Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Brieža cīņa TV, internetā, krogā – legāli vai nelegāli?

Jānis Celmiņš

Brieža cīņa TV, internetā, krogā – legāli vai nelegāli?
Mairis Briedis
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Naktī no sestdienas uz svētdienu liela daļa sporta draugu uzmanību pievērsīs “Arēnai Rīga”, kur boksa ringā kāps Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis un viņa pretinieks Pasaules Boksa Supersērijas pusfinālā - ukrainis Oleksandrs Usiks. Lai gan pāris dienas pirms notikuma biļetes uz cīņu vēl pieejamas, lielai daļai boksa draugu nākas meklēt, kur vērot cīņu - TV, internetā, planšetē vai viedtālrunī? Tiesības uz translāciju Baltijas valstīs pieder “AS TV Play Baltics Latvijas Filiālei” un cīņa tiks translēta tā digitālajā platformā “Viaplay”. Tāpat uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar AS "Lattelecom", kas dod tam tiesības “Viaplay” signālu pārraidīt arī saviem klientiem, integrējot “Viaplay” savā interaktīvās TV platformā. Šis ir maksas pakalpojums, tomēr ne viens vien sporta draugs neslēpj, ka meklēs iespēju uz Brieža un Usika varenajiem stāviem vērties bez maksas. Pirms to darīt, jāpadomā par skādi, ko nodarām ne tikai tiesību turētājam, bet arī pašam Mairim Briedim, kuru tik ļoti dievinām. Izvēle ir visu mūsu pašu rokās. Naudas summa, kas rakstāma ar sešiem cipariem ir ne tikai summa, ko uzņēmums samaksājis par tiesībām pārraidīt šo pasākumu, no šīs naudas daļēji tiek segti arī atlētu honorāri. Šovs “Arēnā Rīga” maksā naudu, nopelnīt vēlas ne tikai organizatori, bet arī atlēti…

Tiesības translēt cīņu Baltijas valstīs iegādātas par lielu naudu…

Jāsāk ar vienu ļoti būtisku un svarīgu faktu: Pasaules Boksa Supersērija nav starp tām sacensībām, turnīriem vai čempionātiem, kuru translāciju tiesību turētājiem pēc Latvijas Republikas likumiem ir jānodrošina tiešraidē Nacionālajā apraidē. Šāds statuss ir Latvijas nacionālo izlašu spēlēm Eiropas un pasaules čempionātos.

Maira Brieža iepriekšējā cīņa ar Maiku Peresa plaši tika skatīta kanālā “Match TV”. Tas ir kanāls, kuram ir tiesības uz šīs cīņas translāciju, tomēr ne Baltijas valstīs. Latvijā kanāls pieejams daudziem, tāpēc neizbēgami, ka liela daļa neiesprings maksāt naudu par “Viaplay” vai par “Lattelecom” arī pirms Maira cīņas ar Usiku. Tā tas tika darīts iepriekšējās cīņas sakarā, kad tiešraide arī bija pieejama “Viaplay” platformā. Kāpēc, lai šoreiz būtu citādāk?

“All Media Baltics” sporta programmu direktors Toms Circenis sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda savu viedokli par kanālu “Match TV” un tā pieejamību Latvijas teritorijā: “Pasaules Boksa Supersērijas pārstāvji jau ir vērsušies pie “Match TV” ar norādi, slēgt viņu TV kanāla signāla pieejamību Baltijas valstīs, jo viņiem nav tādu pārraides tiesību. Šī kanāla pieejamība Latvijas teritorijā ir negodīga komercprakse no kanāla turētāju puses, kas liedz iespēju lielo sporta notikumu translāciju apjomiem palielināties/ attīstīties.”

Rodas jautājums, kāpēc Brieža un Usika cīņa netiek translēta “Viasat Sport Baltic” kanālā, bet gan “Viaplay” platformā, Circenis to skaidro vienkārši: “Tiesības rādīt cīņu tiešraidē “Viasat Sport Baltic” kanālā netika iegādātas, jo šādu – atsevišķu sporta sēriju posma iegādes izmaksas televīzijas kanāla vajadzībām ir nesamērīgi augstas ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Lai cīņas skatīšanās iespēja Latvijas iedzīvotājiem neietu secen vispār – radījām iespēju iegādāties tiešraides raidīšanas tiesības digitālajā platformā “Viaplay”. Kā arī atkārtojuma raidīšanu kanālā “Viasat Sport Baltic” plkst. 2:00 naktī.”

Tiesības uz šī turnīra pārraidīšanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sākotnēji no Pasaules Boksa Supersērijas organizatoriem iegādājusies mediju grupa “All Media Baltics”. Tas kompānijai dod tiesības Baltijas valstīs pārraidīt visas Boksa Supersērijas cīņas. Neilgi pirms Brieža un Usika cīņas interesi par konkrētā cīņu vakara translēšanu izrādījusi “Lattelecom”, vēlāk iegūstot tiesības integrēt Viaplay savā interaktīvās TV platformā.

Tiesību pirkšanā un izplatīšanā Latvijā “All Media Baltics” un “Lattelecom” ir lielākie spēlētāji Latvijā. Iepriekš Brieža titula cīņa ar Marko Huku tika translēta “Lattelecom” interaktīvajā TV, bet pirms Pasaules Boksa Supersērijas starta tiesības uz visām cīņām iegādājās galvenie konkurenti. Dots pret dotu! Konkurences apstākļi neļauj tiesību turētājiem atklāt summu, kas iztērēta par boksa cīņu translēšanu Baltijā, tomēr netiek slēpts, ka Latvijas apstākļiem šī ir liela summa. Pēc neoficiālas, bet drošas informācijas Pasaules Boksa Supersērijas tiesības “All Media Baltics” izmaksājušas sešciparu skaitli… Cik lielu, precīzas informācijas nav, runā, ka 150 000 EUR. Tāpat neoficiāli zināms, ka pie tiesībām centusies tikt arī Latvijas Televīzija, tomēr šoreiz nekā!

Sporta draugiem šo visu vajadzētu uztvert vienkārši: cīņa ir Maira Brieža darbs, par kuru viņš saņem samaksu. Lai viņam varētu samaksāt “algu”, pasākuma organizatoriem nepieciešamā nauda kaut kā jānopelna. Attiecīgi tiek pārdotas tiesības / licence uz pasākuma rādīšanu televīzijās, internetā u.tml. Tieši tāpat kā tiek pārdotas biļetes uz pasākumu “Arēnā Rīga”. Cīņu skatoties legālā veidā, skatītājs veic samaksu par skatīšanos, bet organizācijai, kura pirkusi tiesības, ir iespēja atgūt ieguldītos līdzekļus, pie veiksmes kaut ko arī nopelnot. Ir projekti, kuros nopelnīt neizdodas, taču pieļaujams, ka Pasaules Boksa Supersērija nebūs šis gadījums. Skatoties cīņu nelegālajos avotos, skatītājs zog sportista atalgojumu, bet organizatoriem iespēju organizēt pasaules mēroga pasākumus – apburtais loks.

Likumpārkāpēji tiks sodīti arī šoreiz…

Maira iepriekšējās cīņas laikā policijas pārstāvji devās uz 500 dažādām publiskām vietām Rīgā, lai pārbaudītu, vai komersantiem ir atļauja šo cīņu publiski retranslēt. Toreiz pie atbildības tika saukti 30 uzņēmumi, kuri noteikumus nebija ievērojuši. Par publiskām vietām tiek uzskatītas kafejnīcas, restorāni, bāri, spēļu zāles utt. Sods par šādu pārkāpumu juridiskām personām ir līdz 7000 eiro. Valsts policijas neslēpj, ka reidā dosies arī naktī no 27. uz 28. janvāri. “Viaplay” pārstāvji publisku iestāžu īpašniekus jau laicīgi aicināja un nodrošināja iespēju iegādāties apakš licenci, kas ļauj izvairīties no nevajadzīgām nepatikšanām.

Biedrības “Par legālu saturu” izpilddirektore Dace Kotzeva neslēpj, ka tieši nelegāla satura izplatīšana Ukrainā lielā mērā bijis iemesls tam, kāpēc cīņa starp Briedi un Usiku 27. janvāra vakarā risināsies Rīgā, nevies Kijevā. Viņa pauž viedokli, ka šī pasākuma nopietnība atspoguļojas ne tikai sportistu saņemto honorāru lielumā, bet arī tajā, cik nopietni tiek un tiks pieskatīts autortiesību jautājums.

Uzņēmējs pauž sapratni…

Viena no vietām Rīgā, kur cīņu publiski varēs vērot legāli ir kafejnīcā “Aurora Rīga”, kuras saimnieks Edgars Barbaks sarunā ar portālu Sportacentrs.com skaidro savu nostāju par visu augstāk minēto: “Līdz šim esam dzīvojuši ar pārliecību, ka visus lielos sporta pasākumus varam vērot nosacīti, bet bez maksas. Boksa Supersērija ir ļoti nopietns pasākums, līdz ar to ir tikai normāli, ka tiek izvirzīti šādi noteikumi. Mēs ar to sadzīvojam un esam nolēmuši saviem klientiem piedāvāt iespēju vērot cīņu legāli.”

“Aurora Rīga” boss atklāj, ka par licenci retranslēt sestdienas cīņu, uzņēmumam nācies samaksāt 150 eiro (summa atkarīga no konkrētās vietas platības un telpu ietilpības, “Aurora Rīga” ietilpst līdz 50 cilvēku). “Vai mēs ar šo pasākumu nopelnīsim, es varēšu atbildēt svētdienas rītā. Es uz to skatos nedaudz citādāk, tas ir prestiža jautājums. Mēs nedrīkstam saviem apmeklētājiem nepiedāvāt šīs cīņas skatīšanos legālā veidā,” pārliecināts Barbaks, kurš neslēpj, ka ar galdiņu rezervāciju konkrētajā vakarā viņa vadītajai kafejnīcai veicas itin labi.

1 2 3 98 komentāri

     [+] [-]

, 2018-01-26 15:38, pirms 6 gadiem
Ja varētu Viaplay uzinstalēt uz Android TV kastes būtu fantastiski. Iepriekšējā cīņā nopirku pieeju, bet nepārbaudīju vai var uzlikt uz TV. Diži priecīgs nebiju, ka cīņa bija jāskatās planšetē.

 +21 [+] [-]

, 2018-01-26 15:44, pirms 6 gadiem
Man par šo tēmu (translēšanas tiesībām) visvairāk patika southpark multene: https://www.youtube.com/watch?v=Af0...

 +12 [+] [-]

, 2018-01-26 15:51, pirms 6 gadiem
uh, nu tik izglītos nabaga tautieti.

 +20 [+] [-]

, 2018-01-26 15:52, pirms 6 gadiem
Ja Viasats nečakarētu savus klientus daudzu gadu garumā tad nebūtu pat diskusiju par šo pasākumu un cilvēki par to maksātu, bet ir tā kā ir!

 +20 [+] [-]

, 2018-01-26 15:55, pirms 6 gadiem
Gan jau būs pieejami daudz labi strīmi. Un cilvēki baigi nepirks to Viaplay.

 +28 [+] [-]

, 2018-01-26 15:55, pirms 6 gadiem
Muļķības! Organizatori pārdeva translēšanas tiesības un viss, tur arī Brieža alga, pie kājas kurš tur kam ko tālāk rāda!

 +29 [+] [-]

, 2018-01-26 15:57, pirms 6 gadiem
Tikai nevajag te spiest uz jūtām. Mairis un Oleksandrs savu daļu saņems neatkarīgi no tā, cik būs vai nebūs cīņas skatītāju neklātienē. Un Viasat vispār var aiziet ieskrieties ar savu pārdošanas politiku. Pa pur... Priekā!

     [+] [-]

, 2018-01-26 15:58, pirms 6 gadiem
bet es tad nesapratu, bāros match tv var rādīt legāli jeb nē?
a viaplay var screenot uz tv no mobīlā, ja tv ir pajauns samsung, citiem nezinu...

 +12 [+] [-]

, 2018-01-26 15:59, pirms 6 gadiem
Lai iet labāk ieskrienas, Match TV > Viash!t

 +23 [+] [-]

, 2018-01-26 15:59, pirms 6 gadiem
viss jau kārtībā visiem tiem, kam tie 10 eur nespiež maku, arī man personīgi, bet nu redz, ir mums arī tādi cilvēki un ģimenes, kam katrs eur no svara un viņi tos skaita no algas līdz algai.

Un, ak, kāds pārsteigums, to ir ļoti daudz! Tādām cīņām, tāpat jebkuram citam nacionālās pašapziņas notikumam ir jābūt jebkura Latvijas TV kanālu esošā pakā bez papildus maksas, lai reklāmdevēji maksā to starpību. Televīzijas to mierīgi varētu atpelnīt uz uzņēmumu rēķina nevis uz iedzīvotājiem.

Viss pārējais ir lirika un lobēšana. Punkts

  +1 [+] [-]

, 2018-01-26 15:59, pirms 6 gadiem
Olybet sporta bārā rādīs cīņu? Vai tad ir atkarīgs no konkrētās filiāles?

  +4 [+] [-]

, 2018-01-26 16:02, pirms 6 gadiem
Baigais lobijs Viasatam - veikti 500 (!!!!) reidi! Kāds zina, kādu sodu uzlika tiem pārkāpējiem iepriekšējā reizē? Vai tiešām 7000 eur?

     [+] [-]

, 2018-01-26 16:08, pirms 6 gadiem
Juris Novickis rakstīja: Olybet sporta bārā rādīs cīņu? Vai tad ir atkarīgs no konkrētās filiāles?
rādīs gan klondaikās gan olybet sporta bāros.

  +2 [+] [-]

, 2018-01-26 16:09, pirms 6 gadiem
KĀPĒC VIAPLAY sāks translēt tikai no 21.00 ja cīņas jau sāksies 19.00 ?Tātad dažu letiņu cīņas netranslēs vispār?

 +19 [+] [-]

, 2018-01-26 16:15, pirms 6 gadiem
Kriminaļņiki un pedofīli var mierīgi uzdarboties rītvakar, jo likuma kalpi valkāsies pa dzertuvēm un skatīsies, ko tur rāda pa teļļuku. Un kā jau te labi pateica, ja viašrots nebūtu viens no lielākajiem žuļiku kantoriem LV nebūtu žēl samaksāt. LMT piemēram savai jaunajai televīzijai nevarēja normālu reklāmu uztaisīt?

  +6 [+] [-]

, 2018-01-26 16:16, pirms 6 gadiem
Cik maksā translēšanas tiesības krogā? (info - viasat)
0-20 vietas - 75 eiro
21-50 vietas - 150 eiro
51-100 - 225 eiro
ja krogs lielāks par 100 personām paredzēto ietilpību, tad izskata individuāli... Vārdu sakot - translēšana krogā - par sviestmaizi...

Iegādājoties licenci saņemsiet divus Viaplay kodus ar kuriem varēs rādīt cīņu uz četrām ierīcēm vienlaicīgi.

Ja man piederētu krogs, nopērkam licenzi uz 100 vai vairāk vietām un rādām uz 4 ekrāniem, 4 telpās... peļņa garantēta.. pie ieejas pa 5 eiro no cilvēka vai arī vienk. nopelna uz alu u.c. alko

  -4 [+] [-]

, 2018-01-26 16:19, pirms 6 gadiem
Aigaro rakstīja: Televīzijas to mierīgi varētu atpelnīt uz uzņēmumu rēķina nevis uz iedzīvotājiem.

Viss pārējais ir lirika un lobēšana. Punkts
Tev ir pieejami jebkādi skaitļi vai precedenti, lai varētu apgalvot, ka televīzijas iztērētās summas varētu atpelnīt no reklāmām?

 +12 [+] [-]

, 2018-01-26 16:24, pirms 6 gadiem
Ej tak tu pa gaisu legaali vai nelegali!
Kur gribeeshu tur skatiishos!!

 +10 [+] [-]

, 2018-01-26 16:25, pirms 6 gadiem
Starp citu - skatoties cīņu "nelegāli" kaut vai pa to pašu MachTV vai kā tur sauc, sanāk, ka es skatos viņu reklāmas, viņu saturu, pašreklāmas utml. Un galu galā viņi ir nopirkuši (ar uzsvaru uz NOPIRKUŠI) tiesības rādīt... tas, ka es dzīvoju vietā, kur varu to redzēt, nebūt nenozīmē, ka pārkāpju likumu... a varbūt es abonēju MachTV visu gadu, tad man pēkšņi sestdienas vakarā būs melns ekrāns? Jo nav tiesības translēt baltijas valstīs? Varbūt tad vispār aizliegt satelītu, jo tas arī pārkāpj fiziski nospraustās robežas???
Uzskatu, ka arī interneta tiešraide, kurā saturs ir "it kā" nelegāls (kurš to vispār var izvērtēt - legāls vai nē, ja jau kāds strīmo, tad kāds skatās) tomēr ir legāls, jo par to IR SAMAKSĀTS

  +2 [+] [-]

, 2018-01-26 16:30, pirms 6 gadiem
Cilvēkiem tak vienalga vai viņi skatās cīņu ''legāli'' vai ''nelegāli''. Galvenais, ka par brīvu

 +12 [+] [-]

, 2018-01-26 16:41, pirms 6 gadiem
Man ta vienalga, bet ko tas Viasats var muldēt?
Viņi par naudas trūkumu sūdzēties vispār nevar. Ltc interaktīvajā principā viens VSB kanāls izmaksā 5,51 e, bet viņi mudaki vēl uztaisa Viaplay pa 9,99e un spītīgi labāko saturu rāda pa turieni.
Arī tagad nekas viņiem neliedza VSB boksu rādīt live.
Viņim tā kā pienācis laiks kanālu parraidīt jau HD.
Setanta, NBA tv un eirosports sen jau ir HD.

  +3 [+] [-]

, 2018-01-26 16:41, pirms 6 gadiem
Viss kas nav aizliegts ir atļauts. Skatīšos nelegāli un punkts.
I prātā nenāk skatīties klātienē un izmest 50-110 euro, ko var tikai bāgātnieki, kā izrādās mums te LV pilns tādu, ja gandrīz visas biļetes izpirktas.

Tāpat nevienu nepieķersi, ja vien neskaties kādā bārā, kur nav licences pārraidei..

  +1 [+] [-]

, 2018-01-26 16:48, pirms 6 gadiem
Runājot par to pēdējo atkāpi bāru utml. sakarā, visu izšķirs cīņas garums un, vēl vairāk, rezultāts. Ja Usiks uzvarēs pirmajos raundos, nauda kaķim zem astes, jo barčiki droši vien uzreiz iztukšosies. Bet ja Briedis uzvarēs, tad peļņa nāks griezdamās

  +2 [+] [-]

, 2018-01-26 16:49, pirms 6 gadiem
Antons Upesdeglis rakstīja: Tev ir pieejami jebkādi skaitļi vai precedenti, lai varētu apgalvot, ka televīzijas iztērētās summas varētu atpelnīt no reklāmām?
viss mūsdienās ir freemium, Google Tu lieto bez maksas, Facebook arī, Instagram, Youtube.

Pretjautājums, cik mājsaimniecības nopirks to viaplay? Pretī, kāds ieguvums, ja būtu bezmaksas pieeja, cik daudz cilvēku vienlaicīgi skatītos to kanālu? Un tālāk jau pašas televīzijas izveicība, kā viņi pārdod šo laiku

 +12 [+] [-]

, 2018-01-26 16:53, pirms 6 gadiem
Pag, pag, Briedim un Usikam par cīņu ir paredzētas konkrētas summas, ko arī samaksās, jo tā paredz līgums. Un kāds te sakars ar to, ka "pirāti", kas skatīsies cīņu bez maksas, atstās Mairi bez atalgojuma? Vnk "pirāti" samazinās organizatoru prognozēto peļņu. Bet, arī organizatoriem ir jāizdomā optimāla cena, lai cilvēkiem nav vēlmes meklēt kādus strīmus. Uzskatu, ka 9,99 par Viasat kanālu abonēšanu ir par daudz, savukārt par 3 eur maču noskatītos legālā veidā...

     [+] [-]

, 2018-01-26 16:54, pirms 6 gadiem
Aigaro rakstīja: viss mūsdienās ir freemium, Google Tu lieto bez maksas, Facebook arī, Instagram, Youtube.

Pretjautājums, cik mājsaimniecības nopirks to viaplay? Pretī, kāds ieguvums, ja būtu bezmaksas pieeja, cik daudz cilvēku vienlaicīgi skatītos to kanālu? Un tālāk jau pašas televīzijas izveicība, kā viņi pārdod šo laiku
Ltc sanāk diez gan izdevīgi, jo tas Viaplay ir komplektā ar viasat sports + filmas. Parasti paka maksā 8,34, bet ar Viaplay 9,99. Sanāk tik 1,50 piemaksāt.

  +9 [+] [-]

, 2018-01-26 16:56, pirms 6 gadiem
Nevaru iedomāties nevienu citu sporta veidu, kur par vienu maču krogam jāšķirās no 75 līdz 225 eiro. Ja būtu jāmaksā par katru Anglijas premjierlīgas, La liga, KHL u.c. līgu spēlēm nu piemēram tie 150 eiro, tak uzreiz varētu klapēt visus sporta bārus ciet.

Un vēl izmantot policijas resursus lai to kontrolētu. C'mon! Sviests kkāds!

  +7 [+] [-]

, 2018-01-26 16:58, pirms 6 gadiem
Match TV ace streams un zirga!
Labak tos 9 eiro uzlikt uz Briedi toto.....

     [+] [-]

, 2018-01-26 17:10, pirms 6 gadiem
Grigis rakstīja: Nevaru iedomāties nevienu citu sporta veidu, kur par vienu maču krogam jāšķirās no 75 līdz 225 eiro. Ja būtu jāmaksā par katru Anglijas premjierlīgas, La liga, KHL u.c. līgu spēlēm nu piemēram tie 150 eiro, tak uzreiz varētu klapēt visus sporta bārus ciet.

Un vēl izmantot policijas resursus lai to kontrolētu. C'mon! Sviests kkāds!
Nevaru apgalvot, bet daļa esot uzlikuši ieeju

  +8 [+] [-]

, 2018-01-26 17:19, pirms 6 gadiem
Viasat ir zagļi. Es kā Lattelecom klients par Viasat paku jau maksāju par televīziju un man tagad liek atsevišķi maksāt par vienu cīņu. Dubultā par vienu pakalpojumu. Zagļi.
Celmiņ, ļoti subjektīvs reklāmas raksts. Viņi izmanto Mairi savam negodīgajam biznesam. Pretīgi. Ļoti. Pret tevi cieņa nekāda. Tev jābūt neitrālam.
Bez sirdsapziņas pārmetumiem skatīšos netā pieejamos bezmaksas strīmos (kā iepriekšējo cīņu). Priekā.
Par Viasat bankrotu. Kaut viņi aizrītos ar savu Viaplay. Mēsli.

  +1 [+] [-]

, 2018-01-26 17:21, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Baigais lobijs Viasatam - veikti 500 (!!!!) reidi! Kāds zina, kādu sodu uzlika tiem pārkāpējiem iepriekšējā reizē? Vai tiešām 7000 eur?
Zinu kam uzlika,bet cik nezinu!! Translēja uz teļuka no neta strīmu!! Atbrauca sliktie onkuļi un teica ņet, ņet, ņet!!!!

  -2 [+] [-]

, 2018-01-26 17:30, pirms 6 gadiem
ko var kunkstēt bokss izsenis nav bijis priekš bomžiem kas nevar pāris eirikus izmest savām izklaidēm

  +6 [+] [-]

, 2018-01-26 17:38, pirms 6 gadiem
Vairāk izklausās pēc Circeņa palīgā sauciena, cik tad ilgi skandināvi pacietīs to nerentablo VSB , bet paldies par info ,kur meklēt pārraidi.
P.S par samaksu parunāsim tad kad min. alga un vidējā iedzīvotāja dzīves līmenis būs pienācīgā līmenī.

  +4 [+] [-]

, 2018-01-26 17:51, pirms 6 gadiem
Nedod Dievs, ja maču skatīsies ar kādu no saviem draugiem vai paziņām. Atbrauks miliči, izgāzīs durvis un sasies.

     [+] [-]

, 2018-01-26 17:52, pirms 6 gadiem
mrjanka rakstīja: ko var kunkstēt bokss izsenis nav bijis priekš bomžiem kas nevar pāris eirikus izmest savām izklaidēm
Pāris eirikus atmet lohi. Atradies bagātais. Pzd
1 2 3 98 komentāri