Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL komandas 50. reizi dodas cīņā par "Super Bowl"

Juris Miņins
Juris Miņins

NFL komandas 50. reizi dodas cīņā par "Super Bowl"
Foto: AFP/Scanpix

Šonakt, ar Jaunanglijas "Patriots" un Pitsburgas "Steelers" komandu cīņu tiks dots starts 95. Nacionālās futbola līgas (NFL) sezonai, kas vienlaicīgi būs arī 50. "Super Bowl" izcīņa.

Lai arī Nacionālā futbola līga savu darbību sāka 1920. gadā, bija jāpaiet zināmam laikam, līdz tika ieviesta tāda lieta kā "Super Bowl" mačs. Tam par iemeslu kalpoja Amerikas futbola līgas (AFL) izveide pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Šī līga, kā atzīst daudzi, bija pati nopietnākā konkurente NFL, tāpēc, lai netērētu lieki enerģiju savstarpējā konkurencē, abu līgu vadītāji 1966. gadā spēja vienoties par čempionātu sapludināšanu 1970. gada sezonā, taču līdz tam vienojās organizēt "Pasaules čempionātu", t.i., NFL un AFL čempionu tikšanos, lai noskaidrotu spēcīgāko amerikāņu futbola komandu.
Tiesa, lai arī sākumā "Super Bowl" uzvarētājs tika saukts par "Profesionālā futbola pasaules čempionu", laikam ejot šis tituls izzuda un nu spēlētāji un komandas cīnās vienkārši par leģendārā galvenā trenera Vinsa Lombardi balvu (galvenā trofeja tā tika nosaukta 1970. gadā, pēc tam kā Vinss Lombardi mira no vēža).

Labi, tā ir, lai arī skaista, taču nu jau bezgala veca vēsture un ne jau tāpēc šodien amerikāņu futbola faniem ir iemesls priekam. Tas ir pavisam cits, proti, tiek dots starts 2015. gada NFL sezonai.

Kas ir mainījies kopš Jaunanglijas "Patriots" uzvaras 2014. gada sezonā? Nu, ja neskaita kārtējos apvainojumus, kas tika raidīti čempionu virzienā, piespriestajām un atceltajām Toma Breidija diskvalifikācijām, tad... jā, arī tad netrūka dažādu notikumu.
Jāsāk ar to, ka, kā jau katru gadu, arī šogad vairāki vadošie spēlētāji ir mainījuši savas komandas. Brīvo aģentu tirgū šogad bija pieejami vairāk kā četri ar pusi simti spēlētāju, kā arī tirgu papildināja no komandām atlaistie futbolisti, kas, protams, ļāva komandām izvēlēties. Tiesa, iespējams, dēļ lielās izvēles, iespējams – citu iemeslu dēļ, taču neviena komanda īsti nespēja pastiprināt savu komandu tiktāl, lai gūtu ievērojamu labumu (no šīs dienas perspektīvām raugoties).

Jā, Maiami tika pie Ndomukonka Su, Ņujorkas "Jets" noslēdza līgumus ar diviem "pazudušajiem dēliem" – Darelu Ruisu un Antonio Kromartī, Vinss Vilforks no Jaunanglijas pārcēlās uz daudz siltāko Teksasas štatu, kur spēlēs Hjūstonas komandā, bet Andrē Džonsona un "Texans" ceļi šķīrās un nu veterāns aizstāvēs Indianapolisas komandas krāsas un vēl, un vēl, un vēl.
Taču, ja mēs salīdzinām interesi par brīvo aģentu tirgu un otro iespēju, kur starpsezonā komandas var iegūt jaunus spēlētājus, draftu, tad šogad, iespējams, tieši par draftētajiem bija lielāka interese.

Tas arī saprotams, jo ar pirmajiem diviem numuriem tika izvēlēti divi pēdējo sezonu labākie NCAA saspēles vadītāji un pēdējo divu sezonu Heismana balvu ieguvēji – Džeimiss Vinstons un Markuss Mariota, kuri, attiecīgi, pārstāvēs Tampabejas un Tenesī komandu.
Protams, ka gaidīt no abiem jaunuļiem fantastisku sniegumu vai to, ka tūdaļ viņi kļūs par līgas pirmā lieluma zvaigznēm ir naivi un to arī pierādīja pirmssezonas pārbaudes spēles. Abiem ir jāmācās un daudz jāmācās. Tas gan nekādā gadījumā neliegs gan mums, gan neskaitāmiem futbola ekspertiem salīdzināt abus spēlētājus, vērtēt viņu attīstības dinamiku utt., jo šāds gadījums, kad ar pirmajiem diviem numuriem draftā tiek izvēlēti divi saspēles vadītāji nav nemaz tik bieža parādība un iepriekš tas notika 2012. gadā, kad kā pirmie tika izvēlēti Endrjū Laks ("Colts") un Roberts Grifins ("Redskins"), bet pirms tam šāds gadījums nebija bijis kopš 1999. gada, kad QB pozīcijas spēlētāji aizņēma pat pirmās trīs vietas, tiesa no visiem trim vien Donovans Maknebs spēja sevi pierādīt profesionālajā futbolā.

Jaunā sezona nāk arī ar jauniem noteikumiem. Protams, liela daļa no tiem ir visai specifiski un kļūs saprotami vien sezonas gaitā, kad radīsies iespēja redzēt to pielietojumu vizuāli, taču daži no jaunajiem noteikumiem ir pavisam saprotami un ne vienu vien reizi redzēti pirmssezonā. Viens no galvenajiem – papildpunkta izspēle (pēc veiktā piezemējuma) notiks nevis no divu jardu līnijas, bet 13 jardus tālāk, t.i., no 15 jardu atzīmes. Tiesa, ja komanda būs izdomājusi, ka ar vienu punktu viņiem ir par maz un viņi vēlas realizēt divu punktu uzbrukumu, tad viņi to izspēlēs no jau ierastās, divu jardu līnijas.
Izmaiņas ir skārušas arī gadījumus, kad papildpunkta vai divu punktu izspēles nebūs bijušas sekmīgas, proti, tāpat kā NCAA, arī NFL ļaus šīs bumbas atgriezt pretinieku ieskaites zonā, par to piešķirot divus punktus.

Pievēršoties pašam galvenajam, čempionāta favorītiem, jāsaka, ka pirmssezonas prognozes nav tā pateicīgākā lieta ar ko nodarboties, jo faktiski viss ir balstīts uz iepriekšējās sezonas sniegumu un tīri matemātiskiem aprēķiniem saistībā ar izmaiņām sastāvā.
Tieši tāpēc, protams, par favorītiem ir jāsauc Sietla, Jaunanglija, Grīnbeja, Indianapolisa. Arī Dalasa, Baltimora, Denvera un Arizona šajā sezonā varētu būt komandas, kas sīvi cīnās par visaugstākajām vietām.

Filadelfija? Šai komandai pēdējās sezonās ir bijuši piemēri, kad labs sastāvs nebūt nenozīmē panākumus uz laukuma, arī šogad, jo viena lieta ir Čipa Kellija ātrā spēle, otra – Sema Bredforda veselība. Ir pārāk daudz "ja" šajā gadījumā, lai droši "Eagles" komandu ierakstītu favorītos. Protams, ja viss nostrādā tā kā tam būtu jānostrādā, tad Filadelfija būs viena no spēcīgākajām komandām, ja nē... nu tad neko.

Savukārt uz kurām komandām labāk nelikt savu naudu totalizatorā, ka viņas šosezon varētu sasniegt kaut ko ļoti lielu? Protams, ka tās ir divas Floridas komandas – Tampabeja un Džeksonvila. Komandas pašlaik atrodas ļoti sarežģītā situācijā, pārbūves procesi arī neiet tā kā viņi vēlētos, tāpēc gaidīt no viņiem ko lielu nevajadzētu un Floridas štatā vēl aizvien labākā būs Maiami komanda.
Nedaudz labāka situācija ir Oklendā, jo šī komanda lēnām, bet pamatīgi atjauno sastāvu, atbrīvojas no nevajadzīgajiem spēlētājiem ar lielajiem līgumiem un, kā saka, pamazām atveseļojas, taču Dereks Kars saspēles vadītāja pozīcijā nebūt nav pieskaitāms pie elites un viņa otrā sezona NFL būs ļoti smaga.
Sportiskajā ziņā, iespējams, ne tā sliktākā komanda, taču dažādu skandālu nomocītā Klīvlendas "Browns" šo sezonu arī var jau tagad sākt izmantot kā pamatu kam lielākam, labākam, kvalitatīvākam. Laikā, kad vienas starpsezonas laikā diskvalifikācijas ir saņēmuši vadošais malējais uzbrucējs, trenera asistents un ģenerālmenedžeris, ar pārāk cerīgu skatu nākotnē gan nevajadzētu būt.

NFL regulārā sezona sāksies 10. septembrī un turpināsies līdz 3. janvārim. Jau sešas dienas vēlāk, 9. janvārī, sāksies izslēgšanas mači, bet gada pirmā mēneša pēdējā dienā ir ieplānots "Pro Bowl" mačs. Savukārt noslēgsies sezona 7. februārī, kad "Levi's Stadium" arēnā, kas ir Sanfrancisko "49ers" mājvieta tiks izspēlēts 50. "Super Bowl" mačs.

NFL, regulārās sezonas 1. nedēļa

ViesiMājniekiRezultāts
SteelersPatriots
SaintsCardinals
PackersBears
ChiefsTexans
BrownsJets
ColtsBills
DolphinsRedskins
PanthersJaguars
SeahawksRams
LionsChargers
TitansBuccaneers
BengalsRaiders
RavensBroncos
GiantsCowboys
EaglesFalcons
Vikings49ers

     [+] [-]

, 2015-09-10 12:46, pirms 9 gadiem
Pie favorītiem gribētu pieskaitīt arī Steelers un Bengals. Jā, Daltons ir un paliek Daltons, bet nav daudz komandu, kurām ir tik daudz ieroču uzbrukumā - Hils, Bernards, Grīns, veseli Eiferts un Džounss, Sanu un arī Daltons var nospēlēt kā Rodžerss. Žēl tikai, ka dažas spēles, nevis visu sezonu.
Problēma varētu būt LB pozīcija, kur jāgaida atpakaļ Burfikts

Steelers uzbrukums ir vēl labāks! Bet arī viņiem ir jautājuma zīmes defā un sākumā jāiztiek bez Bella un Braienta.

Pie lūzeriem domāju, ka noteikti jāskaita arī Tenesī, kurai prognozēju sliktāko bilanci šosezon. Jags var pārsteigt, viņiem ir pat ļoti liels potenciāls uzbrukumā, jātie galā ar aizsardzību. Negribētu viņus vērtēt sliktāk par Raiders. Abas komandas ir uz pareizā ceļa, bet man vienmēr simpātiskāka likusies Džeksonvila.

Bez Jags turēšu īkšķus arī par Rams un Chiefs. Rams defs var uz saviem pleciem iznest uzvaras. Chiefs šogad uzlabojuši WR pozīciju, domāju, ka Maklins būs liels fantasy stīls.

Interesanti būs paskatīties arī uz Bills. Vai nu sezona būs miskastē, vai nu pārsteigs. Nedomāju, ka viņi būs viduvējības.

     [+] [-]

, 2015-09-10 13:33, pirms 9 gadiem
Bengals ir spēcīgs sastāvs, bet bez pienācīga QB grūti tālu aizcīnīties, tādēļ nav baigā pamata gaidīt kko baigi vairāk šogad.

Par Jags piekrītu, Bortls iespaidīgi izskatījās pirmssezonā, tāpēc komandai vajadzētu progresēt.

Maklins, protams, ir lielisks ierocis, bet game manager Smitam vsp nepatīk piespēlēt WR - neatceros precīzu statistiku, bet viniem bija tikai pāris TD no WR. Tā ka grūti sagaidīg baigo pienesumu.

     [+] [-]

, 2015-09-10 14:40, pirms 9 gadiem
Ocho cincho rakstīja: Pie favorītiem gribētu pieskaitīt arī Steelers un Bengals. Jā, Daltons ir un paliek Daltons, bet nav daudz komandu, kurām ir tik daudz ieroču uzbrukumā - Hils, Bernards, Grīns, veseli Eiferts un Džounss, Sanu un arī Daltons var nospēlēt kā Rodžerss. Žēl tikai, ka dažas spēles, nevis visu sezonu.
Problēma varētu būt LB pozīcija, kur jāgaida atpakaļ Burfikts

Steelers uzbrukums ir vēl labāks! Bet arī viņiem ir jautājuma zīmes defā un sākumā jāiztiek bez Bella un Braienta.

Pie lūzeriem domāju, ka noteikti jāskaita arī Tenesī, kurai prognozēju sliktāko bilanci šosezon. Jags var pārsteigt, viņiem ir pat ļoti liels potenciāls uzbrukumā, jātie galā ar aizsardzību. Negribētu viņus vērtēt sliktāk par Raiders. Abas komandas ir uz pareizā ceļa, bet man vienmēr simpātiskāka likusies Džeksonvila.

Bez Jags turēšu īkšķus arī par Rams un Chiefs. Rams defs var uz saviem pleciem iznest uzvaras. Chiefs šogad uzlabojuši WR pozīciju, domāju, ka Maklins būs liels fantasy stīls.

Interesanti būs paskatīties arī uz Bills. Vai nu sezona būs miskastē, vai nu pārsteigs. Nedomāju, ka viņi būs viduvējības.
Par Bengals nedaudz pasteidzies. Daltons pat dažas spēles nevar nospēlēt kā Rodžerss. Labākajās spēlēs viņš ir spēles menedžeris, gluži kā Alekss Smits Kanzasai.Bet tur tā problēma ka bieži vien pat no viņa nesanāk spēles menedžeris. Komandai protams ir daudz ieroču, tomēr ņem vērā, ka komanda jau vairāk kā 15 gadus nav pārvarējusi PO pirmo kārtu. Liekas tur laiks gan trenera maiņai kā arī cita QB gatavošanai. Potenciāls ir, bet rezultāta nekāda. Diemžēl.

Gribētos jau lai Oklenda beidzot sāk līst ārā no bedres. Ir tomēr tīri labs, jauns QB Dereks Karrs, kā arī esošā zvaigzne Kalils Maks un topošā Kūpers. Talanta daudz.

Galu galā gan protams par Patriots!

     [+] [-]

, 2015-09-10 14:45, pirms 9 gadiem
Mixes rakstīja: neatceros precīzu statistiku, bet viniem bija tikai pāris TD no WR.
Pagājušogad PILNĪGI NEVIENA!

     [+] [-]

, 2015-09-10 15:23, pirms 9 gadiem
Preseason Maklīns ar Smitu labi sapratās, domāju, ka būs viss kārtībā.

Bengāļiem jau pēc 1.play off izstāšanās vajadzēja uzteikt trenerim Lūisam darbu, bet kā Maiks Brauns paliek nelokāmi stulbs, tā paliek.

Redzēs vai Makkarons neizkodīs Daltonu. Daži prognozē, ka tas varētu notikt jau šogad. Bet nu nav jau Daltons arī tik slikts - play off chokeris OK (bet es uzskatu, ka Lūiss ne mazāk vainīgs). Vai tās milzu naudas vērts - nekad mūžāk! Bet normāls NFL Top10-20 QB ir un paliek

     [+] [-]

, 2015-09-10 17:33, pirms 9 gadiem
Par Raiders par visiem 100% piekritu!!!