Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Tie paši uzvarētāji jauniešiem arī otrajā dienā LČ slēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Tie paši uzvarētāji jauniešiem arī otrajā dienā LČ slēpošanā
Startam gatavojas jaunākās S12 grupas dalībnieces. Foto: Infoski.lv, J.Vīksna

Svētdien Vietalvā ar sacensībām vidējās distancēs brīvajā stilā ar intervāla startu noslēdzās norises vietas ziņā pārceltais Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā. Sešās jauniešu grupās uzvaras izcīnīja to pašu piecu sporta skolu – Madonas, Cēsu, Alūksnes, Siguldas un divas uzvaras nopelnījušās Rīgas (“Arkādija”) slēpotāji, jo atkal nepārspēti palika Niks Saulītis, Kristīne Brunere, Gustavs Lukstiņš, Samanta Krampe, Daniels Kodaļevs un Marta Upmale, bet Master grupās pirmo vietu izcīnīja talsinieks Mareks Birkentāls un daugavpiliete Ļubova Pavļukova. Tikmēr bez minētajām piecām uzvaru nopelnījušajām sporta skolām, godalgotas vietas ieguva arī Aizkraukles un Talsu novada sporta skolas. Kamēr daži tika pie savām kartējām uzvarām, tikmēr daļa pirmo reizi kāpa uz goda pjedestāla.

Arī otrajā dienā pēc FIS sacensībām uz starta izgāja jauniešu un Master grupas slēpotāji, atkarībā no vecuma sacenšoties no 1km līdz 5km brīvā stila distancē ar intervāla startu. Kā jau ierasts, brīvajā stilā piedalījās vairāk slēpotāju nekā klasikā. Ja sestdien jauniešu grupās sacentās 116 slēpotāju, tad svētdien to skaits jau sasniedza 150, bet kopā ar Master grupu pārsniedza 160. Dalībnieku skaits varēja būt vēl lielāks, ja tajā nedēļas nogalē paralēli Madonā nenorisinātos Baltijas kauss biatlonā, ko par prioritāti izvēlējās tikai daži no bieži slēpošanas sacensībās startējušajiem. Daļa atkal sadalīja uz pusēm, vienu dienu startējot slēpošanā, otru biatlonā. Pa nakti nedaudz uzsnigušais sniegs un arī pēc tehniskā delegāta Mārtiņa Niklasa norādēm veiktās korekcijas palīdzēja, ka svētdien trase nebija tik sliktā stāvoklī kā sestdien klasikā, ko atzīmēja arī paši dalībnieki. Mazāko grupu pārstāvjiem nebija vairs jāmokās pa aizsnigušu trases daļu, kā arī neviens vairs uz tilta spraugām nūjas nesalauza. Līdz ar to arī pozitīvāks noskaņojums bija gan pašiem slēpotājiem, gan arī treneriem.

V16 grupā (2001./2002.g.) pagājušā gada lielās svārstības – pirmajā dienā uzvara, otrajā 9.vieta – vairs neatkārtoja un šogad abas dienas pirmo vietu ieguva madonietis Niks Saulītis. Abas dienas Madonas BJSS dubultuzvaru nodrošināja pagājušā gada līderis V14 grupā Uvis Akmentiņš. Ja pēc pirmā apļa šķita, ka būs gaidāms Rīgas un Siguldas duelis par trešo vietu, tad otrajā aplī tomēr grupas pamanāmākais pārstāvis Jēkabs Vītols nenoturēja uzņemto tempu un atkrita vairāk nekā pusminūti aiz rīdzinieka Aleksandrs Ļūļes, kurš tika pie bronzas medaļas otro dienu pēc kārtas. Līdz ar to Siguldai 4.-6.vieta, jo 5.laiku uzrādīja ziemeļu divcīņnieks Marksu Vinogradovs, bet sešinieku noslēdza Oskars Veits. Ja puišu konkurencē Siguldai neizdevās tikt pie godalgas, tad to ar pārliecinošu uzvaru otro dienu pēc kārtas kompensēja Raivja Zīmeļa audzēkne Kristīne Brunere. Tāpat kā puišiem arī meitenēm šajā vecuma grupā otro un trešo vietu ieguva tās pašas slēpotājas – rīdziniece Katrīna Rudus un cēsniece Marta Priede, kuras abas atkal šķīra gandrīz tā pati starpība – nedaudz virs 20 sekundēm.

V14 grupā (2003./2004.g.), atkārtojot savu 2015.gada un 2014.gada panākumu V12 grupā, atkal nepārspēts palika rīdzinieks Gustavs Lukstiņš, kuram šoreiz tuvumā bija nevis kluba biedrs no SS “Arkādija” Bruno Krampe, kurš slidsolī ieņēma priekš sevis neierasto 6.vietu, bet gan pirmajā dienā trijnieku noslēgušais Aizkraukles SS pārstāvis Edijs Eiduks. Pirmo godalgu Latvijas čempionātā nopelnīja trešo vietu ieguvušais madonietis Lauris Kaparkalējs, kurš sestdien, kaut arī bija 4.vietā, tomēr vairāk nekā 40 sekundes līdz trijniekam. Tuvu savai pirmajai godalgai bija arī lielu progresu nodemonstrējušie siguldieši Sandijs Suhanovs un Rainers Paeglis, kuri pērn šajā distancē no Gustava atpalika 2-2:30 un ierindojās attiecīgi 25. un 20.vietā. Meitenēm otro gadu pēc kārtas S14 grupā, bet kopā ar S12 grupu jau piekto gadu pirmajā vietā bija Samanta Krampe no SS “Arkādija” (2013.gadā viņai arī ir piešķirama pirmā vieta, jo distancē laiku nerēķina simtdaļās, bet rezultātos parādās, ka viņa ir vienu sekundes simtdaļu aiz Enijas Kaņepējas – aut.piez.). Nestartējot grupas vicelīderei Signei Miķelsonei no CPSS, otro vietu izcīnīja talsiniece Viktorija Spruģevica, kurai tāpat kā trešo vietu ieguvušajai cēsniecei Matildei Sproģei tā bija pirmā godalga karjerā. Tikmēr pie otras godalgas netika sestdien trešo vietu klasikā ieņēmusī gulbeniete Ērika Jermacāne, kurai līdz pjedestālam pietrūka 7 sekundes.

Jaunākajā V12 grupā (2005. un jaunāki) atkal dubultuzvara Alūksnei, jo vēlreiz pirmajās divās vietās ierindojās interesantu savstarpēju cīņu sarūpējušie Daniels Kodaļevs un Aleksandrs Pometūns. Ja klasikā viņi citus pārspēja krietni, tad slidsolī abiem alūksniešiem konkurenti bija daudz tuvāk, jo tikai trešo vietu izcīnījušais un savu pirmo godalgu nopelnījušais Tomass Randa no SS “Arkādija” Pometūnam zaudēja 5,5 sekundes. Otro dienu uzreiz aiz pjedestāla palika cēsnieks Rūdolfs Bišers, bet klasikā bronzu nopelnījušajam rīdziniekam Pēterim Lukstiņam šoreiz 5.vieta. Meitenēm atkal visātrāk noslēpoja Marta Upmale no CPSS, bet, lai Madonai šoreiz nepaliktu bez godalgas un neierindotos vēlreiz tieši aiz goda pjedestāla, parūpējās Madara Veckalniņa, kura ļoti sīvajā un līdzīgajā triju dalībnieču cīņā par otro vietu par sekundi apsteidza cēsnieci Elzu Bleideli, bet sestdien 2.vietu izcīnījušajai Talsu novada sporta skolas audzēknei Karīnai Bernānei šoreiz līdz trijniekam pietrūka nieka 0,3 sekundes. Tuvu otrajai godalgai bija arī klasikā 3.vietu nopelnījusī rīdziniece Ulrika Garisone, kura 5,5 sekundes līdz trešajai un 7 sekundes līdz otrajai vietai pazaudēja kritienā aptuveni 100m pirms finiša.

Master grupā sievietēm pirmajā dienā vienīgajai pārstāvei Zinaīdai Rācenājai otrajā dienā uzradās konkurentes, un madoniete ierindojās 2.vietā, piekāpjoties Ļubovai Pavļukovai. Trijnieku noslēdza Žanete Leimane, kura esot noslēpojusi dažus simtus liekus metrus. Otrā laika īpašniece un jaunākā no Master grupas Ieva Mauliņa pēc koeficenta piemērošanas palika noslēdzošajā 5.vietā. Vīriešiem arī pamainījās 1.vietas ieguvējs, jo ātrākais šoreiz bija Mareks Birkentāls, bet pēc koeficenta piemērošanas no piektās uz otro pakāpās gulbenietis Antis Zunda, kurš bija trešais vecākais dalībnieks no kopumā astoņiem. Otrā laika uzrādītājs un otrs jaunākais Mārtiņš Lukstiņš noslēdza godalgoto trijnieku.

Rezultāti: infoski.lv