Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Madonā Latvijas čempionāta distanču slēpošanā trešais posms un FANS tautas slēpojums

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Madonā Latvijas čempionāta distanču slēpošanā trešais posms un FANS tautas slēpojums
Foto:Infoski.lv

Šo sestdien un svētdien, 9. un 10.martā, Madonas slēpošanas bāzē „Smecersils” norisināsies Latvijas Slēpošanas savienības un Madonas Bērnu un jaunatnes sporta skolas organizētais Latvijas čempionāta noslēdzošais trešais posms distanču slēpošanā. Svētdien notiks arī trešais posms „FANS” tautas slēpojumam, kas tiek rīkots kopā ar Latvijas čempionāta posmiem.

Tikko Itālijā noslēdzies sezonas lielākais notikums – pasaules čempionāts slēpošanā, kurā piedalījās arī vairāki mūsu pārstāvji, bet Latvijā distanču slēpošanas jomā vēl palicis trešais noslēdzošais posms Latvijas čempionātam. Tas jau ir ierasts, ka sezonas noslēdzošo posmu marta mēnesī uzņem Madona. Šogad uz sezonas beigām ir palikušas stafetes un vidējās distances ar intervāla startu klasiskajā stilā, gluži kā 2011.gadā. Sestdien paredzētas stafetes ar trīs dalībniekiem katrā komandā. Atšķirībā no pagājušā gada šoreiz pirmie divi posmi jāveic klasiskajā stilā, bet pēdējais trešais posms brīvajā stilā. Svētdien notiks vidējo distanču slēpojumi klasiskajā stilā ar intervāla startu. Dāmas elites grupā veiks 10km, bet vīri divreiz garāku distanci.

Pagājušajā gadā, kaut arī pirms sacensībām bija neliela intriga, salīdzinoši pārliecinoši stafetē vīriem uzvarēja SS „Arkādija” pirmā komanda, bet sprinta finišā par otro vietu Siguldas komanda pārspēja talsiniekus. Šogad pērn pirmo divu vietu ieguvēji atkal pretendēs uz uzvaru. Savu sastāvu ar trijiem pasaules čempionātā Valdifiemmi startējušiem slēpotājiem pastiprinājusi „Bebra” komanda, kas noteikti būs medaļu kandidāti.

Pagājušajā posmā Vietalvā, esot labā formā, elites grupā abas dienas uzvarēja Juris Ģērmanis un arī Madonā viņš konkurentiem ceļu griezt netaisās, gluži kā viņa jaunais kluba biedrs un abu dienu uzvarētājs Vietalvas posmā junioru grupā Viesturs Eglītis, taču sāncenši arī piekāpties vairs negrasās. Būs interesanti pavērot, kuram no vadošajiem slēpotājiem ir spējīgs formu ilgāk noturēt un uz sezonas beigām ir palicis vairāk pulvera. Abas dienas sacensību sākums plkst.11.00.

Šogad čempionāta Madonas posmā paredzēts arī kāds jaunievedums. Uzvarētājs 20 km distancē saņems Ulda Lizuma ceļojošo kausu. 1935. gada 12. oktobrī Ērgļos dzimušā Ulda Lizuma (miris 2006. gada 13. februārī) vārds Latvijas slēpotāju sabiedrībai nav svešs, jo U. Lizuma panākumus atkārtot līdz šim nav spējis neviens. Savas pirmās uzvaras Latvijas (tolaik LPSR) čempionātā distanču slēpošanā Uldis Lizums izcīnīja 1959. gadā, kad bija ātrākais gan 50 km distancē, gan 4 x 10 km stafetes slēpojumā. Šajā pašā čempionātā viņš kāpa uz goda pjedestāla otrā pakāpiena arī 15 km un 30 km distancē. Šo panākumu, trenējoties vien paša spēkiem, neizmantojot trenera palīdzību, viņš sasniedza 24 gadu vecumā. Pirmajiem tituliem sekoja citi, un līdz 1970. gadam viņa kontā bija jau 19 zelta medaļu.

Svētdien, 10.martā, pēc Latvijas čempionāta sāksies Latvijas Slēpošanas savienības un veikalu tīkls „FANS” rīkotais trešais posms tautas slēpojumam, kas būs brīvajā stilā ar masu startu, kur vīriešiem jāveic ierastie 10km, bet sievietēm 5km. pirmo trīs vietu ieguvēji visās astoņās grupās tiks pie veikalu tīkla „FANS” dāvanu kartēm, bet visi tiks pie ierastās karstās un gardās putras.

Šosezon pirmo reizi tiek rīkots tautas slēpojuma „FANS” posmi kopā ar Latvijas čempionātu. Janvāra vidū Priekuļos notika pirmais posms, bet februāra vidū Vietalvā Maiļu trasē tika rīkots otrais posms, un pirmā sezona noslēgsies ar trešo posmu Madonā. Dāmā līdzšinējās abās reizēs ātrākā ir bijusi Ieva Cēderštrēma, bet vīriem katrā posmā ir bijis savs uzvarētājs – Andris Rozītis un Kristaps Zaļupe.

Kas vīriem uzvarēs stafetē?

  • 17

  • 11

  • 5

  • 6