Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Kad sajaucas sports, mūzika un politika jeb Teilore Svifta amerikāņu futbolā

Rolands Eliņš

Kad sajaucas sports, mūzika un politika jeb Teilore Svifta amerikāņu futbolā
Treviss Kelsī un Teilore Svifta. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Tuvojas Ziemeļamerikas sporta gada galvenais notikums - "Super Bowl" izcīņa. Šoreiz amerikāņu futbola kaislības sit pavisam augstu vilni un aizlauzušās tālu ārpus ierastās auditorijas, un tam ir viens konkrēts pamatiemesls, proti, mūzikas superzvaigzne Teilore Svifta, kuras parādīšanās "Chiefs" spēlēs un TV kameru kadros gan piesaistījusi daudz jaunu skatītāju un attiecīgi ienākumus, gan strīdu un pārmetumu viļņus.

2023. gada visvairāk straumētās mūzikas autore Teilore Svifta ir viena no pasaules populārākajām popzvaigznēm, kuras slavu un ietekmi savā labā centušies izmantot daudzi, kā jau tas šajā nežēlīgi komerciālajā pasaulē ierasts. Daudzas organizācijas ļoti labprāt izmantotu viņu savā reklāmā, pat tad, ja to darbības sfēra īsti nav saistīta ar dziesmām par atraidītu mīlestību, un pirms pusgada izrādījās, ka milzīgs laimes lācis ienācis amerikāņu futbola līgas NFL sētā - Svifta bija laimīgi sapazinusies ar vienu no līgas zvaigznēm Trevisu Kelsī, sākusi attiecības, kurās darīja to, ko veselīgās attiecībās partneri dara, proti, atbalstīt savu otro pusīti dodas arī klātienē un apmeklē NFL spēles.

Popkultūras zvaigžņu iesaistīšanās spēļu šovos jau sen nav nekāds jaunums. Džeks Nikolsons "Lakers" spēlēs, režisors Spaiks Lī "Knicks" spēlēs, Metjū Makonahijs Teksasas amerikāņu futbola spēlēs, reperis Dreiks "Raptors" spēlēs un vēl vis kaut kur. Nav trūcis arī slavenu dāmu ASV lielo sporta līgu tribīnēs, taču Sviftas gadījums sacēlis īpašu troksni, un, kā jau lielos trokšņos ierasts, tas nebūt nav vienmēr glaimojošs.

Viņa regulāri apmeklēja "Chiefs" spēles klātienē, esot tribīnēs 12 no 18 komandas šīs sezonas mačiem, un šobrīd tiekot plānots, ka Svifta klātienē būs arī "Super Bowl" izcīņā. Viņai gan pirms tam ir koncerts Tokijā, taču laika zonu atšķirība, naudas neskaitīšana un privāto lidmašīnu pieejamība to teorētiski var atrisināt. Ar šo biežo parādīšanos ASV sporta auditorijas acīs. Gan konservatīvāko NFL fanu, gan vairāku TV komentētāju, gan mediju publikācijās Svifta saņēma dažnedažādus pārmetumus, piemēram, sezonas sākumā tika apgalvots, ka viņa atstāj sliktu iespaidu uz Kelsī sniegumu, novērš uzmanību no paša sporta, ka viņa pati nesaprot amerikāņu futbolu un ka viņas dēļ sports tiek apkaunots utt. Sociālajos tīklos NFL fanu vidū netrūka pārmetumu, ka televīzijas kompānijas spēļu tiešraidēs pārāk bieži rāda kadrus ar Sviftu tribīnēs un pievērš viņai pārāk lielu uzmanību.

Prestižā žurnāla "Time" vērtējumā par 2023. gada ietekmīgāko personu pasaulē nosauktā Svifta šajā publikācijā jokojot atzīmēja, ka nepievērš uzmanību tam, ka viņas aktivitātes amerikāņu futbola tuvumā "uzvelk dažus tētus, Bredus un Čadus". Taču Sviftas un "Chiefs" komandas saikne izpelnījās joku arī Zelta globusu balvu ceremonijā, kur vakara vadītājs izteicās šādi: "Kāda ir lielākā atšķirība starp NFL un Zelta globusu balvu? Zelta globusu ceremonijā mums ir mazāk tuvplānu ar Teilori Sviftu." Tobrīd kamera pievērsās Sviftai, kura nebūt nebija sajūsmā par joku.

Taču kā liecina "New York Times" pētījums (jā, patiešām, šai tēmai veltīts pētījums), komiķa izteiktais joks ilga 16 sekundes, kas bija vairāk nekā Svifta parādījās TV kanāla CBS tiešraidēs divās iepriekšējās "Chiefs" spēlēs. Sezonas garumā vidēji "Chiefs" spēlē viņa tiešraidēs atspoguļota mazāk nekā 25 sekundes, turklāt pārsvarā nepieminot vārdā (piemēram, parādot kadrā viņas priecāšanos pēc kāda sekmīga Kelsī manevra laukumā vai satikšanos ar spēlētājiem pēc mača beigām).

Bet konservatīvo sporta fanu iebildumi un pieres raukšana par blondās dziedātājas tuvo saikni ar vienu no visu laiku labākajiem balsta uzbrucējiem gan vēl bija tikai ziediņi - pie lietas ķērās arī politiķi, un politiskā situācija ASV šobrīd ir, maigi sakot, nokaitēta. Tuvojas ASV prezidenta vēlēšanas, un šeit vidusceļa nav, jo gan demokrāti, gan republikāņi uzskata, ka pretējā puse par prezidenta amata kandidātu vēlas izvirzīt prātu izkūkojušu večuku, kurš turklāt ir korumpēts līdz kaulam (pagaidām gan notiesāts tikai viens no viņiem, bet ar šo izvēli lai skaidrībā tiek amerikāņi paši). Kā tas saistīts ar Sviftu? NFL auditorija jau sen tiek uzskatīta par tuvāku konservatīvajai filozofijai, kamēr Svifta, kas mūziķes karjeras pirmajā pusē bija izteikti apolitiska, iepriekšējos gados publiski izteikusi atbalstu demokrātu politiķiem, aicinot balsot par viņiem.

Sazvērestības teoriju autori, starp kuriem netrūkst ASV politologu, ekrāna personību un pat politiķu, satraucas, ka "Super Bowl" šogad tiek gatavots ar vienu mērķi - lai tajā spēlētu "Chiefs" un lai Svifta nokļūtu "Super Bowl" milzīgās auditorijas priekšā, kur viņa publiski izteiktu savu atbalstu ASV prezidentam Džo Baidenam. Šo teoriju publiski izplata bijušais prezidenta amata kandidāts Viveks Ramasvami, kamēr vēl tālāk iet, piemēram, "Fox News" ziņu raidījuma vadītājs Džese Voterss, ēterā apgalvojot, ka Svifta ir Pentagona aģente politiskās propagandas izplatīšanā.

Uz visa šī trokšņa fona "Chiefs" par saviem sportiskajiem panākumiem nevar sūdzēties un vēlreiz spēlēs "Super Bowl" finālā. Nesūdzas arī NFL, kas izbauda visu laiku augstāko sieviešu auditoriju savu spēļu TV tiešraidēm, un šīs intereses pieaugums tiek tiešā veidā saistīts ar Sviftas parādījušos interesi par "Chiefs" spēlēm. "Chiefs" izslēgšanas cīņu mačs pret "Dolphins" uzstādīja tiešraides straumēšanas rekordus ASV, kamēr "Chiefs" uzvara "play-off" otrajā kārtā kļuva par šīs turnīra stadijas visu laiku skatītāko maču (50.4 miljoni skatītāju). Tāpat krietni pieauguši "Chiefs" un Kelsī mārketinga ienākumi, piemēram, pēc tam, kad Svifta pirmoreiz klātienē viesojās "Chiefs" NFL mačā Kelsī iekļuva līgas "Top5" pārdotāko kreklu sarakstā.

Aprēķināts, ka Sviftas ietekme NFL un "Chiefs" spējusi ģenerēt jaunus ienākumus un brenda vērtības celšanos kopumā 330 miljonu dolāru apmērā, liecina "Apex Marketing Group" pētījums, kurā iekļauti dati par to, cik daudz pieaugusi NFL vārda atspoguļošanās medijos, sociālajos tīklos un televīzijā. Līdz ar to nav jābrīnās, ka NFL komisārs Rodžers Gudels, kad intervijā tika uzrunāts par šo tematu, norādīja, ka neredz nekādu problēmu divu cilvēku laimīgās privātajās attiecībās un ka ar prieku novēro Sviftas mūzikas fanu pievēršanos amerikāņu futbola spēlēm.

"Šīs planētas visvairāk sasniegusī sieviete šobrīd ir attiecībās ar visu laiku labāko balsta uzbrucēju," nesen ESPN ēterā izteicās ētera personība Pets Makafī. "Par ko visi te trako? Man apnikusi šī šausmināšanās un satraukšanās. Par ko mēs vispār te runājam? Teilore tagad ir kļuvusi par daļu no amerikāņu futbola sabiedrības. Tās taču ir labas ziņas sportam, nevis sliktas ziņas."

Izmantotie resursi:
https://nypost.com/2024/01/29/sport...
https://frontofficesports.com/viewe...
https://www.nytimes.com/2024/01/25/...
https://www.nbcnews.com/pop-culture...

  -4 [+] [-]

, 2024-02-01 10:03, pirms 3 mēnešiem
Kuru tas pis?

  +5 [+] [-]

, 2024-02-01 10:25, pirms 3 mēnešiem
Bildē tak leitis Valančūns ar to Swiftu.

  +2 [+] [-]

, 2024-02-01 12:01, pirms 3 mēnešiem
ficuks rakstīja: Kuru tas pis?
Amerikāņus un kā vēl. Rakstu neesmu vēl lasījis, bet lasīju ārzemju presē, ka daļa amerikāņu prezidentu vēlēšanās gatavi balsot par to, ko Svifta grib

Pats gan nesaprotu, no kurienes viņa tādu pēkšņu popularitāti guvusi, bet šobrīd viņa varētu būt zināmākais cilvēks ASV

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 12:18, pirms 3 mēnešiem
bļāviens-nu rakstīja: Amerikāņus un kā vēl. Rakstu neesmu vēl lasījis, bet lasīju ārzemju presē, ka daļa amerikāņu prezidentu vēlēšanās gatavi balsot par to, ko Svifta grib

Pats gan nesaprotu, no kurienes viņa tādu pēkšņu popularitāti guvusi, bet šobrīd viņa varētu būt zināmākais cilvēks ASV
viņa sen ļoti populāra, no country mūzikas laikiem kas ASV ir ļoti populārs mūzikas žandrs

  +5 [+] [-]

, 2024-02-01 12:21, pirms 3 mēnešiem
ficuks rakstīja: Kuru tas pis?
Lv nevienu

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 14:42, pirms 3 mēnešiem
Ātrā Šuvēja?!
Rakstiet Latviski!

  -2 [+] [-]

, 2024-02-01 14:44, pirms 3 mēnešiem
Piekrītu, es neko nezinu ne par tādu Amerikāņu Futbolu, ne Teilori Swift!
Slēpts komentārs: hammerx

  +2 [+] [-]

, 2024-02-01 15:50, pirms 3 mēnešiem
oxa rakstīja: Piekrītu, es neko nezinu ne par tādu Amerikāņu Futbolu, ne Teilori Swift!
ietektu kaut ko uzzināt

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 15:54, pirms 3 mēnešiem
oxa rakstīja: Piekrītu, es neko nezinu ne par tādu Amerikāņu Futbolu, ne Teilori Swift!
Vispār vajadzēja zināt Krievijas prese rakstot, ka Teilore Swifta tika izvēlēta kā gada persona, jo krievijas bankas tika atsēgtas no SWIFT

  +4 [+] [-]

, 2024-02-01 17:49, pirms 3 mēnešiem
oxa rakstīja: Piekrītu, es neko nezinu ne par tādu Amerikāņu Futbolu, ne Teilori Swift!
Toties zini visu par filipu kirkorovu un bļitkošanu!

  -1 [+] [-]

, 2024-02-01 18:15, pirms 3 mēnešiem
Teilorīte ritīg hotttt, braukšu vasarā uz konci, ja redzēšu to futbolistu, iedošu bietē

  -1 [+] [-]

, 2024-02-01 19:02, pirms 3 mēnešiem
ficuks rakstīja: Kuru tas pis?
Visas čikas vecumā no 15 līdz 35

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 20:35, pirms 3 mēnešiem
Amerikāņu futbols neintersē LV gandrīz nevienu, tikai bariņš atrastos LV kuri vispār seko šim sporta veidam...

     [+] [-]

, 2024-02-01 21:26, pirms 3 mēnešiem
Davz rakstīja: Visas čikas vecumā no 15 līdz 35
aka duras !

  +1 [+] [-]

, 2024-02-02 08:03, pirms 3 mēnešiem
zaxx rakstīja: Amerikāņu futbols neintersē LV gandrīz nevienu, tikai bariņš atrastos LV kuri vispār seko šim sporta veidam...
Miņins seko līdzi....bet par tēmu jāsaka,- "mums viņu problēmas".

     [+] [-]

, 2024-02-02 09:10, pirms 3 mēnešiem
Rinn rakstīja: viņa sen ļoti populāra, no country mūzikas laikiem kas ASV ir ļoti populārs mūzikas žandrs
Dienvidu štatos. Pie rednekiem.

     [+] [-]

, 2024-02-02 10:11, pirms 3 mēnešiem
ST2 rakstīja: Miņins seko līdzi....bet par tēmu jāsaka,- "mums viņu problēmas".
Es pieļauju, ka NFL tiešraides Latvijā skatās vairāk cilvēku, kā piemēram florbola, handbola u.c. šāda tipa sporta pārraides

     [+] [-]

, 2024-02-02 10:26, pirms 3 mēnešiem
hammerx rakstīja: Es pieļauju, ka NFL tiešraides Latvijā skatās vairāk cilvēku, kā piemēram florbola, handbola u.c. šāda tipa sporta pārraides
No sava, sportistu burbuļa/networking - neviens Kurš speciāli celsies naktīs?

     [+] [-]

, 2024-02-02 10:38, pirms 3 mēnešiem
ST2 rakstīja: No sava, sportistu burbuļa/networking - neviens Kurš speciāli celsies naktīs?
Šitai ziņā NFL daudz labāks par NHL un NBA. Regulārajā sezonā austrumkrasta spēles vienmēr svētdienās sākas 8 vakarā pēc mūsu laika. Kad ir Eiropas viesizrādes, tad vispār jau pēcpusdienā var sākt skatīties.

     [+] [-]

, 2024-02-02 11:30, pirms 3 mēnešiem
arriba rakstīja: Šitai ziņā NFL daudz labāks par NHL un NBA. Regulārajā sezonā austrumkrasta spēles vienmēr svētdienās sākas 8 vakarā pēc mūsu laika. Kad ir Eiropas viesizrādes, tad vispār jau pēcpusdienā var sākt skatīties.
Jā, bet, ja jākonkurē ar NBA, NHL, F1... Prikols, it kā NFL raw sports, es azartu neķeru. It kā jaudīgi, bet tajā pašā laikā lēni.

     [+] [-]

, 2024-02-02 11:40, pirms 3 mēnešiem
ST2 rakstīja: Jā, bet, ja jākonkurē ar NBA, NHL, F1... Prikols, it kā NFL raw sports, es azartu neķeru. It kā jaudīgi, bet tajā pašā laikā lēni.
Salīdzināt ar F1 un pateikt, ka NFL ir lēni....
Gluži vienkārši amfutola koncepts ir kā tenisam un volejbolam, kur ir ļoti koncentrētas izspēles un starp tām gatavošanās tām, kuru laikā arī skatītājs var atslābt vai izbaudīt atkārtojumus.
Ja tā vietā saistošāk ir skatīties pusotru stundu kā mašīnas bez lielas intrigas riņķo viena aiz otras - bet lūdzu, katram savs

     [+] [-]

, 2024-02-02 11:48, pirms 3 mēnešiem
arriba rakstīja: Salīdzināt ar F1 un pateikt, ka NFL ir lēni....
Gluži vienkārši amfutola koncepts ir kā tenisam un volejbolam, kur ir ļoti koncentrētas izspēles un starp tām gatavošanās tām, kuru laikā arī skatītājs var atslābt vai izbaudīt atkārtojumus.
Ja tā vietā saistošāk ir skatīties pusotru stundu kā mašīnas bez lielas intrigas riņķo viena aiz otras - bet lūdzu, katram savs
Nesalīdzinu. Vnk pēc mediju buzz. Pats F1 neskatos kopš Šūmja un Barichello shēmām, Montoya, Hakkinen. Bet ir kuri seko līdzi.

     [+] [-]

, 2024-02-02 12:56, pirms 3 mēnešiem
Pirmkārt NFL un MLB ir galvenās sporta līgas ASV. Visas pārējās ir aiz tām, jo amerikāņiem viņu futbols un beisbols ir nacionālie sporta veidi. Daudziem tur ir lielais sporta fana dzīves sapnis ameklēt klātienē kaut vienu Superbowl vai MLB finālu spēli. Savulaik pat viens no lielajiem politiķiem izteicās, ka ASV var iekarot Superbowl laikā!

Kas attiecas NBA un NHL, tad tie ir jau standarta sporta veidi (ne nacionālie), kas ir vairāk šova pasākums, jo nekas nenotiks, ja klubs nekļūs par čempioniem. Galvenais, lai ir labs šovs ar jautru atmosfēru.

     [+] [-]

, 2024-02-02 18:05, pirms 3 mēnešiem
Rafaello rakstīja: Teilorīte ritīg hotttt, braukšu vasarā uz konci, ja redzēšu to futbolistu, iedošu bietē
par ko?

     [+] [-]

, 2024-02-03 10:06, pirms 3 mēnešiem
ne vārda par Swiftas AI bildēm saistībā ar NFL?

     [+] [-]

, 2024-02-03 22:36, pirms 3 mēnešiem
ST2 rakstīja: No sava, sportistu burbuļa/networking - neviens Kurš speciāli celsies naktīs?
Nav jāceļas, svētdienās spēles sākas 20.00

     [+] [-]

, 2024-02-04 00:39, pirms 3 mēnešiem
thekurmis rakstīja: par ko?
nekuj koļīties ap manu babeni

     [+] [-]

, 2024-02-04 01:38, pirms 3 mēnešiem
Četrj dračītāji tomēr ielikuši -