Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Mārcis Vītols: "Peiners iedrošināja – brauc uz Odesu!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārcis Vītols: "Peiners iedrošināja – brauc uz Odesu!"
Mārcis Vītols: pirmais treniņš Latvijas valstsvienībā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Nupat bijām izbraukumā, autobusam gandrīz nolūza ātrumkloķis. Vienos naktī iebraucām kādā ciematā, meklējām metinātāju," vīriešu basketbola valstsvienības debitants Mārcis Vītols pirms ierašanās Rīgā aizvadīja trīs raibus mēnešus Ukrainas klubā "Odesa".

Valmieras basketbola audzēknis uzaicinājumu pārstāvēt valstsvienību saņēma, atrodoties Dņipro (bijusī Dņipropetrovska) priekšpilsētā Kamjanskā. “Odesa” sestdien Ukrainas kausa astotdaļfinālā pieveica vietējo komandu ar 85:80, bet Vītols 13 minūtēs tika pie deviņiem punktiem un trīs piespēlēm.

Divdesmit sešus gadus vecais spēlētājs iepriekš spēlēja tikai nacionālajā čempionātā – Latvijas Universitātē (2010-2013), basketbola klubā “Valmiera” (2013-2015) un pirmās divīzijas jaunpienācējā, BK “Ogre” (2015-2018).

Kad saņēmi uzaicinājumu pievienoties valstsvienībai?
Sestdien, 24. novembrī, pēc Ukrainas kausa spēles. Pirms tam aģents (Raivis Ušackis) ziņoja, ka esmu iekļauts izlases paplašinātajā pieteikumā starp 25 spēlētājiem. Aizkulisēs dzirdēju, ka ir daudz savainotu spēlētāju, tāpēc varbūtība spēlēt saīsinātajā sastāvā pieauga.

Nepievērsu runām uzmanību, koncentrējos spēlēšanai. Sestdien saņēmu zvanu no aģenta, ka esmu iekļauts kandidātu lokā – patīkami! Odesas galvenais treneris Oļegs Juškins vienlaikus ir komandas menedžeris, vajadzēja prasīt atļauju viņam. Treneris jautāja, vai vēlos spēlēt izlasē. Protams! Sagaidījām LBS vēstuli, tagad esmu šeit.

Odesā nokļuvi vienlaicīgi ar Andreju Šeļakovu un Arnoldu Helmani?
Aģents informēja par vairākiem variantiem. Bija grūti izdarīt izvēli, taču nolēmu doties uz Odesu – zemapziņā jutu, ka vajag pirmo reizi aizbraukt uzspēlēt ārzemēs. Aģents pazina treneri Juškinu, kurš pats kādreiz spēlējis kā saspēles vadītājs. Faktori sasummējās.

Iedrošināja (Latvijas Universitātes kolēģis) Žanis Peiners – brauc, Odesa ir laba pilsēta! Saņēmu arī labas atsauksmes par treneri. Aizbraucām trijatā – Andrejs pirms dažiem gadiem jau bija spēlējis Odesā. Viņš uzreiz palīdzēja iedzīvoties. Odesa ir laba pilsēta, īpaši vasarā. Iesaku aizbraukt!

Bieži visi trīs ejat laukumā pamatsastāvā. Treneris pilnībā uzticas?
Esam ārzemnieki – būtu muļķīgi mūs nelaist laukumā. Protams, arī cita atbildība. Īpatnēja tiesāšana, garajiem spēlētājiem grūtāk. Andrejs spēcīgs – svaida ukraiņus apkārt, dažas minūtes un pieci foli (personiskās piezīmes).

Sadzīve trijatā ir daudz vienkāršāka. Ukraiņu džeki ir draudzīgi – pašam krievu valoda nav labākajā līmenī, bet katru dienu runāju arvien labāk. Viegli komunicēt, tādā ziņā viss apmierina.

Dzirdēts par Odesas zāles īpatnībām.
Zāle tiek apsildīta – pie sienām ir elektriskie radiatori, kuri it kā “silda”. Prezidentam kaut kas nepatika – nesen atlaida divus spēlētājus. Palikušie divpadsmit tika sadalīti trīs četriniekos – divi trenējas, trešais sildās pie radiatoriem. Stāstu cilvēkiem, netic. Spēlētāja karjeras laikā pirms spēlēm nekad neesmu devies iesildīties garajā treniņtērpā. Šogad tā daru.

Ukraina ir liela – vai bijuši nakts pārbraucieni?
Tālākais izbraukums – uz Harkovu, 14 stundas vienā virzienā. Ceturtdien sešos no rīta izbraucam, vakarā esam tur, piektdien spēle. Pozitīvais – pēc piektdienas spēles pārbrauc uz nākamo pilsētu. Teorētiski blakus, divu stundu brauciens, taču ceļi tādi, ka jābrauc piecas stundas. Aizbrauc uz kaimiņu pilsētu, sestdien atpūties, svētdien spēlē.

Nupat braucām uz Dņipro. Autobusam ātrumkloķis gandrīz nolūza (smejas). Vienos naktī iebraucam kādā ciematā, meklējam metinātāju. Piedzīvojumi – bezgala daudz.

Iespējams, ka atgriezīsies valstī, kurā izsludināts karastāvoklis. (Latvijas Radio jautājums)
Šķiet, karastāvoklis jau ir izsludināts, taču tas tiek darīts piesardzības nolūkos (lai sagatavotos atvairīt iespējamo agresiju). Visu uzzinu internetā vai no komandas biedriem – pēc treniņa piezvanīšu Andrejam. Cik saprotu, pie ieejas Azovas jūrā aizturētie kuģi bāzējas Odesā.

Ukrainā jūtos pilnīgi droši. Nav sajūtas, ka būtu noticis kas ārkārtējs. Arī komandas biedri nesaka, ka jūtas apdraudēti.

Kurā vietā Odesa ierindotos Latvijā? (LETA jautājums)
Ogres un Jūrmalas līmenī. Patīk, ka Ukrainas čempionātā nav jauniešu komandu kā šogad Jēkabpils un pērn Valmiera. Visās astoņās komandās kodolu veido pieredzējušie spēlētāji – pirmā vai astotā vieta, nekāda atšķirība.

Piemēram, spēlējām pret “Politehniku”, kura turnīru sāka ar deviņiem zaudējumiem pēc kārtas. Viņi paņēma trīs leģionārus, atbrauca pie mums un uzvarēja. Ukrainas līgas līmenis nav pats augstākais, taču visas komandas spēka ziņā atgādina Jūrmalu un Ogri. Nav Ventspils un VEF.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-26 18:28, pirms 5 gadiem
Gadus 15 atpakaļ mums arī bija līdzīgi apstākļi.
Slēpts komentārs: jbk

  +4 [+] [-]

, 2018-11-26 18:48, pirms 5 gadiem
jbk rakstīja: Tāda nu tā maidanutā Ukraina ir. Nekas, būs laba un interesanta pieredze. Statistika laba, varbūt nopelnīs līgumu kādā sakarīgākā valstī. Kaut vai tajā pašā Polijā.
Ukraina ir interesanta, forša zeme. Odesā arī ir ko redzēt. Aizbrauc kādreiz.
Slēpts komentārs: jbk

  +1 [+] [-]

, 2018-11-26 20:04, pirms 5 gadiem
jbk rakstīja: Pēdējo reizi Ukrainā biju pirms nepilna mēneša, Odesā gan gadus trīs nav sanācis būt. Sanāk braukt diezgan regulāri. Nekā forša tur neredzu. Ok, Karpatu daba ir skaista, izklaidēties par turienes cenām ir ļoti patīkami. Tas arī viss. Krievija n-tos soļus priekšā. Bet tas nu tā, te par basketbolu. Cerams, ka Odesa mūsējiem sanāks kā tramplīns uz kaut ko labāku. Par Šeli gan tas maz ticams.
Maukās brauc, jo te neviena nedod?

  +3 [+] [-]

, 2018-11-26 20:09, pirms 5 gadiem
jbk rakstīja: Tāda nu tā maidanutā Ukraina ir. Nekas, būs laba un interesanta pieredze. Statistika laba, varbūt nopelnīs līgumu kādā sakarīgākā valstī. Kaut vai tajā pašā Polijā.
Labāk maidanutā Ukraina, neka j..bnutā Krievija. Ukraina agri vai vēlu izķepurosies, bet Putina Krievija ir nolādēta

  +1 [+] [-]

, 2018-11-26 23:16, pirms 5 gadiem
vorkuta rakstīja: Labāk maidanutā Ukraina, neka j..bnutā Krievija. Ukraina agri vai vēlu izķepurosies, bet Putina Krievija ir nolādēta
ko tev pati Krievija nodarīja? tak tīri OK valsts, teritorija/daba/vēsturiskais mantojums/cilvēki.