Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Vai eksistē futbols pēc "Super Bowl"?

Juris Miņins
Juris Miņins

Vai eksistē futbols pēc "Super Bowl"?
Vai AAF būs jauns izrāviens profesionālajā futbolā?
Foto: aaf.com

Pirms dažām dienām noslēdzās Nacionālās futbola līgas (NFL) sezona, kuras finālmačā Jaunanglijas "Patriots" ar 13:3 pārspēja Losandželosas "Rams". Ar to arī šī futbola sezona noslēdzās. Vai arī nē?

Vairākus gadus ir ierasts, ka līdz ar Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmaču (iepriekš – "Pro Bowl" spēli) noslēdzas profesionālā futbola aktīvā sezona, t.i., līdz pat augustam visi profesionālā amerikāņu futbola līdzjutēji savām komandām var sekot vien administratīvā darba jomā. Šis gads gan ir citādāks, jo tieši šajā nedēļā, iespējams, sāksies kas tāds, kas mainīs profesionālo futbolu līdz nepazīšanai.

Kur vājajiem nav vietas...

Amerikāņu futbols, neapšaubāmi, ir Ziemeļamerikas populārākais sporta veids, ko ASV vien vidusskolu līmenī spēlē vairāk kā viens miljons jauno censoņu. Tiesa, kā jau visos sporta veidos, arī te ir milzīga atlase un līdz profesionālajam līmenim nonāk (tiek izvēlēti NFL draftā) vien 0.09% no visiem vidusskolu līmenī spēlējošajiem. Salīdzinājumam – tāda pati varbūtība ir tam, ka cilvēks IQ testā sasniegs 150 punktus (vidējs ASV universitāšu doktora programmu students IQ testā gūst 130 punktus).

Ja šo rādītāju salīdzina ar citiem sporta veidiem, tad tikai uz vietu NBA konkurence ir lielāka – 0.03%, jo beisbolā tie ir 0.5%, bet hokejā – 0.4% (aprēķini attiecas tikai uz ASV vidusskolu sportistiem). Tiesa, basketbols ir globāls sporta veids un, ja kādam nav izdevies sevi pierādīt NBA skautu priekšā, tad pastāv vēl ļoti plašas iespējas spēlēt profesionālā līmenī arī citās līgās vai Eiropā, gluži tāpat kā beisbolistiem un hokejistiem.

Amerikāņu futbolistiem ir citādāk. Lai arī 2019. gada sezona, kas sāksies šoruden, būs jau 100. reize, kad komandas šādā formātā mēģina noskaidrot čempionus, amerikāņu futbolā faktiski neeksistē tāda lieta kā zemākās līgas. Īsāk sakot – ja futbolists nav iekļuvis NFL, tad, visdrīzāk, ar sportu, vai vismaz šo sporta veidu, viņam viss ir beidzies.

Protams, pastāv iespēja mēģināt sevi pierādīt caur Kanādas futbola līgu (CFL) vai kādu no iekštelpu futbola līgām, kā, piemēram, tas izdevās Kurtam Vorneram, vai Adamam Vinatjeri, taču tas profesionālajā futbolā ir diezgan liels retums un tāpēc šāds solis tiek uztverts kā došanās vienā virzienā, ar ļoti minimālām iespējām tikt atpakaļ.

Kāpēc tā ir gadījies? Ziemeļamerikas profesionālā sporta tirgus ir nežēlīgs un tāpēc "lielās zivis" aprij savus mazākos konkurentus. NFL vēsturē jau bija gadījums, kad bija čempionāti, kuri meta izaicinājuma cimdu, taču 1960. gadā dibinātā Amerikas futbola līga (AFL) pēc sešiem gadiem jau bija apvienojusies ar NFL, bet Savienoto valstu futbola līga (USFL), kura tika dibināta jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un sākotnēji tika plānota kā nopietna konkurējošā organizācija, pat mēģināja tiesāties ar NFL par monopola stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, USFL bija problēmas tikt pie izdevīgiem TV raidlaikiem un lielākajiem ASV stadioniem.

USFL spēļu epizodes

Tiesa, lai arī USFL, kurā viens no redzamākajiem funkcionāriem bija pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps, bija līdz šim pats veiksmīgākais amerikāņu futbola projekts, jo viņi spēja diezgan būtiski "papurināt" līdz tam stabili savos krēslos sēdošo NFL vadību, kā arī atklāja vairākus futbola talantus, piemēram, Heršels Vokers pirms spēlēšanas NFL, vairākas sezonas aizvadīja tieši USFL, un futbola tirgus (Tenesī, Džeksonvilu u.c.), kur pēcāk atnāca arī NFL, "turēt līdzi" sporta industrijas milzim viņi nespēja un, lai arī no sākuma mēģināja panākt apvienošanos kā AFL gadījumā, beigu beigās izbeidza savu pastāvēšanu.

NFL ir izaudzis par pārāk lielu un veiksmīgu projektu, lai kāds cits mēģinātu ar to cīnīties un katram čempionātam ir jārēķinās ar tās ietekmi.

Kopš USFL slēgšanas ir bijuši vairāki mēģinājumi ASV izveidot kādu alternatīvu profesionālā futbola čempionātu – 2001. gadā restlinga milzis, kompānija WWE izveidoja XFL čempionātu, kur gan varēja just arī pamatīgu restlinga "piesitienu", jo šova bija daudz vairāk nekā pašas spēles, bet ilga šis pasākums precīzi vienu sezonu. Savukārt vēl salīdzinoši nesen no 2009. līdz 2012. gadam, pastāvēja UFL, jeb Apvienotā futbola līga, kura, iespējams, vislabāk atbilda "fārmlīgas" konceptam, jo tajā spēlēja daudzi NFL apritē bijuši (bet vēlāk arī atgriezušies) spēlētāji, taču tamdēļ, ka viņi savu sezonu nolēma izspēlēt rudenī, tādējādi tieši cīnoties ar NFL (kā arī koledžu futbolu un CFL), nu mēs par šo čempionātu varam runāt tikai pagātnes formā.

XFL sezonas epizodes

Tās gan nebija vienīgās līgas, kas tika izveidotas, taču kā "Stars Football League", tā "Fall Experimental Football League" bija pārāk zemā līmenī un arī darbojās pārāk īsu laiku, lai par tām kāds izrādītu interesi.

Jauns mēģinājums

Pirms aptuveni diviem gadiem, telekanāla ESPN veidotajā filmā par XFL līgu, kas, lai arī dzīvoja neilgi, bet bija pietiekoši "traka", lai to atcerētos vēl aizvien, Vinss Makmahons, WWE vadītājs, kurš pats piedalījās šī čempionāta izveidē, atklāja, ka nav atmetis domu par sava futbola čempionāta izveidi. Tāpat viņš izteicās, ka ir ņēmis vērā iepriekšējo pieredzi, tamdēļ jaunais projekts, kuram būs jāsākas 2020. gadā, būs kardināli atšķirīgs un tieši futbols, nevis tam apkārt esošais šovs būs galvenais.

XFL ir atgriezies! Šī ziņa, lai arī par to tika baumots iepriekš, protams, satricināja daudzus, jo Makmahons ir sporta un izklaides industrijā ļoti zināms cilvēks un viņa zināšanu un pieredzes būtu jābūt gana, lai šoreiz izveidotu patiešām labu līgu.

Tiesa, nepagāja ne gads, kad 2018. gada 20. martā Čārlijs Ebersols, viens no spējīgākajiem ASV televīzijas producentiem, kopā ar savu tēvu, Diku Ebersolu, kurš savulaik bija viens no XFL līdzdibinātājiem, un Bilu Polianu, NFL pieredzi guvušo funkcionāru un Slavas zāles iemītnieku, kura vadībā Bufalo "Bills" savulaik četras sezonas pēc kārtas iekļuva "Super Bowl", nāca klajā ar paziņojumu, ka arī viņi ir nolēmuši veidot savu līgu, bet pirmie mači notiks gadu agrāk nekā Makmahona XFL – tieši nedēļu pēc 2019. gada "Super Bowl".

Šim trio, ko atbalstīja arī vairāki slaveni bijušie NFL spēlētāji, ideja par čempionātu radās tieši no iepriekšminētās filmas, kuras tapšanā piedalījās Čārlijs – viņš saprata, ka XFL ideja bija labi izdomāta, taču ļoti vāji realizēta (vai arī – tajos laikos teju nerealizējama). Pašlaik, kā uzskatīja Čārlijs un viņa tēvs ir vislabākais laiks mēģināt vēlreiz.

Jāatzīst, ka pēc Makmahona un Ebersola paziņojumiem par savu līgu izveidi, kas jau deva pamatu intriģējošai savstarpējai cīņai, šo ideju, ka ASV trūkst zemāko līgu futbola, uzķēra arī daudzi citi, jo drīz pēc tam par saviem čempionātiem paziņoja arī bijušais NFL pussargs Rikijs Viljamss, kurš 2020. gadā plāno aizvadīt pirmo Brīvības futbola līgas (Freedom Football League, FFL) sezonu, bet Dons Jī, kurš ir Toma Breidija aģents, paziņoja, ka 2020. gadā ddurvis vērs vaļā Pac Pro līga, kura pildīs tieši attīstības līgas funkcijas, bet konkurēs nevis ar NFL vai kādu no iepriekš minētajiem čempionātiem, bet ar NCAA – piedāvājot vidusskolu beigušajiem spēlētājiem, kuri nevēlas mācīties, iespēju spēlēt futbolu un attīstīt savas prasmes pieredzējušu speciālistu uzraudzībā (ja nu kāds vēlēsies mācīties, līga piedāvās stipendiju programmu).

Kas un kāpēc mainīsies?

"Lai jau ver tik vaļā tās līgas, kas mainīsies NFL?" - tā var teikt tie, kas ir tikuši līdz šai vietai rakstā. Atbilde gan nebūs tik vienkārša.

Protams, ka gan AAF, gan XFL nekādā veidā nemēģinās cīnīties pret NFL, tas arī būtu muļķīgi (AAF gan jau ir parakstījusi sadarbības līgumu ar NFL). Viņi arī savu darbību un sezonas struktūru ir izveidojuši tā, lai viņiem nevajadzētu cīnīties ar NFL, proti, ja lielajā līgā mači notiek no rudens līdz pavasarim (februārim), tad šie abi čempionāti spēlēs tā saukto pavasara futbolu.

Savukārt, ja sezona nepārklājas, tad tā ir iespēja visiem tiem spēlētājiem, kuriem nav līgumu mēģināt sevi parādīt un pierādīt vēlreiz. Jau pirmajā AAF sezonā spēlētāju sastāvs ir gana iespaidīgs – Denārds Robinsons, Ārons Marejs, Janghū Kū, Bleiks Simss, Trents Ričardsons, Lorenss Okoje, Niks Novāks, Kristians Hakenbergs, Zaks Metenbergers, Zaks Steisijs, Trejs Džeksons, Niks Folks, Mets Asiata. Visi šie spēlētāji jau ir paspējuši uzspīdēt pat NFL kontekstā. Arī treneru sastāvs ir gana cienījams, ieskaitot Maiklu Singlteriju un Stīvu Spurjē. Interesanti, ka par Atlantas "Legends" uzbrukuma koordinatoru strādās skandalozais NFL bijušais spēlētājs Maikls Viks.

Astoņu komandu (Atlanta, Birminghema, Memfisa, Orlando, Arizona, Soltleiksitija, Sanantonio, Sandjego) līga izspēlēs desmit nedēļas garu regulāro sezonu un izslēgšanas spēles. Spēlētāju standarta līgumi paredz sadarbību uz trim sezonām, par ko viņi saņems 250 tūkstošus dolāru. Tiesa, lai arī sākotnēji šī summa ir diezgan maza, jāpiebilst, ka papildus piemaksas spēlētāji varēs saņemt par dažādiem sasniegumiem un popularitāti.

XFL, protams, šādā situācijā ir zaudētāji, jo paziņojot par startu 2020. gadā viņi deva iespēju AAF sevi apsteigt un ar ilgtermiņa līgumiem arī "nosmelt krējumu" esošajā spēlētāju tirgū. Protams, ka arī nākošgad būs ļoti daudz gribētāju pievienoties zemāko līgu komandām, kuras XFL arī ir astoņas. Jāsaka, ka septiņās pilsētās jau ir NFL vienības – Dalasa, Hjūstona, Losandželosa, Ņujorka, Sietla, Tampabeja, Vašingtona. Savukārt astotā komanda bāzēsies Sentluisā, kur NFL vienība bija vēl pirms dažiem gadiem.

AAF pirmssezonas "Spēka rangs"

Ar kādiem trumpjiem savus oponentus "sitīs" Makmahona līga? Viņi vislielāko uzmanību pievērsīs tieši spēlei un noteikumiem, mēģinot panākt pēc iespējas dinamiskāku un skatāmāku mača ritējumu, tajā pašā laikā vēloties spēli panākt "ģimenei draudzīgāku". Ja 2001. gada sezonā XFL sauklis bija "High octane football", tad šoreiz ambīcijas ir piezemētākas un spēles dinamika tiks panākta ar īsākiem izspēļu laikiem, izslēgtiem papildpunktu sitieniem, tos nomainot ar izspēlēm (kā NFL divu punktu mēģinājumos) utt. Papildus tam tiek solīta daudz lielāka interaktivitāte ar skatītājiem un vēl nebijusi TV translāciju pieredze.

Jāsaka arī, ka XFL plāno daudz dāsnāk atalgot savus spēlētājus – standarta līgums paredz 7.5 tūkstošu ASV dolāru lielu kompensāciju par vienu maču, vai, īpašos gadījumos, ja tas ir "ievērojams talants", 300 tūkstošus sezonā. Jāsaka, ka šī nauda ir mazliet lielāka kā CFL minimālais atalgojums.

Īsāk sakot spēlētājiem tagad ir iespēja mēģināt "restartēt" savas karjeras, bet NFL komandām, lai vai ko līgas un komandu vadītāji domātu par jaunajiem čempionātiem, ir iespēja "pasmelties" sev spēlētājus, turklāt, redzot ko viņi spēj izdarīt uz laukuma, ne tikai treniņos.

Otrs svarīgs aspekts ir spēles attīstība – NFL visu laiku ir labāko spēles noteikumu meklējumos un tos regulāri arī izmaina. Jāsaka, ka ne vienu reizi vien viņi šīs izmaiņas ir aizņēmušies no citiem čempionātiem. Ja lielajā līgā kaut ko mainīt būtu diezgan bīstami (spēles skatāmības dēļ), tad zemākajās līgās tieši jauno risinājumu meklējumi varētu dot interesantas atziņas.

Piemēram, NFL kontekstā jau ilgus gadus runā par papildpunkta sišanas bezjēdzību, jo tas ir pārāk augstas iespējamības sitiens (lai gan, pabīdot sišanas vietu tālāk no vārtiem ir panākts neliels agrūtinājums sitējiem), tāpēc tas jāaizstāj ar bumbas izspēli. Tāpat tiek runāts par spēles sākuma sitieniem un to nevajadzību – abās līgās tiks izmēģināti dažādi to noteikumi un var nešaubīties, ka NFL ar interesi skatīsies uz šo izmaiņu rezultātiem.

Treškārt, zemāko līgu futbols tā ir iespēja spēlei kļūt globālai. Jau pašlaik NFL ienāk daudzi spēlētāji, kas ne tikai dzimuši, bet arī spēlēt sākuši ārpus Ziemeļamerikas robežām. Tiesa, tā kā NFL komandas nevēlas riskēt ar rezultātu, bet šie spēlētāji, objektīvu iemeslu dēļ, nemaz īsti nav gatavi tik augsta līmeņa spēlei, tad, labākajā gadījumā, viņus nosēdina dziļā rezervē, vai piedāvā treniņsastāva līgumus.

Zemākās līgas tā ir iespēja šiem ārzemniekiem spēlēt uzreiz un mācīties ne tikai treniņos, bet arī spēles situācijās.

Visbeidzot, ceturtkārt, lai arī ne AAF, ne XFL nedomā konkurēt ar NFL, ar CFL viņiem gan nāksies skaidrot attiecības, jo kanādiešu futbola līga līdz šim bija teju vienīgā daudz maz pieņemamā zemākā līga (lai gan Kanādā viņi to tā neuztver, uzsverot, ka tā ir Kanādas augstākā futbola līga), līdz ar to cīņa par spēlētājiem tikai saasināsies un tas, iespējams, atnesīs izmaiņas kanādiešu spēlē.

Pašlaik amerikāņu futbols pārdzīvo interesantus laikus – vēl nekad agrāk nebija tik daudz gribētāju nokosties no lielā futbola pīrāga. Protams, NFL pašlaik arī īsti nezina ko sagaidīt no jaunajiem čempionātiem un kā rīkoties – no vienas puses, viņi tos visus var pavisam viegli iznīdēt, no otras – iespējams, ka zemāko līgu futbols ir tas, kas sporta veidam atnesīs pavisam jaunas vēsmas un ļaus izdarīt kādu kvalitatīvu soli uz priekšu.

Šobrīd AAF, tā XFL un arī visiem pārējiem ir jāspēj radīt un parādīt kaut kas īpašs. Ar vienu iespējas došanu caurkritušajiem NFL spēlētājiem būs par maz (UFL to pierādīja), tāpat arī pavasaris, kas ilgus gadus amerikāņu futbolam bija "tukšais laiks", kurā tā līdzjutēji pieslēdzās citiem sporta veidiem - NBA vai NHL izšķirošajiem mačiem vai MLB sezonas sākumam, nebūs glābējfaktors. Taču tieši šīs mazās un jauninājumiem atvērtās līgas ir tās, kuras var parādīt skatītājiem futbolu no citas puses – ieviest jaunas tehnoloģijas tā translācijās, veidojot interesantu atgriezenisko saiti ar līdzjutējiem. Faktiski, tieši tas, ne tik spēlētāju darbības uz laukuma, arī noteiks visu šo projektu dzīvotspēju.

     [+] [-]

, 2019-02-06 22:13, pirms 5 gadiem
paldies, interesanti.

jo nezinot detaļas tiešām grūti saprotami, ja am futbols tik populārs, katru gadu spēlē miljons no kuriem daudzi būtu gatavi spēlēt arī turpmāk - kāpēc nav stabilas līgas bez NFL.

     [+] [-]

, 2019-02-06 22:44, pirms 5 gadiem
Bija arī kaut kāda Arena līgā? Vai aŗī tā ir viena no rakstā minētajām, jo kaut ko tādu atceros, ka skatījos pa TV!!!

     [+] [-]

, 2019-02-06 23:03, pirms 5 gadiem
M8archa rakstīja: Bija arī kaut kāda Arena līgā? Vai aŗī tā ir viena no rakstā minētajām, jo kaut ko tādu atceros, ka skatījos pa TV!!!
Arēnas futbols, tomēr, ir kaut kas cits. Nu, kā lielais futbols un futzāls, ja līdzībās runājam.

Ja par līgām, jā, ir vēl aizvien AFL, kuriem pēdējos gados 10 diez ko labi neiet, jo 2009. gada sezona tika atcelta, bet uz šo brīdi spēlē 5 komandas. Labajos gados bija 19 komandas AFL + 25 af2 (otrās līgas) komandas.
Vienīgais, ka tagad viņi mēģina tikt Ķīnas sporta tirgū, kur ir sataisījuši savu līgu.

Uz šo brīdi iekštelpu futbols tiek spēlēts 5 profesionālajās līgās, no kurām IFL (Indoor Football League) varētu būt pat spēcīgāka no sportiskā aspekta.

     [+] [-]

, 2019-02-06 23:11, pirms 5 gadiem
"...300 tūkstošus sezonā. Jāsaka, ka šī nauda ir mazliet lielāka kā CFL minimālais atalgojums"

Nu diez vai 300k var saukt par mazliet lielāku, salīdzinot ar CFL wiki lapā minēto "individual minimum salaries set at $54,000"

Vēl jo vairāk:

"In 2018, the highest paid CFL player, Jamaal Westerman, is a defensive lineman with the Montreal Alouettes. He will make $218,000 in a two-year contract plus performance bonuses."

Tādējādi CFL spēlētāji nopelna apmēram tik pat, cik Kvebekas vai Kalgari santehniķi un gatera strādnieki. Pie tam santehniķiem ir krietni mazākas iespējas vēl jaunībā kļūt par fizisko vai mentālo invalīdu.
Vispār situācija darba tirgū šajā sporta veidā ir unikāla. Popularitāte un masveidība ir fenomenāla visos zemākajos līmeņos, bet iztikas pelnīšanai alternatīvas NFL nav. Tādējādi cilvēks var but mega stārs visos līmeņos, no skolas līdz koledžai, bet paliekot drusku aiz NFL strīpas, viņš no sapņa par spēlēšanu augstāk par amatiera līmeni var atvadīties.

     [+] [-]

, 2019-02-06 23:19, pirms 5 gadiem
Slice rakstīja: "...300 tūkstošus sezonā. Jāsaka, ka šī nauda ir mazliet lielāka kā CFL minimālais atalgojums"

Nu diez vai 300k var saukt par mazliet lielāku, salīdzinot ar CFL wiki lapā minēto "individual minimum salaries set at $54,000"

Vēl jo vairāk:

"In 2018, the highest paid CFL player, Jamaal Westerman, is a defensive lineman with the Montreal Alouettes. He will make $218,000 in a two-year contract plus performance bonuses."

Tādējādi CFL spēlētāji nopelna apmēram tik pat, cik Kvebekas vai Kalgari santehniķi un gatera strādnieki. Pie tam santehniķiem ir krietni mazākas iespējas vēl jaunībā kļūt par fizisko vai mentālo invalīdu.
Vispār situācija darba tirgū šajā sporta veidā ir unikāla. Popularitāte un masveidība ir fenomenāla visos zemākajos līmeņos, bet iztikas pelnīšanai alternatīvas NFL nav. Tādējādi cilvēks var but mega stārs visos līmeņos, no skolas līdz koledžai, bet paliekot drusku aiz NFL strīpas, viņš no sapņa par spēlēšanu augstāk par amatiera līmeni var atvadīties.
Minimālā ir 7.5 tk par spēli. 10 spēles sezonā. 7.5x10=75 tk. 300 tk ir "īpašajiem talantiem".
Iespējams, ka teikums ne tik veiksmīgi sanāca.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-07 14:55, pirms 5 gadiem
Tas nav nekāds futbols kur nēsājās ar bumbu rokās