Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Noskaidroti Latvijas distanču slēpotāji dalībai jauniešu olimpiskajās spēlēs

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Noskaidroti Latvijas distanču slēpotāji dalībai jauniešu olimpiskajās spēlēs
Pateicoties lielajam pārsvaram 10km distancē, Arnis Pētersons uzvarēja arī kopvērtējumā. Foto: Infoski.lv

Vakar Igaunijas distanču slēpošanas centrā Otepē noslēdzās divu dienu atlases sacensības distanču slēpošanā, lai noskaidrotu tos divus jauniešus – vienu puisi un vienu meiteni, kuri Latviju pārstāvēs Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs Insbrukā. Divu disciplīnu – sprinta un distances slēpojuma – kopvērtējumā labākais starp puišiem bija Arnis Pētersons, bet meiteņu konkurencē pārāka bija Zane Eglīte.

Saskaņā ar Latvijas Slēpošanas savienības (LSS) izstrādāto un apstiprināto atlases kārtību, lai kvalificētos uz Insbruku, bija jāuzrāda labākais rezultāts atlases sacensībās, kuru ietvaros bija jāveic divas distances – sprints (0,9km) brīvajā stilā un 5km jaunietēm un 10km jauniešiem klasiskajā stilā ar intervāla startu. Sprintā abu braucienu laiki summējas. Uzvarējis ir tas, kurš abu disciplīnu kopvērtējumā ieguvis mazāku punktu skaitu, kas piešķirti atbilstoši FIS formulai par uzrādīto laiku.

Aizvadījuši četrpadsmit treniņu dienas turpat uz mākslīgā sniega veidotās un 1km garās trases Otepē slēpošanas centrā, mūsu slēpotāji bija gatavi sākt atlasi. Sprints norisinājās pirmdienas agrā rītā, un ierodoties sacensību vietā, priekšā jau bija Olimpiskais čempions Vērpalu, kas izmēģināja sava dēla slēpes (igauņiem atlase notiks šajās brīvdienās, un Vērpalu dēls ir galvenais favorīts – aut. piez.) un bija priekš latviešiem pacenties „iezīmēt” starta vietu. Tā jau nelielais mūsējo kandidātu pulks bija sarucis vēl par pāris slēpotājiem, un puišu konkurencē uz starta izgāja četri dalībnieki – Arnis Pētersons, Rūdolfs Kļaviņš, Viesturs Eglītis un Indulis Bikše, bet meitenēm tikai divas – Zane Eglīte un Olga Kovaļova. Pirmajā dienā sprintā, kur katra sekundes desmitdaļa un pat simtdaļa ir svarīga, laiku ņemšanu ar elektroniku nodrošināja Mārtiņš Niklass.

Ņemot vērā iepriekšējos rezultātus, par favorītiem tika uzskatīti Arnis Pētersons un Zane Eglīte, bet tā kā kopš pagājušās ziemas mūsējie nebija sacentušies uz sniega un rollerslēpošana ne vienmēr atspoguļo reālo spēku samēru, tad arī kāds no pārējiem varēja pārsteigt un kvalificēties. Puišiem 0,9km sprintā slidsolī ātrākais bija cēsnieks Viesturs Eglītis, kas abos braucienos uzrādīja labākos laikus un katrā braucienā bija par 0,8 sekundēm ātrāks nekā komandas biedrs Arnis Pētersons, kurš abos braucienos ierindojās otrajā vietā. Līdz ar to abu braucienu summā Eglītis tuvākajam sekotājam Pētersonam bija priekšā pusotru sekundi, kas punktu ziņā bija 5,5 punkti, un tas nozīmēja, ka, lai noturētu līderpozīcijas, nākamajā dienā distancē klasiskajā stilā Viesturs Arnim nedrīkstēja zaudēt vairāk nekā 10 sekundes, kas bija ļoti sarežģīts uzdevums. Šāds sprinta rezultāts nav nekāds pārsteigums, jo šā gada janvārī atlasē uz Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpisko festivālu Eglītis arī ir labi braucis sprintu, pārspējot pat par vairākām sekundēm Pētersonu, kuram sprints nav spēcīgākā puse. Pārējie divi kandidāti – Kļaviņš (Madonas BJSS) un Bikše (SS„Arkādija”) – abu braucienu summā zaudēja diezgan daudz, attiecīgi 6,2 un 6,7 sekundes, un savas izredzes samazināja līdz minimumam, jo šāda starpība sprintā distancē nozīmētu ap 45 sekunžu deficītu. Otrajā dienā 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu, jau no distances paša sākuma uzņēmis ātru tempu, Pētersons to spēja noturēt un izcīnīt pārliecinošu uzvaru, otro rezultātu uzrādījušo Induli Bikši, kas bija visjaunākais no visiem pretendentiem, apsteidzot par 1:12,9. Eglītis Pētersonam zaudēja pusotru minūti, bet Kļaviņš, kura vājais rezultāts, iespējams, skaidrojams ar veselības problēmām, nepilnas četras minūtes. Abu disciplīnu kopvērtējumā pārliecinoši uzvarēja Pētersons, otrajā un trešajā vietā atstājot Eglīti un Bikši.

Meitenēm 0,9km sprintā pārliecinoši labākā bija cēsniece Zane Eglīte, faktiski jau izlemjot likteni par uzvarētāju kopvērtējumā, jo Olga Kovaļova abu braucienu summā zaudēja 24 sekundes, kas nozīmē, ka distancē krāslavietei sava sāncense būtu jāpārspēj par aptuveni pusotru minūti, ko pat Olgas vecākā māsa Natālija diez vai paveiktu. Otrajā dienā 5km distancē klasiskajā stilā Zane atkal bija krietni pārāka, savu sāncensi apsteidzot par minūti un 55 sekundēm un līdz ar to arī izcīnot pārliecinošu uzvaru kopvērtējumā.

Tādējādi pēc atlases sacensību rezultātiem tiesības pārstāvēt Latviju Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs, kas no 13.-22.janvārim norisināsies Insbrukā (Austrija), ir izcīnījuši Cēsu Pilsētas Sporta skolas audzēkņi Arnis Pētersons un Zane Eglīte.
Šo Jaunatnes Olimpisko spēļu programmā distanču slēpotājiem ir paredzēts sprints (1km) brīvajā stilā un distance 5km jaunietēm un 10km jauniešiem klasiskajā stilā ar intervāla startu.

Detalizētāki rezultāti ir šeit: 2011/2012 gada sezona : Rezultāti : Distanču...