Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

L.Bondarei punktu rekords FIS slalomā Somijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

L.Bondarei punktu rekords FIS slalomā Somijā
L.Bondare. Foto: Infoski.lv, E.Lukšo

Latvijas izlases kalnu slēpotāja Liene Bondare, atrazdamies līderpozīcijās pēc pirmā brauciena, beigās ierindojās 5.vietā (+1,03 s) Somijas pazīstamajā ziemeļu pilsētā Rovaniemi notikušajās FIS sacensībās slalomā, taču sasniedza savu labāko rezultātu punktos – 38,99 FIS punkti. Uzvaru 29 dalībnieču vidū svinēja pasaules junioru vicečempione milzu slalomā somiete Rīka Honkonena. Tikmēr vīriešiem 70 dalībnieku konkurencē Kristaps Zvejnieks otro braucienu veica daudz labāk un no 11.vietas pakāpās uz sesto, 0,63 sekundes zaudējot uzvarētājam Juho Dālam, kurš šogad Somijas čempionātā ieguva sudraba medaļu.

Pēc startiem pagājušo piektdien un sestdien Rukā Latvijas izlases kalnu slēpotāji paviesojās Pihē, kur patrenējās divas dienas un devās uz citu Somijas ziemeļu pilsētiņu Rovaniemi, lai divas dienas sacenstos FIS slalomā. Vakar pirmā sacensību diena sākās veiksmīgi priekš mums dāmu konkurencē, jo no 29 dalībniecēm, kas pārstāvēja Somiju, Zviedriju, ASV un Latviju, Liene Bondare, startējot kā otrā un 514 metru garo trasi veicot 41,61 sekundēs, izvirzījās vadībā pirmajā braucienā. Otrajā un trešajā vietā esošās somietes Jūlija Toivonena un Emīlija Hakala atpalika ļoti maz – attiecīgi 0,07 un 0,19 sekundes. Abām somietēm reitings ir 39 FIS punkti, bet vairākas mājinieces ar labāku reitingu nobrauca lēnāk, piemēram, Rīka Honkanena (19 FIS punkti) uzrādīja 4.laiku (+0,41 s), Sāna Ahonena (30 FIS punkti) 7.laiku (+0,65 s), bet Korīna Gronholma (34 FIS punkti) 8.laiku (+1,18 s). Tikmēr vēl viena spēcīga somiete – Janīna Makinena, kura jau tiek saukta par “nefinišēšanas meistari” (pēdējos 26 startos 20 reizes ir izstājusies – aut.piez.), arī šoreiz izstājās pirmajā braucienā.

Līdz ar to Liene Bondare, kuras reitings ir 45,94 FIS punkti, bija ļoti tuvu savam punktu rekordam, turklāt ar labām iespējām iegūt pirmo reizi zem 40 FIS punktiem. Viņas kontā jau bija viena uzvara FIS sacensībām, kas izcīnīta Siguldā, bet citās valstīs viņa vēl nebija uzvarējusi. Atrašanās līderpozīcijās uzliek papildu slogu nerviem, taču tā nebija pirmā reize, jo pagājušā gada decembra vidū FIS sacensībās Sallā (Somijā) Liene arī bija vadībā pēc pirmā brauciena, bet beigās atkrita uz trešo vietu. Arī šoreiz Lieni diemžēl piemeklēja līdzīgs liktenis, jo otrajā braucienā tika uzrādīts 9.laiks (+1,44 s), kas atstūma mūsu pārstāvi uz piekto vietu. Taču arī piektā vieta beigās nav slikts rezultāts, jo, pirmkārt, tika uzstādīts punktu un, otrkārt, arī ja Liene nobrauktu labāk otro braucienu, maz ticams, ka izdotos noturēties vadībā, jo lieliska otrajā braucienā bija Honkonena, kura pat otrā laika uzrādītāju apsteidza par pussekundi.

Vīriešiem pirmais brauciens neiepriecināja, jo Kristaps Zvejnieks, kurš bija labākais no mūsējiem, atradās vien 11.vietā un pagājušā gada pasaules junioru čempionāta 25.vietas ieguvējam un 18 FIS punktu reitinga īpašniekam Artu Niemilam zaudējot 1,18 sekundes. Netālu bija brālis Miks, kurš nobrauca tikai par trešdaļu sekundi lēnāk nekā Kristaps un uzrādīja 16.laiku. Otrajā braucienā Kristaps jau bija savā līmenī un uzrādīja trešo laiku (+0,15 s), kas ļāva pakāpties uz sesto vietu (+0,65 s un 19 FIS punkti), ceturtdaļsekundi piekāpjoties piektās vietas ieguvējam un šogad Baltijas kausa ietvaros Pihē vienu uzvaru izcīnījušam Mikam Mankinenam. Tikmēr šīs sezonas pasaules kausa kopvērtējuma 16.vietas ieguvējs milzu slalomā Markuss Sandels visātrāk veica otro trasi un veica vislielāko kāpumu no pirmā trīsdesmitniekā esošajiem, no 19.vietas pakāpjoties uz 12.vietu (+1,22 s).

Miks Zvejnieks, kaut arī otrajā trasē bija astoņpadsmitais, tomēr tīri pieklājīgi nobrauca, jo otrajā braucienā bija ļoti blīvi rezultāti. Viņš atkrita divas pozīcijas uz 18.vietu (+1,77 s) un ceturto reizi karjerā nopelnīja zem 30 FIS punktiem (29,53). Tikmēr ne visai labi sanāca nostartēt Žakam Gedram un Dāvim Zvejniekam, kuriem attiecīgi 33.vieta (+4,82 s) un 47.vieta (+9,24 s), palaižot krietni priekšā vairākus savus vienaudžus vai par gadu vecākus konkurentus.

Šodien dalībnieki vēlreiz sacentīsies slalomā.