Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Blata pirmā un pēdējā iespēja ar "Cavs"?

Andrejs Siliņš

Blata pirmā un pēdējā iespēja ar "Cavs"?
Lebrons Džeimss un Deivids Blats
Foto: AFP/Scanpix

Deivids Blats pagājušajā vasarā pēc izcilas karjeras trenera arodā Eiropā pārcēlās uz ASV, lai kļūtu par Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) kluba Klīvlendas “Cavaliers” galveno treneri. Nupat Blata trenētā komanda iekļuva NBA finālā, un, lai gan varētu domāt, ka trenerim-debitantam tas varētu garantēt darbu klubā arī turpmāk, amerikāņi sliecas domāt pretēji. Kāpēc?

Blats nav pirmais "Eiropas treneris" pie NBA kluba stūres

Jāsāk ar to, ka amerikāņi kā jau amerikāņi pagājušajā vasarā ar lielu pompu paziņoja, ka Blats kļuvis par pirmo Eiropas treneri pie NBA kluba stūres. Tā ir absolūta nepatiesība. Kārtīgi audzināts ebreju ģimenē Blats juta savas senču saknes Izraēlā un tāpēc arī 1981. gadā, pabeidzis Prinstonas universitāti, nolēma pārcelties uz dzīvi tieši šajā valstī. Izgājis Izraēlas militāro dienestu, Blats nākamos deviņus no savas dzīves 12 gadiem pavadīja, spēlējot dažādos Izraēlas klubos un pēc tam turpat uzsāka trenera gaitas. Nauda gan nesmird, to zina ikviens, tāpēc pa vidam senču zeme tika nomainīta ar darbu Krievijā, Itālijā, Turcijā un Grieķijā līdz atgriezās Izraēlā, lai aizvestu “Maccabi” līdz pārsteidzošam Eirolīgas čempiontitulam.

Bet! Blats ir dzimis, audzis un izglītību ieguvis ASV. Viņš pat pārstāvējis ASV izlasi “Maccabiah” spēlēs Izraēlā. Vecajā kontinentā viņš tiek dēvēts par vienu no sekmīgākajiem amerikāņu treneriem Eiropā. Pat ja amerikāņi grib Blatu saukt par eiropieti, viņš tik un tā nebūtu pirmais šāda profila speciālists, kurš vispirms karjeru izveidojis Eiropā un tad pārcēlies uz NBA. ASV izlases asistents Maiks D’Antoni, kurš dzimis un audzis ASV, bet kurā rit itālieša asinis un kuram ir Itālijas pilsonība, arī vispirms septiņus gadus kā treneris strādāja Milānā un Trevīzo līdz 1998. gadā pārcēlās uz NBA.

Blatam trūkst autoritātes. Vai jebkuram citam tās pietiktu?

Ķeramies pie lietas. Runa ir par Blatu pie “Cavaliers” komandas stūres. Blats noslēdza līgumu ar Klīvlendas klubu uz četriem gadiem par 20 miljoniem dolāru, tomēr ir daudz indikatoru, kas liek domāt, ka četru gadu vietā “Cavaliers” pieredze trenerim sāksies un beigsies ar šo sezonu. Kad aprīļa sākumā Blats saņēma marta labākā Austrumu konferences trenera atzinību, daudzi smējās – patiesībā balva pienākusies Lebronam Džeimsam nevis Blatam.

Un tās nav runas bez pamata. Amerikāņu kolēģi piefiksējuši vairākas epizodes, kas liek domāt, ka Blats finālā aizvadīs pēdējās spēlēs pie “Cavs” stūres.

- “Cavs” nolīga Blatu 20. jūnijā, Lebrons atgriezās 11. jūlijā, bet abi pirmo reizi klātienē viens ar otru runāja tikai 4. augustā. Zinātāji uzsver – ja tas būtu bijis kāds cits, NBA jau strādājis treneris, Lebrons nekavētos vismaz piezvanīt un aprunāties ar treneri uzreiz. Pirmo reizi abi satikās vien pusotru mēnesi vēlāk.
- Pirmajā pirmssezonas treniņā Lebrons paziņoja, ka viņam vajadzīgas dažas minūtes vienatnē ar komandu. Kamēr Blats un viņa palīgi zālē nepacietīgi gaidīja komandu, Lebrons ģērbtuvē nesteidzīgi uzrunāja komandu un katram spēlētājam pastāstīja, ko no viņa sagaida. Treniņš sākās ar aptuveni pusstundas nokavēšanos.
- Blats centās ieviest “Prinstonas uzbrukumu”, bet komanda šo taktisko modeli ātri vien izbrāķēja un spēlēs sāka paļauties uz Džeimsa taktisko bagāžu.
- Pēc sezonas pirmās spēles, kurā zaudēts “Knicks”, Blats ģērbtuvē nolasīja komandai morāli. Vēlāk Lebrons, komentējot trenera teikto, atzina: “Domāju, ka tādu runu nozīme tiek pārspīlēta.”
- Sezonas trešajā mačā pret “Trail Blazers” Lebrons nolēma sniegt mācību komandas biedriem pats saviem līdzekļiem – spēlējot acīmredzami neieinteresēts notikumos laukumā un izmetot vien 12 metienus mačā. Jā, NBA ir līga, kurā superzvaigznei izmest 12 metienus spēlē ir ārkārtēja lieta.
- Divus mēnešus pēc sezonas sākšanās Lebrons nolēma spēlēt saspēles vadītāja pozīcijā. Jautāts, vai lēmums saskaņots ar treneri Blatu, Lebrons atbildēja: “Nē. Varu to darīt pats. Jau sen esmu pāri tam laikam, kad man tādas lietas būtu jāsaskaņo.”
- Pēc Jaungada “Cavs” treneris-asistents Tairons Lū pieprasīja minūtes pārtraukumus, nesaskaņojot tos ar Blatu, un spēlētāji uzklausīja Lū nevis galveno treneri. Starp citu, pirms Blata nolīgšanas “Cavaliers” izskatīja Lū kā vienu no galvenā trenera kandidātiem.
- Lai gan Blats publiski izteicies, ka viņam riebjas, ja tiek saukts par “rūkiju” jeb pirmgadnieku, jo viņš jau ilgus gadus bijis panākumiem bagāts treneris Eiropā, Lebrons intervijās uzstājīgi turpināja Blatu saukt tieši šajā vārdā.
- Austrumu pusfināla sērijas ceturtās spēles izskaņā (pusotra sekunde līdz beigām) Lebrons paskatījās, kā Blats uzzīmē sadarbību, kas paredzēja “Cavs” līderim izmest autu nevis mest pa grozu, pateica, ka tā tās lietas nenotiks un vienkārši aizgāja saņēma bumbu, un iemeta uzvaras grozu. Pats fakts nebūtu nekas ārkārtējs – ne jau Džeimss pirmais līderis, kas tā vai līdzīgi izrīkojas. Tas, kas raisa pārdomas - pēcspēles preses konferencē Džeimss nekautrējās par to arī pavēstīt visai pasaulei, liekot noprast, kurš ir īstais galvenais treneris. Ja Lebrons nebūtu iemetis izšķirošo metienu, vai arī tad viņš pavēstītu visiem par to, ka izvēlējās neklausīt treneri?
- Sezonas gaitā Džeimss ar savu ķermeņa valodu, kas lieliski fiksēta video materiālos, licis noprast, ka Blats nav gluži svarīgākais cilvēks komandā.

Daudzas no šīm lietām piefiksējis ESPN strādājošais Braiens Vindhorsts, kurš tiek uzskatīts par Lebrona karjeras labāko atspoguļotāju. Viņa avotu augsto kredibilitāti nodrošina iepriekš laicīgi ziņoto “Lebrona jaunumu” īstenošanās dzīvē. Augstāk uzskaitītās ir lietas, ko piefiksējuši tā saucamie insaideri, savukārt citu dimensiju abu attiecībām piešķir abu izteikumi. Proti, vaicājot konkrēti par attiecībām ar treneri, Džeimss allaž izvairās no kritizēšanas, gluži otrādi. “Esmu bijis ar savu sievu kopš 11.klases un mūsu attiecības turpina augt katru dienu,” Džeimss salīdzina attiecības ar treneri un attiecības ar sievu. “Iemesls, kāpēc viņš tik daudz tiek kritizēts, ir tas, ka viņš trenē mani.” Tai pat laikā uz jautājumiem, kas nav tik konkrēti, Džeimss it kā caur rindām parāda savu citu attieksmi pret treneri.

“Jā, ir godīgi teikt, ka mēs vairāk esam kā partneri,” cleveland.com atzīst Blats. “Viņš ir ļoti iesaistīts visos procesos un tā arī jābūt. Mūsu attiecībās valda savstarpēja cieņa. Prasām viens no otra daudz, jo abi vēlamies sasniegt vienu mērķi.”

NBA karjera sākta neīstajā komandā

Džeimss kļuvis par lielāko autoritāti komandā, un tas pilnībā ataino Ziemeļamerikas sporta (biznesa) realitāti – piramīdas spicē superzvaigzne, tad kaut kur tur zemāk arī treneris. Ne visur tā tas ir, bet Džeimss šo hierarhiju ir izmantojis par visiem simt. Ne Eiropā, ne ASV koledžu sportā nekas tāds nebūtu iespējams. Lebrons nav spēlējis ne Eiropā, ne bijis koledžu basketbolā, līdz ar to viņam trenera autoritāte ir svešāka lieta nekā citiem, un iezīmes par to parādījās jau darbā ar Eriku Spoelstru Floridā. Tagad, šķiet, tas sasniedzis augstāko punktu. Tas, ko Džeimss saka, ko dara un kā izturas, vairāk liek viņu uztvert kā treneri nevis spēlētāju, un šādu misiju Lebrons arī ir uzņēmies – atvest Klīvlendai čempiontitulu un ceļā uz to parūpēties par komandas biedru jaunākās paaudzes izaugsmi. Vai viens pats Lebrons spēs tikai uz saviem pleciem iznest tik smagu nastu? Viss liecina, ka viņš pats par to ir pārliecināts.

Aiz okeāna uzskata, ka Blatu no atlaišanas neglābs pat iekļūšana finālā ar komandu, kas palikusi bez pusotras zvaigznes (Kevins Lavs nespēlēs, Kairijs Ērvings spēlē savainots). Skatoties no Atlantijas okeāna šīs puses, gribētos domāt – čempiontitula izcīnīšanas gadījumā “Cavaliers” klubs paturēs Blatu, taču tas nemainīs faktu, ka komandas galvenā autoritāte būs Lebrons. Un vispār – vai ir kāds treneris, kuru Džeimss respektētu vairāk? Un, ja nav, tad – vai ir jēga mainīt? Ja nu vienīgi finansiālo iemeslu dēļ – NBA ir pieejami arī divas reizes lētāki treneri nekā Blats, piemēram, par gada treneri atzītais Maiks Badenholcers saņem divus miljonus sezonā, kas ir zemākais atalgojums (tāds ir vēl pieciem treneriem).

Iespējams, Blats nesāka savu NBA karjeru pareizajā klubā. Iespējams, kāda komanda (“Timberwolves”, “Sixers” vai cita), kurai spēlētāju potenciālu jāpārvērš rezultātos, piemēram, iekļūšanai “play-off”, būtu bijusi piemērotāka? Bet Blats jau tobrīd vēl nezināja, ka Džeimss atgriezīsies Klīvlendā un pirms Lebrona “Cavs” bija tieši tāda komandai – jauna, ar potenciālu, ko laiks sākt pārvērst rezultātos.

Vai Blats trenēs Klīvlendu arī nākamsezon?

  • 134

  • 179

  • 70


Slēpts komentārs: chubaki

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 10:36, pirms 9 gadiem
Domāju, ka NBA nav KHL, kur pēc 5 zaudētām spēlēm sezonas sākumā atbrīvo treneri.

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 10:41, pirms 9 gadiem
Straka rakstīja: Domāju, ka NBA nav KHL, kur pēc 5 zaudētām spēlēm sezonas sākumā atbrīvo treneri.
Mike Brown LAL atbrīvoja pēc 1-4 tā, ka.... ja šitam tekstam būtu kaut puse no patiesības, tad man jautājums raksta autoram, KĀPĒC tad Klīvlenda pie 19-20 starta Blatu neatlaida???

     [+] [-]

, 2015-05-27 10:42, pirms 9 gadiem
NBA nav treneru bet zvaigžņu līga. Ir nelieli izņēmumi bet tikai nelieli.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 10:43, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Pēc kaunpilna zaudējuma 0-4 finālā un visās spēlēs 18+. cavs vadība paziņos, ka treneris ir atlaists.
Veciit tu esi tads kepons.. pasam smiekli nenaak?? 4-0 +18
Cavs drizaak panems 4-2 un tu vareesi raudaat

  -2 [+] [-]

, 2015-05-27 10:43, pirms 9 gadiem
Princese Lebrons bija janosēdina uz soliņa, lai nebrauc ar muti pa priekšu.

  +6 [+] [-]

, 2015-05-27 10:55, pirms 9 gadiem
Lebronam ir savi mērķi un viņš grib tos sasniegt. Šī iemesla dēļ "kaut kāds Blats" viņam liekas nepazīstams. Par to, ka Klīvlenda nav piemērota komanda Blatam - tieši otrādi, sākotnēji tā bija IZCILA vieta, kur sākt karjeru - daudz jauno spēlētāju, veseli trīs pirmā drafta numuri, tātad, nepieredzējusi komanda, bet ar milzīgu potenciālu. Apvienojumā ar lielisku stratēģi (jo, kā atceramies, Krievijas izlasē izpildītāji lielākoties bija viduvēji, taču ar taktisko pārākumu izdevās izcīnīt EČ titulu) tā pēc pāris gadiem būtu izcila komanda. Bet tad atnāca Džeimss...

 +17 [+] [-]

, 2015-05-27 11:03, pirms 9 gadiem
Norm sazvērestības teorija. Varētu padomāt, ka trenera darbs ir tikai spēles laikā maiņas taisīt, iedvesmojoši parunāt un uzzimēt izšķirošā brīdī kādu kombeni. Noteikt treniņu procesu, taisīt savu un pretinieku spēļu videoanalīzi, noteikt spēles plānu utt. droši vien nevajag? Jeb to arī visu dara pats Džeims?

P.S. Un, Siliņ, atkārtošu kārtējo reizi - neraksti tik sarežģītas uzbūves teikumus, tev nesanāk! Vienkāršākus teikumus un rakstam būs daudz vairāk jēga. Un kas par vārdu atkal "kreditibilitāte"? Latviešu valodā laikam vārda "ticamība" vai "ticams" nav?
Slēpts komentārs: chubaki

  +3 [+] [-]

, 2015-05-27 11:31, pirms 9 gadiem
Neticās, ka Blatu tik drīz patrieks. Ko tad viņi vietā ņems? Lebrons jebkurā gadījumā paliktu #1 persona

 +13 [+] [-]

, 2015-05-27 11:34, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Ar ko cavs ir labāki par GSW. Lebrons var dankot cik grib, bet Danks ir 2p., bet Stefam metiens ir 3pt vērtē.
Sen neesmu NBA skatījies, tagad tur 1 pret 1 mauc?

     [+] [-]

, 2015-05-27 11:42, pirms 9 gadiem
shumo rakstīja: Princese Lebrons bija janosēdina uz soliņa, lai nebrauc ar muti pa priekšu.
????

Tad Blats pēc 1h jau būtu brīvs ar avio biļeti uz Telavivu.

LeBrons ir iespējams lielākā superzvaigzne aiz Messi un Ronaldu, tādā vai savādākā secībā...

  +7 [+] [-]

, 2015-05-27 11:43, pirms 9 gadiem
Ja Blats ar Cavs paņems titulu saā pirmajā sezonā un viņu tomēr atlaidīs nedomāju ka viņam būs problēmas dabūt darbu citā spēcīgā NBA klubā, tituls ir un paliek tituls un vel pie tam savā pirmajā gadā NBA!

  +3 [+] [-]

, 2015-05-27 12:02, pirms 9 gadiem
sandis444444 rakstīja: Ja Blats ar Cavs paņems titulu saā pirmajā sezonā un viņu tomēr atlaidīs nedomāju ka viņam būs problēmas dabūt darbu citā spēcīgā NBA klubā, tituls ir un paliek tituls un vel pie tam savā pirmajā gadā NBA!
taču raksts ir uzcepts uz heiterisma, vispār kā var likt rakstīt rakstus, ja tu esi konkrēti vienā pusē, nekādas objebktivitātes. kā jau iepriekš teicu, ja Blatts tiktu atlaists, tad tas būtu noticis sezonas gaitā jeb pie 19-20 sākuma, tad kad tas nav noticis, tad tas arī nenotiks starpsezonā. + vēl Cavs GM un galvenie vīri ir Blatta pusē. + viņš parādījis ir ka var trenēt komandu.

Siliņam vienkārši vajag kaut kā provocēt komentētājus uz kaut ko asāku, bet pamata nav jau nekāda patreiz. šitādu rakstu vajadzēja taisīt pie 19-20 un kad LBJ bija ārā uz 2 nedēļām, bet ne jau tgd, kad komanda ir iekļuvusi cīņā par titulu.

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 12:12, pirms 9 gadiem
Manuprāt, Blats būs Cavs treneris arī nākamas sezonas sākumā (to cik ilgi neņemos spriest, jo tas būs atkarīgs no rezultātiem). Kādēļ mainīt treneri, ja neatkarīgi no tās kas nāk vietā, Lebrons tāpat būs galvenais. šobrīd vismaz atklātu konfliktu nav (Blats Lebronam pa kājām nemaisās), komandas mikroklimats starp spēlētājiem un treneriem ārēji izskatās o.k. Kādēļ riskēt un kaut ko mainīt?

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 12:24, pirms 9 gadiem
ljames237 rakstīja: taču raksts ir uzcepts uz heiterisma, vispār kā var likt rakstīt rakstus, ja tu esi konkrēti vienā pusē, nekādas objebktivitātes. kā jau iepriekš teicu, ja Blatts tiktu atlaists, tad tas būtu noticis sezonas gaitā jeb pie 19-20 sākuma, tad kad tas nav noticis, tad tas arī nenotiks starpsezonā. + vēl Cavs GM un galvenie vīri ir Blatta pusē. + viņš parādījis ir ka var trenēt komandu.

Siliņam vienkārši vajag kaut kā provocēt komentētājus uz kaut ko asāku, bet pamata nav jau nekāda patreiz. šitādu rakstu vajadzēja taisīt pie 19-20 un kad LBJ bija ārā uz 2 nedēļām, bet ne jau tgd, kad komanda ir iekļuvusi cīņā par titulu.
Trollis ir tas Siliņš,grib būt gudrs,bet tuftu dzen....truls amerikāņu mediju atrafarējums...pašam savas analīzes uz nulli. Pompozu un sensāciju grib uztaisīt wowowow....klauns..piedod,ka aizskaru.

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 13:00, pirms 9 gadiem
Tas ir atkarīgs tikai un vienīgi no Lebrona. Kā šis gribēs, tā būs.
Ja gribēs, lai Blats paliek, Blats paliks. Ja gribēs kādu citu, piem, Džeksonu, tad Cavs ies pēc Džeksona.

  -3 [+] [-]

, 2015-05-27 13:23, pirms 9 gadiem
klavs95 rakstīja: Sen neesmu NBA skatījies, tagad tur 1 pret 1 mauc?
Vēl labāk. GSW komanda ir krietni spēcīgāka. Nebūtu tur Lebrons tur būtu GSW 50+ katrā spēlē.

     [+] [-]

, 2015-05-27 13:53, pirms 9 gadiem
Nerunāju par šo konkrētu rakstu, bet nereti A. Siliņš vienkārši pieduras. Pakaitina komentētājus un uzjautrinās. Tas jau nav nekas slikts, bet brīnos, kā citi to nesaprot.
Bet, ja par Blatu, tad domāju, ka tas ir vienkārši viens no viedokļiem, kas visdrīzāk neīstenosies, jo izklausās drīzāk pēc ASV TMZ sazvērestības nevis pēc realitātes.

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 13:55, pirms 9 gadiem
Blats bez darba nepaliks .. tas ir skaidrs .. LBJ = spelejosais treneris

GSW ta aina pilnigi preteja .. Tapec jo interesantaks futbols

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 13:57, pirms 9 gadiem
Gan jau vienīgais, kas Karalim iedzītu respektu būtu Popovič, bet kāda iespēja...

  +3 [+] [-]

, 2015-05-27 14:11, pirms 9 gadiem
Interesanti, ka ne Popovičs, ne Lebrons visticamāk negribētu viens otru savā komandā, par spīti tam, ka abi viens otru mīl un ārkārtīgi ciena, laikam jau katrs grib palikt noteicējs savā komandā.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 15:06, pirms 9 gadiem
Blats jau paklausīgs, kāpēc lai Lebrons viņu atlaistu?

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 16:15, pirms 9 gadiem
Nē nu tas jau bija skaidrs, ka Blats tur būs tā tikai, dēļ skata. Kā arī nedomāju, ka mazais žīdelis ir baigi neapmierināts ar šo situāciju, šekeļi nesmird, kā arī var čillot, baudīt spēli un īpaši neiespringt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-05-27 17:21, pirms 9 gadiem
klavs95 rakstīja: Sen neesmu NBA skatījies, tagad tur 1 pret 1 mauc?
Laikam jau.

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 17:24, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Vēl labāk. GSW komanda ir krietni spēcīgāka. Nebūtu tur Lebrons tur būtu GSW 50+ katrā spēlē.
Tu nu zini,kas un kā būtu..

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 21:17, pirms 9 gadiem
Es domāju te nav nekāda sakara ar Blatu viņš māk savākt komandu. Džeims nepecieš trenerus kā sugu, viņš tieši to pašu darīja ar iepriekšējiem diviem treneriem.

Bet ja vadībai būs jāizvēlās Blats vai Džeims, tad skaidrs ka Blatam būs jāiet.

     [+] [-]

, 2015-05-27 22:42, pirms 9 gadiem
Tiešām? Lebrons nav spēlējis koledžā?
Un Tevi piedzemdēja Dons, haha..

     [+] [-]

, 2015-05-28 02:05, pirms 9 gadiem
janis777 rakstīja: Tiešām? Lebrons nav spēlējis koledžā?
Un Tevi piedzemdēja Dons, haha..
neesi ne par ko no tā informēts?
Donam nav bērnu un Lebrons nav spēlējis un/vai mācījies koledžā.

     [+] [-]

, 2015-05-28 11:15, pirms 9 gadiem
chubaki rakstīja: Pēc kaunpilna zaudējuma 0-4 finālā un visās spēlēs 18+. cavs vadība paziņos, ka treneris ir atlaists.
Ko tu tur muldi... kāds 0-4?! Kāds 18+?! Starp divām komandām ir viena ļoti būtiska atšķirība- Cavaliers ir LeBrons Džeims, bet Warriors tāda nav! Lai gan šie ir tie fināli kur pret abām komandām man ir diezgan vienāds viedoklis, un priecāšos vienalga kura komanda uzvarēs, tomēr lai vai cik (kaut vai visās 7) spēlēs šo sēriju tik un tā paņems Cavs

     [+] [-]

, 2015-05-28 12:08, pirms 9 gadiem
vajag lebronu par spēlējošo treneri, tā kā bils ruzels bija bostonā