Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Rihards Kuksiks: "Gribas kļūt labākam"

Rihards Kuksiks: "Gribas kļūt labākam"
Rihards Kuksiks
Foto: AFP

Nu jau pāris nedēļu, kopš Arizonas Štata universitātē basketbols ir beidzies, un iekavētās mācības steidz kārtot arī universitātes garākie studenti. Viņu vidū arī latvietis Rihards Kuksiks, kura uguņošana no trīspunktu līnijas šogad kļuva par īstu sensāciju ne tikai universitātes mērogā vien. "Sezona nebija slikta, taču varējām daudz vairāk," paša "Sun Devils" komandas uzbrucēja balsī gan sajūsma neskan. Garāka intervija ar spēlētāju - šīsnedēļas "Sporta Avīzē".

- Kā pats novērtē aizvadīto sezonu - gan komandas panākumu kontekstā, gan savas spēles progresa ziņā?
- Ja godīgi, pats uzskatu, ka varēju nospēlēt daudz labāk, un arī komanda nesasniedza to, ko varējām. "Marta trakumā" vajadzēja tikt tālāk - manuprāt, varējām vinnēt Sirakūzas un cīnīties arī ar Oklahomu. Muļķīgi izlaidām no rokām arī "Pac-10" konferences čempionu titulu. Tā, ka es pārāk neesmu sapriecājies, ka būtu laba sezona. Jā, nebija slikta, taču - varējām daudz vairāk. Iekļūstot "Sweet 16", būtu tikuši pie gredzeniem. Tas pats "Pac-10" čempionātā - ja vinnētu, būtu gredzens. Beigās nekā - ne šur, ne tur...

- Izšķirošajās spēlēs izskatījās, ka viens otrs sāka par daudz ņemt uz sevi. Tā tāda play-off raksturīga atrādīšanās skautiem, vai visu sezonu bija līdzīgas problēmas?
- Saprotu, ka lielākie pārmetumi šobrīd tiek Hārdenam, taču reāli viņš jau bija tas, kurš uzņēmās līdera lomu visos svarīgākajos mačos iepriekš, kurus uzvarējām un vispār tikām tik tālu. Pret UCLA tieši viņš bija tas, kurš realizēja metienus un ļāva mums vinnēt. Skaidrs, ka šajās pēdējās spēlēs viņš pāris reizes bišķi saforsēja, taču - tā ir viņa loma.

- Pret Sirakūzām iniciatīvu uzņēmies tu. Kaut gan arī pats uz play-off mačiem biji mazliet pieklusis. Pats vainīgs, vai aizsardzība?
- Teiksim tā: viņi mani bija piefiksējuši un pieskatīja. Sezonas laikā biju iemetis visvairāk trīspunktnieku "Pac-10" konferencē, un tagad jutu, ka man vispār neļauj saņemt - ja kāds no pārējiem gāja cauri, manējais aizsargs palīgā negāja. Visu laiku man bija "sejā", tā ka bija grūti izmest metienus un saņemt bumbu vispār.

- Bet pēdējā spēlē rekords - 20 punktu!
- Jā, bet... Galvenais jau uzvarēt, nevis tie punkti.

- Tavs maizes darbs Arizonā šogad bija trīspunktnieki.
- Šajā komandā - jā. Ja jutu, ka mani sedz pārāk cieši, gāju garām un mēģināju kaut ko izveidot kādam no komandas biedriem - devu piespēles, lai punktus met viņi. Tāda bija spēle, kāda no manis šosezon bija vajadzīga, un tā arī spēlēju. Šogad mums bija Džeimss (Hārdens), kas varēja iet cauri un darīt, ko viņš vēlas, bet nākamsezon noteikti būs citādāk. Arī mana loma būs cita - būs jāiet cauri, būs jāpamet iekšā. Nevar visu laiku dzīvot uz trīspunktu līnijas. Tas ir pilnīgi garām!

- Kādas pašam sajūtas - šī gada laikā esi pielicis meistarībā?
- Noteikti. Šosezon daudz vairāk spēlēju - domāju, vidēji pa kādām 35 minūtēm. Visa gada garumā spēlējām ar labām komandām un daudzas no tām arī uzvarējām. "Pac-10" konferencē vispār ir ļoti atšķirīga spēles stila komandas, un mums jāpielāgojas katram no tiem. Domāju, ļoti daudz ieguvu kaut vai tikai no tā. Noteikti palīdzēja arī tas, ka mums bija ļoti laba līmeņa treniņi, kur varēju progresēt arī, spēlējot pret komandas biedriem.

- Par NCAA ir diezgan krasi atšķirīgi viedokļi. Kā tu īsumā raksturotu basketbolu, ko spēlējat?
- Es teikšu tā - tas nav īsti profesionālais basketbols, taču te ir nenormāli atlēti. Un tiešām daudz ļoti gudru treneru. Piemēram, arī mūsu treneris (Herbs Sendeks) komandu pielāgo katram pretiniekam citādāk. Šeit es mācos spēli kā tādu grāmatu! Viss ir izdomāts līdz pēdējām niansēm. Pret dažādām komandām pie katra pick n`rollI ir citādāki rotējumi, un tev nekļūdīgi jāzina - kad jāatdod piespēle, kur jāskrien cauri pašam. Tas ir neaptverams apjoms informācijas un zināšanu. Kā jau teicu, basketbols ir ļoti atlētisks - līmenis "virs stīpas" ir daudz augstāks, nekā Eiropā. Daudziem sākumā ir tā, ka padomā - lūk, tūlīt es viņu nobloķēšu, bet nākamais, ko sajūt, ir "danks" tieši sejā. (Smejas.) Tā šeit mēdz būt. Visu laiku jābūt aktīvam, visu laiku jākoncentrējas, kas notiek apkārt.

- Visus vienmēr interesē nauda. Par profesionālo basketbolu skaidrs - konkrēta mēnešalga, ko izkaro aģents. Kādas ir NCAA spēlētāja finansiālās attiecības ar universitāti?
- Ir tā, ka šeit spēlētājam visu apmaksā un nodrošina - dzīvošanu, ēšanu. Bet tā, ka skaidra nauda uz rokas - tā faktiski nav. Mēs, tie, kas dzīvo kojās, saņemam apmēram 140 dolāru, kas mēnesī, protams, nav nekas. Tie, kas ikdienā dzīvo ārpus studentu pilsētiņas, mēnesī saņem 1200 dolāru. Viņiem pašiem jāmaksā par īri, bet principā iespējams atrast dzīvokli par 500 dolāriem mēnesī, un tas nozīmē, ka septiņi simti paliek uz rokas. Vēl gan jārēķina, ka tādā gadījumā nevar iztikt bez mašīnas, kurā attiecīgi jālej benzīns. Tāpat īsti nezinu, kā ar ēšanu - it kā ir par brīvu, it kā nav... Jāskatās, kas kuram izdevīgāk. Es pats dzīvoju kojās.

- Kā ar mācībām iet? Lasīju, ka esi iekļauts simboliskajā pieciniekā starp tiem spēlētājiem, kam vislabāk sekmējas studijās - tad jau laikam nav tā, ka tikai pa zāli dzīvo un uz lekcijām neej.
- Nav, nav - galīgi nav. Mācībās šeit ir jāieliek liels darbs, citādi arī nekāda basketbola nebūs. Universitātē ir diezgan daudz visādu mājasdarbu, referātu, kas jānodod konkrētos datumos. Šad tad braucam izbraukumos - tad viss jāizpilda iepriekš. Tā kā diezgan daudz, ko darīt. Nav tā, kā kāds varbūt iedomājas: o, basketbolisti - tad jau noteikti neko nedara, tikai trenējas un staigā apkārt, un visu viņu vietā izdara citi.. Tā nav. Mums jādara pilnīgi viss tas pats, kas regulārajiem studentiem. Nekādu atlaižu. Šis pēdējais semestris sanācis bišķi švakāks, bet domāju, ka visu vēl paspēšu - palikušas vēl četras nedēļas, jāsarauj.

- Kas būsi, kad absolvēsi?
- Ja godīgi, es pat precīzi nepateikšu. Studēju biznesa lietas - kaut kāds biznesa grāds jau beigās būs... Tad jau redzēs, ko ar to tālāk varēs izdarīt.

- Neizklausās, ka baigi būtu saplānojis savu nākotni šajā virzienā...
- (Smejas.) Galīgi neesmu. Arizonu es izvēlējos komandas, nevis studiju programmas dēļ. Vienīgais, kas mani interesē, ir basketbols. Godīgi pasaku...

- Tādā gadījumā - vai esi pārliecināts, ka Arizonā pavadīsi visus četrus gadus? Latvijā dažs labs jau piesauc NBA, varbūt kāds Eiropas klubs un lielāka nauda...
- Pagaidām plāns ir palikt visus četrus gadus, bet tajā pašā skatīties, kas notiek. Piemēram, ja nākamā man sanāks laba sezona - teiksim, ar vidēji 25 (punktiem) spēlē -, tad būs jāiet prom. Tā ir. Bet jāskatās, kā sanāks. Tāpēc saku - šobrīd aktuālais plāns ir beigt skolu, lai vecāki būtu lepni par mani. (Smejas.) Bet, ja būs kāds labs piedāvājums, uzreiz neatraidīšu - izvērtēšu, apdomāšu. Eiropā ir daži aģenti, kas mazliet tā kā jau interesējas - visu laiku man raksta. Bet nākamo sezonu sākšu tepat Arizonā.

- Iespējas, ka tevi ievēros, atkarīgas arī no komandas spēka. Kāda nākamsezon izskatīsies "Sun Devils" - kas no līderiem paliek, kuru vairs nebūs, par ko varēsiet pacīnīties?
- Īstenībā es uzskatu, ka mēs varētu būt daudz labāki, nekā bijām šogad. Tāda ir mana pārliecība. Džefs (Pendegrāfs) jau ir projām, arī Džeimss (Hārdens) acīmredzot aizies uz NBA - domāju, ka bez viņiem noteikti mainīsies arī pārējo spēle. Nebūs superzvaigžņu un būs skaidrs, ka vairāk jāstrādā visiem kopā - vairāk jābūt kā komandai. Šajā sezonā spēle vairāk bija pakārtota Džeimsam, un daži džeki nemaz necentās spēlēt tā, kā varbūt varēja. Nākamgad būs citādāk, un arī pieredzes būs vairāk. Būs arī labs papildinājums no nākamās klases - četri jauni spēlētāji. Starp viņiem, starp citu, krievs un ukrainis.

- Vai šovasar ceri sagaidīt kādu interesi arī no jaunā Latvijas izlases trenera Kemzuras?
- Pat nezinu. Pagaidām nekāda interese nav bijusi. Jebkurā gadījumā šovasar nav plānu atpūsties, bet tieši vēl vairāk strādāt treniņos, jo pašam gribas kļūt labākam. Beigās visu jau izšķir tas, kā tu esi pastrādājis vasarā - tā nenotiek, ka vasaru nodzīvojies pludmalē, bet nākamajā sezonā esi baigais spēlētājs. Jāiegulda milzīgs darbs.

1 2 43 komentāri

 +15 [+] [-]

, 2009-04-07 12:25, pirms 15 gadiem
laba intervija

 +21 [+] [-]

, 2009-04-07 12:29, pirms 15 gadiem
nja interesanti
Es tad arī viņam novēlēšu tos 25 punktus vidēji spēlē nākamsezon

 +25 [+] [-]

, 2009-04-07 12:29, pirms 15 gadiem
Pats isti nezin ko studē!

no texta : - Kas būsi, kad absolvēsi?
- Ja godīgi, es pat precīzi nepateikšu. Studēju biznesa lietas - kaut kāds biznesa grāds jau beigās būs... Tad jau redzēs, ko ar to tālāk varēs izdarīt.

 +13 [+] [-]

, 2009-04-07 12:30, pirms 15 gadiem
Lai veicas!

  +5 [+] [-]

, 2009-04-07 12:34, pirms 15 gadiem
Galvenais, lai nespeelee Latvijaa peec NCAA, jo tad visticamaak nodzersies, kaa vairums latvieshu baalelinji!

  +8 [+] [-]

, 2009-04-07 12:35, pirms 15 gadiem
domāju ka viņš NBA tiks... man tāda nojauta

 +14 [+] [-]

, 2009-04-07 12:39, pirms 15 gadiem
KaraLis rakstīja: nja interesanti
Es tad arī viņam novēlēšu tos 25 punktus vidēji spēlē nākamsezon
Es labāk tos 25 viņam pataupīšu uz pēdējo gadu. Lai tak tiek arī tas kaut kādais ekonomikas grāds un labs klubs
Slēpts komentārs: Novicki

 +15 [+] [-]

, 2009-04-07 12:49, pirms 15 gadiem
Kuksi, vot tu esi spilgts piemērs tam, ko sauc vienā vārdā - attieksme! Malacis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-04-07 13:05, pirms 15 gadiem
varētu pa vasaru pastrādāt ar izlasi - kas zina - varbūt arī sastāvā tiktu.
tikai nezin, vai viņam uz EČ laiku Amerikā nebūs jābūt?

 +10 [+] [-]

, 2009-04-07 13:10, pirms 15 gadiem
Novicki rakstīja: Labs.
Ar tādu attieksmi kā viņa bija U-20 čempī stabili netiks
Gudrais Latvju bāleliņ, izklasti mums nezinīšiem kāda tad bija viņa attieksme ??

  +6 [+] [-]

, 2009-04-07 13:16, pirms 15 gadiem
Novicki rakstīja: Labs.
Ar tādu attieksmi kā viņa bija U-20 čempī stabili netiks
Ko tu tur dirs? Paskaiti cik vispār latviešu tur kapājās pa to NCAA? Viens! Aizej parādi ko pats esi izdarījis!

  -2 [+] [-]

, 2009-04-07 13:32, pirms 15 gadiem
kasparsp124 rakstīja: Pats isti nezin ko studē!

no texta : - Kas būsi, kad absolvēsi?
- Ja godīgi, es pat precīzi nepateikšu. Studēju biznesa lietas - kaut kāds biznesa grāds jau beigās būs... Tad jau redzēs, ko ar to tālāk varēs izdarīt.


Nu īstenībā pilnīgi saprotu viņu ar to, ka pats tā īsti neskatās uz tām studijām, mācās, lai paliktu Arizonā un spēlētu, nevis, lai iegūtu to grādu. Kā jau pats teica: vienīgais kas mani interesē ir basketbols. Domāju ka pat Latvijā arī ir daži labi tādi Pareizi arī ir, malacis lai kapājas, veiksmi izaugsmē un labu nākotni! Prieks par Tevi.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-07 13:44, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: domāju ka viņš NBA tiks... man tāda nojauta
Ja trenēsies, un būs liels gribasspēks pierādīt sevi, tad domāju ka tas ir sasniedzams mērķis..

     [+] [-]

, 2009-04-07 13:46, pirms 15 gadiem
Pie caurgaajieniem tikai japiestraadaa

  +7 [+] [-]

, 2009-04-07 14:05, pirms 15 gadiem
masalskis123 rakstīja: Jāpiestrādā arī pie caurgājieniem,nevis tikai truļi jālādē... un sodi jāmet labāk.. vairāk jāspēlē uz komanda jādod viidēji spēlē 2-3 piespēles .. nevis tik jālidina kaut kādi zilie truļi uz dullo a būs būs nebnūs nebūs...
basketbols ir komandas sporta veids nevis ego sporta veids jāspēlē uz komanda poo ka tu esi iemetis 29pt ja komanda zaudē...
Draugs, tu interviju lasīji ??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +20 [+] [-]

, 2009-04-07 14:27, pirms 15 gadiem
Ja Kuksiks būtu 5 vai 4 numurs, es vēl varētu pieņemt, ka viņu nodraftētu un arī pie ļoti labas spēles. Bet tā diemžēl nav. Un tie kas saprot basī - uz viņa pozīciju 2, 3 ir vislielākā konkurece, viekārši drausmīga lai tiktu NBA! Nepārprotiet es vēlu tikai labu džekam, bet manuprāt viņa griesti varētu būt kāds labs klubs eiropā. Bet ja viņš pēkšņi progresē nenormālos tempos un sasniedz fantastisku 3pts % precizitāti varbūt viņu paņem arī kāds NBA klubs par tā saucamo - pēdējo sekunžu metēju, bet vienalga neticās. Un par izlasi manuprāt ir pāragri runāt, daži bišķi pārfanojušies, jo uz katru pozīciju
jāņem labākie spēki, jaunība ir laba lieta, bet ja mēs gribam kaut ko sasniegt, vajadzīga arī peredze. Un šogad ir iespēja izveidot ļoti labu izlasi. Kuksikam viss vēl preikšā!

  +2 [+] [-]

, 2009-04-07 15:02, pirms 15 gadiem
Novēlu nākošo sezonu vēl veiksmīgāku!

     [+] [-]

, 2009-04-07 15:08, pirms 15 gadiem
taas kojas drosivien ir labaakas, ka mums te dazi dziivokli nu pa to izlasi jau gan pārsteidzigi piesauc!!!!

  -3 [+] [-]

, 2009-04-07 15:25, pirms 15 gadiem
a es vinju sedzu striitinjaa un man ari nebija ljauts kaadam iet paliigaa, pretinieka caurgaajiena gadijumaaa.. vnk visu laiku bij jaabuut klaat un neljaut sanjemt bumbu... vnk pielipu vinjam.....
kauko jau sameta, tikai beigaas paprasija- vai es uz bumbu vispaar neskatos?

     [+] [-]

, 2009-04-07 15:25, pirms 15 gadiem
labi speelee dzeks.. ljoti nosveerti.. noveelu veiksmigu karjeru...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-04-07 16:03, pirms 15 gadiem
Uz NBA nav variantu, jo uz viņa pozīciju NBA ir nenormāli lielā konkurence un NBA ir jābūt labam caurgājienam un dankiem, jo tas ir bizness un skatītājiem patīk danki. Es domāju ka viņš ir Eiropas spēlētājs un pēc pāris gadiem Eiropā būs varianti. Un vēl NBA viņš netiks jo aizsardzībā nav variantu pret melnajiem kas no dabas ir daudz atlētiskāki un spēcīgāki.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-07 16:19, pirms 15 gadiem
asais4444 rakstīja: Uz NBA nav variantu, jo uz viņa pozīciju NBA ir nenormāli lielā konkurence un NBA ir jābūt labam caurgājienam un dankiem, jo tas ir bizness un skatītājiem patīk danki. Es domāju ka viņš ir Eiropas spēlētājs un pēc pāris gadiem Eiropā būs varianti. Un vēl NBA viņš netiks jo aizsardzībā nav variantu pret melnajiem kas no dabas ir daudz atlētiskāki un spēcīgāki.
draugs, vai esi kaadu vinja speeli redzeejis?

     [+] [-]

, 2009-04-07 17:13, pirms 15 gadiem
asais4444 rakstīja: Uz NBA nav variantu, jo uz viņa pozīciju NBA ir nenormāli lielā konkurence un NBA ir jābūt labam caurgājienam un dankiem, jo tas ir bizness un skatītājiem patīk danki. Es domāju ka viņš ir Eiropas spēlētājs un pēc pāris gadiem Eiropā būs varianti. Un vēl NBA viņš netiks jo aizsardzībā nav variantu pret melnajiem kas no dabas ir daudz atlētiskāki un spēcīgāki.
piekritisu wilwood ko tavuprat vins ncaa sedz ?? 1,80m garus baltos ??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-04-07 18:26, pirms 15 gadiem
Laba intervija...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-07 18:55, pirms 15 gadiem
6.speletajs rakstīja: Paskaties uz kapono, novak, stajakovich,! Kuksiks ir viņu tipa speleetaajs aizsardziiba viņam ir diezgan laba, bet augums viņu pieviļ ja pretii naak taadi kaa lebrons 3 poziicija nu naw izredžu!
nu ja Kuksiks arī tiktu NBA domāju ka džeks labi varētu spēlēt arī otrajā pozīcijā, kurā iespējams pēc NBA standartiem viņš manuprāt būtu labāks spēlētājs.

     [+] [-]

, 2009-04-07 19:33, pirms 15 gadiem
Spele jau labi, lai veicas.
1 2 43 komentāri