Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA čempione Lūisa: "Mamma iedeva vārdu par godu Maiklam Džordanam"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA čempione Lūisa: "Mamma iedeva vārdu par godu Maiklam Džordanam"
Kalīna Lūisa 2015. gada 7. aprīlī "Amalie Arena" Tampā nogriež tīkliņu pēc uzvaras NCAA čempionātā. Foto: AFP/Scanpix

"TTT raksturo aizsardzība – jūs daudz spēlējat kā komanda. Domāju, ka abām vienībām varētu būt grūti gūt punktus," pēc treniņa Rīgā sarunā ar Sportacentrs.com teica "Carolo Basket" amerikāņu uzbrucēja Kalīna Džordana Moskīda-Lūisa (Kaleena Jordan Mosqueda-Lewis).

WNBA čempione “Seattle Storm” sastāvā (2018). Trīskārtēja NCAA čempione ar “UConn Huskies” (2013, 2014, 2015). NCAA pirmās divīzijas rekordiste karjeras laikā iemesto tālmetienu skaita ziņā (398; skaitot līdz 2015. gadam). Pasaules U17 kausa ieguvēja (Francija 2010). Pasaules U19 kausa ieguvēja (Čīle 2011). Visu laiku labākā meksikāņu izcelsmes spēlētāja.

Kalīnas individuālo un komandas balvu skaits ir iespaidīgs, taču personīgā saziņā viņa ir jauka un vienkārša. Mierīga pārliecība izpaužas katrā viņas lēmumā. Piemēram, 2011. gadā, ierodoties “UConn”, Kalīna nekautrējās palūgt 23. numuru – to, kuru iepriekšējās sezonas nēsāja komandas lielākā zvaigzne Maja Mūra (Maya Moore). Šovakar viņa pirmo reizi spēlēs Rīgā.

Briena Stjuarte (Breanna Stewart) Latvijā viesojās pirms mēneša. Vai viņa pastāstīja, kas sagaida Rīgā?
Kādu brīdi neesam runājušas, tai skaitā par spēlēšanu Rīgā. Nokļūstot šeit – pilsēta ir skaista, Rīgā ir daudz lietu, ko darīt. Manuprāt, “Elektrum” Olimpiskais centrs arī ir jauks.

Ko varam sagaidīt trešdien?
Manuprāt, abas vienības koncentrēsies komandas spēlei. Mēs lepojamies un augstu vērtējam iespēju spēlēt kopā. Redzēsiet labu bumbas kustību – būs laba spēle!

Vai spēle varētu būt ļoti rezultatīva?
(Domā) Manuprāt, abas komandas pievērš lielu uzmanību aizsardzībai. Skatoties uz Francijas līgu, tas ir viens no mūsu lepnuma iemesliem. Un tā raksturo arī TTT – jūs daudz spēlējat kā komanda. Domāju, ka abām komandām varētu būt grūti gūt daudz punktus.

Novembra vidū notika valstsvienību pauze – tika noskaidrotas “EuroBasket Women 2019” dalībnieces. Vai tās laikā paliki Šarlvilā, lai satiktu Francijas izlases jauno spēlētāju Braju Hārtliju (Bria Hartley)?
Jā, pirms Francijas un Slovēnijas spēles tieši atgriezos no pārtraukuma. Pazīstam viena otru no “UConn Huskies” laikiem, tikāmies arī vidusskolā. Bija jauki viņu redzēt spēlējam.

Kalīna Lūisa, Džīno Oriemma un Kia Stouksa (Kiah Stokes) ar NCAA kausu. Foto: AFP/Scanpix

Kalīna Lūisa kļuva par otro “UConn” spēlētāju pēc Majas Mūras (Maya Moore), kura vienā spēlē iemeta 10 tālmetienus. Attēlā ar ģimeni pēc uzvaras pār “UC Davis”

Sieviešu basketbola treneru asociācijas (WBCA) balva 2011. gada labākajai vidusskolu spēlētājai

2013. gada 9. aprīlis, Ņūorleāna. Kalīna Lūisa pirmo reizi kļūst par NCAA čempioni. Foto: AP/Scanpix

Kalīna Lūisa un ASV 44. prezidents Baraks Obama pieņemšanā par godu “UConn” uzvarai 2013. gada NCAA čempionātā

Kuri treneri ir palīdzējuši tev uzlabot trīspunktu metienu?
Mans pirmais treneris bija tēvs – viņš izveidoja manu metienu, strādājot katru dienu. Kad nokļuvu Konektikutas universitātē, tas bija Džīno Oriemma (Geno Auriemma). Viņš nepārtraukti mani izaicināja ar dažādiem vingrinājumiem.

“Tu nevari tikai iemest četrus tālmetienus pēc kārtas. Tev jāiemet četrus “tīrus” tālmetienus pēc kārtas (to swish four in a row).” Tas iesēdās man galvā. Ja neiemet četrus “tīrus” trīspunktu metienus, tas neskaitās.

Īsi pirms “Mater Dei” vidusskolas beigšanas tajā negaidot ieradās (četrkārtējā Olimpiskā čempione) Liza Leslija, lai pasniegtu tev “Gatorade” gada labākās spēlētājas balvu. Vai esi piedzīvojusi līdzīgus pārsteigumus?
Nedomāju, ka bijis lielāks pārsteigums par šo. Leslijas ierašanos negaidīju nekādā veidā, īpaši zinot, ka viņa ļoti ilgi spēlējusi “Los Angeles Sparks”.

Kas ir lielākā mācība, ko ieguvi “UConn”?
Uh... Domāju, to bija tik daudz, ka grūti izvēlēties vienu. Iemācījos darba ētiku. Apguvu, kā treniņu intensitāti pārnest uz spēlēm – katru dienu.

Francijas virtuve, amerikāņu virtuve, meksikāņu virtuve – kura tev patīk vislabāk?
(Domā) Teikšu, ka autentiski meksikāņu ēdieni.

Vai zini vēl kādu Meksikas izcelsmes spēlētāju WNBA?
Nē, tiešām nē. Mūsu basketbolā nav daudz (smejas).

Tu esi izcīnījusi daudz medaļu, pārstāvot “USA Basketball”. Kuru tu vērtē visaugstāk?
Domāju, ka 2013. gada Universiādē izcīnīto. Turnīrs notika Krievijas pilsētā Kazaņā. Mums bija daudz saspringtu cīņu, turklāt draudzības spēlē zaudējām Austrālijai ar lielu starpību.

Pirms dažiem gadiem nolēmi savam vārdam pievienot mātes uzvārdu pirms laulībām (Mosqueda). Tavs otrais vārds ir Džordana – vai tas ir kādā veidā saistīts ar Maiklu?
Jā, mana mamma visu mūžu bija liela Maikla Džordana fane. Viņai iepatikās vārds, tāpēc viņa nolēma to piešķirt man.