Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ar M.Zvejnieka un E.Gasūnas uzvarām Somijā sācies BK 3.posms kalnu slēpošanā (video)

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar M.Zvejnieka un E.Gasūnas uzvarām Somijā sācies BK 3.posms kalnu slēpošanā (video)
E.Gasūna. Foto:E.Lukšo, Infoski.lv

Baltijas kausa trešajā posmā Pihē (Somija) pirmajā sacensību dienā abās disciplīnās supergigantā un Alpu kombinācijā (supergigants+slaloms) vīriešiem un sievietēm bija tie paši uzvarētāji, proti, Mikam Zvejniekam izcīnot uzvaru vīriešu konkurencē, bet sievietēm nepārspētai paliekot Evelīnai Gasūnai.

Šodien saulainos laika apstākļos Somijas ziemeļu ciematā aiz polārā loka Pihē sākās noslēdzošais trešais posms Latvijas Slēpošanas savienības rīkotajam Baltijas kausam kalnu slēpošanā, kurš vienlaikus bija arī Latvijas čempionāts. Pirmie divi Baltijas kausa posmi tika aizvadīti Baltijas valstīs – Lietuvā pirmais novembra sākumā, bet otrais pie mums februāra beigās. Kā jau tas ierasts pēdējos četrus gadus, tad martā Somijā (iepriekš Suomutunturos, bet pēdējos divus gadus Pihē – aut.piez.), kur kalnu trases to atļauj, papildu supergigantam tiek rīkotas arī Alpu kombinācijas sacensības jeb kādreiz sauktas par Superkombināciju, kas sastāv no divām disciplīnām – supergiganta un slaloma, skaitot kopā abās disciplīnās uzrādītos laikus un nosakot vispusīgākos kalnu slēpotājus. Alpu kombinācijā šogad bija jāveic atsevišķs brauciens supergigantā, jo vairs priekš kombinācijas šogad neskaitīja supergiganta disciplīnā uzrādīto laiku. Sieviešu konkurencē uz starta izgāja 11 dalībnieces, pārstāvot visas trīs Baltijas valstis un arī Krieviju, bet vīriešiem sacentās 15 kalnu slēpotāji, kuru vidū no iepriekš nosauktajām valstīm trūka Lietuvas pārstāvju. Trase šogad bija garāka, ietverot 25 vārtus un 20 pagriezienus, kas ir par 5 vārtiem vairāk nekā pagājušajā gadā.

Vīriešiem nepiedalījās karjeru beigušais supergigantu uzvarētājs Roberts Rode un no Eiropas kausa slalomā Vācijā atbraukt nepaspējušais 2014.gada uzvarētājs supergigantā un visus trīs gadus Kombinācijā nepārspētais Kristaps Zvejnieks, līdz ar to citi kalnu slēpotāji izvirzījās favorītu statusā, pie kuriem varēja pieskaitīt Siguldā Latvijas kausa posmos un Baltijas kausa 2.posmā par uzvaru milzu slalomā un slalomā sacentušos Miku Zvejnieku un Žaku Gedru. Trases augšdaļā vadībā izvirzījās Žaks Gedra, bet turpinājumā ātrāks bija Miks un svinēja arī uzvaru, bet otro vietu ieguvušajam Žakam beigās tikai 0,03 sekundes piekāpās trešo laiku uzrādījušais Elvis Opmanis. Dēļ palēnas trases vidusdaļas ceturtais palika igaunis Juhans Luiks, bet sešinieku noslēdz Roberts Briška un igaunis Stens Marks Virro.

Alpu kombinācija sākās ar Mika Zvejnieka ātrāko laiku supergigantā. Kaut arī slalomā ātrāko laiku, pateicoties ātrajai augšdaļai, uzrādīja ceturtajā pozīcijā esošais Žaks Gedra, viņš pietuvojās un pakāpās uz otro vietu, tomēr Miks, ļoti labi veicot slaloma otro pusi, spēja saglabāt līderpozīcijas un izcīnīt otro uzvaru. Vēlreiz tikt pie trešās vietas Baltijas kausā neizdevās Elvim Opmanim, kuru pārspēja attiecīgi otro un trešo laiku uzrādījušais igaunis Juhans Luiks. Dāvis Zvejnieks pakāpās no septītās pozīcijas uz piekto, apsteidzot sešinieku noslēgušo Robertu Brišku.

Sievietēm ierastajam LK posmu un Baltijas kausa 2.posma sastāvam Siguldā pievienojās izlases līdere slalomos Lelde Gasūna un Norvēģijā dzīvojošā Agnese Āboltiņa, taču bija viens mīnuss, proti, pēc treniņā piedzīvotā kritiena startēt nevarēja viena no pretendentēm uz uzvaru Liene Bondare, kura tikai uz šodienu pievienojās februārī traumu guvušajai Žanetei Gedrai, jo Liene būs uz strīpas FIS sacensībās Baltijas kausā no 19.-22.februārim. Pagājušā gada uzvarētāja un galvenā favorīte supergigantā Agnese Āboltiņa pēc ne tik ātra starta vidusdaļā bija uzņēmusi pārāk lielu ātrumu un nespēja izbraukt vienus no vārtiem, kas noveda pie izstāšanās. Tikmēr ātrākos laikus uzrādīja Gasūnas, jaunākajai māsai Evelīnai esot par ceturtdaļsekundi ātrākai nekā Leldei un atkārtojot 2014.gada panākumu Suomutunturos. Tikmēr Lelde ar otro vietu pēc piecu gadu pārtraukuma ir trijniekā Baltijas kausā vienīgajā ātrumdisciplīnā. Pērn Lelde bija piektā, 2014.gadā 4.vietā, bet 2013. un 2012.gadā viņa nepiedalījās. A.Āboltiņas izstāšanās ļāva trešo vietu iegūt pirmo gadu junioros startējušajai lietuvietei Egle Augustaitītei, bet ceturto laiku uzrādījusī Arta Irbe tika pie bronzas medaļas Latvijas čempionātā.

Alpu kombinācijā pēc supergiganta brauciena mūsu trīs līderes sarindojās ceturtdaļsekundē, kas solīja interesantu turpinājumu slalomā. Evelīna Gasūna vēlreiz bija ātrākā supergigantā, par 0,23 sekundēm esot priekšā Leldei Gasūnai, bet vēl divas sekundes simtdaļas lēnāka bija Agnese Āboltiņa, kura neierasti ātrumdisciplīnā bija tikai trešā. Šāds izvietojums sagādāja intrigu uz slaloma daļu, dodot tomēr priekšrocību Leldei Gasūnai. Taču Lelde, kura savu meistarību labāk var parādīt stāvākās trasēs, Pihas kalna lēzenākajās daļās nebija tik ātra un piekāpās abām jaunākajām Latvijas izlases biedrenēm, uzrādot slalomā tikai trešo laiku un arī kombinācijā negaidīti atkrītot uz trešo vietu. Tikmēr tāpat kā Miks pie otrās uzvaras tika Evelīna Gasūna, kura ļoti labi nobrauca slalomu un palielināja savu pārsvaru, jo uzrādīja arī slalomā labāko laiku. Tikmēr ar otro laiku slalomā un otro vietu kombinācijā, kaut arī neatkārtoja savu pagājušā gada panākumu, tomēr ar godalgotu vietu Agnese Āboltiņa reabilitējās par neveiksmi supergigantā. Vairākas sekundes aiz mūsējām trim palika ceturtās vietas ieguvēja Egle Augustaitīte, kurai vēl divas sekundes zaudēja igauniete Anete Vahera, bet vēlreiz sešiniekā, šoreiz dēļ Artas Irbes kritiena supergiganta daļā, iekļuva Dita Bistere.

Rīt šajās pašās disciplīnās sacentīsies triju jauniešu grupu pārstāvji, bet elitei un junioriem pēc pāris brīvām dienām nākamās sacensības jau būs FIS milzu slalomi un slalomi, kur, it īpaši, sieviešu konkurencē, ņemot vērā šodienas rezultātus, gaidāma interesanta cīņa par uzvaru mūsu pašu pārstāvju vidū.

Rezultāti: 2015/2016 gada sezona : Rezultāti : Kalnu...

  +1 [+] [-]

, 2016-03-14 18:49, pirms 8 gadiem
Kad Mika būs treneri un finansējums attiecīgā līmenī. Talants ir! visas iespējas slalomā! Dopfera, Noiroitera līmenī visas iespējas startēt, bet pauguru zemē nav kalnu un naudas.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-14 21:23, pirms 8 gadiem
Sūda slēpošanai tads raksts. lnt pat čali aizsūtijuši uz somiju lai sižetus taisa... Nu klaunu bars... 11 dalibnieču konkurence no 3 valstiim... Nu smiekli nenaak...būtu 50 dāmas, h*i 30 niekaa tiktu.... Caliem tas pats

  +1 [+] [-]

, 2016-03-14 23:00, pirms 8 gadiem
markkomartins rakstīja: Sūda slēpošanai tads raksts. lnt pat čali aizsūtijuši uz somiju lai sižetus taisa... Nu klaunu bars... 11 dalibnieču konkurence no 3 valstiim... Nu smiekli nenaak...būtu 50 dāmas, h*i 30 niekaa tiktu.... Caliem tas pats
Pēc 4 dienām, kad sāksies FIS sacensības, tad būs daudz braucēji. Šobrīd jau uz FISiem pieteikušies pat amerikāņi. Būs arī Somi, Zviedri Norvēģi, u.c.