Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Ar sirdi uz ledus

Ar sirdi uz ledus
Deniss Vasiļjevs
Foto: Lauris Aizupietis/f64/Sporta Avīze

Diezgan reti gadās sastapt sportistu, kurš par savu darbu runā ar tādu aizrautību kā daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs. Jo īpaši, ja sportistam ir tikai 16 gadi, kad dabiskie procesi ķermenī prātu vairāk noskaņo uz pirmās brīvības iespēju izbaudīšanu. Taču Deniss uzsver, ka daiļslidošana ir viņa dzīve un bez tās viņš justos pazudis.

Pagājušajā sezonā Deniss Vasiļjevs izcīnīja sudraba medaļu Eiropas Jaunatnes olimpiskajās spēlēs un ieguva astoto vietu pasaules junioru čempionātā, taču, lai turpinātu progresēt, bija nepieciešamas pārmaiņas. Pats sportists uzskata, ka jau pagājušajā sezonā viņam vajadzēja lēkt trīsarpus apgriezienu akseli, taču nebija neviena, kurš to varētu iemācīt. Par laimi, pazīšanu loks aizveda viņu līdz cilvēkam, kurš ieteica pamēģināt treniņus 1994. gada Lillehammeres olimpiskā čempiona Alekseja Urmanova vadībā.

"Man patīk šis daiļslidotājs un uzskatu, ka viņam ir ļoti liels potenciāls. Man ir interesanti ar viņu strādāt un, godīgi sakot, manuprāt, tas ir abpusēji," sarunā ar Sportacentrs.com atzīst Aleksejs Urmanovs. "Šovasar mums nebija tik daudz laika, lai sagatavotos sezonai, jo Denisam bija jākārto eksāmeni skolā, tādēļ diezgan ilgu laiku nācās pavadīt bez treniņiem. Par spīti tam esam apguvuši trīsarpus apgriezienu akseli. Viņš ir uzlabojis arī savu slidojumu, bet viņa lēcieni kļuvuši augstāki un pārliecinošāki. Esam sākuši strādāt pie četrkāršajiem lēcieniem, kurus līdz šim objektīvu iemeslu dēļ nebijām mēģinājuši."

Krievijas pilsēta Soči Latvijas daiļslidotājam tagad kļuvusi par otrajām mājām, bet daiļslidošanas ziņā tās noteikti ir viņa pirmās mājas, kur viņš cenšas pavadīt pēc iespējas vairāk laika. Dienas režīms pie Urmanova ir profesionāls. Plkst. 7:20 Deniss mostas, bet jau 8:30 sāk iesildīšanos pirms 9:15 paredzētā rīta ledus treniņa. Pēc pusotras stundas 16 gadus vecais sportists nokāpj no ledus un dodas uz trenažieru zāli vai veic stiepšanās vingrojumus, bet tad atgriežas mājās, lai paēstu pusdienas un pagulētu. Ap plkst. 15:30 viņš jau atkal ir ledus hallē, kur gatavojas divu stundu ilgajam vakara treniņam, pēc kura paredzēta atsildīšanās, piemēram, krosiņš. Šāds ritms Vasiļjevam ir pirmdien, otrdien, ceturtdien un piektdien, bet trešdien un sestdien pēc rīta treniņa viņš ir brīvs. Svētdien visa diena veltīta atpūtai - dari, ko vien vēlies, taču pirmdien no rīta atkal jābūt uz strīpas.

"Viņš ir darbarūķis un gatavs no sevis izspiest maksimumu. Mūsu savstarpējās attiecībās šobrīd valda laba sapratne," norāda Urmanovs. "Deniss ir ļoti emocionāls un reizēm emocijas iet pār malām. Emocionalitāte drīzāk ir pluss nekā mīnuss, tomēr savas emocijas ir jāiemācās kontrolēt. Jā viņš vēl ir jauns, taču ikviens cilvēks visu savu mūžu kaut ko mācās. Tādēļ arī jaunajiem sportistiem neatkarīgi no vecuma ir jāmācas šodien izvairīties no kļūdām, kuras tie pieļāvuši vakar."

Kad Deniss atbrauc uz Daugavpili, tad dienas jāpavada pie mācību grāmatām. Labi, ka skolotāji palīdz un atbalsta jauno sportistu, taču arī viņš pats negaida dāvanas. Vienā no mīļākajiem priekšmetiem - fizikā - viņam allaž bijušas labas atzīmes. Tāpat Denisam patīk vēsture, kas sniedz iespēju ielūkoties pagātnes notikumos un uzzināt kaut ko jaunu. Angļu valodā viņš runā brīvi, jo tā viņam kļuvusi par otru galveno saziņas veidu pēc krievu valodas, kura dominē daiļslidošanas vidē. Protams, Vasiļjevs nav aizmirsis arī latviešu valodu, taču pats atzīst, ka, runājot latviski, domā angliski, tādēļ arī sarunas laikā pēkšņi pārlec uz angļu mēli. Iespējas runāt latviski diemžēl gadās reti, tādēļ šo rindu autors apsolās jaunajam sportistam uzzvanīt biežāk. Deniss ar prieku tam piekrīt.

Kļūšana par Urmanova audzēkni ir mainījusi Vasiļjeva daiļslidošanas uztveri. Vienas vasaras laikā viņš ir iemācījies lēcienu, kuru pirms tam nesekmīgi centās apgūt divus gadus. Deniss uzskata, ka tagad ir kļuvis stiprāks arī fiziski un emocionāli. Ar viņu daudz strādā un arī viņš pats arvien labāk saprot, kas jādara, lai kļūtu labāks. Tagad daiļslidošana ir visa viņa dzīve un Deniss vaļsirdīgi atzīst: "Pirms tam sajūtas nebija tik īpašas, bet tagad esmu pilnībā aizrāvies. Ja nevarētu kāpt uz ledus un slidot, tad nezinu, kā spētu piepildīt savu dzīvi."

"Viņš ir absolūts performer, tas nozīmē, ka viņš ļoti labi izpilda un pasniedz savas programmas, interpretējot mūziku un tos tēlus vai idejas, kuras viņa programmā ir ietvēruši treneri vai horeogrāfi. Šobrīd ir viņš ir viens no radošākajiem daiļslidotājiem pasaulē. Denisam jau tagad ir savs daiļslidošanas stils, kas atšķir viņu no visiem pārējiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo tas piesaista gan līdzjutējus, gan tiesnešus," skaidro treneris.

Šajā sezonā Deniss iegūto punktu ziņā ir progresējis ar katrām sacensībām, izcīnot divas otrās vietas junioru "Grand Prix" posmos Rīgā un Toruņā. Par neiekļūšanu lielajā finālā viņš nepārdzīvo, jo mačos, kuros seši labākie junioru pamīšus uzstātos kopā ar sešiem pasaules elites sportistiem, juniori neglābjami paliktu pēdējās vietās, bet Deniss to nevēlas. Galvenie starti šajā sezonā viņam vēl tikai priekšā - februāra vidū Lillehammerē notiks Jaunatnes ziemas olimpiskās spēles, bet marta vidū Debrecenā gaidāms pasaules junioru čempionāts. Vēl pirms tam, janvāra beigās Bratislavā risināsies Eiropas čempionāts pieaugušajiem, bet marta beigās un aprīļa sākumā Bostonā notiks pasaules čempionāts pieaugušajiem.

Ko Deniss var sasniegt savā karjerā tuvākajos gados? Uz šo jautājumu treneris atbild filozofiski - sportista dzīve no vienas puses ir gara, bet no otras puses īsa un paskrien ļoti ātri. "Uzskatu, ka viņam ir reālas iespējas nokļūt 2018. gada olimpiskajās spēlēs un tur pacensties nostartēt pēc iespējas labāk. Šosezon lūkosim piedalīties Eiropas un pasaules čempionātos. Tie viņam būs pirmie soļi pieaugušo sportā. Tālāk jau viss būs atkarīgs no ieguldītā darba. Tas parādīs, cik daudz viņš spēs sasniegt," piebilst Urmanovs.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-12-14 13:40, pirms 8 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Deniss nekur tālu karjerā netiks
Saka sūrais čalis Sporta centrs komentētāros. Un ko Tu esi sasniedzis, ja neskaita Tevis heiteru skaitu šajā portālā?

  +7 [+] [-]

, 2015-12-14 13:47, pirms 8 gadiem
Vilcien, nespried pēc sevis par citiem!

  +4 [+] [-]

, 2015-12-14 14:22, pirms 8 gadiem
Lūk, te ir apstiprinājums- Vasiļjevs piedalīsies Eiropas čempionātā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-12-14 19:48, pirms 8 gadiem
Rietumu zilītis pilnīgs mudax
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-12-15 16:23, pirms 8 gadiem
ceru, ka viņam izdosies sasniegt tās virsotnes, par kurām sapņo... Man tikai žēl, ka te nav pasaules līmeņa daiļslidotāju (treneru). Bet tas, protams, ir likumsakarīgi...