam pieaudzējuši televīzijas līgumus līdz ļoti labam astoņciparu skaitlim (10 un vairāk miljoni dolāru – Sportacentrs.com). Runājam par miljoniem, taču nesteidzamies slēgt sponsoru līgumus.”

Iespējams, ka turnīra galvenais sponsors nāk no noslēpumainās karalistes – Saūdu Arābijas, kuras pilsētā Džedā paredzēts pirmās sezonas fināls. Nekas nav garantēts – fināla norises vieta var tikt mainīta, piektdien izteicās Krievijas profesionālā boksa ietekmīgākais cilvēks Vladimirs Hrjunovs.

Zauerlands ir pārliecināts par čempiona nākotni. "Jebkurš, kurš uzvarēs Pasaules boksa supersērijā, automātiski kļūs par leģendu."

Izmantotie resursi:
The cruiserweight World Boxing Super Series...
Everything you need to know about Kalle...
https://www.sovsport.ru/boxing/arti...

     [+] [-]

, 2018-01-27 21:54, pirms 6 gadiem
Briedis klapēs Džošua!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-01-27 22:00, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Briedis klapēs Džošua!
Tu nopietni?

     [+] [-]

, 2018-01-27 22:36, pirms 6 gadiem
lielie sapņi vācietim nesanāks, ja netiks ASV tirgū.

līdz šim jau diezgan ilgi nav sanācis..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-01-28 20:57, pirms 6 gadiem
yahooo rakstīja: Ko jūs te dzenat, ir bijušas 4 jostas vienlaicīgi vienam bokserim, un ne tikai vienam.
2005. gadā Bernards Hopkinss, pēc tam Džermeins Teilors
2017. gadā Terenss Kroufords
Kuras jostas vari nosaukt, lūdzu?