Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Piecām sporta skolām uzvaras sprintā jauniešu grupās LČ slēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Piecām sporta skolām uzvaras sprintā jauniešu grupās LČ slēpošanā
Jaunākās grupas meitenes gatavojas startam. Foto: Infoski.lv, J.Vīksna

Sestdien Vietalvā Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Latvijas čempionāta otrajā posmā distanču slēpošanā pirmajā sacensību dienā sprintā brīvajā stilā jauniešiem, kur kopumā sacentās pāri par 160 jauno slēpotāju, uzvaru izcīnīšanā bija vērojama liela dažādība, jo pirmās vietas sešās jauniešu grupās izcīnīja piecu sporta skolu pārstāvji – Alūksnes BJSS, Talsu NSS, Aizkraukles SS, Cēsu pilsētas SS un SS „Arkādija”, kurai vienīgai kontā divas uzvaras.

Jauniešiem, kas savas sacensības uzsāka pēcpusdienā pēc FIS grupu apbalvošanas, neatkarīgi no dalībnieku skaita kvalifikāciju pārvarēja 12 labākie, tiekot uzreiz pusfinālā. Tādējādi iztiekot bez ceturtdaļfināliem, kas trijās grupās ar vislielāko dalībnieku skaitu – V12 (48 dalībnieki), V14 (31) un S12 (30) – būtu reāli noorganizējams, taču racionālu iemeslu dēļ bija pieņemts lēmums izslēgšanas kārtas sākt ar pusfinālu, jo tomēr pārāk liela atšķirība ir pirmā desmita un trešā desmita slēpotājiem. Vienīgi vecākajām jauniešu grupām, ieskaitot V14, sprinta distances garums bija liels – pusotra kilometra. Finālistiem šāds gabals ātrā tempā bija jāveic trīs reizes, pie kā vairāki nav pieraduši, līdz ar to svētdien klasikā būs uzkrājies sagurums.

Puišiem vecākajā grupā V16 (2001.2002.g.), kad pusfinālā uz starta dēļ sliktas pašsajūtas neizgāja 1. un 4.laiku kvalifikācijā uzrādījušie madonieši Niks Saulītis un Uvis Akmentiņš, kuri pirms mēneša abas dienas Latvijas čempionātā nodrošināja dubultuzvaru, palielinājās medaļu pretendentu loks. Finālā 1,5km sprintā uzvaru svinēja pagājušā gada finālists Renārs Birkentāls no Talsiem, bet otro vietu ieguva pērnā gada pusfinālists Mikus Cimdiņš no CPSS, bet palikšanu aiz pjedestāla 2016.gadā V14 grupā ar bronzas medaļu kompensēja pirmo gadu V16 grupā startējušais cēsnieks Arvis Jekimovs, kurš ceturtajā vietā atstāja pirmajā posmā divas bronzas medaļas ieguvušo SS „Arkādija” pārstāvi Aleksandru Ļūļi. Taču jāatceras, ka pirmo trīs vietu ieguvēji janvāra vidū nestartēja. Arī meitenēm 1,5km sprintā bija spēcīgāka konkurence nekā pirmajā posmā. Finālā stabilu pirmo vietu izcīnīja un savu pērnā gada titulu aizstāvēja alūksniete Sanita Buliņa, kura pirmo posmu izlaida un kura otrajā vietā atstāja kvalifikācijas uzvarētāju un pirmajā posmā dominējošo Kristīni Bruneri, kura finālā bija jaunākā no visām dalībniecēm un kurai nedaudz piekāpās trešās vietas ieguvēja un pirmo reizi šogad čempionātā startējusī Inese Golubeva no Daugavpils. Šogad abām māsām Buliņām neizdevās kāpt uz goda pjedestāla, jo Sandra, kaut arī kvalifikācijā bija trešā, tomēr finālā palika ceturtā.

V14 grupā (2003.2004.g.) 1,5km sprintā nepiedalījās pirmajā posmā uzvaras izcīnījušais Gustavs Lukstiņš no SS „Arkādija”, kurš pirms nedēļas Skolu Olimpiskajā festivālā piekāpās Aizkraukles SS pārstāvim Edijam Eidukam, kurš pēc kvalifikācijas bija favorīts uz uzvaru finālā. To jaunākā sportiskās un kustīgās Eiduku ģimenes atvase arī apliecināja, izcīnot karjerā pirmo uzvaru Latvijas čempionātos slēpošanā un trešo godalgu šogad. Ja pēc kvalifikācijas šķita, ka ar Ediju par uzvaru varētu pacīnīties Bruno Krampe, tad finālā arkādietim nācās spēkoties ar siguldieti Raineru Paegli. Abu duelī finiša spurtā tomēr ātrāks izrādījās Rainers. Ja Bruno tā bija otrā medaļa šogad un kārtējā karjerā, tad Rainers, kurš pērn sprintā bija tikai 17.vietā, uz pjedestāla valsts čempionātos kāpa pirmo reizi. Neveiksmi finālā piedzīvoja un pirmo medaļu nenopelnīja kvalifikācijā trešais ātrākais Uģis Beķeris no Madonas. Meitenēm, dažas sekundes pirms starta saņēmusi no tēva rokām atnestās nupat finišējušā brāļa Bruno slēpes, pārliecinoši pirmā trešo reizi šosezon bija Samanta Krampe (SS „Arkādija”), kura pērn sprintā nestartēja. Tikmēr otro gadu pēc kārtas sudraba medaļu ieguva cēsniece Signe Miķelsone, kura šosezon pirmajā posmā atzīmējās ar vienu startu, tiekot tajā arī pie otrās vietas. Pēc viena starta pārtraukuma šajā sezonā atkal trijniekā atgriezās gulbeniete Ērika Jermacāne, kura pērn palika tūlīt aiz goda pjedestāla.

Jaunākās grupas, kas finālus aizvadīja pašās beigās, sarūpēja izskaņā spraigas emocijas. Puišiem V12 (2005.g. un jaunāki), kas pulcēja visvairāk dalībnieku, no pieteiktajiem 62 uz starta izejot 48, pārliecinoši pirmais bija SS „Arkādija” audzēknis un kvalifikācijas uzvarētājs Kārlis Zeidaks, kuram bija ne tikai pirmā uzvara, bet arī pirmā medaļa valsts čempionātā. Pirmā posma uzvarētājs Daniels Kodaļevs (Alūksnes BJSS) kā bija kvalifikācijā trešais, tā arī palika, cīņā par otro vietu spraigā finiša sprintā piekāpjoties madonietim Raineram Upeniekam, kurš savai sporta skolai nopelnīja augstāko vietu jauniešiem pirmajā dienā. Meitenēm 30 dalībnieču konkurencē pēc kvalifikācijas rezultātiem bija skaidrs, ka par uzvaru līdzvērtīgi cīnīsies pagājušā gada trešās vietas ieguvēja Karīna Bernāne (Talsu NSS) un aiz trijnieka tūdaļ palikusī Marta Upmale (CPSS), kura palika nepārspēta pirmajā posmā janvāra vidū. Un arī šoreiz cēsniece izcīnīja pirmo vietu, liekot kvalifikācijā ātrākajai Karīnai samierināties ar otro vietu. Arī par trešo vietu izvērtās līdzvērtīga cīņa, kurā virsroku ņēma madoniete Madara Veckalniņa, nopelnot savai sporta skolai otro medaļu no 18 godalgām jauniešu grupā kopā, kas priekš Madonas ir maz. Ulrika Garisone no SS „Arkādija” bija tuvu otrajai medaļai šogad, bet tomēr nedaudz pietrūka.

Līdz ar to jauniešu grupās no sešiem pirmajā posmā uzvaras izcīnījušajiem savu panākumu sēriju turpināja tikai divas – Marta Upmale S12 grupā un Samanta Krampe S14 grupā, bet pārējās četrās bija jauni uzvarētāji, daži no kuriem pirmajā posmā nepiedalījās.

Rezultāti: infoski.lv