Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Strautiņš: "Mīnus vai plus 20, atbalsts nemainās – Trieste dzīvo basketbolā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Strautiņš: "Mīnus vai plus 20, atbalsts nemainās – Trieste dzīvo basketbolā"
Artūrs Strautiņš 26. novembrī. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Pēc spēles pret Kantu pietika laika sagatavoties braucienam uz Rīgu. Atpakaļ tikt būs ērti – no Ļubļanas līdz Triestei ir stundas brauciens," Pasaules kausa kvalifikācijas piektais sabraukums ir ideāli piemērots vīriešu basketbola valstsvienības uzbrucēja Artūra Strautiņa vajadzībām.

Treneru Anatolija Konstantinova un Mārtiņa Fomina audzēknis 2013. gada 20. oktobrī kļuva par otro jaunāko spēlētāju “Aldaris” LBL pirmās divīzijas vēsturē, LMT basketbola akadēmijas rindās laukumā ejot 14 gadu 11 mēnešu un 27 dienu vecumā.

DSN pārstāvis 2014. gada vasarā parakstīja trīs gadu līgumu ar “Reggio Emilia” – Itālijas virslīgas klubu, kurš tajā pavasarī ar Ojāru Siliņu sastāvā izcīnīja FIBA Izaicinājuma kausu. Strautiņš 2015. gada 10. janvārī – 16 gadu vecumā – debitēja lielajā komandā. Vēlāk uzbrucējs pagarināja līgumu līdz 2020. gadam, tomēr 2017. gada 31. jūlijā Redžo nolēma no latvieša šķirties.

Trīs dienas vēlāk Strautiņš nonāca “Orlandina Basket” – Sicīlijas klubā, kurā iepriekš spēlēja Jānis Bērziņš. Novembrī latvietis ar Itālijas basketbola pilsonību tika izīrēts otrās līgas komandai “Orzi Basket”, bet vasarā pievienojās “Pallacanestro Trieste” – 1975. gadā dibinātam klubam, kurš A sērijā atgriezies pēc 14 sezonu pārtraukuma.

Kurā brīdī zināji, ka varēsi braukt palīgā valstsvienībai?
Klubs saņēma vēstuli no Latvijas basketbola savienības – tajā brīdī zināju, ka varēšu atbraukt. Saņēmu atbalstu no kluba gan septembrī, gan novembrī – vispār nekādu problēmu.

Nākamā spēlē Itālijas virslīgā būs 9. decembrī. Klubā varēšu atgriezties pēc 2. decembra spēles pret Slovēniju – no Ļubļanas līdz Triestei ir stundas brauciens.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka mājas spēlēs zāle ir pilna. Vai pilsētā valda ažiotāža?
Trieste dzīvo basketbolā. Cilvēki pazīst spēlētājus, seko līdzi kluba gaitām. Triestei ir ļoti labi fani, kuri mūs atbalsta katrā spēlē. Mīnus 20 vai plus 20 – atbalsts nemainās. Tas ļoti priecē.

Vai Triestes fani pārspēj Redžo un Sicīlijā piedzīvoto?
Itālijā izcila atmosfēra ir visās spēlēs – visur, kur braucu. Šajā ziņā tur vispār nav problēmu.

Spēlēšana Triestē sākās ar pārbaudes laiku?
Parakstīju trīs gadu līgumu, taču pārbaudes laika nebija.

Vai treneris Evdženio Dalmasons (Eugenio Dalmasson) izmanto tevi tikai trešā numura pozīcijā?
Spēlēju gandrīz tikai vieglā uzbrucēja pozīcijā. Izņemot sezonas sākumu, kad ceturtie numuri bija savainoti. Pret “Torino” un nākamajā spēlē pārmaiņus darbojos kā spēka uzbrucējs.

Cik daudz sanāk spēlēt vienlaicīgi ar Ojāru Siliņu?
Kad Ojārs atbrauca, viņš spēlēja ceturtā numura pozīcijā, jo mūsu spēka uzbrucējs bija savainots. Pēdējā laikā savainots ir arī viens trešais numurs, tāpēc pārsvarā maināmies vieglā uzbrucēja postenī. Svētdien pret Kantu sanāca uzspēlēt arī kopā.

Atbraucāt vakar – uzreiz pēc spēles skrējāt uz lidmašīnu?
Spēle notika rīta pusē, divpadsmitos. Ideāli – pēc spēles bija laiks mierīgi sagatavoties braucienam. Lidojām no Triestes uz Frankfurti, tālāk uz Rīgu.

Kāds ir priekšstats par Melnkalni?
Zinu viņu Eirolīgas spēlētājus – būs labākais sastāvs. Melnkalne ir spēcīga komanda.

Individuālie mērķi valstsvienībā?
Cīnīties katru dienu. Parādīt sevi un kļūt par labāku spēlētāju.