Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ilze Ose-Hlebovicka: "Krišjānis Kļaviņš nenovērtēja manu darbu Cēsīs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ilze Ose-Hlebovicka: "Krišjānis Kļaviņš nenovērtēja manu darbu Cēsīs"
SK "Cēsis" sieviešu basketbola komandas treneri Ilze Ose-Hlebovicka un Uldis Švēde
Foto: Zigismunds Zālmanis, www.skcesis.lv

"Divu sezonu laikā Izdevās izveidot lielisku komandu un labi nostartēt. Domāju, ka piedāvājumā trenerim jāatspoguļo meiteņu novērtējums, taču manas vēlmes netika uzklausītas. Neskatoties uz notikušo, man patīk trenera darbs un vēlos to darīt," noslēdzot divu sezonu darbu sporta kluba "Cēsis" sieviešu basketbola komandā, teica Latvijas čempione, viena no visu laiku labākājām Latvijas saspēles vadītajām Ilze Ose-Hlebovicka.

“TTT Rīga” un SK “Cēsis” ceļi Latvijas čempionāta izslēgšanas spēlēs krustojās sesto reizi septiņu sezonu laikā, turklāt komandas ceturto reizi tikās finālā. “TTT Rīga” uzvarēja 2008. un 2010. gada finālsērijās, savukārt “Cēsis” izcīnīja pirmo vietu 2009. un 2012. gada čempionātos. Pavasarī Vidzemes klubs zelta medaļas izcīnīja Ilzes Oses-Hlebovickas vadībā.

Ilggadējā Latvijas valstsvienības saspēles vadītāja ar Cēsu komandu strādāja no 2010. gada rudens. Pirmajā sezonā, spēlējot bez izlases kandidātēm, tika finišēts septītajā vietā ar bilanci 6-22. Nākamajā piegājienā izdevās pulcēt spēcīgāku sastāvu, bet nopietnākie pastiprinājumi tika piesaistīti 2012. gada sākumā. Izdevās noslēgt līgumu ar saspēles vadītāju Andu Eibeli, no Viļņas kluba “Kibirkštis” pārnāca Santa Dreimane, priekšējo līniju papildināja britu Olimpiete Kimberlija Batlere, kā arī septiņkārtējā WNBA zvaigžņu spēles dalībniece, Eirolīgas un NCAA čempione, uzbrucēja Nakiša Seilsa.

Pirmie divi apļi tika pabeigti ar bilanci 9-5, turpretī sezonas turpinājumā Cēsis sasniedza labāko bilanci līgā. Trešajā un ceturtajā aplī iekrāta uzvaru un zaudējumu attiecība 13-1, bet izslēgšanas spēlēs 5-1. Summā 27-7. Neskatoties uz sekmīgo startu, kopsaucējs par tālāko darbu Cēsīs netika atrasts, vilšanos neslēpj Ose-Hlebovicka.

“Ar sporta kluba “Cēsis” prezidentu Krišjāni Kļaviņu bija piecu minūšu saruna. Saņēmu piedāvājumu. Uz entuziasma pamata var strādāt, ja redzi perspektīvu. Bez jēgpilna piedāvājuma entuziasms agri vai vēlu apsīkst. Uzskatu, ka divu sezonu laikā Cēsu klubā izdarīju pietiekami lielu darbu, lai nevajadzētu apspriest pamatvajadzības. Izdevās izveidot lielisku komandu un labi nostartēt. Gribēju, lai tas tiktu novērtēts. Manas vēlmes netika uzklausītas, par tālāku sadarbību nevienojāmies un piedāvājums tika atteikts. Citus variantus neizskatījām.

Jārēķinās ar Latvijas realitāti. Esmu atvērta sarunām, taču apzinos, ka komandu un attiecīgi treneru darba vietu skaits ir ierobežots. Neizslēdzu iespēju nākotnē strādāt Polijā, taču ieceres pagaidām ir sākuma stadijā. Man patīk trenera darbs un vēlos to darīt.”

Visvairāk Ilzi priecē fakts, ka piecas Cēsu kluba spēlētājas – Anda Eibele, Anete Horelika, Santa Dreimane, Agnija Reke, Ilze Jākobsone – vasarā spēlēja jaunatnes un pieaugušo valstsvienībās.

“Trenerim tas ir augsts novērtējums. Esmu priecīga un gandarīta, ka meitenes izmantoja iespēju, kļūstot par konkurētspējīgām spēlētājām izlasē. Vairākas meitenes agrāk netika uzskatītas par valstsvienības kandidātēm. Domāju, ka piedāvājumā trenerim jāatspoguļo meiteņu novērtējums. Pierādīju, ka trenera darbs man padodas un varu sekmīgi strādāt. Augsta līmeņa basketbolā esmu pavadījusi daudzus gadus, savu kompetenci spējot apliecināt dažādās lomās.

Atskatoties uz divām sezonām Cēsīs, īpaši pateicos visām meitenēm, kuras trenējās un spēlēja komandas sastāvā. Daudz palīdzēja treneris Uldis Švēde. Liels bija fizioterapeita Jāņa Ķepīša ieguldījums, par ikdienas jautājumiem rūpējās menedžeris Vilnis Kļaviņš. Liels paldies pienākas Cēsu komandas līdzjutējiem. Sākumā uz mūsu mājas spēlēm nāca ap 50 skatītājiem. Finālos spējām pulcēt pilnas tribīnes un uzvaras veltījām viņiem.”

Ilze Ose-Hlebovicka ar 103 spēlēm ir viena no astoņām spēlētājām, kuras aizvadījušas vairāk nekā simts spēļu Latvijas valstsvienībā. Izcilnieču sarakstā ir Gunta Baško-Melnbārde (152), Ieva Tāre (148), Zane Tamane (125), Ieva Kubliņa (122), Liene Jansone (121), Anete Jēkabsone-Žogota (116) un Zane Eglīte (106). Ilze izlasē FIBA sacensībās spēlēja no 1995. līdz 2007. gadam, piedalījās sešos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīros un trīs reizes palīdzēja valstsvienībai kvalificēties finālturnīram (Polija 1999, Turcija 2005, Itālija 2007).

Pēc spēlētājas karjeras beigām Ilze Ose-Hlebovicka kopā ar Ingu Geistardi Zaporožecu 2009. gadā nodibināja Jauno Sieviešu basketbola līgu, sperot soli mūsdienīga amatieru basketbola čempionāta izveidē. Dibināšanā piedalījās septiņas komandas – "RTU/Merks 2", "Rīdzene", 3. BJSS (Pārdaugava), divas TTP BS vienības, "Avantis-Klasika" un "Valmiera". Trīs gadu laikā līgas komandu skaits ir divkāršojies, izveidojusies laba sadarbība ar partneriem Lietuvā un Igaunijā.

“Turpinu strādāt, lai attīstītu Jauno Sieviešu basketbola līgu un iegūtu tai jaunus atbalstītājus. Ļoti laba sadarbība ir izveidojusies ar “Sportland”. Trešo gadu mūs atbalsta “Aerodium”. Sporta ekipējumu komandām ar labām atlaidēm piedāvā Polijas uzņēmums “Uffo”.

Oktobra beigās startēs JSBL ceturtā sezona. Turnīram pieteikušās 14 Latvijas komandas. Klāt nākusi Daugavpils Universitātes komanda, apvienotu komandu izveidojusi Ķekava un TTP 2. Vairākums vienību turnīrā spēlēs jau trešo vai ceturto sezonu pēc kārtas. Rīkotāju uzdevums ir nodrošināt piemērotus apstākļus un vietu Latvijas sacensību kalendārā. Jaunā izspēles kārtība tiks apstiprināta līgas treneru sapulcē.”

Oses-Hlebovickas skatījumā starptautiskā pieredze var radīt pievienoto vērtību jaunveidotajam Latvijas un Igaunijas apvienotajam čempionātam. “Čempionātu apvienošana nāks par labu sieviešu basketbolam viena iemesla dēļ. Sezonas laika būs iespēja spēlēt pret pilnīgi cita stila spēlētājām, Igaunijas basketbola skolu. Mačošanās savā starpā šobrīd nenes būtisku pienesumu, jo Latvijas komandās lielas pārmaiņas nav notikušas. Pērn bija divas izteiktas favorītes, pēc līgu apvienošanas spēku samērs nav zināms.”

  +2 [+] [-]

, 2012-09-10 16:35, pirms 12 gadiem
Nu kā tā var!

  +3 [+] [-]

, 2012-09-10 16:48, pirms 12 gadiem
kārtējais apliecinājums, ka blondajam grēkam ir finansu problēmas!

Būtu vecis atzītu to un miers, bet nē visi apkārt vainīgi!

  +6 [+] [-]

, 2012-09-10 17:03, pirms 12 gadiem
Kļaviņš krāj naudu pavasara ārzemju spēlētājām.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-10 17:31, pirms 12 gadiem
Jumtalapa rakstīja: Kļaviņš krāj naudu pavasara ārzemju spēlētājām.
Tur var arī nekrāt,tā vienmēr nesanāks,jo 2010/2011.gada sezonā viņas pat netika 6.vietā un čiks vien sanāca. Neredzu jau,kas tur varētu spēlēt,lai krātu naudu priekš leģionārēm. Hlebovickai paldies,bija labi sagatavota komanda!

     [+] [-]

, 2012-09-10 17:38, pirms 12 gadiem
OK, domājiet reāli. Te viss ir skaidrs - Krišjānis nopirka spēlētājas un Ilze nopelni uzvarā bija daudz, daudz mazāki. Nav jau tā, ka Ilze paņēma nekam nederīgas spēlētājas, uztrenēja 2 gadu laikā un izcīnīja titulus.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-10 17:48, pirms 12 gadiem
Oj nu gan, Krisjanis nesen intervija pateica, ka saistiba ar apvienoto cempi, regularaja sezona speles uz to lai tiktu playoff, kada bija Ilzes karjera pirms Cesim ka trenerei ? Tiesam butu jamak korekti pateikt paldies un uz redzesanos, nevis parmest to ka nav labaki nosacijumi, cik var saprast no raksta- piedavajums tik izteikts, publiski mazgat velju tapec ka tas nebija labaks par ieprieksejo ir diezgan nekorekti, maigi sakot.

  -3 [+] [-]

, 2012-09-10 18:20, pirms 12 gadiem
Varbūt Ilze sevi pārvērtē?

     [+] [-]

, 2012-09-10 19:16, pirms 12 gadiem
Nu nez, domaju ka jebkurš cits treneris no LSBL ar to sastāvu kāds bija Cēsīs būtu paņēmis zeltu.
Osei kātrenerei vēl jāaug, bet Klavins tomer jau ir sasniedzis daudz ko.

     [+] [-]

, 2012-09-10 19:18, pirms 12 gadiem
Un jā ši jau izklausās pēc publsikas veļas mazgāšanas Oses izpildījumā. Prefesionāls treneris arī presei mācētu profesionāli izteikties. "Piedāvājums bija, bet nevienojāmies" bet te kaut kāda sieviešu čīkstēšana.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-09-10 22:55, pirms 12 gadiem
Nav saprotama dažu komentētāju provinciālisms un tumsonība, rīkot vārdisku soda ekspedīciju par sieviešu basketbolā notiekošo.
Cēsīm, TTT un tām dažām pašvaldībām, kuras atbalsta sieviešu basketbolu par paveikto bezmaksas piens jādod.
Krišjāni arī var saprast, jaunie Igaunijas izdevumi, trenerei par pērniem panākumiem alga jāpieliek, utt., ņemot vēra, apstākli, ka LBS objektīvi sniedz tikai morālu atbalstītu.
Ilzei ir čempiones tituls un iespēja iekarot vismaz Eiropu, aiziet...

     [+] [-]

, 2012-09-10 23:58, pirms 12 gadiem
Lai kā arī cik dīvaini dažbrīd liktos sporta kluba "Cēsis" lēmumi, viens ir jāatzīst, Latvijā ir tikai divi sieviešu basketbola klubi, kas ne mājinieku basketbola līdzjutējiemm var radīt kaut kādu interesi, un viens no tiem ir Cēsis.
Nebrīnīšos, ja lēmums ir saistīts ar to, ka Cēsis tiešām regulārajā sezonā tik vien sastāvu savāks, lai tiktu iekšā izslēgšanas spēlēs un tad sezonas beigās ātri, kā arī pietiekami spēcīgi nokomplektēsies un uzvarēs. Šādiem mērķiem var būt arī nav vērts vēl iespringt dēl trenera.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-09-11 02:31, pirms 12 gadiem
Kļaviņa netīrie pirksti un cinisms attiecībās pat ar it kā tuviem cilvēkiem, domubiedriem, nav noslēpums... Par to jau sen raksta un runā. Uzmetējs un TIKAI sava labuma meklētājs, kas žēlojas, ja viņam neļauj strādāt tā, kā pašam gribas.

     [+] [-]

, 2012-09-19 11:20, pirms 12 gadiem
Kriša atlaidīs jebkuru ja nepatiks-Zvirgzdiņu izmēza....Lietuvieti izsvieda u.t.t.un Armandu ar neglaudīs.