Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kļaviņš: "Eiropas kausa cena – 2 miljoni eiro"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kļaviņš: "Eiropas kausa cena – 2 miljoni eiro"
Krišjānis Kļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

"Pirms Eiropas kausa izlozes komandas tiek sadalītas pēc ģeogrāfiskā principa. Tas nozīmē, ka grupu turnīrā mums būtu jāspēlē pret Krievijas vai Turcijas basketbola komandām – klubiem ar piecas vai desmit reizes lielākiem budžetiem," preses konferencē pirms 2014. gada sezonas sākuma sporta kluba "Cēsis" prezidents Krišjānis Kļaviņš skaidroja, kāpēc komanda atteikusies no iespējas startēt Eirokausos.

Tāpat kā iepriekšējās sezonās, Cēsu kluba basketbolistes gatavošanos sāka vēlu, no 1. oktobra pulcējoties uz treniņiem pazīstamā basketbolista un topošā trenera Uģa Viļuma vadībā. Kluba galvenais treneris Armands Krauliņš komandas darbā aktīvi iesaistīsies pēc 15. oktobra, savukārt pirmajās divās nedēļās pieredzējušais speciālists vairāk bijis novērotāja statusā. Mērķi nav mainījušies, komanda vēlas uzvarēt gan Latvijas un Igaunijas līgā, gan Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēlēs.

Kļaviņš uzskata, ka vēlāks gatavošanās sākums neietekmēs rezultātu. “Basketbolā un futbolā sezonas kulminācija iekrīt dažādos laikos. Basketbolā viss izšķiras sezonas pēdējos divos mēnešos, kad notiek “play-off” spēles un komandas var atgūt iepriekš zaudēto. Turpretī futbolā uzvarētāju noskaidro regulārajā čempionātā un punkti tiek krāti visas sezonas garumā.”

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kluba budžets palielinājies salīdzinoši nedaudz – no 70 līdz 85 tūkstošiem latu. Summas ir daudz mazākas nekā 2008.-2009. gadā, taču pēc 2011. gada sperts solis uz priekšu. “Sieviešu basketbola finansējumā Baltijas valstīs ir diezgan dziļa krīze. Vislabāk par to liecina fakts, ka Eirokausos startē tikai viena reģiona komanda – Viļņas “Kibirkštis”. Piecus gadus atpakaļ gan Latvija, gan Lietuva starptautiskajos turnīros bija pārstāvēta ar diviem klubiem.”

Komanda turpina meklēt pastiprinājumu pirmā numura pozīcijā, jo šobrīd Armanda Krauliņa rīcībā ir tikai viena saspēles vadītāja – Zane Lapsiņa. “Nebūtu pareizi, ja Zanei visu laiku būtu jāspēlē 40 minūtes, tāpēc ceram atrast vēl vienu pirmo numuru. Centāmies piesaistīt Kristīni Kārkliņu, taču pagaidām viņa no šādas iespējas atteikusies. Ja Kristīne piekristu, domāju, ka sezonas gaitā mēs spētu iztikt bez ārzemju basketbolistēm.”

Preses konferencē Kļaviņš atklāja vienu no saviem sapņiem. “Vēlos izveidot komandu ar pieredzējušām spēlētājām, kuras nākotnē varētu Latvijai izcīnīt Eiropas kausu. Šogad atteicāmies no iespējas spēlēt Eiropā, jo nebija pārliecības par budžetu. Cēsis gatavojas bez valsts un pašvaldību līdzekļiem. Finansējums ir 100% privāts. Mūsu iespējas nav tik lielas, lai pienācīgi cīnītos pret bagātajām Krievijas un Turcijas komandām. Rietumeiropā klubu budžeti ir mazāki, taču FIBA ģeogrāfiskās atlases kritēriji liek mums spēlēt pret Austrumeiropas komandām. Uzskatu, ka pašreizējos apstākļos nepieciešami 2 miljoni eiro, lai izveidotu vienību, kura spētu izcīnīt Eiropas kausu.”

Klubs turpinās spēlēt Latvijas un Igaunijas čempionātā, teica Kļaviņš. “Joprojām uzskatu, ka labāk būtu veidot konkurētspējīgu Latvijas čempionātu, taču labā ziņa ir, ka iekšējā konkurence uzlabojusies. Liepājas un Rīgas Stradiņa Universitātes komandas iegulda lielu darbu, lai spētu pienācīgi konkurēt. Iespējami visādi pavērsieni un mūsu uzvaras pirmā apļa spēlēs pret šīm vienībām nav garantētas. Vēl nedaudz naudas un tieši Liepāja varētu izsist kādu tradicionālo pretendenti – Cēsis vai TTT – no cīņas par titulu.”

Cēsis 2014

Jaunajā sezonā kluba krāsas turpinās aizstāvēt piecas spēlētājas no čempionu sastāva – Zane Jākobsone, Kristīne Silarāja, Ieva Vītola, Zane Lapsiņa un Renāte Gasiņa. Cēsis atstājušas valstsvienības spēlētājas Anda Eibele (“TTT Rīga”) un Dita Liepkalne (“Bembibre”, Spānija), kā arī Arta Strupoviča, Zane Zeltiņa un leģionāres.

Komandu pastiprinājusi Latvijas valstsvienības centra spēlētāja Aija Brumermane, kura nacionālajā čempionātā sacentīsies pēc trīs gadu pārtraukuma. Lielajā izlasē spēlējusi arī uzbrūkošā aizsardze Liene Priede, kura pavasarī absolvēja Misūri Universitāti un gatavojas pirmajai sezonai profesionālajā basketbolā.

Priekšējā līnijā komandu papildinās Liene Bernsone un U18 izlases spēka uzbrucēja Sigita Džarcāne, savukārt ārpusē klāt nākusi vēl viena meitene ar Ziemeļamerikas pieredzi – Valparaiso Universitātes absolvente Ieva Jansone. NCAA skolas beigušas piecas Cēsu spēlētājas, tai skaitā Zane Jākobsone (Houston), Kristīne Silarāja (Robert Morris), Liene Bernsone (Florida International), Priede un Jansone.

  +4 [+] [-]

, 2013-10-10 13:47, pirms 11 gadiem
Krišjāni, cik maksā uzvara Eirolīgā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-10-10 13:50, pirms 11 gadiem
Lai izdodas atvest pirmo Eiropas kausu uz Latviju!

  -2 [+] [-]

, 2013-10-10 13:53, pirms 11 gadiem
Nu man jau skiet,ka tada nauda dod realu iespeju piedalities cina par uzvaru,bet garantet uzvaru..nu nezin nezin..pretinieku komandas ar nav nekadas serdienites..

  +3 [+] [-]

, 2013-10-10 14:44, pirms 11 gadiem
Eirolīgā cīņa notiek par otro vietu, jo UGMK ir Pasaules izlase

  +1 [+] [-]

, 2013-10-10 15:24, pirms 11 gadiem
Profesionāla komanda var pastāvēt ar 85k budžetu? Cik tad tām meitenēm lielas algas?

  -2 [+] [-]

, 2013-10-10 15:49, pirms 11 gadiem
Nedaudz tā kā profanācija, palielinot naudas lomu - tik pat labi par 2 mio EUR var izveidot komandu, kas zaudē gandrīz visas spēles!
Un, kas būs, ja 10 vai 14 komandas Eirokausā palielinās budžetu uz 2 mio EUR, izsniegs 14 kausus?!
Drīzāk uzvarēs tas, kas vairāk sagatavosies un satrenēsies, nevis kas saviem izmaksās lielākās algas.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-10 16:26, pirms 11 gadiem
Janis2404 rakstīja: Profesionāla komanda var pastāvēt ar 85k budžetu? Cik tad tām meitenēm lielas algas?
Tāda nu ir realitāte,smejies vai raudi, bet 85k ir BK Valmiera karsējmeiteņu ikgadējais budžets. Nebūšu izbrīnīts ,ja sezonas otrajā pusē, Kļaviņa nabadzīgi aprūpētās dāmas dejos Valmierā.

  +2 [+] [-]

, 2013-10-10 16:51, pirms 11 gadiem
vinardo rakstīja: Tāda nu ir realitāte,smejies vai raudi, bet 85k ir BK Valmiera karsējmeiteņu ikgadējais budžets. Nebūšu izbrīnīts ,ja sezonas otrajā pusē, Kļaviņa nabadzīgi aprūpētās dāmas dejos Valmierā.
Ko tu tur izdoma? Kadi vel 85k Valmieras karsejmeitenem. Galigi saspiedies esi?

  +3 [+] [-]

, 2013-10-10 17:03, pirms 11 gadiem
vinardo rakstīja: Tāda nu ir realitāte,smejies vai raudi, bet 85k ir BK Valmiera karsējmeiteņu ikgadējais budžets. Nebūšu izbrīnīts ,ja sezonas otrajā pusē, Kļaviņa nabadzīgi aprūpētās dāmas dejos Valmierā.
omg vareji labak neko nerakstit

     [+] [-]

, 2013-10-11 08:50, pirms 11 gadiem
Krišjānim vajag izaicinājumu un būs komanda Eurocup. Vienreiz tas bija Buļš, bet Lūsis viņam ir pa seklu, jo tas pat valsts finansējumu neprot pienācīgi izmantot.

     [+] [-]

, 2013-10-13 08:31, pirms 11 gadiem
Ko viņš to meiteni ar varu spiež, Redzams ka pretojās!

     [+] [-]

, 2013-10-15 19:13, pirms 11 gadiem
KK nespēj vairāk toķikā iespēt?