Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

I.Bikše labākais no baltiešiem PK posmā slēpošanā Zviedrijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

I.Bikše labākais no baltiešiem PK posmā slēpošanā Zviedrijā
I.Bikše sāk izvrizīties līderos distancē Baltijas valstu vidū. Foto: Infoski.lv

Vakar Zviedrijā Ulrikehamnā notikušajā Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā labi nostartējis Latvijas vadošais distanču slēpotājs Indulis Bikše, kurš 76 dalībnieku vidū 15km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu ieņēma 64.vietu, aiz sevis atstājot igauņu līderus Aivaru Rehemā un Karelu Tamjarvu un pirmo reizi kādam no latviešiem esot labākajam no Baltijas valstīm PK posmos slēpošanā. Par uzvarētāju piekto reizi karjerā kļuva kanādietis Alekss Hārvijs, kuram mūsu slēpotājs zaudēja divas ar pusi minūtes (2:34), kas ir mazākā starpība, cik no uzvarētāja jel kad ir atpalicis kāds no Latvijas slēpotājiem šāda augsta līmeņa sacensībās. Tikmēr sievietēm 10km uzvaru svinēja norvēģiete Marita Bjergena.

Pa vidu nostartējot Latvijas čempionāta pirmajā posmā un tiekot pie divām zelta medaļām, pēc divām nedēļām kopš vēsturiskā panākuma prestižajā daudzposmu seriālā „Tour de ski” pasaules kausa posmu apritē kopā ar pasaules spēcīgākajiem slēpotājiem atgriezās 21 gadus vecais madonietis Indulis Bikše. Kā rakstā par atskatu uz „Tour de ski” bija minēts, tad pēc lieliskā panākuma tūrē bija skaidrs, ka nevarēja gaidīt, ka Indulis klasiskajā pasaules kausa posmā, kur startē virs 70 dalībniekiem, iekļūs trīsdesmitniekā vai četrdesmitniekā, ne arī piecdesmitniekā, lai gan par pēdējo, t.i, piecdesmitnieku, viņš reāli cīnījās līdz pat 10km, turklāt tajā atradās vēl pusdistancē un beigās no 50.vietas, kuru ieņēma „Tour de ski” 27.vietā finišējušais un 5 reizes PK posmos trīsdesmitniekā tikušais krievs Andrejs Meļņičenko, Bikše atpalika 49 sekundes.

Sākums kā parasti I.Bikšem, kurš pēc FIS punktu reitinga no 76 dalībniekiem bija 72. un ar tādu numuru arī startēja, bija ātrs, pirmajā kontrolatzīmē pie 1,5km uzrādot 33.laiku (+9,5 sekundes), bet pie 2,9km turoties pie četrdesmitnieka – 43.vietā (+19,2 s). Pirmais aplis jeb 5km tika pabeigti 45.vietā, no līdera atpaliekot salīdzinoši ļoti maz – gandrīz pusminūti jeb 29 sekundes. Ņemot vērā iepriekšējās sacensības, bija skaidrs, ka šāda tendence līdz beigām nesaglabāsies, un finišā, lai arī gribētos, Indulis nezaudēs tikai pusotru minūti, kas dotu ne tikai pasaules kausa posmos, bet arī vispār labākos FIS punktus karjerā (pusotra minūte aiz līdera finišā šoreiz deva 43.vietu un 36 FIS punktus – aut.piez.).

Nākamajos 5km Bikše labākajiem zaudēja 50 sekundes, kas kopā veidoja 1:19 deficītu un deva 57.vietu. Trešajā aplī jeb pēdējos 5km, kad nogurums bija kļuvis lielāks un Induļa solis trasē nedaudz lēnāks, ātrākajiem sanāca zaudēt jau virs minūtes – 1:15. Lai pēdējos kilometros sanāca palaist priekšā pāris konkurentus, tomēr beigās par sekundi sanāca apsteigt 2013.gada pasaules čempionāta 7.vietas ieguvēju Aivaru Rehemā un par 10 sekundēm 3 reizes PK posmos trīsdesmitniekā iekļuvušo Karelu Tamjarvu, bet par 8 sekundēm vienu vietu priekšā bija LČ 1.posmā uzvarējušais kazahs Deniss Volotka. Igauņi noteikti pragmatiski gatavojas pasaules čempionātam.

Līdz šim neviens cits no Latvijas slēpotājiem 15km distancē ar intervāla startu nebija zaudējis uzvarētājam mazāk par trijām minūtēm augstākā līmeņa sacensībās kā pasaules kausa posms, pasaules čempionāts vai Olimpiskās spēles. Iepriekšējā mazākā starpība pieder Intaram Spalviņam, kurš 2007.gadā pasaules čempionātā bija atpalicis 3:28 (I.Bikše Tour de ski laikā 15km iedzīšanā labākā laika uzrādītājam somam M.Heikinenam zaudēja 2:41 – aut.piez.). Taču tīri laika ziņā arī nevar rēķināt, jo atšķiras trašu reljefi un, piemēram, uzvarētāja Hārveja laiks šajā distancē zem 33 minūtēm ir viens no visātrākajiem.

Hārvejam beigās sešas sekundes zaudēja PK kopvērtējuma līderis Martins Jonsruds Sunbī no Norvēģijas, bet līdzīgajā cīņā par trešo vietu mājinieks Markuss Helners par 0,4 sekundēm apsteidza šveicieti Dario Kolonju.

Pasaules kausa posms Ulrikehamna (Zviedrija), 15km brīvajā stilā

VietaSportistsValstsLaiks
1.Aleks HārvejsKanāda32:46.2
2.Martins Jonsruds SunbīNorvēģija+14.3
3.Markus HelnersZviedrija+14.3
4.Dario KolonjaŠveice+14.7
5.Daniels StoksNorvēģija+16.2
6.Endrjū MasgreivsLielbritānija+18.7
64.Indulis BikšeLatvija+2:34.2

Detalizētāki rezultāti: https://data.fis-ski.com/dynamic/re...

     [+] [-]

, 2017-01-22 11:21, pirms 7 gadiem
Interesanti, kāds būtu čalim laiks, ja viņam būtu Rastorgujeva līmeņa slēpju gatavotāji un attiecīgs nodrošinājums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-01-22 11:26, pirms 7 gadiem
Edgars rakstīja: Interesanti, kāds būtu čalim laiks, ja viņam būtu Rastorgujeva līmeņa slēpju gatavotāji un attiecīgs nodrošinājums.
Par to grūti spriest, taču es esmu pārliecināts, ka Rastijs šajā distancē Indulim arī atvestu pāris minūtes. Bet nekas, čalis jauns un perspektīva ir. Lai veicas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-01-22 12:31, pirms 7 gadiem
Elmers rakstīja: Par to grūti spriest, taču es esmu pārliecināts, ka Rastijs šajā distancē Indulim arī atvestu pāris minūtes. Bet nekas, čalis jauns un perspektīva ir. Lai veicas!
ko tu tur pļūti? Labākajā gadījumā minūti. Pāris minūtes jau nozīmētu ka viņš vinnētu šo pasaules kausu, bet viņš arī starp biatlonistiem nav pats ātrākais. Bet neviens biatlonists tā īsti nevar konkurēt ar top slēpotājiem. Ja nu kādu atsevišķu reizi.

     [+] [-]

, 2017-01-22 13:42, pirms 7 gadiem
Elmers rakstīja: Par to grūti spriest, taču es esmu pārliecināts, ka Rastijs šajā distancē Indulim arī atvestu pāris minūtes. Bet nekas, čalis jauns un perspektīva ir. Lai veicas!
Indulis uzvarētājam zaudēja 2,5 minūtes, ''pāris minūšu'' atvedējs tu Čalis jauns un perspektīva ir tas tā maigi izsakoties, ņemot vērā, ka pēdējos 20 gados slēpošanā lielākais talants varētu būt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-01-22 15:23, pirms 7 gadiem
Janis Cietsmaidis rakstīja: Indulis uzvarētājam zaudēja 2,5 minūtes, ''pāris minūšu'' atvedējs tu Čalis jauns un perspektīva ir tas tā maigi izsakoties, ņemot vērā, ka pēdējos 20 gados slēpošanā lielākais talants varētu būt...
Tieši tā! Pieļauju, ka Rastijs uzvarētājam zaudētu apmēram pusminūti. Cik nav bijuši gadījumi, kad biatlonisti iekabina slēpotājiem. Andresens Bergers, Bjerndālens utt. Mekerainenu aicina slēpošanas izlase. Un nav tā, ka biatlonisti ir neizdevušies slēpotāji, bet Rastijs ir viens no ātrākajiem biatlonistiem, protams tad, kad ir savā pīķa formā. Ko tur minēt, viņi jau savstarpēji nesacentīsies, bet, ja arī notiktu tādi mači, tad tas būtu Latvijas līmenī, kur neviens baigi uz pusēm neplēšas.

     [+] [-]

, 2017-01-22 18:12, pirms 7 gadiem
Kautkur lasīju,ka TOP-3 slēpotāji noteikti ir ātrāki par TOP-3 biatlonistiem,TOP-10 jau atšķirība ir mazāka,bet TOP-30 pavisam maza.Tas ir tā,ka ātrākiem biatlonistiem(šobrīd Eberhardam J. un Furkadam M.)uzvarēt ātrākos slepotājus būtu ļoti grūti,bet Andrejs Rosturgujevs(8-10 ātrākais biatlonists) varētu reāli iekļūt starp 10 ātrākiem slēpotājiem.