Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Distanču slēpotājiem Sāriselkā labāki rezultāti brīvajā stilā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Distanču slēpotājiem Sāriselkā labāki rezultāti brīvajā stilā
I.Bikše. Foto: Infoski.lv

Nedēļas nogalē Somijas ciematā Sāriselkā notikušajās Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās distanču slēpošanā Latvijas pārstāvji Indulis Bikše un Inga Paškovska labākus rezultātus uzrādīja brīvā stila distancē pēdējā sacensību dienā, Indulim 104 dalībnieku konkurencē 15km uzrādot 27.laiku un nopelnot 75,30 FIS punktus, bet Ingai no 74 dalībniecēm ieņemot 41.vietu un iegūstot 159,50 FIS punktus, kas ir viņas otrais labākais rādītājs karjerā distancēs.

No piektdienas līdz svētdienai trīs dienas Sāriselkā norisinājās FIS sacensības distanču slēpošanā, ietverot vidējās distances klasiskajā un brīvajā stilā, ka arī sprintu klasiskajā stilā. Otro nedēļas nogali pēc kārtas Somijā startēja Indulis Bikše un Inga Paškovska. Spēcīgāko galu veidoja Krievijas, Kazahstānas, Igaunijas, Baltkrievijas izlases līderi, sievietēm pieplusojot arī spēcīgās vācietes. Pirmajā dienā 10km klasikā Indulis Bikše apsteidza nedaudz virs puses konkurentu un ierindojās 43.vietā, pasaules čempionam skiatlonā Maksimam Viļegžaņinam zaudējot 2 minūtes un 20 sekundes. Mūsu slēpotāju šoreiz apsteidza ne tikai Igaunijas izlases līderi – Raido Rankels (19.vieta, +1:17), Karels Tamjarvs (21.vieta) un Aivars Rehermā (23.vieta, +1:24), bet arī Andreas Vērpalu (36.vieta) un šā gada pasaules junioru čempionātā desmitniekā iekļuvušais Karels Korge (38.vieta, +2:03). Toties 20 sekundes aiz muguras tika atstāts pasaules čempionāta U23 grupas 32.vietas ieguvējs Johannes Alevs. Ļoti blīvajos rezultātos cīņā par uzvaru (pirmo sešinieku šķīra 7 sekundes – aut.piez.) pirmās divas vietas aizņēma krievi Viļegžaņins un vienreiz Pasaules kausa posmā trijniekā tikušais Staņislavs Volžoncevs, bet trijnieku noslēdza (+3,3 sekundes) 9 reizes PK posmos uzvarējušais kazahs Aleksejs Poltaraņins.

Sestdienas sprintu, kur otro dienu pēc kārtas uzvarēja Viļegžaņins, kurš tāpat kā Martins Sunbī ir uzlabojis sprinta meistarību, un kur trijniekā netika tādi titulēti sprinteri kā A.Petuhovs, Ņ.Krjukovs, N.Morilovs, I.Bikše izlaida, lai labāk sagatavotos svētdienas 15km brīvā stila distancei. Un atpūta atmaksājās. Indulis no uzvarētāja atpalika divas ar pusi minūtes un nopelnīja 75,30 FIS punktus (27.vieta), kas ir viņa piektais rādītājs karjerā un otrais labākais FIS sacensībās ārpus Latvijas. Lai arī trīs igauņi (Tamjarvs, Rankels, Vērpalu) bija priekšā, ziemeļu kaimiņi madonieti apsteidza maz – no 1 līdz 21 sekundei, turklāt tāpat kā janvārī Priekuļos atkal tika apsteigts pasaules čempionāta 7.vietas ieguvējs Aivars Rehemā, kurš šobrīd ir tālu no labas formas. Vairāk nekā minūti Bikšem zaudēja labākais no lietuviešiem Stepans Terentjevs. Negaidīti pārliecinoši uzvarēja pagaidām vēl mazpazīstamais krievs Andrejs Meļņičenkovs, aiz sevis atstājot komandas biedrus Larkovu (+18 s) un Maļcevu (+27 s), bet tikai devītais palika Viļegžaņins (+1:10).

Inga Paškovska Sāriselkas sacensības neiesāka labi, jo 5km klasikā uzvarētājai un pasaules čempionāta medaļniecei slidsolī Jūlijai Čekaļevai no Krievijas zaudēja pārāk daudz – 4:17, kas būtu labi priekš divas reizes garākas distances jeb 10km. Līdz ar to nopelnīti pāri par divsimts FIS punktiem – 222. Inga sprintu neizlaida, bet, tā kā tas bija klasiskajā stilā, tad sanāca līdzīgs rezultāts pirmajai dienai – 236 FIS punkti, jo labākā laika uzrādītājai zaudētas 35 sekundes. Tāpēc arī 39.vieta no 47 dalībniecēm. Svētdien 10km brīvajā stilā ne tikai beidzot sanāca nopelnīt zem 200 FIS punktiem, bet arī pietuvoties 150, zem kuriem šoreiz atšķirībā no Olos neizdevās „palīst”. Vācijas izlases līderei un uzvarētājai Nikolai Feselei sanāca piekāpties par 4:42, kas deva 159 FIS punktus. Uzmanību piesaistīja divas jauniņās japānietes – Rin Sobue un Šiori Jokohama, kurām nupat novembrī un oktobrī palika tikai attiecīgi 16 un 17 gadi un kuras abas reizes distancē ieguva 130-140 FIS punktiem.

Līdz ar to nākamajā FIS punktu listē Induļa Bikšes reitings būs zem 70 FIS punktiem, kas varētu ļaut pakāpties pāris desmit vietas un pietuvoties četrsimtniekam. Ar šiem rezultātiem madonietis apliecināja, ka var cienīgi startēt pasaules čempionātā. Lai ko tādu kāds cits no mūsējiem pierādītu, tad šā līmeņa FIS sacensībās jāpacenšas iegūt kādi 85-90 FIS punkti vīriešu konkurencē vai vismaz 100-110 FIS punkti sieviešu konkurencē.

Rezultāti: Saariselan Hiihdot - Saariselka (FIN) - Event...