Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Āboltiņa ar 37.vietu labākā no mūsējām Pasaules čempionātā slalomā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Āboltiņa ar 37.vietu labākā no mūsējām Pasaules čempionātā slalomā
A.Āboltiņa. Foto:Infoski.lv, E.Lukšo

Šodien divu Olimpisko spēļu mājvietā Sanktmoricā (Šveice) notiekošajā pasaules čempionātā kalnu slēpošanā slaloma disciplīnā sievietēm 94 dalībnieču konkurencē labāko rezultātu no trim Latvijas izlases pārstāvēm uzrādīja Agnese Āboltiņa, kura divu braucienu summā ieņēma 37.vietu, uzvarētājai zaudējot 9,03 sekundes un sasniedzot savu labāko rezultātu pasaules čempionātos. Tikmēr Lelde Gasūna nefinišēja otrajā braucienā, bet Liene Bondare izstājās pirmajā braucienā. Pasaules čempiones titulu trešo čempionātu pēc kārtas ieguva amerikāniete Mikaela Šifrina, kura bija ātrākā abos braucienos un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, par 1,64 sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju un čempioni Alpu kombinācijā Vendiju Holdeneru no Šveices.

Sestdien ar slalomu pasaules čempionātu kalnu slēpošanā Sanktmoricā noslēdza sievietes. Pēdējā disciplīnā starp 94 dalībniecēm bija arī trīs Latvijas pārstāves – Lelde Gasūna, Liene Bondare un Agnese Āboltiņa. Ja pasaules rangā 77.vietā esošajai Gasūnai, kura starp pasaules čempionāta dalībniecēm bija labāko piecdesmitniekā, nevajadzēja piedalīties kvalifikācijā, jo viņa automātiski bija tikusi pamatsacensībās, tad pārējām divām mūsu kalnu slēpotājām vietu pamatsacensībās nācās nopelnīt, startējot kvalifikācijā, kur piedalījās 73 kalnu slēpotājas. Pēc reitinga Liene bija piecpadsmitā, bet Agnese deviņpadsmitā, līdz ar to nebija sarežģījumu tikt top25, kaut gan pēc otrā brauciena, kas pēc traumas pirmajās sacensībās startējušajai Agnesei neizdevās tik labs, uz brīdi radās šaubas par rāmavietes tikšanu tālāk, taču vēlāk izstājās dažas no priekšā esošajām, ieskaitot arī pārliecinošo līderi un galveno favorīti Adrianu Jeļinkovu no Nīderlandes, līdz ar to gan Āboltiņa ar 17.vietu (+6,04 s) un Bondare ar 7.vietu (+4,13 s) stabili kvalificējās, lai arī otro braucienu abas veica gandrīz vienādi, uzrādot laiku otrā desmita beigās un no labākajām atpaliekot trīs ar pusi sekundes.

Pēc veiksmīgā starta milzu slalomā ceturtdien, kad tika izcīnīta 39.vieta, ar optimismu tika gaidīta Leldes Gasūnas laba rezultāta sasniegšana pēc vairāku gadu pārtraukuma arī slalomā, kurā pagājušā čempionātā neizdevās sasniegt finišu, bet 2011.gadā tika iegūta 36.vieta. Šogad „International Ski team” pārstāve gan Pasaules kausā, gan Eiropas kausā, lai arī ar mainīgām sekmēm, tomēr bija uzrādījusi ļoti augstus rezultātus, tāpēc pie veiksmīgas sakritības pasaules čempionātā bija iespējas ne tikai iekļūt trīsdesmitniekā, kur čempionātos vēl nav sanācis būt, bet vienreiz olimpiskajā spēles gan, bet mēģināt pārvarēt divdesmitnieka robežu, jo pasaules čempionātā piedalās nedaudz mazāk spēcīgo dalībnieču nekā pasaules kausa posmos.

Pirmajā braucienā pēc sakļūdīšanās pašā trases sākuma daļā, esot trešajai no mūsējām pirmajā starpfinišā, beigās uz dalītu 43.vietu pakāpās Gasūna, līderei zaudējot 4,31 sekundi, bet no trīsdesmitnieka atpaliekot 1,21 sekundi. Pussekundi lēnāk par siguldieti nobrauca un 49.laiku uzrādīja Āboltiņa, arī stabili kvalificējoties otrajam braucienam, jo par četrām sekundēm tika apsteigta sešdesmitnieku noslēdzošā grieķiete, kas pasaules rangā ir 1132.vietā. Līdz ar to nav nekādu šaubu, ka uz otro braucienu tiktu arī Liene Bondare, kura otrajā starpfinišā bija 54., bet līdz trešajam starpfinišam netika, jo diemžēl kļūdījās un izstājās. Tas Lienei bija trešais čempionāts, bet pirmā reize slaloma disciplīnā.

Otrajā braucienā mūsu komandā diemžēl bija vēl viena „kritušā”, jo trases vidusdaļā kļūdījās Lelde, kura līdz ar to palika bez rezultāta šajā disciplīnā otro čempionātu pēc kārtas, kaut arī bija reālas iespējas atkārtot savu labāko sasniegumu – 36.vietu. Taču Gasūnas iegūtā 39.vieta milzu slalomā nepalika par labāko Latvijas sieviešu rezultātu šajā čempionātā, jo no 49. uz 37.vietu divu braucienu summā pakāpās 31.vietas ieguvēja Sočos supergigantā Āboltiņa, kura nostartēja labāk nekā piektdien kvalifikācijā. Vēl pirms čempionāta bija šaubas, vai Agnese paspēs pēc decembrī gūtās traumas sagatavoties, bet beigās viņa kļuva par mūsu sieviešu augstākās vietas ieguvēju šajā čempionātā, savu iepriekšējā čempionāta rezultātu uzlabojot par sešām pozīcijām. Tuvākā konkurente bija pussekundi priekšā, bet līdz trīsdesmitniekam pietrūka nedaudz virs divām sekundēm.

Cīņa par uzvaru īsti nesanāca, jo favorītei un iepriekšējo divu čempionātu uzvarētājai Šifrinai pirmajā braucienā līdzi turēt spēja tikai Holdenere, kura zaudēja 0,38 sekundes. Tālāk sekoja slovākiete Veronika Velē-Zuzulova (+0,59 s), bet tālāk viņas tautiete Petra Vlhova, kā arī zviedriete Frīda Hansdotera, kuras atpalika jau trešdaļu sekundes. Otrajā braucienā 21 gadus vecā amerikāniete atkal bija ātrākā, tuvākās sāncenses apsteidzot par sekundi vai vairāk, līdz ar to izcīnot pārliecinošu uzvaru. Velē-Zuzulvoa otrajā braucienā izstājās, bet otra slovākiete un zviedriete pietuvojās šveicietei, sarūpējot spraigu cīņu par sudrabu un bronzu. Otro pozīciju tomēr nosargāja Holdenere, tiekot pie otrās medaļas šajā čempionātā un arī karjerā un par sekundes desmitdaļu apsteidzot trešo vietu izcīnījušo Hansdoteru kura līdz ar to līdzīgi kā Šifrina trešo čempionātu pēc kārtas slalomā kāpa uz pjedestāla, tiekot pie otrās bronzas medaļas. Jaunajai un talantīgajai slovākietei Vlhovai līdz savai pirmajai medaļa pietrūka 0,14 sekundes, bet vēl 0,16 sekundes lēnāk nobrauca un piektajā vietā ierindojās titulētā čehiete un 2007.gada pasaules čempione slalomā Sarka Strahova, kura pirms 12 gadiem Itālijā nopelnīja bronzu, to pašu atkārtojot arī pirms diviem gadiem Bīverkrīkā, bet kopumā slalomā nopelnot 4 medaļas.

Rīt čempionāts noslēgsies ar vīriešu slalomu, kur automātiski ticis Kristaps Zvejnieks, par kura startu dēļ sāpošā ceļa vēl nav skaidrības. Šodien kvalifikācijā izstājās gan Žaks Gedra, gan Miks Zvejnieks, līdz ar to vairāk par vienu dalībnieku čempionāta noslēgumā mums nebūs.

Pasaules čempionāts Sanktmoricā, Slaloms sievietēm, 94 dalībnieces

VietaSportisteValstsLaiks
1.Mikaelea ŠifrinaASV1:37.27
2.Vendija HoldenereŠveice+1.64
3.Frīda HansdoteraZviedrija+1.75
4.Petra VlhovaSlovākija+1.89
5.Sarka StrahovaČehija+2.05
6.Mikaela KiršgasereAustrija+2.22
...37.Agnese ĀboltiņaLatvija+9.03