Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Bertāns: "Runas par pāreju uz "Barcelona" ir pilnīgas baumas"

Andrejs Siliņš

Bertāns: "Runas par pāreju uz "Barcelona" ir pilnīgas baumas"
Dāvis Bertāns
Foto: baskonia.com

"Parunājām [ar treneri] un abi bijām vienisprātis, ka efektīvāk varu nospēlēt, ja esmu laukumā 20 nevis 35 minūtes," intervijā rubrikai "Aiz sānu līnijas" stāsta latviešu uzbrucējs Dāvis Bertāns, kurš Vitorijas "Laboral Kutxa" sastāvā pirmo sezonu aizvada Spānijā, kā arī turpina cīņu ULEB Eirolīgas Top16 turnīrā.

Pagājušajā nedēļā zaudējums Stambulā pret "Fenerbahce". Pēdējais uzbrukums sanāca tāds, kā bijāt ieplānojuši pirms tam minūtes pārtraukumā?
- Saspēles vadītājam [Maikam] Džeimsam bija jāspēlē viens pret vienu un jāatrod labākais risinājums. Beigās arī paveicās izcīnīt uzbrukuma bumbu un tikt pie vēl viena metiena.

Iepriekšējā kārtā pret Milānu uguņoji jau pirmajā ceturtdaļā (16 punkti), vēlāk pierimi un arī nebija tik liels spēles laiks. Tas tāpēc, ka mača liktenis jau bija izšķirts vai arī cits iemesls?
- Dienu pirms spēles treniņā sasitu gurnu, tāpēc sanāca spēlēt ar pretsāpju zālēm un arī nelika spēlēt tik daudz.

ACB līgā astoņās no pēdējām deviņām spēlēm tev mazāk nekā 20 minūtes, lai gan sezonas sākumā spēlēji ap 25, citreiz pat 30 minūtēm. Ar ko tas skaidrojams?
- Jā, pēc treneru maiņas spēlēju mazāk. Parunājām un abi bijām vienisprātis, ka efektīvāk varu nospēlēt, ja esmu laukumā 20 nevis 35 minūtes. Līdz ar nogurumu mēdz būt nepareizi lēmumi vai kļūdas. Uzbrukumā sanāk skriet daudz aiz blokiem, plus vēl aizsardzībā, tāpēc ilgāk par četrām piecām minūtēm pēc kārtas laukumā pavadīt ir grūti.

Eirolīgā šobrīd atpaliekat no četrinieka par divām uzvarām. Vai mērķis iekļūt "play-off" joprojām paliek spēkā?
- Būtu uzvarējuši "Fenerbahce", varbūt skats uz visu būtu daudz pozitīvāks. Bet nekas vēl nav zaudēts. Mājās spēlējam ļoti labi un, domāju, ir iespēja arī kādu no top komandām grupā uzvarēt savā laukumā. Jāmēģina uzvarēt arī izbraukumā kāda no tām komandām. Tagad galvenais ir šonedēļ uzvarēt Malagu. Otrajā aplī grūtākā spēle varētu būt izbraukumā pret "Nizhny Novgorod". Cik esmu sekojis un cik man Dairis ir stāstījis, Ņižņijnovgorodā viesu komandām vienmēr ir grūti spēlēt.

Spānijā balansējat uz "play-off" robežas. Vai sniegums Spānijā tiek uzvterts sāpīgāk kā zaudējumi Eirolīgā?
- Protams, sāpīgāk. Šī ir pirmā reize daudz pēdējo gadu laikā, kad komanda nav iekļuvusi Karaļa kausā. Protams, klubam svarīgāks ir sniegums Spānijas līgā. Neviens nesagaida, ka varēsim uzvarēt Eirolīgā vai kaut uz "Final Four" tikt. Kaut gan pirms trim četrām nedēļām šķita lielāka iespēja, ka varam iekļūt Eirolīgas ceturtdaļfinālā nekā Spānijas astotniekā... Otrajā aplī daudz kas mainīsies. Sezonas sākums nebija veiksmīgs un, domāju, ka tagad spēlējam daudz labāk. Jāsāk uzvarēt izbraukumā, tad arī bilance kļūs pozitīvāka.

Vairākas spēles zaudētas pašās beigās...
- Gan pret "Joventut", gan "Real", gan "Unicaja" zaudētas ar pāris punktiem. Otrajā aplī tas viss var mainīties uz pretējo pusi.

Pret "Real" zaudējāt beigās pēc Juļa 2+1 gājiena. Saprotu, ka norādījums bija nesist sodu un mainīties pie blokiem. Kādai taktikai pats esi piekritējs?
- Jā, norādījums bija nesist sodu un pie blokiem mainīties. Sliktākajā gadījumā vajadzētu būt, ka tev iemet divus punktus un viss. Sanāca kā sanāca... Kādai taktikai pats esmu piekritējs? Atkarīgs no pretinieka. Pret tiem, kuriem nav spēcīgu trīspunktu metēju, labāk ir nesist un mainīties pie blokiem. Cik pats esmu bijis šādās situācijās, kad pretinieki nesit sodu, biežāk negadās iemest pēdējo metienu. Procentuāli labāk ir nesist un uzvarēt spēli, nosedzot pretinieku. Bet tu nekad nevari zināt, kas būs labāk - vienreiz uzvarēsi, vienreiz zaudēsi.

Cik jūtams ir Tomā Ertela trūkums, vai Maikam Džeimsam izdevies aizvietot viņu?
- Protams, spēlētājiem bija grūti iejusties. Vietā atnāca divi jauni saspēles vadītāji. Ertels bija vairāk uz piespēlēšanu un komandas biedru atrašanu. Tagad saspēles vadītāji ir vairāk uzbrūkošā stila. Vajadzēja laiku, lai pierastu, un tagad ar katru spēli arvien vairāk parādās komandas basketbols.

Kā mainījusies spēle pēc Krespi aiziešanas un Navarro stāšanās pie stūres?
- Ir šis tas mainījies aizsardzībā, jo katram trenerim ir sava veida aizsardzība, kas vairāk patīk. Viss pārējais principā ir palicis tāpat.

Vasarā teici, ka ar Krespi runāji jau vasaras līgas laikā un viņš tev jau toreiz sacīja, ka būsi nozīmīga komandas sastāvdaļa. Kā tavu sniegumu un spēles laiku personīgi ietekmēja tas, ka Krespi ir projām?
- Es domāju, ka tas pārāk neietekmēja, jo tagadējais galvenais treneris iepriekš bija asistents. Krespi man bija devis zaļo gaismu mest tālmetienus un darīt visu, ko vienmēr daru. Arī Navarro saprata, uz ko esmu spējīgs un šobrīd nav neviena pārmetuma par izmestiem metieniem. Tādā ziņā zaļā gaisma bija un joprojām ir.

Kā pats esi apmierināts ar šosezon iespēto?
- Daudz maz pozitīvi. Protams, bijušas vairākas spēles izbraukumā ar ļoti neveiksmīgu metienu precizitāti. Jāmet pa grozu treniņos vairāk, tur jau neko citu nevar darīt. Tad arī būs labāk.

"Laboral Kutxa" spēlē ļoti ātru basketbolu. Tas ir tev parocīgs stils?
- Man tas noteikti ir parocīgs. Spānijā vispār basketbols ir tik ātrs, ka, ja gribam uzvarēt, mums tādā veidā arī ir jāspēlē. Lēni spēlējot, uzvarēt ir ļoti grūti. Tad jābūt izcilai aizsardzības komandai. "Unicaja" ir tāda tipa komanda, kas piebremzē spēli. Viņiem ir laba aizsardzība, un tas ir iemesls, kāpēc viņi ir pirmajā vietā līgā. Viņi ir spējīgi uzspiest visiem citiem savu spēles stilu.

Pirms pāris nedēļām spāņu medijos parādījās informācija, ka "Barcelona" tevi tuvākajā laikā izpriks. Cik daudz pats dzirdēji no tā un cik daudz šī informācija atbilst patiesībai?
- Pat nezinu, vai to cilvēku var nosaukt par žurnālistu. Viens cilvēks bija ietvītojis, un no tā parādījās ziņa un baumas. Tās visas ir pilnīgas baumas.

Kā vispār esi iedzīvojies Vitorijā?
- Vitorijā pagaidām ir lielāka ziema nekā Latvijā (smejas). Viss pārējais - diezgan mierīgi. Šī vairāk ir pensionāru pilsēta. Izejot uz ielas, jauniešus īsti neredz. Viss ir kluss un mierīgs. Ir labi restorāni ar labu ēdienu. Starp treniņiem, lai atslābinātos, ir diezgan labi. Tāpat jau brīvdienās braucu uz Bilbao ciemos pie Daira.

Tur ir dzīvāk?
- Jā, tā var teikt. Tur arī ir siltāk. Mums ir sniegs un šorīt bija -7 grādi. Dairim 60 kilometru attālumā ir +14. Mums pagājušajā nedēļā bija kārtīga sniega vētra, tad trīs dienas mašīnas uz ceļiem nerādījās un knapi uz treniņu varēja aizbraukt.

Nepietrūkst Belgradas haosa?
- Dažkārt varbūt pietrūkst, bet Spānijā tomēr patīk nedaudz labāk.

Belgrada ir īpaša ar saviem faniem. Kā Vitorijā komandu atbalsta, jo tomēr komandā ir tikai viens spānis?
- Atkarīgs no tā, kādi pretinieki. Ja ir zema līmeņa komanda, tad fanu nav tik daudz. Tāpat jau savi 6-7 tūkstoši ierodas. Arēnā ir 15 tūkstoši vietu. Pret "Barcelona" atnāca desmit tūkstoši, un atmosfēra bija labāka nekā citās spēlēs. Bet nav tā, kā bija Belgradā, kur arēnā ir septiņi tūkstoši vietu, bet atnāk astoņi tūkstoši cilvēku. Katrā ziņā ir spēles, kad atbalsts šeit ir lielāks nekā citās - derbijos pret Barselonu, pret Bilbao.

Dairis vienmēr teicis, ka Bilbao fani nāk un atbalsta, neskatoties uz to, kā iet komandai. Saprotu, ka Vitorijā tā gluži nav...
- Domāju, tas viss ir tādēļ, ka jau iepriekšējā sezona bija neveiksmīgāka nekā parasti. Fani ir pieraduši pie lieliem panākumiem - Karaļa kauss, Spānijas čempiontituls. Ja komanda vispār netiek Karaļa kausā, tas arī varētu būt iemesls mazākai līdzi jušanai.

Pieļauju, ka ar spāņu valodas apguvi nesokas tik labi kā Dairim, jo komandā nav, ar ko runāt spāniski?
- Ģērbtuvēs spāniski nerunā neviens (smejas). Nav tā, ka brīvajā laikā būtu spēka iet speciāli mācīties. Tādā ziņā Belgradā bija viegli, jo [serbu] valoda pati pie manis atnāca, nebija pat speciāli jāmācās.

Vai ir jau kāda skaidrība par taviem vasaras plāniem? Vai tajos ietilpst arī Amerika kaut kādā formātā?
- Skaidrība varētu būt tad, kad pienāks vasara (smejas). Ļoti ceru, ka arī Amerika ietilps manos plānos, bet tās lietas atstāju laikam, kad sezona būs beigusies un nebūs jādomā par spēlēm. Zinu to, ka gribu spēlēt izlasē un, ja būs iespēja, spēlēšu.

     [+] [-]

, 2015-02-11 12:50, pirms 9 gadiem
Tieshi taa, labak 20min bombiit kaa 35 nodziit viena spele un otraa nekaa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-02-11 12:53, pirms 9 gadiem
Nu turies Bertan,galvenais pirms EC neiedzivoties traumaska tas bija ar Vecvagaru,J.Berzinu nu prieks par Silinu Italijas cempi!

  +2 [+] [-]

, 2015-02-11 13:29, pirms 9 gadiem
Bayern/Heat fans rakstīja: Tieshi taa, labak 20min bombiit kaa 35 nodziit viena spele un otraa nekaa
Nu tad jāpieliek pie fizuhas. Ko tad viņš NBA darīs tad? Lai gan NBA jau 20 būtu daudz.

  +2 [+] [-]

, 2015-02-11 13:51, pirms 9 gadiem
Pašlaik domāju, ka Bertānam jāstrādā pie metiena, lai būtu stabilāks, līdz ar to padarot par daudz bīstamāku spēlētāju

  +3 [+] [-]

, 2015-02-11 14:10, pirms 9 gadiem
Manuprāt, visvairāk Dāvim jāstrādā pie pareizu lēmumu pieņemšanas. Brīžiem viņa lēmumi (pamatā metienu izvēle) laukumā robežojas ar plānprātību. Tiešām atvainojos par šādu epitetu, bet tādas sajūtas rodas skatoties šosezon Vitorijas spēles.
Ir atsevišķas spēles, kur prieks skatīties, bet ļoti bieži liekas vienkārši "aiziet ciet" - kā bumba rokās, tā metiens. Neko līdzīgu neesmu redzējis neviena cita Eirolīgas spēlētāja izpildījumā.

  -2 [+] [-]

, 2015-02-11 14:16, pirms 9 gadiem
Skolotajs35 rakstīja: Manuprāt, visvairāk Dāvim jāstrādā pie pareizu lēmumu pieņemšanas. Brīžiem viņa lēmumi (pamatā metienu izvēle) laukumā robežojas ar plānprātību. Tiešām atvainojos par šādu epitetu, bet tādas sajūtas rodas skatoties šosezon Vitorijas spēles.
Ir atsevišķas spēles, kur prieks skatīties, bet ļoti bieži liekas vienkārši "aiziet ciet" - kā bumba rokās, tā metiens. Neko līdzīgu neesmu redzējis neviena cita Eirolīgas spēlētāja izpildījumā.
Nu kapec jabrinas,domajiet Dirks Novickis daudz driblejas,vinam tapat bumbu superigi nodrosina rokas Rondo,dribls+piespele=metiens!tipisks amerikanu baskets
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-02-11 17:27, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Nu tad jāpieliek pie fizuhas. Ko tad viņš NBA darīs tad? Lai gan NBA jau 20 būtu daudz.
Tu saproti, ka viņš nav Centrs, vai PG kuram jāskrien ir vismazāk. Viņš tik daudz skrien, ka nevar tā vilkt 35 minūtes spēlē.

     [+] [-]

, 2015-02-11 17:31, pirms 9 gadiem
One Man Show! rakstīja: Tu saproti, ka viņš nav Centrs, vai PG kuram jāskrien ir vismazāk. Viņš tik daudz skrien, ka nevar tā vilkt 35 minūtes spēlē.
Nu tad kur tad palikušas runas, ka Kavai izsistīs no sastāva? Ar 20 minūtēm nepietiks

  +1 [+] [-]

, 2015-02-11 18:00, pirms 9 gadiem
Es atkal domāju, ka visvairāk pietrūkst stabils dribls/caurgājiens. Bieži esmu redzējis, ka Dāvis saņem bumbu uz kādiem 8-9 metriem un uzbrukums iestrēgst, jo mest īsti nevar(nosegts), sākt driblēt arī negribas... atliek pasīva piespēle.

Es domāju, ka pret ulker bija laba spēle.. varbūt ne viss sanāca, bet bija agresivitāte ar bumbu.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-11 18:25, pirms 9 gadiem
your_ufo rakstīja: Esmu redzējis A itālijas līgas spēles un teikšu tā, līmenis tur ir strauji krities. Siliņš ne labāk spēlētu lbl.
Jā, tas ir zemāks, nekā tad, kad tur spēlēja Blūms vai Janičenoks

     [+] [-]

, 2015-02-11 23:47, pirms 9 gadiem
tā kā nevar būt "pilnīgu baumu", tātad melo.