Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka: "Ar lielāku pārliecību došos uz pasaules kausu Rukā"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka: "Ar lielāku pārliecību došos uz pasaules kausu Rukā"
Patrīcija Eiduka treniņa laikā Somijā. Foto no sportistes personīgā arhīva.

Pagājušā nedēļas nogalē Somijas ziemeļu pilsētiņā Muonio notikušajās starptautiskajās slēpošanas sacensībās ļoti labu sniegumu nodemonstrēja mūsu labākā distanču slēpotāja no Kokneses novada Patrīcija Eiduka, kura otrajā sacensību dienā 10km brīvajā stilā spēcīga sastāva konkurencē ieguva 8.vietu, par trim vietām apsteidzot pagājušā gadā pasaules čempionātā divas bronzas medaļas ieguvušo Krievijas izlases līderi Natāliju Ņeprajevu. Uzrādītais rezultāts devis Patrīcijai pārliecību, kas būs nepieciešama šajā nedēļas nogalē Rukā (Somija) 2020./2021.gada sezonas pirmajā pasaules kausa posmā.

Patrīcijai Eidukai, gatavojoties jaunajai sezonai, ir izdevies aizvadīt kārtīgu treniņciklu un izdarīt visu pēc iepriekš sastādītā plāna, ieskaitot augstkalnu nometnes Tatros un Alpos un arī treniņus uz sniega rudenī Somijā. „Šajā līmenī, kad mērķis ir ne tikai censties sasniegt pasaules kausa posmos trīsdesmitnieku, bet tur iekļūt vairākas reizes sezonā, ir ļoti nozīmīgi aizvadīt pienācīgu sagatavošanās posmu. Tāpēc ļoti novērtēju un esmu pateicīga, ka arī šajā sezonā ar mani kopā turpina būt trīs lielākie atbalstītāji – būvkompānija „Merks”, Latvijas Olimpiskā vienība un Kokneses novada pašvaldība,” stāsta šogad janvārī vēsturisko panākumu guvusī un vienīgā no mūsu sievietēm pasaules kausa posmā trīsdesmitniekā iekļuvusī slēpotāja. „Augustā biju Slovākijā Tatros, paspēju vēl uz pasaules kausu rollerslēpošanā Madonā augusta beigās. Septembrī aizvadīju treniņnometni Polijā. Oktobrī trīs nedēļas trenējos Ramzavā (Austrija), tad atbraucu uz mājām un desmit dienas pavadīju Latvijā, bet jau 5.novembrī devos uz Somiju, kur atrodos arī tagad, gatavojoties pasaules kausa pirmajam posmam. Līdz ar to sanāk daudz braukāt, it īpaši ikdienā līdz treniņu vietai, tāpēc esmu gandarīta, ka „Skandi motors” ir piešķīris automašīnu un „Virši” sarūpējis degvielu,” atklāj mūsu slēpotāja.

Patrīcija, kas jau otro gadu trenējās Olimpiskās čempiones Justīnes Kovaļčikas poļu komandā, kas dod arī nozīmīgu atbalstu, pastāsta, ka pirmās sacensības šosezon bija plānotas Muonio 14. un 15.novembrī, taču tās tika pārceltas nedēļu vēlāk. Četrpadsmitajā datumā FIS sacensības norisinājās citā Somijas zināmā slēpošanas vietā Vuokati, taču nākošā gada pasaules junioru un U23 čempionāta mājvietā diemžēl nesanāca nostartēt. „Būtu labprāt startējusi FIS sacensībās Vuokati, it īpaši ņemot vērā, ka tur 2021.gadā norisināsies pasaules junioru čempionāts, taču lēmums par čempionāta norisi Vuokati tika paziņots tikai dienu pirms FIS sacensībām, un, tā kā vairs nebija brīvu vietu viesnīcā, tad čempionāta trases iemēģināšana gāja secen,” skaidro pasaules rangā simtniekā no vairākiem tūkstošiem dalībnieču esošā latviešu slēpotāja (Vuokati Eiduka vienreiz ir startējusi, kad 2017.gada nogalē Skandināvijas kausā iekļuva trīsdesmitniekā un sasniedza 65 FIS punktus, esot vienīgajai no Latvijas, kura Skandināvijas kausa posmos ārpus Baltijas ir tikusi Top30 – aut.piez.).

Pirmssezonas treniņos bija likta liela slodze, tāpēc FIS sacensības Muonio bija laba pārbaude, kādu ietekmi smagais darbs būs atstājis. Sastāvs tāpat kā iepriekšējo gados bija gana spēcīgs, jo nedēļu pirms pirmā pasaules kausa posma Rukā savu gatavību jaunajai sezonai vēlējās pārbaudīt vairākas elites slēpotājas. Šīs bija arī Krievijas izlases atlases sacensības dalībai pirmajā pasaules kausa posmā novembra pēdējā nedēļas nogalē Somijā. Kopā ar krievietēm mūsu slēpotājai konkurenci sastādīja arī Polijas, Vācijas, Slovēnijas izlases dalībnieces, kā arī pa kādai dalībniecei no Austrijas, Itālijas un Somijas.

Pirmajā dienā 10 km klasiskajā stilā ar intervālu startu 24 dalībnieču vidū Eidukai izdevās apsteigt trešdaļu konkurentu un ieņemt 16.vietu, distanci veicot 27:39,4 un uzvarētājai Tatjanai Sorinai no Krievijas zaudējot 2:10. Priekš klasiskā stila, kas Patrīcijai nav stiprākā puse, tas bija labs veikums, jo par 32 sekundēm tika apsteigta šā gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvēja klasiskā stila distancē Izabela Marciša, kurai Patrīcija parasti šajā slēpošanas stilā bija zaudējusi vismaz 40 sekundes. Minūti ātrāk par latvieti noslēpoja un 6.vietā ierindojās labākā Austrijas slēpotāja un pasaules kausos, pasaules čempionātos un arī Olimpiskajās spēlēs regulāri desmitniekā iekļūstošā Terēze Štadlobere, kura iepriekš Eiduku bija apsteigusi par vairāk nekā divām minūtēm.

Augstāka vieta un labāks rezultāts tika gaidīts otrajā dienā 10 km brīvajā stilā, un to Ingus Eiduka audzēkne un meita arī paveica, 33 dalībnieču vidū iekļūstot desmitniekā un izcīnot 8.vietu. Patrīcija distanci veica 25:18,3 un 33 sekundes piekāpās tai pašai lielu progresu parādījušajai un pārsteigumu sarūpējušajai Sorinai, kura palika nepārspēta otro dienu pēc kārtas un kura pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā bija tikusi tikai sprintos. Titulētā krieviete Ņeprajeva slēpotājai no Vecbebriem piekāpās 18 sekundes un palika 11.vietā. Eidukai 11 sekundes zaudēja Phjonhčanas olimpisko spēļu 10.vietas ieguvēja Anna Ņečajevska, 25 sekundes lēnāka bija pagājušajā sezonā piecas reizes pasaules kausa posmos divdesmitniekā iekļuvusī Alisa Žambalova, bet gandrīz minūti atpalika pasaules čempiones U23 grupā Jana Kirpičenko un Anna Žerebjateva (visas Krievija). Ņemot vērā labāko piecu vietu ieguvēju reitingu, FIS punktu izteiksmē Patrīcijas rezultāts sanāktu ap 45 FIS punktiem.

Protams, ar uzrādīto rezultātu Patrīcija Eiduka ir apmierināta. „Jutu, ka klasiskā stilā ir progress. Mēģināju savienot tehniku ar ātrumu. Pirmie 5km izdevās ļoti labi, bet vēl jāstrādā, lai varētu to paveikt 10km un garākās distancēs. Otrā diena slidsolī bija teicama, viss sanāca un veiksmīgi „sakrita”. Ja šādi izdotos nostartēt pasaules kausa posmos, tad noteiktu vajadzētu sasniegt trīsdesmitnieku,” vērtē Eiduka, piebilstot, ka Muonio sacensībās esot ieguvusi nepieciešamo pārliecību.

Jau šajā piektdienā Patrīcijai būs jāiet uz startu šīs sezonas pirmajā pasaules kausa posmā Rukā, kur kā allaž paredzētas trīs sacensību dienas, no kurām parasti divas ir klasikā un viena brīvajā stilā. "Ruka triple" programma nav diez cik parocīga Latvijas vadošajai slēpotājai, jo sprints un brīvā stila distance ar intervāla startu otrajā dienā būs klasikā. Vienīgi svētdien iedzīšana būs brīvajā stilā, un tieši tur mūsu slēpotāja arī mēģinās reāli pacīnīties par iekļūšanu trīsdesmitniekā.

Lai arī P.Eiduka ir no tiem, kas cenšas daudz nerunāt un nesolīt, bet gan ar darbiem pierādīt, tomēr viņa nedaudz padalās ar mērķiem pirmajā pasaules kausa posmā. Tā kā pagājušā gadā Rukā sprintā klasikā Patrīcija 92 dalībnieču vidū uzrādīja 75.laiku, no līderes atpaliekot 20,36 sekundes, tad šogad mērķis ir nezaudēt vairāk par 20 sekundēm un arī vietu ziņā būt augstāk, bet būtisks faktors būšot trases segums, jo cietākās un ledainākās tasēs ātrums ir lielāks, un tad vadošajām sanāk zaudēt mazāk. Otrajā dienā 10km klasikā Eiduka netaupīs spēkus svētdienai un slēpos uz maksimālo, lai iedzīšanā nebūtu pārāk tālu no vadošajām slēpotājām (pērn Rukas minitūre latviete pabeidza 53.vietā – aut.piez). „Sprintā piektdien būs viens brauciens (sprintā klasikā Patrīcija vēl nelolo cerības uz tikšanu trīsdesmitniekā – aut.piez.), tāpēc pirms otrās sacensību dienas nebūšu daudz spēkus iztērējusi. Neuztraucos, ka 10km klasikā izlikšos maksimāli, jo varbūt tas palīdz “atvērties” svētdienas iedzīšanai. Lai arī trīs dienu tūre prasa daudz spēka, tomēr tā vairs tik ļoti “neizsūknē”, jo esmu gan pielikusi izturībā, gan arī šajā ziņā daudz palīdz atbalstītājs „Nateo D vitamīni,” stāsta slēpotāja no Vecbebriem, kura cer, ka pasaules kausa posmā varēs startēt jaunā tērpā, bet sadarbībā ar veikalu “MySport” sarūpētā forma sacensībām un arī treniņiem ir ceļā uz Somiju.

     [+] [-]

, 2020-11-24 16:15, pirms 3 gadiem
Decembra vidū Davosā būs pirmais PK posms brīvajā stilā ar individuālu startu, tur tad cerams redzēsim labu rezultātu. Cerams, ka Eiduka tur piedalīsies?!