Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Latviešu amerikāņu futbolists Brauns par fiasko Kanādā: "Konkrēts uzmetiens"

Latviešu amerikāņu futbolists Brauns par fiasko Kanādā: "Konkrēts uzmetiens"
Kārlis Brauns. Foto: Zumapress/Scanpix

Jāvaldās, lai nepateiktu kādu rupjāku vārdu. Tā varētu raksturot latviešu amerikāņu futbolista Kārļa Brauna šī brīža noskaņojumu saistībā ar Kanādā piedzīvoto – pirms dažām dienām viņu atlaida Britu Kolumbijas “Lions” vienība, taču iedīgļi šādam solim bija jau no paša sadarbības sākuma, sarunā ar portālu Sportacentrs.com iezīmē Brauns.

Lieliski apliecinot sevi pirmsdrafta treniņos, latvieti maija sākumā Kanādas futbola līgas (CFL) ārzemnieku draftā “Lions” klubs izvēlējās ar trešo numuru. 28 gadus vecais Brauns amerikāņu futbolu iepriekš bija spēlējis Eiropā, bet iekļūšana draftā nozīmēja, ka viņam pavērušās labas iespējas beidzot iekarot Amerikas tirgu. Tomēr pieredze izrādījās rūgta, un īsi pirms jaunās CFL sezonas “Lions” viņu atlaida. CFL tiek uzskatīta par pasaules otro labāko amerikāņu futbola līgu aiz Nacionālās futbola līgas (NFL).

Brauns vienībai pievienojās pēc drafta uz pirmssezonas treniņnometni, tās laikā viņš piedalījās arī divās pārbaudes spēlēs. Tiesa, “Lions” treneri aizsardzības līnijas malējo spēlētāju (edge rusher/defensive end – angļu val.) pārbīdīja uz aizsardzības līnijas pašu centru (nose tackle) jeb pozīcijā, kurā latvietis iepriekš nebija spēlējis. Šāda loma liek spēlēt citādāk un pieprasa pavisam citus spēlētāja gabarītus.

“Šajā pozīcijā bijām ļoti daudz spēlētāju, bet katrā treniņā šajā lomā varēju patrenēties tikai vienu vai divas reizes,” Brauns treneriem vaicājis, kāpēc izveidojusies tāda situācija, un viņi atbildējuši, ka komandā ar ārzemniekiem viss esot kārtībā, vairāk esot jāpārbauda tieši amerikāņi. “Centos būt pazemīgs (humble – angļu val.) un mācīties, bet īsti nekādu iespēju nebija. Mani ielika jaunā pozīcijā ar citiem noteikumiem, jo Kanādā amerikāņu futbols ir nedaudz citādāks. Protams, šādos apstākļos neizskatījos lieliski.”

“Neko, mēģināju cīnīties, bet pagājušajā nedēļā runāju ar treneriem, jo viņi teica, ka mūs izrotēs pa pozīcijām, taču tas nenotika. Mani ielika pozīcijā, kurā spēlē vislielākie čaļi – 130-140 kilogrami un uz augšu. Fiziski tur nevaru spēlēt. Treneri pat nezināja, ka vispār neesmu šajā pozīcijā spēlējis. Nebija mani izpētījuši un ne reizi skatījušies video ar maniem labākajiem momentiem. Līdz ar to man jau no sākta gala netika dota nekāda iespēja,” vilšanos pauž Brauns.

Latvietis arī atklāj, ka vēl pirms CFL drafta viņš runājis ar citām komandām, kuras par Braunu izrādījušas interesi un bija redzējušas viņu darbībā. Taču spēlētājs nonāca “Lions” paspārnē, kas nemaz neesot grasījusies viņu izmantot pa īstam.

“Domāju, tas vairāk bija kaut kāds iekšējais konflikts starp kluba vadību un treneriem. Klubs izvēlējās vienus spēlētājus, bet treneri gribēja darīt pavisam ko citu,” spriež Brauns “Cik runāju ar citiem spēlētājiem, arī viņi bija pārsteigti, ka man lika spēlēt ne savā pozīcijā. Konkrēts uzmetiens, godīgi sakot.”

Kanādas līgai ir programma, kas paredzēta ārzemnieku iesaistīšanai šajā turnīrā, taču Brauns atzīst, ka daļa komandu to nemaz neuztverot nopietni.

“Pēc drafta “Lions” komandai jautāju, vai viņi tiešām dod īstas iespējas, un atbilde bija: jā, jā, jā. Aizbraucu, un situācija bija pavisam citādāka. Citi spēlētāji jau mani brīdināja, ka ir komandas, kas paņem ārzemniekus, un viņi pēc tam vienkārši stāv malā un neko nedara,” iespēlēšanos pavisam citā pozīcijā tik augstā līmenī Brauns nosauc par nereālu un tādu nākotni viņš CFL sen neesot saredzējis.

Latvietis sev neierastajā lomā piedalījās arī divās “Lions” pirmssezonas pārbaudes spēlēs. Pirms otrā mača viņam jaunajā pozīcijā treneri nedēļas laikā ļāvuši patrenēties vien divas reizes. Brauns norāda, ka komandā acīmredzami neesot bijusi vēlme latvieti apmācīt. “Jau no sākuma biju paredzēts nofeilošanai.”

Šobrīd Brauns ir brīvais aģents, tostarp CFL čempionātā. Šajā turnīrā jaunā sezona sāksies tieši ceturtdien, bet latvieti pārstāvošie Kanādas aģenti veicot pārrunas ar komandām, kuras izrādīja interesi Brauna draftēšana. Amerikāņu futbolists gan nevēlas izteikt prognozi, cik reālas būtu iespējas atgriezties Kanādā, jo viņam pārbaudes mačos tomēr lika spēlēt neierastā pozīcijā, kurā nevarēja parādīt savas patiesās spējas.

Arī Eiropas futbola līgas komandā Vroclavas “Panthers” latvietis šobrīd nevar atgriezties, jo tajā jau aizpildītas visas ārzemniekiem paredzētās vietas. Sarunas gan noritot ar citām vienībām, atklāj Brauns, taču nākotne šobrīd esot ļoti neskaidra, un rūgtums ir liels.

Brauns atklāj, ka jau gada sākumā bijis liels uzmetiens. Viņš kopā ar vēl vienu amerikāņu futbolistu no Eiropas trenējās Atlantā – īpašas programmas ietvaros, kas palīdz ārzemniekiem sasniegt NFL. Abiem bija vienošanās, ka pavasarī viņi varēs doties uz “Pro Day”, lai skautu acīs apliecināt savu varējumu, taču nedēļu pirms tam spēlētājiem tika paziņots, ka viņi tur doties tomēr nevarēs.

Latvijas amerikāņu futbolists atzīst – ārzemniekam, kurš spēlējis tikai Eiropā, iekļūt Ziemeļamerikas tirgū ir ārkārtīgi sarežģīti. “Kanāda būtu īstā biļete, lai uz papīra man būtu pieredze, ka esmu spēlējis Amerikā,” Brauns nenoliedz, ka pēc šogad piedzīvotajiem uzmetieniem viņam rokas šobrīd nedaudz nolaidušās. “Viss ir zem jautājuma zīmes, bet gan jau vēl mēģināšu. Tas, ko izdarīja Kanādas komanda, ir baigais cirvis maniem nākamajiem soļiem.”

“Mēģinu darīt to, ko vēl neviens nav izdarījis. Ja mani salīdzina ar tiem spēlētājiem, kuri spēlē Amerikā, esmu tādā pašā līmenī vai pat labāks, atsevišķās niansēs varbūt arī sliktāks. Esmu ļoti tuvu. Bet amerikāņu treneriem tas ir darbs, kuru viņi mēģina saglabāt, tāpēc viņiem drošāk ir izmantot spēlētājus, kurus viņi zina un kuri spēlējuši Amerikā,” nosaka Brauns. “Eiropieši ir risks. Bet kāpēc viņi mani nodraftēja?”

  +3 [+] [-]

, 2022-06-09 14:51, pirms 2 gadiem
Nu lai veicas

     [+] [-]

, 2022-06-09 15:09, pirms 2 gadiem
Arī Eiropas futbola līgas komandā Vroclavas “Panthers” latvietis šobrīd nevar atgriezties, jo tajā jau aizpildītas visas ārzemniekiem paredzētās vietas... Vai tad Polija nav Eiropas Savienībā ???

     [+] [-]

, 2022-06-09 15:16, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Arī Eiropas futbola līgas komandā Vroclavas “Panthers” latvietis šobrīd nevar atgriezties, jo tajā jau aizpildītas visas ārzemniekiem paredzētās vietas... Vai tad Polija nav Eiropas Savienībā ???
Polija ir Polijā un tur ir savējie poļi.

  +5 [+] [-]

, 2022-06-09 15:20, pirms 2 gadiem
Tad uz bobsleju !

  +2 [+] [-]

, 2022-06-09 15:24, pirms 2 gadiem
Almants Poikāns rakstīja: Polija ir Polijā un tur ir savējie poļi.
Šī starp citu būtu laba tēma rakstam, kā tad ir ar to brīvo darbaspēku kustību Eiropas sportā ņemot vērā Bosmana spriedumu un visu tam sekojošo.

     [+] [-]

, 2022-06-09 15:25, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Tad uz bobsleju !
No šīs pozīcijas grūti. Kaizers varēja būt labs stūmēja materiāls.

  +4 [+] [-]

, 2022-06-09 15:34, pirms 2 gadiem
Arī pārējās pārbaudēs 197 cm garais un aptuveni 120 kg smagais Kārlis Gustavs Brauns zemāk par ceturto vietu starp savas pozīcijas spēlētājiem nenolaidās. 40 jardu skrējienu viņš veica 4.97 sekundēs (ātrākais starp aizsardzības līnijas spēlētājiem), 20 jardu atspoles skrējienu noskrēja 4.54 sekundēs, kas bija trešais rezultāts starp aizsardzības līnijas pārstāvjiem. Tāpat trešā viena latvietim bija lēcienā no vietas – 2.87 metri, bet trīs konusu atspoles skrējienā Brauns palika ceturtais ar rezultātu 7.57 sekundes. Nez pašreizējie stūmēji ir žiglāki ?

  -2 [+] [-]

, 2022-06-09 15:37, pirms 2 gadiem
Varbūt Braunam kā Timmam jāuzspēlē zemākās līgās par vēdera tiesu un jāmēģina izsisties uz augšu?

  -1 [+] [-]

, 2022-06-09 15:38, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Arī pārējās pārbaudēs 197 cm garais un aptuveni 120 kg smagais Kārlis Gustavs Brauns zemāk par ceturto vietu starp savas pozīcijas spēlētājiem nenolaidās. 40 jardu skrējienu viņš veica 4.97 sekundēs (ātrākais starp aizsardzības līnijas spēlētājiem), 20 jardu atspoles skrējienu noskrēja 4.54 sekundēs, kas bija trešais rezultāts starp aizsardzības līnijas pārstāvjiem. Tāpat trešā viena latvietim bija lēcienā no vietas – 2.87 metri, bet trīs konusu atspoles skrējienā Brauns palika ceturtais ar rezultātu 7.57 sekundes. Nez pašreizējie stūmēji ir žiglāki ?
Domāju, ka viņš ir pārāk liels priekš bobsleja.

     [+] [-]

, 2022-06-09 15:43, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Domāju, ka viņš ir pārāk liels priekš bobsleja.
Tad atliek kamaniņu sports ...

     [+] [-]

, 2022-06-09 15:56, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Tad atliek kamaniņu sports ...
Lai pakonsultējas ar Kristeru Aparjodu.

  +1 [+] [-]

, 2022-06-09 17:35, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Lai pakonsultējas ar Kristeru Aparjodu.
Domā , ka izveidos divnieku ? ...

  -2 [+] [-]

, 2022-06-09 17:45, pirms 2 gadiem
"Uzmentiens" sķiet, ir īstais vārds, lai šo raksturotu. Zinot arī to, ka ir ieguldījis daudz savus līdzekļus, lai īstenotu sapni par spēlēšanu augstā līmenī. Cerams, ka tomēr izdosies atrast kādu variantu.

  +2 [+] [-]

, 2022-06-09 18:09, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: "Uzmentiens" sķiet, ir īstais vārds, lai šo raksturotu. Zinot arī to, ka ir ieguldījis daudz savus līdzekļus, lai īstenotu sapni par spēlēšanu augstā līmenī. Cerams, ka tomēr izdosies atrast kādu variantu.
Domā, ka lēmumu pieņēma krievu mentu emigranti Kanādā , ja reiz "Uzmentiens" ?

  -2 [+] [-]

, 2022-06-09 18:19, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Domā, ka lēmumu pieņēma krievu mentu emigranti Kanādā , ja reiz "Uzmentiens" ?
es vairāk atsaucos uz paša Kārļa teikto.

     [+] [-]

, 2022-06-09 23:11, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Varbūt Braunam kā Timmam jāuzspēlē zemākās līgās par vēdera tiesu un jāmēģina izsisties uz augšu?
Probēma ir tā, ka profesionālajā amfutbolā īsti nav to zemāko līgu, kurās spēlēt. USFL ir pirmā sezona pie tukšām tribīnēm. XFL, kur ieguldījies Dveins Džonsons un Co, vēl tikai būs. CFL šobrīd ir labākā no ne-NFL iespējām.

  +1 [+] [-]

, 2022-06-10 08:26, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Arī pārējās pārbaudēs 197 cm garais un aptuveni 120 kg smagais Kārlis Gustavs Brauns zemāk par ceturto vietu starp savas pozīcijas spēlētājiem nenolaidās. 40 jardu skrējienu viņš veica 4.97 sekundēs (ātrākais starp aizsardzības līnijas spēlētājiem), 20 jardu atspoles skrējienu noskrēja 4.54 sekundēs, kas bija trešais rezultāts starp aizsardzības līnijas pārstāvjiem. Tāpat trešā viena latvietim bija lēcienā no vietas – 2.87 metri, bet trīs konusu atspoles skrējienā Brauns palika ceturtais ar rezultātu 7.57 sekundes. Nez pašreizējie stūmēji ir žiglāki ?
Tas Tev jāprasa ir S.Prūsim, bet 2,87m no vietas ir pamaz, priekš eksplozīvā spēka rādītājiem! Labi, 120kg ok, bet vienalga! Domāju, ka finansiāli Bobslejs nav pievilcīgs nevienam, ja nu vienīgi vidusmēra vieglatlētam!!!

  +1 [+] [-]

, 2022-06-10 09:14, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Domā , ka izveidos divnieku ? ...
nu tad Aparjodam jāsez uz dietas lai neparsniegtu maksimalo svaru vai arī jāšļūc ar plēvi lejā

     [+] [-]

, 2022-06-10 15:34, pirms 2 gadiem
Modžohēds rakstīja: Tas Tev jāprasa ir S.Prūsim, bet 2,87m no vietas ir pamaz, priekš eksplozīvā spēka rādītājiem! Labi, 120kg ok, bet vienalga! Domāju, ka finansiāli Bobslejs nav pievilcīgs nevienam, ja nu vienīgi vidusmēra vieglatlētam!!!
Galvenais vingrinājums ir "ķerras" vai paša boba stumšana. Ja ar to veiktos, tad lēciens no vietas ir otršķirīgs. Protams, korelē, bet nav viens un tas pats. Taču Kārlim vēl viss nav zaudēts futbolā. Jācer, ka atradīs, ka iziet no situācijas.

     [+] [-]

, 2022-06-10 17:06, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Galvenais vingrinājums ir "ķerras" vai paša boba stumšana. Ja ar to veiktos, tad lēciens no vietas ir otršķirīgs. Protams, korelē, bet nav viens un tas pats. Taču Kārlim vēl viss nav zaudēts futbolā. Jācer, ka atradīs, ka iziet no situācijas.
Jāmeklē klubs Eiropā, noteikti kādā no https://europeanleague.football vel ir kāda bīva vieta!

  +2 [+] [-]

, 2022-06-10 17:11, pirms 2 gadiem
hammerx rakstīja: Jāmeklē klubs Eiropā, noteikti kādā no https://europeanleague.football vel ir kāda bīva vieta!
Stāsts jau ir par to, ka ir vēlēšanās aizsisties līdz lielajai skatuvei. Eiropa tur vairs neko Kārlim nevar dot, ir jātiek iekšā Ziemeļamerikas tirgū, lai parādītu ka letiņš arī spēj jeņķu spēli uzspēlēt.

     [+] [-]

, 2022-06-10 19:00, pirms 2 gadiem
Emīls Ozerinskis rakstīja: Stāsts jau ir par to, ka ir vēlēšanās aizsisties līdz lielajai skatuvei. Eiropa tur vairs neko Kārlim nevar dot, ir jātiek iekšā Ziemeļamerikas tirgū, lai parādītu ka letiņš arī spēj jeņķu spēli uzspēlēt.
Precīzi!
Kārlis bija iepriekšējās ELF All-Star spēlētājs. Tb uzreiz ar pirmo piegājienu ir starp labākajiem. Iepriekš spēlēja Vācijā, kur arī bija pamanāms. Taču ar visu to, amerikāņiem tas neinteresē, tb viņš var būt kaut 100x Eiropas labākais spēlētājs, jo, līdzīgi kā pirms gadiem 50-60 hokejā vai ~30 basketbolā, ZAmerika airopiešus neuzskata par nopietniem spēlētājiem, kamēr viņi nav sevi pierādījuši starp amerikāņiem.

     [+] [-]

, 2022-06-10 19:12, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Precīzi!
Kārlis bija iepriekšējās ELF All-Star spēlētājs. Tb uzreiz ar pirmo piegājienu ir starp labākajiem. Iepriekš spēlēja Vācijā, kur arī bija pamanāms. Taču ar visu to, amerikāņiem tas neinteresē, tb viņš var būt kaut 100x Eiropas labākais spēlētājs, jo, līdzīgi kā pirms gadiem 50-60 hokejā vai ~30 basketbolā, ZAmerika airopiešus neuzskata par nopietniem spēlētājiem, kamēr viņi nav sevi pierādījuši starp amerikāņiem.
Pie šī mulsina tas, ko arī pats Kārlis saka, ka viņu draftē, lai arī līdz galam nerēķinās.

     [+] [-]

, 2022-06-10 19:37, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Pie šī mulsina tas, ko arī pats Kārlis saka, ka viņu draftē, lai arī līdz galam nerēķinās.
Nu, GM un HC ne vienmēr ir uz viena viļņa, arī citos sportos + kaut kas jau bija jādraftē + bieži vien draftē, lai tik būtu vai, lai citiem netiktu.

Tā kā CFL tā drafta padarīšana nav gluži tāda kā ASV lielajās līgās, tad, nu, katra komanda to saprot kā nu kurā. Cerams, ka parādīsies iespējas Kārlim citās komandās.

     [+] [-]

, 2022-06-10 19:57, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu, GM un HC ne vienmēr ir uz viena viļņa, arī citos sportos + kaut kas jau bija jādraftē + bieži vien draftē, lai tik būtu vai, lai citiem netiktu.

Tā kā CFL tā drafta padarīšana nav gluži tāda kā ASV lielajās līgās, tad, nu, katra komanda to saprot kā nu kurā. Cerams, ka parādīsies iespējas Kārlim citās komandās.
Ja, ir vērts turpināt.