Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Lahti pasaules čempionāta kvalifikācijas slēpojumā desmitniekā tikai Auziņa

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lahti pasaules čempionāta kvalifikācijas slēpojumā desmitniekā tikai Auziņa
Kitija Auziņa
Foto: Infoski.lv, J.Vīksna

Somijas slēpošanas centrā Lahti notikušajā pasaules čempionāta kvalifikācijas slēpojumā vislabāk no mūsējiem nostartēja madoniete Kitija Auziņa, kas 33 dalībnieču vidū 5km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu iekļuva desmitniekā, uzrādot 6.laiku un uzvarētājai Elsai Jonsdotirai no Islandes zaudējot 55 sekundes. Vīriešiem 10km distancē mūsējiem klājās krietni grūtāk, jo 64 dalībnieku konkurencē abi Latvijas pārstāvji – Jānis Šņoriņš un Ingmārs Briedis – palika ārpus trīsdesmitnieka, atpaliekot no uzvarētāja ap četrām minūtēm. Pārliecinoši uzvarēja horvātu biatlonists Krezimirs Crnkovičs, kas otro vietu ieguvušo lietuvieti Deividu Kļiseviču apsteidza gandrīz par minūti.

Šodien kvalifikācijas slēpojums 10km vīriešiem un 5km sievietēm klasiskajā stilā ar intervāla startu ievadīja priekšsacīkstes pasaules čempionātam slēpošanā, kas sāksies rīt ar sprintu brīvajā stilā. Šajā kvalifikācijas slēpojumā, kas pasaules čempionātos ieviests 2009.gadā Liberecā, nosaka labākos desmit, kas iegūst tiesības startēt jebkurā distancē pasaules čempionātā.

Kvalifikācijā piedalās reitingā vājāki slēpotāji, kas nav izpildījuši pasaules čempionāta normatīvu – vienā startā nav iegūti vismaz 90 FIS punkti vīriešiem un 120 FIS punkti sievietēm. Uz sprintu šie ierobežojumi neattiecas.

Pirmajos trijos čempionātos Liberecā, Oslo un Valdifiemmi bija spēcīgs sastāvs kvalifikācijā, jo tolaik bija atšķirība no 2015.gadā ieviestā jauninājuma, proti, toreiz kvalifikācijā bija jāstartē tiem, kuriem reitings, ņemot vērā piecus labākos rezultātus, nebija zem šiem iepriekš pieminētajiem kritērijiem (90 un 120 FIS punkti).

No 2015.gada noteica, ka pamatsacensībām kvalificējas, ja vienreiz FIS sacensībās līdz čempionātam ir iegūti minētie 90 vai 120 FIS punkti. Līdz ar to arī tādi viduvēji slēpotāji, kuriem reitings ir 115-120 FIS punkti, savstarpējā cīņā kādās vietējas FIS sacensībās var vienreiz izpildīt pasaules čempionāta normatīvu, un līdz ar to pat šādi nestartē kvalifikācijā.

Spēcīgo kvalifikācijas gadu periodā no Latvijas slēpotājiem desmitniekā ieslēpoja Arvis Liepiņš, Aigars Kalnups (2009.g.) un Jānis Paipals (2011.g.), bet pagājušā čempionātā Falunā, kad jau bija dalībnieku sastāvs palicis daudz vājāks, no mūsējiem to paveica pieci – Roberts Slotiņš, Jānis Paipals, Anda Muižniece, Inga Paškovska, Laima Klauža.

Ņemot vērā dalībnieku sastāvu Lahti kvalifikācijā, kur neiztika bez lielas eksotiskas piegaršas, atgādinot Dienvidamerikas kausu futbolā (Kolumbija, Brazīlija, Venecuēla, Ekvadora, Argentīna, kā arī Libāna, Mongolija u.c.), arī šoreiz vairākiem mūsējiem bija iespējas ieslēpot desmitniekā un tikt uz pamatsacensībām distancēs.

Lai arī Šnoriņš un Briedis no 64 dalībniekiem pēc reitinga nebija pat starp labākajiem divdesmit, tomēr, ņemot vērā reālo varējumu un nedēļu pirms Lahti Latvijas čempionāta otrajā posmā parādīto sniegumu, vismaz Šņoriņš varēja pacīnīties par iekļūšanu desmitniekā. Sievietēm bija vieglāk, jo pirmkārt, dalībnieču skaits bija uz pusi mazāks nekā vīriešiem – 33 slēpotājas, un, otrkārt, arī līmeņa ziņā viņas bija vājākas nekā vīrieši, jo tikai vienai (lietuvietei Marijai Kaznačenko) reitings bija zem 150 FIS punktiem. Arī Natālija Kovaļova un Kitija Auziņa, kuras pēc ranga bija ārpus desmitnieka, bet piecpadsmitniekā, saglabāja reālas cerības tikt starp labākajām desmit.

Sievietes sāka pirmās. 20 gadus vecā Kitija Auziņa visu distanci noturējās stabili desmitniekam pa vidu, finišējot 6.vietā un tikai 0,2 sekundes piekāpjoties trīs gadus jaunākajai horvātietei, kura 2016.gada pasaules junioru čempionātā šajā distancē finišēja viena no pēdējām (70.vietā, +4:50), bet pērn Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Lillehammerē 5km slidsolī bija par pusotru minūti lēnāka nekā Patrīcija Eiduka.

Tikmēr īsti cerības uz desmitnieku nesaglabāja otrā desmita vidū turējusies Natālija Kovaļova, kura pēc 1,5km no 10.vietas atpalika 14 sekundes, bet vēlāk šis deficīts līdz kvalifikācijas robežai viņai pakāpeniski pieauga līdz minūtei. Krāslaviete finišēja 16.vietā (+2:27) par piecām sekundē priekšā Kaznačenko, kura uzrāda vājākus rezultātus nekā pērn. Uzvaru svinēja simpātiskā un 30 gadus vecā islandiete Jonsdotira, kas šajā sezonā slēpošanā atgriezās pēc 10 gadu pārtraukuma un kura par 20 sekundēm apsteidza 17 gadus veco bulgārieti Nansi Okoro, kura pasaules junioru čempionātā pērn bija meklējama ārpus sešdesmitnieka un tāpat kā horvātiete zaudēja daudz Lillehammerē Eidukai.

Vīriešiem cerības uz desmitnieku saglabāja tikai Šnoriņš, un arī tikai uz pirmās kontrolatzīmes 1,5km, kad uzrādīja 15.laiku (+22,4 s) un tikai četras sekundes atpalika no desmitnieka. Turpinājumā talsinieks sāka strauji zaudēt tempu, izkrītot ne tikai no divdesmitnieka, bet arī no trīsdesmitnieka, un finišējot 31.vietā (+3:52).

Visu laiku ārpus trīsdesmitnieka turējās Briedis, kurš beigās Šņoriņam piekāpās 24 sekundes un ierindojās 3 pozīcijas zemāk nekā talsinieks. Uzvarēja horvātu biatlonists Crnkovičs, kurš nupat pasaules čempionātā Hohfilcenē 10km sprintā ierindojās 83.vietā, bet pēc slēpošanas bija 39.ātrākais.

No astotās vietas beigās uz otro pakāpās Latvijas čempionāta pirmajā posmā šajā distancē no mūsējiem tikai Bikšem piekāpušais Deividas Klisevičus, bet Ažuolam Bajoravičam 12.laiks, pietrūkstot līdz desmitniekam 5 sekundēm, tādējādi atkārtojot sava tautieša Luka Jakeliuna palikšanu tūdaļ aiz kvalifikācijas robežas iepriekšējos divus čempionātus.