Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Slēpotājam I.Bikšem Pasaules kausa iesākums Rukā labāks nekā pērn

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Slēpotājam I.Bikšem Pasaules kausa iesākums Rukā labāks nekā pērn
I.Bikše. Foto: Infoski.lv

Vakar Pasaules kausa pirmajā posmā distanču slēpošanā Somijas slēpošanas centrā Rukā 1,4km sprintā klasiskajā stilā Latvijas pārstāvis Indulis Bikše 94 dalībnieku vidū kvalifikācijā uzrādīja 82.laiku, līderim zaudējot 19,25 sekundes, kas ir par 11 sekundēm mazāk nekā pērn, un nopelnot 135,33 FIS punktus. Uzvaru izcīnīja norvēģis Pols Gulbergs, bet sievietēm nepārspēta palika zviedriete Stīna Nilsone, izcīnot ceturto uzvaru karjerā.

Sestdien Rukā sākās 2016./2017.gada Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā, un, kā jau iepriekš tika rakstīts, septīto gadu pēc kārtas šajā Somijas ziemeļu ciematā startēja kāds no Latvijas slēpotājiem. Pēc labu rezultātu uzrādīšanas šajā mēnesī spēcīga sastāva FIS sacensībās Somijā, tika cerēts, ka Indulis Bikše šogad Pasaules kausa posmā Rukā nostartēs labāk nekā pērn. Un to madonietis arī paveica.

No kvalifikācijā startējušajiem 94 dalībniekiem I.Bikše 98 FIS punktu reitingu pēc ranga bija 75-tais, taču tas nenozīmēja, ka viņš droši var tikt astoņdesmitniekā, jo reitinga punkti zem simts sprintā nopelnīti brīvajā stilā, nevis klasikā. Ne tikai tas, ka pērn no 115 dalībniekiem tika apsteigts tikai viens, bet šogad jau 12 konkurenti tika atstāti aiz muguras, parāda mūsu slēpotāja labāku rezultātu, bet gan pietuvināšanās līderiem un daudz labāki FIS punkti. Ja 2015.gadā šajā pašā trasē tika zaudēta pusminūte, tagad 19 sekundes, un 240 FIS punktu vietā nopelnīti jau gandrīz par simts labāki – 135 FIS punkti, kas, starp citu, ir Induļa labākie klasiskā stila sprintā. Tuvākai no igauņiem (K.Einaste) bija astoņas sekundes priekšā. Tajā pašā laikā tika apsteigti abi lietuvieši, ieskaitot pasaules kausa posmā un pasaules čempionātā 50-niekā iekļuvušais Modestas Vaičulis, kas no madonieša atpalika gandrīz divas sekundes.

Šāds Bikšes juniora rezultāts ir pa vidu sava novadnieka un 5 reizes Rukā startējušā Arvja Liepiņa paveiktajam, nedaudz atpaliekot no Arvja labākajiem rezultātiem (119 un 131 FIS punkti). Tikmēr augstvērtīgāko rezultātu Rukā no mūsējiem ir uzrādījis vēl viens tā gala vidzemnieks un karjeras beigās SSK „Bebra” pārstāvošais Aigars Kalnups, kurš 2007.gadā pasaules kausa posmā sprintā no labākā laika uzrādītāja atpalika tikai 10,5 sekundes un nopelnīja 93 FIS punktus. Toreiz arī bijuši ļoti labi laika apstākļi, laba slīdēšana un līdz ar to arī starpības mazākas nekā citos posmos. Šogad Rukā laika apstākļi nebija tie labākie, jo sacensību laikā sniga.

Finālā uzvaru izcīnīja Pols Gulbergs, kurš tikai par „mata tiesu” kā laimīgais zaudētājs tika no ceturtdaļfināla pusfinālā. Pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma, pārvarot slikto rezultātu strīpu, atkal trijniekā iekļuva un otro vietu ieguva zviedrs Kalle Halfvarsons, bet trijnieku noslēdza kvalifikācijas uzvarētājs Johannes Klēbo (Norvēģija). Tas 20 gadus vecajam pasaules junioru čempionam bija tikai otrais starts Pasaules kausa posmos, un Rukā viņš ieradās tikai kā komandas biedra aizstājējs, jo dalību dēļ tā, ka vēl nejūtas labi, atteica astoņas reizes PK posmos uzvarējušais Eiriks Bransdāls. Starp citu, arī Gulberga starts sākotnēji nebija plānots, un uz Ruku viņš devās pēc FIS sacensībās ļoti vāji nostartējušā Petera Nortuga atteikšanās. Tā norvēģiem nav pirmā reize, kad kāds pēdējā brīdī paņemtais „aizstājējs” iekļūst trijniekā vai pat uzvar. Tieši Rukā pagājušajā gadā tādā veidā pie uzvaras tika emocionālais Sondre Fosli. Gulbergs un Klēbo bija labākie nedēļu iepriekš Beitostēlenā, bet netika iekļauti komandā. Tas kārtējo reizi parāda pamatīgus robus norvēģu treneru stratēģijā, no kurām vienlielākā dumjība ir bijusi K.Sergorda lēmums nepaņemt P.Nortugu uz Turīnu 2006.gadā.

Ļoti labus rezultātus uzrādīja igauņi, kuriem pēdējos gados ļoti reti kāds ir ticis trīsdesmitniekā, bet šoreiz top30 iekļuva divi ziemeļu kaimiņi. Šoreiz no „estiņiem” tie nebija pasaules čempionāta finālists Peters Kummels vai divas reizes PK posmos pusfinālā tikušais Keins Einaste, bet gan Marko Kilps un Raido Rankels. Ja Liepiņa vienaudzim un 28.vietas ieguvējam Rankelam tā bija otrā reize punktos, tad 2014.gada Latvijas čempionāta un FIS sacensību Madonā 5.rezultāta uzrādītājs kvalifikācijā Marko Kilps ar 13.vietu pirmo reizi tika pie PK punktiem. Turklāt Kilps kvalifikācijā bija trešais (!) ātrākais.

Sievietēm finālā pagājušā gada pirmo divu vietu ieguvējas samainījās vietām, šoreiz uzvarot pasaules vicečempionei Stīnai Nilsonei, bet Olimpiskajai čempionei Maikenai Fallai ierindojoties otrajā vietā. Nilsonei tā bija pirmā uzvara klasiskā stila sprintā. Trijnieku noslēdza norvēģiete Heidi Venga, bet finālā pirmo reizi iekļuva un 6.vietā ierindojās 21 gadus vecā krieviete Jūlija Belorukova, kurai pirms tam labākais rezultāts bija 14.vieta. Tikmēr pēc bērna piedzimšanas atgriešanās sacensībās pasaules kausa apritē Olimpiskā un pasaules čempione Marita Bjergena ieņēma 10.vietu.

Šodien vīriešu starts 15km klasikā plkst. 13.00 pēc Latvijas laika.

Rezultāti:
1) kvalifikācija vīrieši: Sprint Qualification WC - Men's SP C Qual ...
2) fināla rezultāti vīriešiem: World Cup - Men's SP C Final 26.11.2016
3) fināla rezultāti sievietēm: World Cup - Ladies' SP C Final 26.11.2016